Pizza, Lax & Schack….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Redo för ny vecka.. allt tvättat, städat och en välfylld To Do lista är klar för att börja bocka av. Skönt att det ska vara fint väder, även om det mestadels är ”kontorsjobb” hemma som står på agendan den här veckan.. Kan ibland sakna att ha ett kontor att gå till både ur perspektivet miljöombyte varje dag men också för att det skulle bli ett effektivare sätt att jobba. Nu tenderar det ofta till att bli lite ”hackigt”.. Det är hursomhelst inte aktuellt med ett kontor just nu..

Den där övernatten hårinpackningen gjorde riktigt nytta.. Inte så att jag fått ett helt nytt hår men det där risiga jag tycker haft försvann, iallafall för nu. Jag hittade en ansiktsmask i en av lådorna i badrummet så i kväll ska ansiktet fick en riktig djuprengöring..Vi såg Jakten på en mördare igår, serien har ju fått en fyra i betyg och är en ”must see” enligt recensenten. Den är otroligt välgjord, miljöer och rekvisita känns helt autentisk. Nu i första delen började man ju lära känna karaktärerna etc och jag är säker på att jag kommer att se resterande avsnitt.. Hur många det är har jag inte lyckats hitta någon info om..


Tʀᴜᴍᴘᴇᴛᴀʀ ᴠɪᴅᴀʀᴇ….


Trump har ju under hela sin tid som president beskrivits som en person som väldigt snabbt kan fatta ett beslut för att sedan väldigt snabbt göra en 180 graders åsiktsförändring.. Det finns frågor där han inte gör någon som helst åsiktsförändring.. oavsett vad. Valet, poströsterna och fusket är ju det ”bästa” exemplet på det..

Det har nu gått två veckor sedan valet och han fortsätter sitt tröttsamma trumpetande om valfusk och att han är den egentlige vinnaren. Han beter sig som ett barn som blivit orättvist behandlat och igår tweetade han att Biden vann för att det var ett riggat val med valfusk.. Lite senare kom en ny tweet om att Biden bara vunnit i Fake News medias ögon och att valet var långt ifrån över.

Han fick uppenbarligen energi av lördagens demonstranter som blåser upp hans ego ännu mer.. De har inte kunnat uppvisa ett enda bevis på något valfusk så nu borde väl hans ”allierade” backa.. Men det kanske är oväsentligt.. Aproå allierade så var de där första ”utspelen” från New Yorks tidigare borgmästare Giuliani bland det pinsammaste jag sett av en person i hans position..

Kɴᴀᴘᴘᴀsᴛ ᴇɴsᴀᴍ….Det är väl inte många som missat att den populäraste serien just nu är ”The Queens Gambit” om den barnhemsflickan som är ett underbarn när det gäller schack.. I serien får man följa henne från det att hon lär sig schack i källaren av barnhemmets vaktmästare till vuxen ålder.. serien utspelar sig på 50-och 60-talet.


Serien har skapat ett enormt intresse för schack – både från dem som spelade förr till helt nya spelare.. Schackförbundets ordförande var med i Efter fem någon dag förra veckan och han var ju minst sagt lycklig över det både nya och enorma intresset..

Man (läs jag) har ju inte gått omkring och tänkt på schack vare sig varje dag eller överhuvudtaget men nu när det skrivs om det och dyker upp både här och där så infinner sig en lust att börja spela.. Det är väl perfekt nu under hösten/vintern istället för att hamna i tv/soffan.. Det finns bara en risk med det.. och det är att jag ska tappa tålamodet för att jag är så mycket sämre än T.. eller så föds tävlingsinstinkten..

Vi har inget schackspel och skulle helst vilja ha ett gammalt för att de är finare.. vi får se vad och om vi kan hitta något. Schackspelet på bilden är väldigt fint och är ju ett riktigt schackbord ♟


Rɪᴋᴛɪɢᴛ ᴛɪᴅɪɢᴛ….


Från Instagram kontot 56kg

En tradition för Åsa som har Instagram kontot 56kg är att äta årets första jultallrik samtidigt som de tittar på en julfilm. I år filmen Jingle Jangle.. 🌲I helgen la hon upp bilden och startskottet för årets jul har väl börjat då för henne.. Tidigt? Absolut, men det finns en koppling till Corona tror jag.. I texten nämner hon iofs inget om det men hon skriver att det definitivt är tre-fyra veckor tidigare vanligt och jag tror att det bottnar i den där längtan efter gemenskapen, traditionerna och tryggheten.. Många av kommer att känna på samma sätt om vi inte redan gör det.. men vi kanske väntar med jultallriken lite 😃

Filmen Jingle Jangle kom tydligen på Netflix i fredags och är en amerikan julmusik-fantasifilm.. Jag tror inte att den är något för mig..


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴍᴀᴛ….


Vårt liv som ”flexitarianer” går ju väldigt bra, bortsett då ifrån fisken som vi ska äta en till två gånger per vecka.. Nu hittade jag ett nytt recept på Köket.se som det får bli i veckan.. Sockerstekt lax med kall romsås men jag byter till en god örtsås istället för det tror jag blir fräschare.. Babyspenat, dill, citron och i brist på kantareller några småpotatisar.. Så får det bli ✨


Det där med att vi inte lyckas så bra med fisk är ju inte helst sant.. Gambas/Langostinos äter vi i olika former – konstigt vore det väl annars när man bor här..

En form av Chevice men utan övrig fisk är riktigt fräscht och gott.. Det är det såklart med övrig fisk i också 😃


Hittade ett recept på en vegetarisk Chevice som faktiskt också är vegansk 😃 Här kommer alla mina fördomar och skepsis mot vegansk mat på skam.. Sparris, champinjoner, körsbärstomater, rödlök, limejuice, avocado och stjälkselleri – kan ju inte bli något annat annat än gott.. Upp på listan över vegetariska rätter på någon veckomeny.. Vegetariska rätter har vi aldrig problem med att komma på och äter det minst två gånger per vecka 🥕🥑Idag är det ”Mångkulturella Matdagen”.. får mig att tänka på att det nästintill var ”exotiskt” med pizza på 70-talet 😄 Det är förvisso ett gäng decennier sedan men 70-talet känns inte så långt bort så att pizza skulle vara ovanligt.. Jag vet inte men om jag ska gissa så kom pizzan med alla de italienarna som kom för att jobba på ABB i Västerås.. Bara lite ”pizza-fakta” så att vi börjar veckan med att lära oss något nytt.. även om det kanske inte går under kategorin ”livsviktig kunskap” 😄Sverige har i runda slängar 3 500 pizzerior

Den första renodlade pizzerian öppnade 1968 och hette Östergöks Pizzeria

Pizzeria Piazza Opera vid Gustav Adolstorg öppnade 1969 och det var där man började servera gratis pizzasallad till pizzorna.. Det var ägaren ”Peppino” som tog med sig denna kroatiska sallad från sin barndoms nordöstra ItalienPizzeria Pino öppnade samma år Midsommarkransen och den finns fortfarande kvar 😄

Vi äter 1,1 kg pizza per person och år

Nyårsdagen är den i särklass största pizza-dagen

Söndagar är veckodagen då man äter mest pizza, tätt följd av lördag

Göteborgarna äter mest pizza av alla


Var femte pizza som säljs är en kebabpizza (!?)

Nu vet vi det…. Btw så sägs det att Trump äter mycket pizza men lite lagom ”osmakligt” så äter han inte degen utan skrapar av ingredienserna.. men vad vet jag..

Hᴀɪʀ ᴄᴜᴛ….Idag har jag fixat till håret ytterligare – en välbehövlig klippning. Jag skulle egentligen ha velat tona det eller åtminstone lägga i lite slingor men håret känns fortfarande lite för ”sprött” för det. Jag tonade nog någon gång för mycket tidigare så nu vill jag fokusera på att ge det näring och få det riktigt så bra det bara går.. Om det sedan innebär att jag får vänta till inför sommaren så får det bli så.. Kände redan nu att det inte kommer att bli så..
Det har kommit en del nya ord, uttryck och beteenden nu med Corona.. Ett av dem är Pandemi-komfort. Både ett ord och en viss form av beteende som jag själv känner igen mig i..mer än väl.. När man är så mycket hemma tenderar man att istället för att klä sig ”normalt” väljer en mysdress.. Mysdressen har blivit den nya ”kostymen” kan man väl helt enkelt säga.. Man blir ju inte direkt superpigg av bo i mysdress och vara lite trist grå och blek..

Det förändrar inte världen men precis som solen så piggar det upp att ”snygga” till sig varje morgon och istället för mysdressen klä sig i något ”snyggare” men ändå bekvämt. Rätt säker på att det ”lyfter humöret” en del.. Jag tror att det är många av dem som jobbar hemifrån som känner på precis samma sätt..

Det är något psykologiskt över att förändra saker när något nytt startar.. en ny vecka, en ny månad ett nytt år eller vad det nu kan vara. Jag har med andra ord börjat den här veckan med att slänga mysdressen i tvätten och klätt mig lite bättre.. Fixat till mig lite och har satt på ett riktigt rött läppstift.. Helt enkelt ännu mer redo för en ny vecka 💄

Eʟᴀᴋᴛ & ʟɪᴛᴇ ʜᴜᴍᴏʀ….Det är nog så att årets IDOL deltagare håller en högre nivå än tidigare år men som jag tror att jag skrivit om tidigare så är juryns feedback ofta ganska uddlös. De ska givetvis inte hitta fel men allt är inte alltid topp.. I fredags kompenserade Niki Amini för allt och uttryckte sig på ett sätt i feedbacken till Herman som inte känns helt okej.. Det har hon i sin tur fått en hel del kritik för själv vilket var helt rätt.. Feedback absolut men inte elakt..

Tycker att Aftonbladets journalist (namnet föll bort) ändå uttryckte det rätt bra och fyndigt..


Dᴇɴ ғᴀʟsᴋᴀ ᴀʀᴠᴛᴀɢᴇʀsᴋᴀɴ….


Nu är jag klar med Dominikas bok och börjat med ”Min vän Anna” – en sann berättelse om den falska rika arvtagerskan som svindlande New Yorks societet. Nu har jag inte kommit så långt men såhär långt verkar den riktigt bra/intressant ✨I boken är ”arvtagerskan” på lägenhetsvisning tillsammans med bokens författare under förespeglingen att hon ska köpa en lägenhet. Det är givetvis inte några billigare sådana de tittade på och för att imponera lite extra berättar hon stolt att det är ”stjärnmäklaren Fredrik Eklund” hon anlitat för att hitta hennes lägenhet.. Det slår uppenbarligen stort i USA.. Dessutom är hon några dagar senare på en middag och på denna är också en svensk popstjärna..


Vi kommer inte att börja äta julmat men däremot planera lite från första december och framåt.. Ja, jag tjatar men då får det vara så.. den här julen känns viktigare än den gjort på många år.. Vi kan ju inte heller åka till ICA de sista dagarna innan jul.. Vill vi vara helt säkra på att få det vi vill ha så är det säkraste att lämna in sin beställning.. Det behöver vi iofs inte göra så långt ifrån jul men det kanske är något speciellt vi vill ha och då är det bra att vara ute i god tid.. Precis som vi var med den helt underbara svenska färskpotatisen i julas ✨


ɴᴜ ᴅᴀɢs ᴀᴛᴛ ᴊᴏʙʙᴀ ᴠɪᴅᴀʀᴇ 🍊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.