Mona, Årets svEnsk & lingonsill….


I veckan har det nya permanenta pandemi-sjukhuset i Madrid invigts – eller nya kanske man inte ska säga… Det är förvisso nytt men det är det första också. Det här med att det invigts nu finns det en hel del synpunkter på..

Det är bara en av de fyra planerade paviljongerna som är färdig och det behjälpligt (exakt vad det nu innebär vet jag inte). Den här paviljongen har 420 platser av de 1 000 som planeras.


Åʀᴇᴛs sᴠᴇɴsᴋ….Varje år sedan 29 år tillbaka delar vår ”Expressen” – Sydkusten.es ut ett pris till ”Årets svensk på Costa del Sol”. Det går till personer som på ett eller annat sätt gjort något bra under året. I år tilldelas priset lite annorlunda.. Det går till alla svenskar och inte bara på Costa del Sol utan i hela Spanien.

Priset går till oss alla eftersom vi uthärdar under pandemin med alla dess restriktioner och konsekvenser. Det gjordes en stor undersökning tidigt i somras där svenskarna på Costa del Sol ombads fylla i enkät med ett antal frågor men det gavs även utrymme för fritext.

Hur människor klarat det här året varierar verkligen vilket inte är så konstigt.. I det stora hela så visade undersökningen att ”vi” klarar oss bra men det finns givetvis inslag av både tristess och depression liknande mående.

Ja, jag skriver mycket om det här men det är ju den här situationen som vi lever i nu. Jag kommer självklart inte att glömma vare sig 2020 eller pandemin men säkert i vissa delar av hur hur det faktiskt var så när jag går tillbaka om några år så kan jag läsa om det..
Året 2020 har ju varit precis allting annat än färgsprakande och härligt. Det känns därför bra att vi snart kan stänga boken och se framemot ett förhoppningsvis bättre 2021. Jag tror att det bästa är att inte lyssna för mycket på ”prognoser” om vad som kommer att hända och hur det kommer att vara under 2021.. Risken är ju då, som jag skrivit tidigare, att det bara blir deppigt..

Jag har kommer att att leva här och nu. Med det menar jag att följa de restriktioner som gäller, vara försiktig så länge det krävs, vaccinera mig och hoppas att det skyddar mig som det ”ska”.

Om det blir ändrade restriktioner så förhåller jag mig till och följer dem och är fortfarande försiktig osv.

Det är ingen idé att lyssna på allt. Det är ingen idé att själv försöka bilda sig någon uppfattning, baserat på vad som sägs av experter, om hur det kommer att se ut. Hur utvecklingen kommer att se ut. Det är ju ingen som vet och ingen som säger samma sak (det sista lite överdrivet).Det som på något sätt fick ”proppen att gå ur”, som hade en hopplöshetens känsla över sig var/är pratet om att vi ”minsann” inte kan leva utan restriktioner för att det kommer ett vaccin. Jag är kanske ensam om att känna på det viset men oavsett så fick det mig att inse att det bästa är att ”mentalt bestämma sig för att 2021 kommer att bli ett bra år men inte på något sätt slarva med att följa restriktioner och vara försiktig på det sätt som krävs”.

Jag kommer med andra ord inte att mentalt förbereda mig på att 2021 också blir ett dåligt år. Men.. jag är realistisk så jag är inte naiv i min mentala inställning, den är bara lite mer nyanserad och positiv än t ex Johan Erikssons..Det har knappast varit ett roligt år, eller den härligaste sommaren på många år men det kunde varit värre. Jag kunde ha haft någon anhörig som gått bort eller så hade jag kunnat varit ensam och i vecka efter vecka efter vecka suttit ensam under en total Lock Down följt av nya restriktioner som verkligen begränsat mig så att jag faktiskt varit helt ensam.

Jag kan nog inte fullt ut föreställa mig hur det skulle ha varit… Att bara få gå i sin ensamhet till matbutiken eller apoteket.. eller tobaksaffären för den delen, de är tydligen lika viktiga som de två första.. Att ha haft T och doggisarna har gjort all skillnad i världen.. Det är ju nästintill en bedrift för vilket par som helst att vara helt isolerade i typ 10 veckor men jag ser det inte alls så.. ❤️

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag det här året inte haft en påverkan. Men inte så att det blivit mer än gnäll och att man saknat det där man annars tar för givet.. Jag är som tur är rätt så bra ”det är som det är” – om jag inte kan påverka det så är det bara att gilla läget. Det är jag verkligen tacksam för.. Men.. jag ser verkligen framemot 2021…


Mᴇɴ ғᴏ̈ʀsᴛ….Men innan jag tänker på 2021 så ser vi fram emot julen – det ska bli sååå mysigt ✨ Såg ju på Jul med Ernst igår – skriver lite om det senare..I år ska vi lägga in sillen själv det ett par. år sedan, förr gjorde vi det jämt.. eller rättare sagt så är det T som gör det.. Tror inte att riskerar att ta kökstjänsten när det är dags för sillen – T’s är otroligt god..Inläggningssillen är inköpt så att vi inte riskerar att den tar slut. När vi hade familejular gjorde T alltid ett antal varianter men i år blir det nog två eller möjligen tre..

Finns det lingon i Spanien.. Probably not 😃 Jag tror inte ens att de har det på Svenska butiken. Jag är ingen direkt lingon-fantast men jag ogillar det inte på något sätt heller. Anledningen till att jag och komma tänka på det är att jag åt en så god lingonsill från lunchbuffén när vi var på Kosta. Om vi mot förmodan skulle hitta några lingon blir det definitivt lingonsill men då ska vi göra den något lite mindre söt ✨ Kom på att Lidl eventuellt skulle kunna ha lingon, det får jag kolla upp..


ᴍᴊᴏ̈ʟᴋᴄʜᴏᴋʟᴀᴅ ғᴜᴅɢᴇ….Lindas Bakskola hade ett recept på Instagram med Mjölkchoklad fudge – det verkar enkelt att göra (iallafall när jag läser receptet 😊) och sååå gott.. Det ska jag nog ge mig på men lite närmare jul 🤶


Tᴏᴘᴘʟɪsᴛᴀɴ….Jag såg på BookBeats lista ”10 mest lyssnade böckerna i år” att den här boken fanns med. En serie om ett antal systrar som återses när de far för och var och får en ledtråd för att de ska söka rätt på sitt ursprung (så tror jag att det var, läste beskrivningen lite snabbt och slarvigt). Det finns sex böcker i serien och alla har ett betyg över fyra. Varför har jag aldrig provat att lyssna på någon av dem? Det får bli nu i december.

Hursomhelst så är fem av de här böckerna med på den här Top 10 listan – det borde rimligen betyda två saker; en lycklig författare och att bokserien är väldigt bra.. Som sagt, nu under december ✨


Jᴀɢ & ᴍɪɴᴀ ᴅᴏᴋᴜᴍᴇɴᴛᴀ̈ʀᴇʀ….Igår lyssnade jag på en lite kortare dokumentär om Mona Sahlin.. kanske inte en dokumentär i dess rätta bemärkelse utan mer att med en glimt i ögat gå igenom de tillfällen hon kört i diket. Det är en hel del man glömt och i stor utsträckning har de där misstagen hon gjort överskuggat det bra som hon gjort. Jag är fortfarande övertygad om att det var Göran Persson som låg bakom tipset som Leif Brännström på Expressen fick om att hon använt tjänstekortet för privata inköp.

Det var ju bankomat-uttag, några inköp bla kläder och så den där Tobleronen som kommer att gå till historien.. Enligt Finansdepartementet så var det här med privata inköp något hon satt i system men också betalade tillbaka.. efter ett antal påminnelser.. Hon tog Time out och passade då på att åka till Mauritius som två av staten betalda personer från Säpo var med på. Helt korkat att välja Mauritius under ett pågående mediadrev.. Där tog karriären karriären som kandiderande partiledare slut.Det var dessutom en hel rad med obetalda p-böter som gått till Kronofogden och lite annat. Det finns något ”bevingat” uttryck där hon säger att hon vet att hon slarvat med sin privatekonomi men det har hon gjort sedan 80-talet. Det var kanske inte det klokaste att använda som någon slags ursäkt/förklaring.. Det ryktades vid den tiden att hennes man hade problem med ”spelande” vilket var väldigt ansträngande för deras ekonomi.. Har ingen som helst aning om det finns någon som helst sanning i det ryktet.


Hon startade eget i form av ett litet konsultbolag utan anställda.. Då blev det lite fel igen.. Alla intäkter tog hon ut som lön utan att betala vare sig arbetsgivaravgifter eller skatt. Bolaget likviderades och Mona påstod att hon inte vetat att hon skulle ha betalat arbetsgivaravgift och skatt. Hon hade ju tom varit Arbetsmarknadsminister så om det inte lät tillräckligt icke trovärdigt att hon inte känt till det så hjälpte ju inte just den ministerposten henne direkt..

Trots allt det här så återkommer hon till politiken och blir nu partiledare.. och Socialdemokraterna gör sitt sämsta val sedan allmän rösträtt infördes. Hon avgick då och in kom Håkan Juholt.. han blev minst sagts kortvarig som partiledaren- sex månader (!) Inte några privata inköp av ”misstag” men ersättning för fullt bostadsbidrag trots att han bodde med sin sambo.. men det hade han väl ”missat” 😄I sitt Sommarprogram i somras tar hon bland annat upp att Socialdemokraterna glömt hennes födelsedag i år. Tre månader efter födelsedagen kom det en bukett tulpaner.. men hon är inte bitter….. Nej, hon fyllde inte jämt.. Det här med födelsedagen kan jag väl tycka är ”larvigt” att hänga upp sig på men det finns med all sannolikhet annat att vara besviken på….Nu dags för jobb, fix & ärenden.. Blev väl lite tråkigt igen. inlägget alltså.. hörs ikväll 🧑‍🎄


Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ 🤶

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.