THanksgiving & piZzaJulkalendErn….

När jag vaknade i somras kunde det hända att jag gjorde det när det fladdrade till lite i min spetsgardin.. Den risken, eller snarare möjligheten är obefintlig nu eftersom altandörrarna är noggrant stängda. Det är istället ”iskallt” när jag sätter ner fötterna och plötsligt längtar jag efter en härlig heltäckningsmatta iallafall en liten stund då på morgonen.. Det är nackdelen med att sova i ett ”kallt” sovrum men det ”står” jag ut med. Det är ju så skönt och sömnen blir så mycket bättre när det är riktigt svalt i sovrummet..

Svalare kommer det att bli.. enligt det officiella typ SMHI ska det komma in riktigt kalla vindar från Atlanten och regn – vi kan se framemot riktig värme med temperaturer kring 10 grader.. och så säger vissa att det inte existerar några klimatförändringar.. Inåt land här i Andalusien och på höjder över 1 300 meter över havet kommer det att komma snö ❄️

Nu visar inte väder-appen på några 10 grader men det är oavsett dags att ta fram ”halv-vinterjackan”..

Gʟᴏ̈ᴍᴅᴇ ᴊᴜ….Jag glömde ju ledtråden igår.. julkorts-ledtråden alltså.. så här är den..


Mɪɴ ʀᴏᴍᴀᴛɪsᴇʀᴀᴅᴇ ʙɪʟᴅ….Jag blev lite varm i hjärtat på något sätt med den ändrade restriktionen att leksaksaffärerna fick tillstånd att hålla öppet två timmar till. Känslan man får är att barnen ska få en jul som i så stor utsträckning som möjligt påminner om en normal jul. Önskelistan till tomten och allt som hör till. Det känns iallafall inte som det har en kommersiell utgångspunkt för då hade man tillåtit fler typer av butiker att ha öppet.

Snart inbillar jag mig väl också att snöflingor kommer att falla när vi går i Gamla stan och tittar i skyltfönsterna som är med i jultävlingen 😃

Det är möjligt att jag romantiserar det där med barnen och leksaksaffärerna fullständigt men det bryr jag mig inte det minsta om för det är precis den här typen av varma och fina känslor vi alla behöver nu ✨


Dᴇᴛ ʜᴀ̈ɴᴅᴇʀ ᴛʀᴏᴛs ᴀʟʟᴛ sᴀᴋᴇʀ….


Det var ju en hel del evenemang som var inplanerade men inte så mycket som den vanlig december såklart. Några evenemang har ställts in medan man planerar att genomföra vissa ändå..Den årliga jullunchen som Triple A arrangerar kommer man att ha ändå men med begränsat antal deltagare.. Men La Sala i Puerto Banús där eventet kommer att vara är stort så det funkar ändå. För att vara en tvårätters lunch med öl/vin som igår är 35 euro dyrt (med spanska mått mätt) men det är för att det ska bli ett bra överskott till verksamheten. Verksamheten är ju att de tar hand om av olika anledningar övergivna hundar, och en och annan katt..Hur man tänker på Boho Club har jag däremot lite svårare att förstå.. Middag & Show med Joe Labero.. Show 19.45 och middag 20.45..

Allt ska ju vara stängt 18.00 och om man är ett hotell som Boho Club är så får man servera middag men bara till hotellgäster..

Priset för middag och show är 120 euro (ex dryck) och ska man lägga till en hotellnatt på det så blir det väldigt dyrt att se Joe Labero i en timma..

Ja, chefen för hotellet är svensk och ja, de kommer nog att ställa in evenemanget.. Det kanske de redan har men annonsen låg kvar på vår ”Expressens” sida..


Asɪᴀɴ ᴄᴏᴏᴋɪɴɢ….T älskar ju asiatisk mat mer än något annat ”kök” men det har inte blivit så av det på ”Veckomenyerna”.. Anledningen till det är att vissa ”basgrejer” tagit slut de hittar man bäst i de riktiga Kina-butikerna eller hos grossisten uppe i La Campana.

Så nu ska vi komplettera med det vi saknar och så ska jag öva mina färdigheter ännu mer 😊 Har letat upp ett par recept som är enkla och verkar väldigt goda – så det får bli starten helt enkelt ✨


Nᴊᴀ, ɪɴᴛᴇ ᴏ̈ᴠᴇʀᴛʏɢᴀᴅ….På ”min” tid så fanns det nog bara en Julkalender och det var Sveriges Radios.. Det skulle ha uppstått en kris om den varit slut så att jag inte fick någon så jag antar att Mamma inte var ute i sista sekunden ❤️ Julkalendern ”hängde” ihop med det årets Julkalender som gick på TV och så är det säkert fortfarande.

Det fanns säkert dom som inte kunde hålla sig utan öppnade luckor i förtid. Det skulle aldrig ha fallit mig in.. När man hittat dagens lucka och öppnat den så lades den åt sidan för att hitta nästa lucka när det var dags för nästa dags lucköppning..

Nuförtiden finns det massor av julkalendrar (och jag tror att det redan på min tid fanns kalendrar från idrottsföreningar där det lottades ut pengar och priser av olika slag). Nu finns det julkalendrar med choklad (oftast den sämsta chokladkvaliteten man kan tänka sig), kalendrar med små skönhetsprodukter och en hel massa kalendrar men årets nyhet ställer jag mig väldigt tveksam till..Pizzajulkalendern…. Ja, tydligen den första om uppgiften stämmer.. Konceptet är enkelt 24 luckor och bakom varje lucka döljs en julpizza.. Vad det är på pizzan vet man inte förrän man öppnar luckan men de ”avslöjar” ingredienser som köttbullar, rödbetssallad, prinskorv, gravad lax och strömming..

Pizzajulkalendern kostar 1 620 kronor vilket innebär ungefär 67 kronor per lucka/pizza.. Kan ju bli lite tjatigt att äta pizza 24 dagar i rad kan man tycka så det behöver man inte göra, men vill man ha julpizza måste man hämta ut sina ”luckor” före den 31/12 sedan får det bli vanliga pizzor.. Oklart hur länge man kan hämta ut dem..

Alla sätt är bra utom de dåliga och de har ju fått massmedial uppmärksamhet så bara det kan väl göra att en del Skellefteå-bor letar sig till pizzerian.. Det lär väl knappast bli något lämmeltåg till Skellefteå men vad gör det – det är alltid kul när entreprenörer provar på nytt.. Men någon Pizzajulkalender hade jag inte köpt – oavsett var jag bodde..


Mɪɴ ʜᴏ̈ɢsᴛ sᴛᴇʀᴇᴏᴛʏᴘᴀ ʙɪʟᴅ….I morgon är det Thanksgiving och jag har nog en lite cementerad stereotyp bild av den högtiden som kommer från de filmer jag sett. Det är en stor familjehögtid som firas i ett stort vackert hus i någon bättre förort. Vädret är fint och höstlöven riktigt lyser i orangea toner 🍁Föräldrarna har länge sett fram emot att ta emot alla barn med respektive och kanske också har det hunnit komma barnbarn. De är så lyckliga och rusar fram till något fönster när de hör den första bilen komma. Alla ska sova över och gästrummen är förberedda.. Snart är alla här och ingenting ska gå fel i år.. ingenting..Det finns någon förväntan på hur allt ska bli – alla ska ha så trevligt och det där som hände förra året (och var det kanske så även året innan) ska inte hända igen. I år ska alla tycka om varandra och hålla sams hela helgen..

Mycket av bordet är dekorerat med kvinnorna i familjen hjälps åt att duka klart....precis som de också gör med all matlagning.. Kalkonen, pumpapajen och det andra – kvinnorna hjälps åt medan männen sitter i något angränsande rum med en öppen spis och dricker varsin öl..

Barnen rusar runt och leker, med varandra och med husets självklare familjemedlem hunden.. av rasen Golden retriver..Inför middagen går alla till sina respektive rum för att byta om.. I rum X pratas det om någon i rum Y och hur skönt det vore att något år slippa åka dit på Thanksgiving. Hur man mycket hellre firat med vännerna hemma i New York. I rum Y pratar man om dem i rum X och så vidare..

I den bästa av världar så blir det den varma och underbara Thanksgiving som föräldrarna/svärföräldrarna hoppats så på.. Eller så blir det inte det. I filmens värld brukar det sällan bli det..Det är väl inte så himla många amerikaner som hänger här men man kan ju vilja äta en Thanksgiving middag ändå.. På Marbella Club har de i morgon en femrättersmeny där såklart kalkonen och den traditionella pumpapajen ingår..

Det blir väl på eftermiddagen får man anta vilket känns helt okej för en sådan här middag och målgruppen är ju inte spanjorer som är på jobbet..


Apropå traditioner så har Melania idag tagit emot leveransen av årets julgran.. Nej, den ska inte stå utanför Vita Huset – den ska stå inne (!!)Inte riktigt min stil 😃Pᴇᴘᴘ….I helgen kommer de in.. de första hyacinterna – älskar doften av dem ✨ Jag vet att man egentligen ska ha dem i ”hyacint-vaser” men jag tycker nog att man tappar lite av charmen då.. det kan så lätt bli lite stelt.Jag är inte så noga med ”adventsljusstaken” med de fyra ljusen – det viktiga är att ha ljus att tända. Kanske skulle plocka fram min kreativa ådra och fixa till något arrangemang..De elektriska adventsljusstakarna i fönster kan jag däremot verkligen sakna.. Lite svårt att ha sådana här eftersom vi inte har en enda fönsterbräda..Förutom hyacinterna så blir det definitivt en sväng till Svenska butiken för Lussekatter bara måste man ju ha.. Kanske skulle jag ge mig på att baka själv – inte nu till på söndag för det hinner jag inte men kanske till typ Lucia? Eller så håller jag mig till den enklare planen med den pepparkakan som steg ett i utvecklingen av mina totalt obefintliga bakkunskaper..Apropå baskunskaper.. Mat-Tina klev in i de allra flesta svenskars hjärta för två decennier sedan. Även mitt.. Hon har även lyckats att hålla sig kvar.. även i mitt. ”Grunderna, Genvägarna och Mina bästa recept” som är hennes nya kokbok ska jag absolut kolla upp ✨

Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ʙᴏ̈ᴄᴋᴇʀ….Jag undrar ju rätt så mycket, det är väl knappast någon överdrift 😊 En sak jag undrar jag över, eller rättare sagt så är det ett par saker jag undrar över. Det finns ju hur många människor som helst som har någon form av författardröm.. Det är nog den dröm som flest människor har om man ser i ett lite bredare åldersperspektiv. Hur många av alla som drömmer går till handling och börjar skriva en bok? Hur många av dem slutför boken? Hur många böcker ges ut varje år i förhållande till både de böcker som slutförs och de som ges ut.

Nu är de här inte ”undringar” som jag går runt och funderar på men ibland slår tanken en när jag ska hitta någon bok att lyssna på bland BookBeats enorma utbud.

Jag har ju också min dröm om att någon gång få till den där boken.. Troligtvis kommer det inte att hända men utan drömmar vore livet rätt så trist.. Det lilla röda huset på bilden är Sofie Sarenbrandts lilla skrivarlya på Söder.. Det är dit hon åker för att skriva.. Frågan är om inte jag också skulle kunna få till en bästsäljare om jag hade en sådan skrivarstuga 😃


Iᴋᴠᴀ̈ʟʟ….Ikväll har jag bokat köket igen 😊 Blir hyfsat tidig middag för ikväll bänkar vi oss i soffan för ”Bonde söker fru”

Jag ska även skriva åtminstone en halv artikel ✨

I morgon blir det ”hur dålig får en reklamfilm vara” och massa annat….


Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ 🍓

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.