En APP & En Porsche….

Hej,

Jag kollade upp den där streaming tjänsten med Bonniers tidningar. Man får ju testa en månad gratis så då kan jag ju se hur mycket jag faktiskt använder appen. Men i och med att jag kan använda min iPad så tror jag att det kommer att bli en hel del. Man får ju tillgång till alla magasin som Amelia, Tara, M, Damernas Värld, inrednings- och mattidningar.. Hela Expressen, DI Weekend mfl. Totalt cirka 70 tidningar för 89 kronor.

Något Morden i Midsomer blev det inte igår. Jag började att titta men ett överfall och fejd mellan några biodlare verkade lagom intressant tyckte jag. Nu är det ju inte meningen att man ska titta på tv på sommaren men utbudet är verkligen så tråkigt. Vill inte fastna i något Netflix tittande så jag tittar i princip inte alls på tv. Man kan kanske tycka att en Netflix serie eller så skulle vara en bra ”avledare” men det lockar inte..

Gick ut med hundarna sista gången vid halv elva tiden och bestämde mig sedan att ta ett bad och sedan gå och lägga mig och lyssna på den nya bok jag börjat med. Det är också en Moa Herngren bok, ”Hon hette Jennie”, inte ny men ny på BookBeat. Har inte hunnit komma så långt så jag får se om jag fortsätter med den eller byter till någon annan av hennes böcker. Det är något med dem som ger mig en slags tröst. Eller tröst är inte rätt ord, de är rätt för mig att lyssna på.. det är nog så jag ska uttrycka det.

Jag provade att stänga av luftkonditioneringen när den gått ett bra tag och jag tyckte att det var nedkylt. Men det blev ju snabbt allt annat än svalt och Karisma ville ner på golvet. Nu har hon legat hela nätterna i sängen och det tror jag är bra för henne, för gemenskapen, så jag gick ner och satte på den igen och då stannade hon kvar i sängen.Igår hade jag ännu ett av de svåra men oundvikliga samtalen. De är ju så svåra för att de är verkliga. Den här gången gick det bättre och det berodde i väldigt stor utsträckning på den människan som fanns på andra sidan luren. Jag skrev ju efter det första samtalet att personen kunde prata rätt det som gick fel men så var det ju inte. Han slutade göra fel men några rätt gjorde han inte. I min känslighet var jag antagligen så tacksam för det så jag valde att betrakta det som att han hade förmågan att prata rätt. Men det är ingen idé att tänka mer på det men skillnaden framstod som så klar för mig både efter det att jag beskrivit för syster och systrar om samtalet och efter dagens två samtal.

Jag drar ut på att ringa dem trots att jag vet att det måste göras,och att jag definitivt kommer att må bättre när jag gjort det. Än att gå och tänka på att det ska göras. Men det är ju det där med verkligheten, att man måste prata om det och det faktum att det hänt. Men jag säger fortfarande inte orden. Jag tror att det kommer att dröja länge innan jag kan säga dem. Jag kan säga dem på spanska men absolut inte på svenska.Jag har fortfarande inte landat i frågan hur jag ser på framtiden till hundra procent. Jag har ju känt och känner fortfarande att jag nog vill stanna kvar här. Vi trivdes så bra här, det är här vi hade våra fyra sista år och jag tror att jag har bäst förutsättningar att trivas här. Men det kan ändras. Jag har ju haft en hemlängtan nu, men den är inte till Sverige utan till familjen, tryggheten och sådant som är kopplat till det som hänt.

Jag har ju inte något behov av att stressa fram beslutet men om jag tar beslutet att flytta hem vill jag vara väldigt säker på att det känns rätt för jag kommer ju aldrig att flytta tillbaka. Stannar jag så har jag ju hela tiden kvar alternativet att flytta hem.

Jag har ju Pappa här också många månader per år och vi bor på gångavstånd. Men om jag stannar kvar så kommer jag att flytta. Jag behöver inte så stort och jag vill bo lite mer centralt. Dessutom tror jag att det ur ett känslomässigt perspektiv är svårare att ta sig vidare om jag bor kvar.

Det är ju en mängd andra frågor också, inte minst den sociala delen. Men där har jag de två föreningarna, lite vänner och språkkursen så den delen är jag nog minst orolig för av alla. Det är ju Thomas och Thomas sällskap jag kommer att sakna och det kommer jag göra lika starkt var jag än är.

Visst kommer det att finnas vissa praktiska saker också – men det finns ingenting som inte som inte går att lösa utom det enda jag vill lösa. Det känns så fjuttigt med praktiska frågor nu men när man som jag bor i ett annat land och dessutom har mycket tid så dyker det upp något någon gång. Som det där med hur jag ska få upp Karisma ur badkaret när hennes päls blivit blöt.. Men jag har kommit på att jag får bada henne på terrassen – ta med två hinkar lagom varmt vatten och ta det därifrån. Fina Karisma, jag tycker att hon har varit lite gladare idag. Men, nu har jag ett stort ansvar med vikten. Det är inte motionen som är det avgörande utan det är maten enligt veterinären.Arbetslösheten har ju stigit kraftigt under pandemin. Nu under turistsäsongen har en viss återhämtning skett men den är ju både tillfällig och omfattar inte bara spanjorer eftersom det finns en hel del som inte kan den nödvändiga engelskan.

Varje dag, mer eller mindre, går jag förbi och ser en ny butik eller restaurang som inte klarade pandemin. Det är klart att det är tråkigt att alla de som inte klarat sig fått lägga ner men vissa är ju tråkigare än andra.

Nu lanseras en utbildningssatsning för att utbilda människor så att de ska kunna ta och få jobb inom de sektorer som trots allt behöver personal. Det är 1 350 personer som kommer att ingå i utbildningsprogrammet och det är 90 stycken olika kurser. Kurserna är gratis och deltagarna kommer att få en ersättning på mellan 250 och 300 euro per månad för att delta. Det kan ju låta väldigt lågt men med tanke på att lönenivån för enklare jobb här är 1 000 euro i månaden så är det inte så lite. Den här lönenivån justerades relativt nyligen och den har inneburit att det har försvunnit massor av jobb över hela Spanien.Hovrättens syn på Allra affären var inte helt otippat fällande domar där grundaren och frontfiguren Alexander Ernstberger dömdes till sex års fängelse och de andra åtalade till fem år. Bara ett par dagar innan domen föll köpte han en Porsche för drygt en miljon kronor.

I samband med att det i Tingsrätten blev friande domar så släpptes ju de närmare 200 miljoner kronor som beslagtagits tillbaka och var de pengarna är nu och om det någonsin kommer att betalas en enda krona tillbaka till pensionsspararna återstår att se. Man måste nog vara väldigt naiv om man ska tro att det finns 200 miljoner som de kommer att betala tillbaka.

Det är ju så många pensionssparare som blivit lurade men även Pensionsmyndigheten har ett ansvar som inte haft bättre kontrollsystem. Det här är ju tyvärr inte den enda riktigt stora härvan – Falcon Funds lurade ju också pensionssparare på otroligt stora belopp.

Var de fyra som nu fällts håller till är oklart., I häkte är de inte så de är efterlysta. Har de stuckit eller kommer de att infinna sig nu när dom fallit? Återstår att se. Om det skulle ha varit en bank eller liknande som blivit drabbat hade det väl varit en sak men att systematiskt lura av människor deras pensionspengar och med dessa finansiera ett lyxliv man inte kan föreställa sig. Tur att åklagaren justerade åtalet något så att resultatet blev fällande domar nu i Hovrätten. Allt annat hade varit skandal.En liten liten början på aptit börjar komma tillbaka. Det känns inte som om jag gått ner något i vikt med tanke på att jag i princip inte ätit och druckit mycket mindre Coca-Cola är det lite konstigt. Men bra. Jag tror faktiskt att det var wienerschnitzeln på Da Bruno som fick igång den och det känns verkligen bra. Nu ska jag jobba på att hålla i den.

Min plan är att gå tillbaka och äta wienerschnitzeln igen, stor portion och mycket energi. Jag har också börjat tänka på Bresaola. Inte carpaccio utan bresaola som är en lufttorkad variant. Det får det kanske bli idag.. eller imorgon. Avokadon från grönsakshandlaren var förresten lika goda som de var fina. Precis lagom mogna och helt rätt gröna rakt igenom.Nu är ju att laga mat väldigt långt ifrån något som känns lockande men jag kommer ju att börja. Då kan det kanske vara bra med lite ny inspiration, får tillgång till de här och kanske några fler via Bonniers appen.

Att jag bara börja tänka på mat känns så bra. Det är bara att följa det jag vill ha, just den dagen och det varje dag. Sedan är den säkert tillbaka om ett tag.Började dagen med en lite halvlång promenad och tänkte dela upp så att det blir en lite längre ikväll. Fullföljde tanken med det där med bresaola så gick till SuperSol. Kollade även efter plastpåsar eftersom de jag köpte i Kina-butiken var väldigt små och väldigt tunna.. men hyllan gapade fortfarande tom. Till bresaola har man ungefär samma tillbehör som carpaccio: ruccola, parmesan, citron, olivolja och svartpeppar.

Det blev 8 500 steg igår och då tycker jag knappt att jag gått något alls. Det är väldigt mycket jämfört med vad jag någonsin gått på länge länge.. Det blev ju inte så många steg när vi hade bil. Då blev det ju så att man var bekväm och alltid tog bilen. Mår bra av de här promenaderna så det kommer jag fortsätta med. Pappa går ju också mycket, väldigt långa promenader precis varje dag, mer eller mindre oavsett väder. Ösregn kan väl få honom att stanna inne möjligen.

Man kan ju se hur många steg man gått per dag för den aktuella dagen, snittet för veckan, månaden och året. Jag vågar nog inte skriva något om skillnaden mellan året och de övriga. Men hade kanske inte heller då precis alltid med mig mobilen så snittet är nog lite bättre. Tänker främst på att mobilen inte varit med på en del hundpromenader.
Jag håller på att planera resan till Sverige, vilken dag jag ska flyga. Det är både olika prisnivåer och flygtider, att flyga 06.00 känns inte så attraktivt inte vid 21.00 heller så att man landar vid 01-tiden.

Jag tror att jag ska beställa antingen Minnes-ringen från Sofia Wistam eller kanske Pippi halsbandet för att ge mig själv styrka att orka, att klara det här. Om man tänker rent symboliskt så är ju Minnes-ringen ett sätt att alltid bära med mig minnena medans Pippi halsbandet är ett sätt att nästan som att ta på det och få styrka.

Minnena har jag ju men inte styrkan och kraften. Ett smycke i sig är ingen tröst men kan kanske ändå ge någon form av styrka.. Har ni något råd om vilket ni tycker? Mat och ”banala” smycken – det känns ändå skönt att kunna få tänka på annat och att må liiite bättre, även om jag kommer må dåligt många fler dagar snart igen. Jag måste ta precis varenda tillfälle att tänka som kommer att tänka på något som är positivt. Inte känna ett styng av dåligt samvete – hur kan jag tänka på ett smycke och hur kan jag se fram emot den där kvällen med Åsa och hummern. Det ger mig mer kraft än allt annat.

Jag tänkte hursomhelst beställa så att det kan levereras till Pappa så att jag kan få det när jag är i Sverige. Då slipper jag risker med att det skulle försvinna om jag skulle beställa det hit. Jag förstår egentligen inte varför jag har någon misstro inför att beställa saker på nätet hit. Varför skulle det försvinna i större utsträckning när man beställer hit. Det om något skulle jag nog kalla en av mina fördomar.Egentligen borde jag kanske gått till Da Bruno och ätit en wienerschnitzel ikväll och sparat bresaolan till i morgon eftersom jag jobbar då. Men jag har ingen direkt lust att gå dit så jag sparar det. Jag tror att det blir lite tv, två program som verkligen är varandras ytterligheter. Sommar med Ernst och sedan TV3:s dokumentärserie om svenska brott. Sedan vid tiotiden den sista och lite halvlånga promenaden med hundarna. Så får det bli.

I morgon är det veckobesöket hos läkaren och jag tänkte då passa på att göra några korta ärenden. Jag kommer att gå ena sträckan och ta bussen den andra, blir lite mycket med båda eftersom jag ska hinna med att komma hem och gå ut med hundarna och fixa deras mat innan det är dags att ta bussen tillbaka till stan för att jobba.

Nu i helgen tänkte jag också boka flygbiljetten hem till Sverige. Jag kan inte riktigt bestämma mig för hur länge jag ska stanna men det kommer inte att bli två till tre veckor som jag först tänkte mig.

Kram

4 reaktioner på ”En APP & En Porsche….”

  1. Pippi så klart! Smycken är ju underbart o meningsfullt tycker jag. Maria Nilsdotter är så rätt och Pippi halsbandet coolt – jag röstar på det:) du vet väl det finns som örhängen oxå -så söta. Passar dig. Hennes halsband med bokstäver ( tex poetic) är oxå jättefina kanske ett T el E? Åh så många fina smycken där..jag har en double claw ring för lite power:) och har du sett one lynggaards lilla elefant charm? Så fin. Kan man ha på enkelt tunt läderband- tror de har sådana. Körde förresten förbi Jordbro o Coca-Cola här om veckan när jag skjutsade Agnes till Gotlandsfärjan – såå många roliga minnen från den tiden! Kram!

    1. Jag är helt inne på Pippi också. Styrkan och det är mer jag. Håller på och kollar på hennes hemsida, hon är en fantastisk smyckedesigner. Tror att Thomas hade föredragit det alla dagar i veckan också. Ja, så mycket roliga, fina minnen från Coca-Cola-Cola tiden ❤️

  2. Det är mycket lättare att kommentera praktiska saker. Jag har beställt ganska mycket saker till vår lägenhet i Katalonien och det fungerar jättebra. Allt från elektrisk scooter (4-hjulig med stol, inte sådan där sparkcykel), skrivare, vin, pyjamaser till kontantkort för mobil. Allt kommer fram som det ska, bättre och snabbare än vad det gör hemma i Sverige. Det enda jag har lärt mig är att det är bra att ha ett spanskt mobilnummer då de som levererar inte ringer till utländska nummer (då det precis som i Sverige är mycket dyrare än nationella nummer som oftast ingår).
    Häromdagen var vi på en restaurang och i menyn ingick det ett vin från Terra Alta (vinregion som ligger kanske 30 km härifrån). Det var gott och vi kollade upp det på internet, hittade själva tillverkarens hemsida. Fri frakt om man beställde en viss miniminivå (€50 eller liknande). Vi gjorde en beställning kl 21 på söndagkvällen. Måndag kl 1130 ringde det på porttelefonen och vinet levererades. Helt otroligt!

    1. Det är jag som bara aldrig får klart för mig att det är ofarligt Jag ser ju hur DHL och andra är här var och varannan dag. Leveranstiden du nämnde är ju helt otrolig. Vet du, jag tror att jag ska ta och testa att beställa något så att jag kliver över barriären

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.