Zlatan & Paris-avtalEt….


Börjar med att ”varna” för att det här, helt oplanerat blev allt annat än ett ”happy go lucky” inlägg.. Bortsett från det om Zlatan då förstås..

Så om man inte vill läsa mer om Trump, Corona och potentiella depressioner så vänta till nästa inlägg 😊Vad ska man säga.. 39 år och leder skytteligan i den italienska ligan ✨ Man kan ju inte annat än både förvånas över att det överhuvudtaget är möjligt och i ännu större utsträckning.. imponeras.. Två mål blev det i kvällens match dessutom.. Såg inte matchen men T var ”fastklistrad”. Sedan var det bed time, vid 23.00..As I said, I’m just warming up”

Zlatan Ibrahimovic

Det finns verkligen bara en Zlatan.. och det finns väl ingen som har ett så stort självförtroende som han har.. Han har fått Guldbollen elva gånger.. Hur många skulle inte bli överlyckliga om de fick den en gång? Hur många drömmer inte om att få den någon gång?

Eftersom han är den han är så vet de flesta som är fotbollsintresserade mycket om honom.. men bara när det gäller det som rör fotbollen.. Historien om hur han fick syn på Helena Seger (som han lever ihop med och har två barn med) har han väl också pratat om men i övrigt väldigt privat om sitt privatliv (kan man säga så?)

Varför inte börja veckan med att kanske lära oss något nytt om Zlatan-familjen..

Varför är han och Helena Seger inte gifta. De har ju varit tillsammans i precis hur många år som helst och har två barn ihop. Svar: Hon vägrar. Oklart varför.. hon verkar vara en väldigt bestämd kvinna så hon kanske en gång i tiden bestämt att hon aldrig skulle gifta sig. Det är inte helt ovanligt att väldigt viljestarka tjejer/kvinnor fattar ett sådant principbeslut och bestämda som de är så ändrar de sig inte 😄

I Frankrike finns det ett verb som är uppkallat efter Zlatan – Zlataner Det finns även med i Språkrådets nyordslista för 2012 – Zlatanera Betydelsen är ”klara något med kraft” eller ”dominera”.


Eᴛᴛ ᴛᴀʟ ᴛɪʟʟ ɴᴀᴛɪᴏɴᴇɴ….Stefan Löfven hade ju under den första vågen en väldigt tillbakadragen roll.. Det var Folkhälsomyndigheten och då framförallt Anders Tegnell som var i centrum.. På presskonferenser, på tv, i media – ja, överallt.. Det var ju nästan så att det kunde uppfattas som om Folkhälsomyndigheten ”bestämde” och regeringen följde efter.. förbehållslöst..

Till en allra första början ökade förtroendet för Löfven stort men det har i takt med hans ”osynlighet” åkt ner i källaren.

Läget är ju väldigt allvarligt nu och Stefan Löfven har nog insett att det ”inte duger” att stå bakom Folkhälsomyndigheten och låta dem fronta allt..


Mᴇɴ ᴠɪʟᴋᴀ ᴀ̈ʀ ᴏʀsᴀᴋᴇʀɴᴀ….


Förtroendet för Anders Tegnell har ju varit oproportionerligt stort.. Men det är inte så mycket som stämt nu i Folkhälsomyndighetens prognoser.. Det är självklart omöjligt att kräva eller förvänta sig korrekta prognoser – det är ju ingen som har vare sig erfarenheter eller kunskaper om Corona och dess utveckling.

De (Folkhälsomyndigheten) måste också bemöta både frågor, synpunker och kritik från såväl journalister som massor av forskare och liknande. Inte heller det en lätt situation.Men nu har det väl nästan blivit som någon slags polarisering.. Tisdagar och torsdagar med Folkhälsomyndighetens (och övriga) presskonferenser- i princip alla övriga vardagar presskonferens av statsministern.. där deltar inte Folkhälsomyndigheten..

Säger de samma saker? I all otydlighet som råder så tycker jag nog att även det är otydligt. Stefan Löfven verkar väsentligt mer bekymrad än Folkhälsomyndigheten & Co.

Är det så att han känner att han måste ”step up” och sätta på sig ”statsmannakostymen” ?

eller….

Har de uppstått en situation där det enorma förtroendet för Anders Tegnell börjar vackla från regeringens sida.. Skriver Anders Tegnell eftersom han är den som oftast frontar och den man iallafall uppfattar har de mest ”orubbliga” åsikterna.


Tᴀ̊ʟᴀᴍᴏᴅᴇᴛ & ʟʏssɴᴀɴᴅᴇᴛ….NK:s julskyltning.. Ja, när de inviger den är det en ”happening” varje år.. Vad tänkte människor när de åkte för att titta på den i går? Jag vill se den och troligtvis stannar alla andra hemma eftersom man ska undvika ställen där man inte kan hålla avstånd?

Antagligen var det så de flesta tänkte, det i kombination med att människor börjar tröttna på Corona och de begränsningar som blir konsekvensen.. Och ja, jag kan förstå det senare / det är jobbigt.. men det är ju precis så som Stefan Löfven sa att det som vi avstår nu får vi glädjas åt snart. Om vi sköter oss.

Aftonbladet gjorde en undersökning efter Stefan Löfvens tal och 59 procent säger att de till punkt och pricka följer de instruktioner som ges ✨ Tyvärr svarar 30 procent att de slarvar.. en lite för hög andel som vi får hoppas förändras nu efter Löfvens tal..

Eɴ ɢᴏʟғʙᴏʟʟ ɪ ʜᴜᴠᴜᴅᴇᴛ….Visste ni att Paris-avtalet inte har någonting med klimatfrågor att göra?

Paris-avtalet bildades för att döda den amerikanska ekonomin inte för att rädda klimatet. Slut citat.

Fick han några golfbollar i huvudet på lördagens golfrunda, slagna med en driver av någon som inte gillar honom?

Sedan tillade han att han vägrar ge upp miljontals av amerikanska jobb för att skicka flera biljoner dollar till världens största förorenare och miljöbrottslingar för det är det som har hänt enligt honom. Hm.. själv anser han ju inte att det finns något klimatproblem och fortsätter att investera för att på kort sikt rädda jobb men på långsikt minska USA’s konkurrenskraft ur flera perspektiv. En hel värld pratar om utsläpp och fossila bränslen.. finns inga problem med det.. i hans värld..

Verkar inte bättre än att han även där pratar om en framtid med honom som president efter den 20:e januari.. Biden har ju varit väldigt tydlig med att USA ska vara en del av Paris-avtalet.

Han gör så otroligt mycket dumt nu så att jag tror att det för hans personliga del kan vara klokt att tänka på var han befinner sig..


Dᴀɢs ғᴏ̈ʀ sᴋʀᴀᴛᴛ….Vi såg inte Hellenius Hörna.. har inte sett något avsnitt den här säsongen.. Hursomhelst så såg jag någon trailer och såg att Charlotte Perrelli var en av gästerna.. I trailern hördes hennes skratt – det var ett riktigt äkta skratt – typ ett ”älska eller hata” skratt.. Men visst blir man väl ändå lite glad av totala ”gapskratt” 😃

Charlotte är ju med i årets Stjärnorna på Slottet – vi har aldrig sett vare sig någon säsong eller något program.. Får undersöka lite om årets säsong.. tbc..


Sᴋɪʟᴅᴀ ᴠᴀ̈ʀʟᴅᴀʀ….Hur människor klarar sig inte nu under pandemin varierar såklart otroligt mycket. Alla har ju till en början olika grundförutsättningar.. sedan på det kommer ju om man är 70+ och fick leva typ ”isolerat”, om man trivs med och mår bra av att jobba hemifrån.. jag kan fortsätta och fortsätta….

Men om vi (läs jag) bara försöker göra en ”analys” över hur situationen kan påverka åt diametralt olika håll..En person som i grunden har familj och bra ”yttre” förutsättningar som bra boende, god ekonomi och det flyter på jobb-mässigt har vid en första anblick iallafall lättare att klara situationen. Men det finns ju en del saker som i negativ bemärkelse även kan spela in här.. Men om jag ska hålla på och ta med alla alternativ och aspekter blir det en avhandling 😃

Vi kan ta Camilla Läckberg som ett exempel.. Inte för att jag säger att det hon gör nu är kopplade direkt till Corona men hon är inte så påverkad av Corona så hon kan köra på precis som vanligt.

Hennes förutsättningar att fortsätta livet precis som vanligt finns där. Jobb-mässigt var hon inne i eller i början av någon slags flow som heller inte påverkats/påverkas av situationen – så allt fortsätter enligt plan (åtminstone verkar det så)..Situationen för en utåtriktad frilansare kan däremot ofta vara väldigt annorlunda.. Eller för en frilansare överhuvudtaget, oavsett personlighet men vi tar den utåtriktade som exempel. Vi benämner också personen ”hon” för enkelhetens skull.

.Vi tar helt enkelt en kvinnlig frilansande journalist, utan fast uppdrag och som lever ensam.

Det är samtidigt lite tuffare tider för frilansande journalister, som det varit under ett antal år. Tidningarna försöker i så stor utsträckning som möjligt att använda sig av sina egna redaktioner och journalister. I en normal värld måste en frilansande journalist lägga en hel del tid på att sälja in sig själv och uppslag vad man ska skriva om. (Eller om man har ”nästan färdigt” material som inte är av karaktär dagsnyheter).Plötsligt upphör jobben eftersom möjligheterna att sälja in sig själv minskat.. efterfrågan minskar etc.. Men det svåraste är nog att plötsligt inte ha något sammanhang. Inga uppdrag, inga kollegor, begränsade möjligheter att vara ute och hitta uppslag att skriva om..

Det gäller såklart inte bara journalister och Camilla Läckberg är ett exempel som inte representerar verkligheten men Camilla Läckberg har ett flow med sina böcker, den nya tv-serien, långfilmen som spelats (spelas) in och en rad andra nya projekt.För många andra som normalt har ett sammanhang, det kan röra sig om allt ifrån att man behöver den sociala kontakten på arbetsplatsen till att man faktiskt står helt utan uppdrag. Det handlar om att känna sig uppskattad och behövd. Det handlar om att vara med ”där det händer” – inte vara någon som sitter på läktaren.

Det är lätt att säga att jobbet inte är allt – det finns så mycket som är viktigare men det här handlar inte om svart eller vitt utan om en välbehövlig balans.. Det här handlar heller inte om frilansande journalister men de blir snabbt begränsade när det gäller att få uppdrag etc.

Poängen är att det för väldigt många finns en mycket stark koppling mellan att ha ett jobb och den upplevda självkänslan. Detta helt oberoende av i vilken bransch man jobbat i. Det finns däremot en tidsaspekt.. om man jobbar i en bransch med stor rörlighet och där det generellt sett är lättare att få jobb (t ex restaurangbranschen) är med all sannolikhet inte kopplingen lika stark.

Det skulle som sagt inte bli någon avhandling. .. Det finns givetvis ingen som är oberörd av Corona men pandemin har olika påverkan (har inte alls tagit med perspektivet med smitta, sjuka, döda i familjen eller bland vänner).

Det jag på något krångligt sätt försöker få fram är att det finns en så stark koppling mellan behovet av att finnas i ett sammanhang jobb-mässigt och att om man befinner sig utanför det sammanhanget lätt kan tappa bort sig själv. Att tappa självkänslan. Om människor kommer att behöva vara utanför det viktiga sammanhanget under en längre tid kommer det leda till ökad psykisk ohälsa genom att depressioner blir vanligare och vanligare.

Det pratas om effekter i form av psykisk ohälsa men såvitt jag vet bara i ålderskategorin 70+. För att komma fram till någon form av svar måste ju frågor ha ställts och på vilket sätt dessa har ställts tror jag har en avgörande roll. Psykisk ohälsa är lite mer stigmatiserat när man passerat en viss ålder och är nog inte något man vill ”erkänna” att man känner av.

Hursomhelst.. psykisk ohälsa på grund av Corona kommer vi definitivt att se, och kanske i högre utsträckning bland långt yngre människor..


Dᴇʟɪᴠᴇʀʏ….Det har väl aldrig någonsin varit så mycket reklam i Instagram flödet som det är nu.. Det har en förklaring i att fler och fler företag börjar använda sig av Instagram som en del i marknadsmixen.. Det är ju effektivt eftersom man kan styra ”vem” man vill nå.. Sedan spelar givetvis Corona in.. nätförsäljningen ökar nog otroligt mycket här.. Det kommer allt fler typ DHL bud och jag ser grannar med postpaket från bland annat HM. Pre-Corona gick de knappt att beställa hem en pizza.. nu kan vi till och med beställa julstjärnor..


Nej det här blev så deppigt så det får bli ett positivt och gladare inlägg ikväll 😊

Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ 🍓

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.