SnålheT & Elektorer….ʜᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Jag hoppas att det inte är alltför många av er som stressar och stressar nu inför julen. Det är ju ofta så att det är mycket som ska hinnas med både på jobbet och hemma innan jul och tyvärr finns det nog en hel del som är ”helt slut” på julafton.

Jag tror kanske att det är lite bättre i år.. Inte lika mat som ska fixas och kanske beställa via Mathem eller någon annan, kanske inte lika mycket julklappar att köpa och alla som jobbat hemifrån har ju kunnat varva jobb och hemmafix.. Eller har åtminstone sparat restid.. men alla jobb kan man ju självklart inte utföra hemifrån. Hursomhelst så hoppas jag att ni inte stressar 🧑‍🎄🎄Såhär ser årets gran uppe i köpcentret La Canada ut – med ett tack till alla hjältar som jobbar inom vården under pandemin. Antalet smittade per 100 000 håller sig på samma 194 jämfört med Sveriges. Här i Malaga-provinsen är det 199 personer inlagda varav 32 på intensiven. Hur många det är på Hospital Costa del Sol här i Marbella finns det ingen information om men det är nog inte många med tanke på provinsen totalt.

Vad är det för fel på mig när det kommer till stora shoppingcenter? Jag gillar dem verkligen inte.. Det har absolut ingen ”psykologisk” förklaring som att jag får torgskräck eller så utan det är att det ofta är så opersonligt.. Iallafall är La Canada det.. Det här nya (och lilla) SOHO market är det med all sannolikhet det inte. Om ni undrar varför jag inte skrivit något om det så beror det på att vi inte åkt dit.. Det ligger på andra sidan San Pedro tunneln, vi har förvisso kunnat åka dit eftersom det ligger inom Marbellas kommun men har helt enkelt inte prioriterat det..


Vᴀʀ ᴅᴇᴛ ɪɴᴛᴇ ʟɪᴛᴇ sɴᴀ̊ʟᴛ….Skrev ju tidigare om att önskegästen vid julbordet i år är Anders Tegnell. Det har hans döttrar tagit fasta på och har bidragit till Musikhjälpen genom att man kan bjuda på att få vara med vid deras julbord på Julafton.

Men att de är generösa med tiden vid bordet skulle vara årets överdrift.. Den som bjuder högst får vara med i fem minuter via Zoom. Jag skulle inte betala för det men det kommer garanterat någon annan att göra. Det kommer säkert att bli budgivning – finns nog många som vill synas i kvällstidningarna som Tegnells julbordsgäst.

Nu ska jag inte vara sådär tantig och trist men jag måste ändå ställa frågan om det helt rätt timing för det här med tanke på den akuta situation som det är? Alla intäkter går förvisso till välgörande ändamål men ett visst litet uns av ”jippo” kan kanske anas.. Alla medel är kanske bra medel och jag riktig torrboll – jag låter det stanna där..Nu bara måste väl alla både förstå det allvarliga läget och leva därefter. Hörde från dagens presskonferens att antalet smittade nu är 775 per 100 000, minst sagt en hög siffra.

Här har den ju stabilt gått ner men nu de senaste dagarna har den trenden brutits och man ser en svag ökning.. betoning på svag som tur är.Nej, jag vet inte om det kommer att bli något Bingolotto rekord dagen före julafton.. Men det är nog inte alls otroligt.. Dels för att det är många som sitter ensamma eller två och två.. Dels är Bingolotto, Lotta Engberg och Arvingarna något av det svenskaste och tryggaste vi har på något sätt.

Alla är givetvis förlorare totalt sett nu under pandemin men det finns dom som trots allt får ett ekonomiskt uppsving.. Både företag och privatpersoner. Livsmedelsbutiker, byggvaruhus, handelsträdgårdar är väl de riktigt stora vinnarna. Lite mindre positivt är väl Systembolaget och spel..

Huruvida det egentligen dricks mer alkohol eller inte har det väl inte skrivits något om.. Försäljningen på Systembolaget upp men kraftigt ner på restauranger.. Det spelar ju såklart också in att resandet minskat så att nästan alla varit i Sverige på semestern..

Jag kan inte komma ihåg när vi spelade Bingolotto senast och kommer inte att göra det i år heller.. hur ”julig” jag än är så håller vi oss till skinkmackan, några av T’s köttbullar och lite förberedelser inför julafton gran 🎄De gjorde enligt både förhoppningar och förväntningar. Elektorerna alltså. I all eländig Corona-rapportering så får man åtminstone glädjas åt varje steg närmare en ny president. Hörde på Nyheterna att drygt 30 procent av dem som röstade på Biden egentligen gjorde det för att rösta mot Trump. Kanske inte trodde att det var fullt så många men jag är inte förvånad.


Mᴇʀ ʟᴊᴜs ɪ ᴍᴏ̈ʀᴋʀᴇᴛ….Trädgården hos familjen i Gävle lyser minst sagt upp ✨ Sju mil ljusslingor, en del av dem blinkar i takt med musiken och i tomteverkstan håller nissarna på med julklapparna 🧑‍🎄


Dom började för cirka 10 år sedan och varje år tar det tre månader att färdigställa Winterland som de döpt det till. De tänder upp allt varje dag mellan 15-22 och det kan komma 300 personer en vardagskväll..

Winterland har ingen spikad entréavgift utan det är frivilligt – för pengarna de får in köper de julklappar som de skänker till Klappakuten i Gävle. Hoppas att människor är generösa i år 🎁De har till och med jul-dekorerad Coca-Cola lastbil med släp – en riktig!
Idag har den kommit – boken om ”Storbedragerskan”… Den är cirka 15 timmar långt vilket ju är klart mer än de flesta böcker. Jag ska börja lyssna ikväll vid bedtime, fångar den inte snabbt så blir det ett snabbt byte.

Jidhoffs jul är jag klar med och den kan väl beskrivas som en fin liten julsaga som berättar om dagarna före jul för seriens huvudkaraktär. Skrev ju om produktplaceringen i boken och är rätt säker att Denise Rudberg inte behöver lägga många kronor på mat över jul och nyår 😃Vet ni hur gott det är med en tomatsås gjorda på tomater som de här – eller en tomatsallad för den delen. Ja, till allt som man använder tomater.. De allra godaste hittar man såklart hos ”hålet i väggen” handlarna. De åker till marknaden – tittar och väljer noga de grönsaker (och frukt) som de lastar in i bilen och kör till sin lilla ”butik”. Finns ingenstans man hittar bättre kvalitet men kvaliteten varierar ju även mellan dem men tror att vi hittar några av de bättre som vi handlar i. Men det blir ju givetvis grönsaker i den vanliga butiken också – då är Lidl sååå mycket bättre än de andra..Fransyskan gör på precis samma sätt, dvs åker till marknaden och väljer ut. Det finns nog ingen i hela Marbella som är så ”picky” som hon är, osvsett om det gäller blommor, grönsaker eller vad det nu kan vara. Det gör ju att man alltid vet att hennes blommor står klart längre och om hon inte tycker att de kommer stå lika länge som hon tycker att de borde så ger hon rabatt direkt.. även om jag inte för en sekund kan se att de inte har 100 procent ”livslängd” kvar..Hibiskusen blommar på terrassen och häcken med Bougainville utmed muren kring vår urbanisation blommar otroligt fint.. Färgen är lila vilket är fint och lyser verkligen upp men jag tycker att de i rosa och rött är lite finare.. om man nu måste välja. Så länge det blommar är jag mer än nöjd..

Precis på samma sätt som ”alla” kommer att bli mer måna om tradition, mys och värme under julen tror jag att Nyårsafton kommer att firas mer än någonsin. Firas i bemärkelsen att det aldrig varit så skönt att lämna ett år bakom sig. Det blir ju inga stora nyårsfester hemma men man kan ju fortfarande gå på restaurang, förutsatt att maxantalet och avståndet hålls..Inte samma öppettider som ett vanligt år men det är hursomhelst bra att det finns möjlighet att gå ut och få det så festligt det går.. La Perla är ett exempel på restauranger som har öppet och de har öppet 13.00-22.00..

Här gör man ett undantag för både restauranger och utegångsförbud på Nyårsafton så tolvslaget kan firas på restaurangen innan det är dags för gästerna att gå hem.. Nu är det ju förvisso rätt stora prisskillnader här på nyårsfirande ute men totalt sett är det nog dyrare än i Sverige. Å andra sidan är ju alkoholen på restaurang mycket dyrare i Sverige.


Apropå mat så hade vi gemensam kökstjänst idag – inte för att vi gjorde något avancerat utan för att det är kul ❤️

Nu är disken klar och det är dags för tv-soffan..

Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ 🎄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.