JulskiNka & Olivolja….


Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Lördag och annandagen, en riktig slappar-dag för många, inklusive oss. Vi hade en äkta ”seriekväll” igår och såg ett antal avsnitt av serien vi börjat kolla på – Monarca. Den är riktigt riktigt bra så glad över att det inte är en miniserie. Säsong två kommer på nyårsdagen ✨

Har hamnat i ”Dokumentär-mood” så jag bestämde mig för att vänta med The Oueen’s Gambit och började igår lyssna på Diplomatdottern. Det var ju den där diplomatens dotter som 1994 blev stoppad i tullen med nästan sju kilo heroin i bagaget och hamnade i Thailändskt fängelse. Enligt henne blev om ombedd/lurad av en kompis och hon är enligt henne själv helt oskyldig, Har hört en P3 dokumentär om/med henne för ett antal år sedan och det är möjligt att den här boken blir för lik boken om Storbedragerskan” att lyssna på.


ᴇɴ ʙʀᴀ ᴅᴀɢ….Det är väl ingen som missat det.. Nu har det första vaccinet kommit till Sverige och det borde det väl ha gjort även hit till Spanien. Jag har inte sett något om att de offentliggjort planen vaccineringen så det är väl bara att vänta och se. Här är mer än halva befolkningen tveksam till om de ska vaccinera sig och det är ju inte så bra. Förhoppningsvis ändrar de sig.


ᴠᴀᴅ ʜᴀʀ ᴍᴀɴ ɪ ʜᴜᴠᴜᴅᴇᴛ….


Inte det huset

Ja, vad har man i huvudet om man festar tillsammans med 124 andra när det är restriktioner som säger max sex personer och det är utegångsförbud. Inte troligt att alla 125 bodde i huset för det intressanta är att ingen av dem som var där ägde huset..

Alla 125 fick ju legitimera sig så det lär inte dröja länge innan det kommer fram vem som äger huset. Kanske inte någon av dem men någon/några måste ju haft tillgång till det och arrangerat festen. Skulle inte vilja ha den böteslapp som de här 125 personerna kommer att få betala nu..

Det bor ju mycket svenskar i Nueva Andalucia och det var säkert några som var där för det var människor av ett gäng olika nationaliteter och också från olika delar av Spanien.

En riktig kalkonfest…..


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴋᴀʟᴋᴏɴ….Vi hade ingen Janssons Frestelse på julafton eftersom det bara inte går att ha precis allt på en och samma dag. Så idag blir det T’s grymma köttbullar, prinskorvar, Jansson och lite skinka.. Kanske lite sill också. Vi har ju delat upp maten lite på de olika dagarna vilket gjort att vi inte ”tok-tröttnat” än..

Vi har inte bestämt oss riktigt än men vi kanske kör den där kalkonmiddagen i mellandagarna.. Vi ska till saluhallen och kolla och passar då också på att kolla på skaldjur till Nyårsafton. Det finns många anledningar till att det är bra att bo här och skaldjur är en av dem.. Det stora utbudet och prisnivån på dem ✨ Matpriserna generellt är ju väldigt mycket lägre här.. men det är också lönenivåerna. Se lite längre ner..


Gʀᴏ̈ɴᴛ ɢᴜʟᴅ ɪ sᴘᴀɴɪᴇɴ….El Oro Verde – Det Gröna Guldet ✨ Men det första land som poppar upp för mig när det gäller olivolja är Grekland. Jag hade väl inte funderat över vilket land som producerar mest utan det var bara någon slags starkare koppling till Grekland.. Om jag hade tänkt till så hade jag nog kommit fram till att Spanien är en klart större producent eftersom Spaniens yta är så mycket större och jag visste att olivproduktionen är stor och viktig här 🫒

Hursomhelst så är Spanien den klart största producenten och sedan kommer Italien följt av Grekland. Andalusien som vi bor i står för 75 procent av Spaniens olivodling.Det skördas för fullt nu. Skördetiden pågår under två månader, slutet av november till slutet av januari. Det går till så att man först tar hand om de oliver som ligger på marken med hjälp av en kratta eller liknande. Sedan ”slår” man ner de oliver som är mogna genom att slå på trädstammarna med en käpp. Dags för den manuella sorteringsmaskinen för att få bort bladen och sedan läggs oliverna på en matta i solen i två veckor för att få bort vattnet i dem. Mogna och omogna oliver förvaras tillsammans.Sedan är det dags att skicka oliverna för pressning.. Den olja som kallas för Jungfruolja (Virgin oil) eller Kallpressad olja har värmts upp till 30 grader i tanken medans den olja som heter Extra Jungfrulig olja (Extra Virgin oil) inte värmts upp alls och är av bättre kvalitet. Sedan kan en viss del av oljan skickas vidare tio ytterligare ett presseri för en andra pressning.. sedan har vi det där med bords oliverna och de olika kvaliteterna på dem. En del ”vetenskap” kring det där med olivolja helt enkelt..

Visste ni att varje svensk förbrukar en liter olivolja per år? Vi ligger klart över den konsumtionen och ännu mer kommer det att bli 2021 med ett ökat flexitarianskt liv 😊

Apropå det som odlas i Andalusien.. Snart är apelsiner slut – har pressat, pressat & njutit. Blir några nya nät i korgen nästa gång vi handlar, ska kolla efter blodapelsiner också dom är ju verkligen goda..


Mɪɴɪᴍɪʟᴏ̈ɴᴇʀ….


Det pågår förhandlingar nu med fackförbunden där de vill få till en nationell minimilön för en heltidstjänst.. Den minimilönen vill de ska vara 1 000 euro per månad före skatt vilket skulle innebära cirka 60 kronor i timmen. EU har ett direktiv om att minimilönen bör vara 60 procent av den genomsnittliga lönenivån i landet men så är det alltså inte här.Vissa arbetsgivare har ett upplägg där de anställda får en extra månadslön till semestern och en till jul. Om det på något sätt är kopplat till att de har en lite lägre vanlig månadslön under året eller om det är någon form av bonus vet jag inte. Lönerna har gått ner ordentligt nu under året på grund av Corona, tror att Spanien låg i topp. Det finns flera anledningar till den sänkta nivån men den största är att lönen anpassats eftersom många inte får jobba heltid längre (pga minskat behov av personal).


Jᴜʟsᴋɪɴᴋᴀ ᴏ̈ᴠᴇʀ….Det är väl inte helt ovanligt att det blir lite julskinka över.. så att man kanske äter de där sista skinkmackorna trots att man egentligen är trött på det. Det finns ju faktiskt ett antal alternativ till mackan.. exempel på det är pizza med julskinka som jag sett förslag på lite här och där. Men den här rätten kommer definitivt att göra om vi får julskinka över.. Receptet hittar ni på Jennie Wallden’s Instagram om ni får lust att kolla upp ✨

Aᴠᴅᴇʟɴɪɴɢᴇɴ ɪɴᴛᴇ ᴊᴀɢ….


Jag är ju i största allmänhet ointresserad av tekniska prylar. Vissa köksgrejer kan jag väl vara lite intresserad av men då ur perspektivet nytta inte att är ”high tech” En dammsugare är för mig en dammsugare som gör det den ska och min ”high tech” gräns går någonstans vid att jag inte vill ha dammsugarpåsar..

Det jag absolut inte förstått är robotdammsugare – än mindre varianten som jag såg reklam för häromdagen. En robotdammsugare man kan styra med mobilen (!) Bara när man är hemma? Eller när man sitter på jobbet och kommer på att det vore lite extra trevligt att komma hem och dammråttorna var borta? Nej, oavsett så måste det väl ändå gå in under kategorin ”totalt onödiga prylar”..


Ett gammalt Missionshus som renoverats och nu är sååå fint ✨

När det gäller ”high tech” (ja, det var det för hundra år sedan) som jag verkligen kan se nyttan i är att kunna sätta på värmen så att det är upplyst och varmt i huset när man kommer till sommarstugan eller hem när man varit bortrest och den typen av grejer..


Oᴍʙʏᴛᴇ….Fick ju en så fin bukett av T med röda amaryllis i tillsammans med vide och en del grönt. Amaryllisen börjar se lite ledsen ut och det är ju på flera sätt dags att byta om till ”Nyårsfirande” så köper några nya amaryllis men nu vita. Vitt och grönt är så mycket nyår för mig men det är iofs min färgkombination året runt utom julen.Ska även fixa lite dekoration på bordet – murgröna är väldigt mycket nyårsdukning tycker jag.. Det är bara att stoppa en sax i ”bakfickan” när vi går ut med hundarna så har vi långa rankor murgröna sedan 😃

Det är inte bara blommorna som ska fixas utan även kläderna och annat.. Gjorde ju en jul-outfit planering så här sitter jag i soffan i kjol och en blus med lite inslag av små paljetter (högst diskret).. Nu är det dags att göra samma planering för Nyår.. Blir lite mer ”uppklätt” på kvällen på nyårsafton..

Har inte hittat någon ”urna” eller vad man ska kalla det som är på bilden.. Det är ju så otroligt fint att göra arrangemang i sådana. Mål för 2021 att antingen hitta den jag har eller idogt leta efter en fin här.. Har en idé om att det kan finnas i en liten butik i Gamla Stan..

Inte bara kläderna som planeras utan jag ska göra Hemma-SPA med ansiktsmask, fixa naglarna och lite annat. Det spelar ingen roll att det bara är vi två i år, kommer att fixa mig lika mycket som förra året då var på en större middag ✨


Kᴀʀʟ-Fʀᴇᴅʀɪᴋ….Dagen före Nyårsafton är det meningen att vi ska bli inspirerade.. Såg kort på Fyran och en dukning han gjorde var magisk – stora gamla speglar på bordet och sedan fyllde han på med ranunkel, anemoner mm. Otroligt fint men det kräver ett stort bord för att ett sådant arrangemang ska komma till sin rätt.Det finns minst sagt en hel del likheter mellan Ernst och Karl-Fredrik..


ᴘᴀ̊ ʀɪᴋᴛɪɢᴛ….Nu är jag ju inte den som går runt i high heels längre.. mer än möjligen en kort stund så jag är väl inte rätt person att undra.. Men jag gör det ändå. På julafton var Blondinbella och pojkvännen hos hans bror på jullunch – Corona säkert eftersom de var utomhus. Under denna lunch hade hon de här skorna på sig.. barbent och utomhus….


Vɪᴋᴀʀɪᴀᴛ….Carina Bergfeldt, journalisten som för SVT’s räkning följt Donald Trump de senaste fyra åren får ju nu en egen talkshow. Iallafall så kommer hon att ha det under den tid om Fredrik Skavlan är på föräldraledighet. Jag tror att hon kommer att göra en riktigt bra talkshow och vitalisera programmet efter Fredrik Skvalans sååå trötta sista år. Han har inte lyckats få dit intressanta gäster och själv intervjuat med vänsterhanden.

Intressanta gäster och intervjuer innebär inte att det är några ”megakändisar” utan så här säger hon själv;

Vill hitta de berättelser som folk inte visste att de var intresserade av”

Det gäller inte för hennes takshow specifikt utan rollen som journalist totalt sett. Jag har nog bara sett Skavlan en gång per år eller så de senaste åren men kommer absolut att se premiäravsnittet på hennes talkshow så får vi se om jag har rätt eller fel. Oavsett om just hon är bra eller inte så är det mer än hög tid att byta ut Skavlan, eller hur?


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴘʀᴇsɪᴅᴇɴᴛ….Trots sin ålder är Joe Biden modern och smart, det sista har iofs ingenting med ålder att göra. Han har ju nominerat fler kvinnor än män som ministrar om än med minsta möjliga marginal. Kamala Harris som vice president är ju verkligen ett kliv framåt för USA och om senaten godkänner Dab Haaland så blir hon den första ministern som är ursprungsamerikan. Inte bara den första kvinnliga ursprungsamerikanen utan den första överhuvudtaget ✨


Åʀᴇᴛ ɪ ʙɪʟᴅᴇʀ….Nästa år, dvs 2021 ska jag börja med Året i bilder. Punkt. Ska ladda ner appen OnceUpon nu även om man såklart inte behöver den nu.. Man sätter ju ihop boken i slutet på året.. Tänker inte ha den som ett ”tidsdokument” per månad utan i slutet av året välja de bilder som är visar positiva saker som hänt under året.

Nu är det countdown för nyårslöften. De ”vanligaste” nyårslöftena skulle jag tro är; börja träna, sluta röka, äta nyttigare och gå ner x kilo i vikt, ägna mer tid till familjen och liknande. Jag har inte varit speciellt bra på att sätta upp nyårslöften men det har såklart hänt. Om jag inte varit speciellt bra på att ”sätta upp” dem så har jag varit ännu sämre på att hålla dem 😊

Det finns väl ingen regel på hur många nyårslöften man ”ska/bör” ha men definitivt inte för många. Jag tycker att det ska vara löften som det är rimligt men inte självklart att klara.. De är ju ”personliga” i alla perspektiv och handlar ju inte om några ”business mål”Jag är på de klara med vilka löften jag ska avge där vid tolvslaget tillsammans med vindruvorna., Ja, en vindruva i taget för den allra sista nedräkningen är ett måste här. Under de dagar som är kvar till nyårsafton ska jag kvantifiera de som går att kvantifiera;

  • Ta tag i och träna på spanskan
  • Öka motionen per vecka
  • Fortsätt och förstärk livet som ”Flexitarian”

Kanske inte riktigt så….

Flexi-livet 2021; Kött 2-3 dagar, Kyckling 1 dag, Fisk 1 dag och Vegetariskt 2-3 dagar och T är hundra på även med soppor & sallader 😃

Det här är egentligen ingen skillnad mot i år men vi i år har vi inte lyckats så bra med fisk.. Oklart varför när vi bor vid Medelhavet så vi får ha som mål att öka fisk till två gånger per vecka framåt sommaren.Vegetariskt är ju långt ifrån bara soppa och sallader – det finns ju hur många pastarätter, risotto mm som är eller kan vara vegetariska. Tänk vad bra vi ska må nästa år.. så vågar man ju nästan inte skriva i tider som de här, men jag gör det ändå ✨Nu ska vi ju inte utgå ifrån några karantäner eller utegångsförbud- tvärtom! Men jag jobbar ju mycket hemifrån så ett nyårslöfte är det där med att inte vara klädd i mysdress hela dagen och att sätta på en gnutta smink varje morgon = en piggare Eva ✨

Med tanke på hur 2020 varit så finns det ett Nyårslöfte som nog är det viktigaste.. det skriver jag om i nästa inlägg..


Vᴇᴛ ɪɴᴛᴇ ʀɪᴋᴛɪɢᴛ ᴠᴀʀғᴏ̈ʀ….Nej, jag har ingen som helst avsikt att ha ett nyårslöfte om att vara en fin dam eller dess direkta motsats. Men att vara lite mer som Pippi skulle både jag och säkert många många andra med mig må lite bättre av. Tror jag iallafall. Exakt vad det innebär vet jag faktiskt inte riktigt och vad det är som jag skulle ”må bättre” av.. Kanske träna så att jag kan lyfta en häst eller åka till Gibraltar och hämta hem en apa? Nej, knappast men tycker om tanken på att inte vara en fin dam så det får kanske stanna vid det..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.