En Inbjudan & En Sillbåt….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Det blev ingen vidare nattsömn inatt men jag låg inte sömnlös hela natten. Tandvärken släppte som tur var och idag har jag inte känt av den alls.

Vi började med att åka till Lidl och SuperSol för att handla så nu har vi handlat allt vi behöver för ett gäng dagar framöver. Det var en stor skillnad mellan butikerna- på Lidl julmusik i högtalarna och välfyllt överallt. Jag ska inte påstå att det var tomt i hyllorna på SuperSol men det kändes som en måndag i november. Innan leveranserna efter helgen kommit. Inte konstigt att det går dåligt för dem, trodde att Carrefour som ju köpt dem skulle ha kommit igång med en förbättring nu. På SuperSol var även julprylarna borta men om man skulle känna för ”säsongs-motiv” på servetterna så var det inget problem..
Spanjorer älskar lax – i alla dess former.. Det finns därför alltid förutom laxfilé ett stort sortiment av både rökt och gravad lax. Ett julbord utan lax är definitivt inget julbord här, det är möjligt att det är på ett annat sätt i någon annan del av Spanien.

Mina laxfavoriter är varmrökt lax (som man ibland kan hitta i Svenska butiken) och rökt lax i skivor.. Jag fångade upp ett sätt att för att variera den rökta laxen lite..

Det kan nog vara gott – eller vad tror ni?Jag kanske inte är den som sig äter precis allt men jag är heller inte den som inte vill prova något nytt.. Men det senare gäller förstås inte alltid och framförallt inte när det gäller förslaget för en av Abbas nya sillvarianter..

Ta en ”taco-båt” och fyll på med avokado, rödlök, chili & aioli-sill sedan toppar du med hackad gräslök och lite spansk peppar.. Enligt influensern som lagt upp inlägget är sillen otroligt krämig och den här sill-båten kommer få smaklökarna att jubla.

Jag kan tro på att sillen är krämig men att att smaklökarna skulle jubla.. hmmm – är inte ”krulla” sig mer troligt? Kanske är jag helt enkelt för tråkig men jag kommer inte att vare sig den sillen eller ”taco-båtar” på julbordet.Kan ju inte avsluta mattipsen med en ”sill-båt” så jag gör det med en variant på våfflor istället.. Våfflor med inslag av pepparkaka och lingongrädde. Det låter väl ändå riktigt gott ✨

Jag skrev ju tidigare om att vi skulle försöka hitta lingon för att kunna göra lingonsill. Hade väl inga större förhoppningar och hittade heller inte några så det blir helt enkelt ingen lingonsill och inte någon lingongrädde heller för den delen..

Receptet på våfflorna hittar ni i/på Tidningen Buffé btw.. Kolla på deras Instagram konto..En sak är säker och det är att vi inte risker att stå utan apelsiner. Några nät med fyra kilo i varje åkte med hem i bilen så vi kommer att få i oss massor av c-vitamin..

Väderprognosen har tyvärr ändrats lite för juldagen och annandagen.. Vi hade ju planerat långa promenader med doggisarna. Men väderprognoserna har mer fel än rätt så förhoppningsvis är det så den här gången också. Dagen efter annandagen ska solen komma tillbaka igen men temperaturen sjunka till runt 14 grader.

Fjorton grader låter ju inte direkt varmt men om det är soligt och man är ute på promenad blir det väldigt snabbt varmt. Idag när vi var iväg och handlade hade jag en kofta på mig och jag blev såå varm.


Pʟᴏ̈ᴛsʟɪɢᴛ ʜᴀ̈ɴᴅᴇʀ ᴅᴇᴛ…
Jag kan ju inte påstå att inbjudningarna rasat in.. men plötsligt händer det ✨ Det är inte årets enda men det har varit så otroligt få så att det nästan känns så. Den här inbjudan kom i mejlen idag och är Corona-anpassad.. Det är på dagen eftersom alkohol inte får serveras mellan 18.00-20.00.. det håller med andra ord på till 18.00. De har också delat upp det på tre dagar.. Så Corona anpassning men en känsla av en viss normalitet.. Den känns bra. Riktigt bra ✨


Hᴀᴅᴇ ᴘʟᴀɴᴇʀᴀᴛ….Jag har en bra bit kvar på boken om ”Storbedragerskan”, den håller måttet genom boken tycker jag nog. Den är en stark trea eller svag fyra skulle jag säga hursomhelst helt klart värd att lyssna på. Jag skulle däremot inte rekommendera någon att gå och köpa boken – riktigt så bra är den inte.

Jag har iallafall sett ut min nya bok – The Queens Gambit. Det är boken som Netflix serien med samma namn baseras på. Jag är väl snart ensam om att inte ha sett den (nej det är jag såklart inte) och hade planerat att se den nu under julledigheten. Men det är ju i nio fall av tio så att boken var bättre än filmen – iallafall var det så förr. Byter så att jag lyssnar på den och ser någon annan serie. Om jag tror eller av någon anledning får för mig att den faktiskt är bättre att titta på så är det ju bara att byta.


Aɴɴ ʟɪɴᴅᴇ….Nu är antalet smittade per 100 000 invånare uppe i nästan 900 i Sverige och i Stockholm till och med strax över. Får nu det ”nya” viruset fäste i Sverige kan ju situationen bli ohållbar. Inte bara i Sverige utan i hela Europa.. igen. En av de senaste åtgärderna har varit att stänga flygtrafiken från Storbritannien.. Helt och hållet i 48 timmar för att sedan utvärdera om plan ska få landa så att svenska medborgare kan komma hem.

Att smittonivån är så hög är givetsvis inte Ann Lindes fel – det är ingen enskild persons fel och det har ingenting att göra med det jag inte riktigt kan ”släppa”. Missförstå mig rätt – det här är definitivt ingenting jag går omkring och tänker på eller irriterar mig på.

Men.. jag kan bara inte låta bli att tycka att hon alltid sätter sig på så ”höga hästar”. Utstrålar en form av ”viktighet” för henne som person som jag har svårt att sätta fingret på. Den där intervjun när hon ”tappade det” helt och blev direkt oförskämd mot journalisten sitter fast på näthinnan när man ser henne. Det var givetsvis inte speciellt lyckat men det jag tycker var värre var att hon inte kunde ”göra en pudel” – hon försökte på något märkligt sätt få det till; okej då, det var kanske inte riktigt bra men det var inte mitt fel, jag gjorde minsann inget fel. Lite ödmjukhet skulle inte skada – tror jag bestämt..


Dɪᴘʟᴏᴍᴀᴛɪsᴋ ᴋʀɪs….


Spaniens regering har kallat den marockanska ambassadören i Madrid med brådskande verkan eftersom Marockos försteminister uppgivit att Ceutia och Melilla tillhör Marocko.. Skrev ju lustigt nog om att när man kommit över från Gibraltar så blir det ju ett spanskt område igen.

Ministern har i en intervju med en egyptisk tidning sagt att det bara är en tidsfråga innan de två städerna hamnar under marockanskt herravälde. Plötsligt så dök han upp igen.. Trump-administrationen erkände nyligen den tidigare spanska kolonin som marockansk trots FN försvarar lokalbefolkningens rätt att besluta om sin framtid.Det är verkligen skillnad på politiska ledare – här ser ni vår borgmästare Angeles Munoz när hon var en av dem som var med och bjöd de ”behövande” på jullunch i förra veckan 🧑‍🎄

Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ 🎄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.