Bara om Trump….Riksrättens femte dag är nu avslutad och enligt uppgifter så kommer de att rösta i kväll amerikansk tid. Det skulle i så fall innebära att de höll sig inom den vecka de planerat. Förra riksrätten tog två veckor så det här är snabbare avhandlat.

Trump är inte den förste president som ställs inför riksrätt men den ende som gjort det två gånger. I modern tid är är det bara Bill Clinton som ställts inför riksrätt.

Den där mannen i USA som alltid gissar rätt när det gäller valutgången sa inför valet som Trump vann att han skulle vinna och han skulle ställas inför riksrätt. Med tanke på Trumps profil och personlighet var det kanske inte en helt vild gissning.


Dᴇɴ ғᴏ̈ʀsᴛᴀ ɪ ᴍᴏᴅᴇʀɴ ᴛɪᴅ….Efter det Andrew Johnson ställdes inför, 1868, tog det 130 år innan det var dags för en ny riksrätt.

Nixon hann ju avgå innan det blev någon riksrätt mot honom med anledning av Watergate..

Bill Clinton 1998 blev den första i modern tid och bakgrunden kommer väl de flesta ihåg – hans affär med Monica Lewinski. Inte affären i sig utan att han ljög om den.

Jag har inte haft en sexuell relation med den där kvinnan”

Bill Clinton

En blå klänning fick en väldigt avgörande roll i bevisen huruvida Clinton ljög eller inte….Det fick också de ljudupptagningar som Linda Tripp (anställd av Clinton administrationen) gjorde.. Hon förde Monica Lewinski bakom ryggen och låtsades vara hennes vän.. Jag har hört de där ljudupptagningarna i en P3 Dokumentär- det är en ung förkrossad tjej som är/tror sig vara såå kär i presidenten.

Hursomhelst så friades Clinton i riksrätten även om ”alla” trodde att han var skyldig till affären i sig.


ᴛʀᴜᴍᴘs ғᴏ̈ʀsᴛᴀ ʀɪᴋsʀᴀ̈ᴛᴛ….Den första riksrätten mot Trump, 2020, gällde att han hotat att frysa ett militärt biståndspaket till Ukraina i syfte att pressa landets regering att inleda en utredning mot Joe Bidens son.

Anklagelserna mot honom var maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete. Målet var så klart att få Biden att framstå i dålig dager men han sköt sig själv i foten för allt kom att handla om hans eget beteende..Han fälldes såklart inte.. Det blev 52 röster för ”not guilty” och eftersom Republikanerna hade 53 röster så innebär det att det bara var en republikan som bytte sida.

Kommer ni ihåg det självgoda uppblåsta leendet när han kom in till pressträffen med löpsedeln att han friats i riksrätten..


Kevin McCarthy

Då är det alltså troligtvis den sista dagen av den andra riksrätten för Trump. Jag såg igår bilder från Kapitoleum som inte visats tidigare och som var väsentligt värre.

Det har också framkommit att den republikanske minoritetsledaren Kevin McCartey ringde till Trump under stormningen och att han desperat försökte få anhängarna att stoppa mobben. Då ska Trump ha svarat;

Ja Kevin, jag antar att de är mer upprörda över valet än vad du är”

Donald Trump Jan 6, 2021

En annan republikansk senator, Tommy Tubberville, uppger att Trump ringt honom under stormningen. Inte för att kolla hur det var utan för att försäkra sig om att han skulle hjälpa till att protestera mot valresultatet.Lite ommöblering i försvaret och ”tredje-advokaten” fick stort utrymme.. Tydligen ett aggressivt beteende. Hans cv verkar vara lite udda för sammanhanget. Han är specialiserad på stämningar – företräder människor som t ex blivit påkörda av en buss, ramlat på en cykel eller bitna av en hund..


Nᴀ̈sᴛᴀ ᴍᴀɴᴛʀᴀ….Hur många gånger tror ni att vi kommer att få höra ordet ”häxjakt”.. Hur många gånger tror ni att vi kommer att få höra att det är den ”värsta häxjakten i historien”.. Precis hur många gånger som helst..

Då får man förhoppningsvis anhängarna att just hänga kvar.. Det har i princip aldrig varit eller iallafall inte på väldigt länge så många som hoppat av det republikanska partiet.. Det är såklart inte hans mest lojala anhängare men det finns med all sannolikhet Trump anhängare som definitivt tycker att han gått över alla gränser..


ᴀᴛ ᴍᴀʀ-ᴀ-ʟᴀɢᴏ….Dagarna går sin gilla gång.. Trump följer riksrätten via tv. Melania går på SPA, äter lunch och går på SPA igen. På kvällarna äter de middag på terrassen. Iallafall är det så det ser ut om man ska tro på vad tidningarna skriver 😃
A ᴇʟʟᴇʀ ʙ….Det skrivs att Mike Pence inte känner någon bitterhet mot Trump och definitivt inte kommer att rösta för en fällning. Det första är jag inte hundra på men det är jag på det andra.

Vad är det som gör Pence så obrottsligt lojal? Han har ju förvisso varit det under alla fyra åren men nu har han väl precis all anledning att göra avkall på det.

  • Trump försöker få det att framstå som att han inte gjorde sin medborgerliga plikt när han inte stoppade att Biden formellt valdes som president.
  • Trump tackade honom för hans insatser i en knappt märkbar bisats när han höll sitt sista framförande som president.

Det kan bara finnas två förklaringar.. Att han blivit fostrad och lever efter ”vänd andra kinden till” eller att han inte vågar för att han inte vill ha Trump emot sig.. Framförallt inte om han några planer på att ställa upp i valet som republikanernas presidentkandidat.Tyvärr kommer rädsla och en känsla av någon form av ”partilojalitet” styra hur många republikaner kommer att rösta. Röstar de i enlighet med vad de faktiskt tycker (och känner) så tror jag att det finns en relativt stor sannolikhet att han fälls. Men det kommer de inte att göra.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.