Världsrekord, rån & nöjen….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Det regnade några gånger igår men den allra mysigaste var när vi gick och la oss. Det var ett sådant där lagom regn, lite mer än strilande men definitivt inte ihärdigt och ”högljutt”. Det ingav ett sådant lugn och var så mysigt ✨

Den där mysiga känslan med det där ”lagom” regnet höll inte sig.. Inte så att det slutade att regna – tvärtom. Vaknade till vid 03.45 och jag har aldrig någonsin upplevt ett så kraftfullt och intensivt regnande. Vi hade ju den ena terrassdörren öppen (inte helt) och konstaterade att det är tur att vi har stengolv och inte ett känsligare trägolv. Fick lägga ut ett riktigt stort, tjockt badlakan och stänga dörren..

Tanken på Mammas Burgundiska gryta kändes ännu mer rätt. Men nu är det ju inte höst och regnet är tillfälligt – imorgon när vi skulle ha den där lilla först höst-feelingen och långkoket av grytan så ska det vara 26 grader och strålande sol. Men det är bara fantasin som sätter gränser som det heter så vi får köra sommar på dagen och höst på kvällen 🍂 Svårare än så behöver det ju faktiskt inte vara..Fredag = jobb i butiken.. Hoppas att det inte regnar för då kommer det inte en katt.. Inte ens Tintin och Karisma vill gå ut mer än en meter än nödvändigt. Tänk när de var i Sverige ett tag en vinter.. snön 😱 Karisma hade ju upplevt i viss utsträckning lite snö men för Tintin var det helt nytt.. Det var inte några långa promenader då inte..


Vᴀ̈ʀʟᴅsʀᴇᴋᴏʀᴅ….Nu är han förvisso egentligen amerikan men han har ju valt att tävla under svenskt flagg så vi kan verkligen vara mer än stolta.. Det 26 år gamla världsrekordet i stavhoppet som verkade helt omöjligt att slå lyckades Duplantis med att slå igår. Han är väl typ bara 20 år så det är otroligt imponerande- det hade det iofs varit oavsett hans ålder ✨


Cʜᴇᴄᴋᴀᴛ ᴜᴛ….


Jag har ”checkat” ut från Twitter den senaste tiden. Det är väl där jag borde lägga mer tid än på titta på Instagram-flöden egentligen.. Kan konstatera att det där med att Trump taggat ner (som jag skrev kort om igår) är antagligen så långt ifrån sanningen man kan komma.

Det är på Twitter han jobbar (och har ju alltid gjort). (Biden kommunicerar såklart också via Twitter). Det är väl kanske så att Biden och jag är lite ”efter” för på Instagram har de iallafall en liten skillnad och Trump visar upp en lite mer polerad fasad där. Statsmannen som åker landet runt, statsmannen som åstadkommit så mycket – typ så.

Med tanke på Twitter inlägget.. Om Biden skulle vinna valet finns det troligtvis inte på kartan att Trump skulle ringa upp på valnatten och erkänna sig besegrad. Meningen ”fake news” får då en helt ny innebörd och kopplas till ett enormt valfusk..


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴄʜᴇᴄᴋᴀᴛ ᴜᴛ….Det är väl en bättre beskrivning att säga att de aldrig checkat in. Politikerna alltså. Hur kan de ha låtit det här pågå, år efter år och det trots att grannar och närboende anmält om och om igen. När de inte fått gehör hos kommunpolitikerna har de ju även försökt driva frågan högre och högre upp på den politiska stegen.

En kommunpolitiker bor väl rimligen i kommunen, eller iallafall i närheten av den. När grannar (knappast bara en granne heller) om och om igen anmäler så kan det väl inte vara allt för mycket begärt att de vid något tillfälle tar bilen ut och tittar. Men ser man inte med blotta ögat att det handlar om något mer än att sopor flyttats runt.

Att mängden är enorm och om grannarna säger att det finns hur mycket som helst även under jord – kan man inte kolla upp det? Kanske krävs en husrannsakan eller ett samarbete med sopstationen men att bara stoppa huvudet i sanden är ju helt galet.

Jag är inte någon expert på miljöfrågor och det här med att de flyttar runt sopor mellan olika kommuner för att komma undan treårsregeln är ju inte deras eftersom det är en lagfråga.Förvånade nog ligger hemsidan uppe (men de hann väl inte stänga ner den innan de blev häktade) men hennes blogg är nere.. fast det kanske den varit ett bra tag.


Åʀᴇᴛs ᴋᴏᴄᴋ….Igår avgjordes vem som kan kalla sig Årets Kock”, en väldigt prestigefull utmärkelse som avgörs genom tävlingsmoment. Deltagarna har tränat och tränat och tränat..Vann gjorde Ludwig Tjörnemo som jobbar både inom livsmedelsföretaget Unilever (GB, Lipton mm) och på restaurang E’toile ✨Årets kock är i normala fall ett stort event som lockar mycket folk och publik som följer när de lagar mat. Om det är något event som det inte gör så mycket om det inte är någon publik på så är det nog Årets Kock.

Självklart är det roligare med publik men de är så fokuserade på exakt vad de själva gör och sina detaljer så märker nog inte publiken. Den kanske ger en extra nerv men som sagt de är såå fokuserade på sin egen uppgift och tävlingen mellan varandra. Kanske som en halvvariant av gamla tiders tennis då det var totalförbjudet att ge ifrån sig ett pip om man satt i publiken och alla ”tävlande” var klädda i vitt ✨

Sᴀ̈sᴏɴɢᴇɴs ʀᴀ̊ᴠᴀʀᴏʀ….


Majas alfabet

Äpplen kan man göra så mycket mer med än äppelpaj, äppelmust, äppelmos och liknande – så gott även i massor av olika maträtter.. Googla runt så kommer ni att hitta massor av recept 🍎

Blir man btw inte lite lycklig av bilderna från Majas alfabet – jag blir det iallafall ✨


Hᴀ̊ʟʟʙᴀʀᴛ ᴍᴏᴅᴇ….Vad är egentligen definitionen av ”hållbart mode”? Det man idag baserar det på är materialet, produktionsprocessen och återvinningen (kanske har missat något). I artiklar idag, men även tidigare har man kunnat läsa om hur influensers med egna klädesföretag lätt slänger sig med epitetet hållbart mode.

De är däremot inte fullt lika intresserade av att berätta vad det är som gör deras kläder hållbara. Det är självklart inte bara influensers som gör så här men det var just det som det skrevs om nu. Ser de ”hållbart mode” på ett annat sätt än normen beskriver det? Att det i hållbart mode finns med (eller i värsta fall bara är) en beskrivning för att det hållbart för att de håller i form av tidlöshet, kvalitet och att man gillar dem så de får hänga med länge i garderoben.

Till viss del tycker jag att om produkterna inte är ”slit & släng”, att det finns möjligheter att sälja dem vidare (skänka bort) på ett sätt som gör att nya köp minskar också är en del av hållbarheten. Eller hur?


Sᴀᴍᴍᴀɴᴛʀᴀ̈ғғᴀɴᴅᴇ….Nu är det mycket skriverier, poddar ,och så dokumentären om romansbedrägerier. Del två av Lurad på kärlek och miljoner var igår och man fick en kort inblick i de många gånger unga pojkarna som sitter bakom skärmen på andra sidan. I en annan världsdel och anlitade av någon/några huvudmän som ligger bakom. Ersättningen de får ligger knappast i linje med, eller ens i närheten av det som de lurar av offren. Blondinbellas blogg uppdateras ju måndagar och torsdagar och idag skrev hon bland annat om två böcker hon läst, eller rättare sagt 1,5 än så länge. Den ena var Cissi Wallins bok som hon tyckte var mycket bra. Det är få, om någon, person jag kan tänka mig som står så långt bort ifrån Cissi Wallin och hennes värderingar. Men det utesluter ju å andra sidan inte att man inte kan tycka att en bok är bra.


Cᴏᴘʏ ᴘᴀsᴛᴇ….I samband med den korta texten om böckerna berättar hon att hon också blivit utsatt för ett romansbedrägeri. Hur hon nu i efterhand inte kan förstå hur hon kunde vara så naiv och så vidare.

Det låter ju trist men tyvärr är det hon skriver identiskt med en berättelse om en välkänd kille som sitter häktad i Uppsala just nu. Det var en podd om den storyn som kom ut häromdagen. Det är helt enkelt en ”copy paste” – hon har tagit berättelsen typ rakt av och beskriver den som sin egen. Jag tror dessutom att hon hoppas på ett litet inlägg i Expressen nu när ämnet är så aktuellt och det var ett tag sedan det skrevs något om henne..

Kanske också ett sätt att minimera uppmärksamhet kring den inställda golfresan till Portugal. Den planerades under pandemin, lanserades under pandemin och ställs in tre-fyra veckor senare på grund av pandemin. Hmm..


Dᴇᴛ sᴛᴏʀᴀ ᴘᴇɴsɪᴏɴsʀᴀ̊ɴᴇᴛ….Det kommer verkligen mycket bra och intressanta böcker nu i höst. Om man inte visste att ledtiderna är långa så hade man kunnat tro att det var en effekt av Corona. Nu är det ju inte det så, vi kan troligtvis förvänta oss en ännu roligare höst nästa år.. Kommer säkert komma en del böcker om själva Corona också både utifrån ett rent faktamässigt som psykologiskt perspektiv. ✨

Nu i 22:a september kommer Jens B Nordströms (ekonomireporter på TV 4, iallafall tidigare) bok om Falcon Funds. Jag är allt annat än insatt i den ”storyn” men ämnet är intressant och jag kommer definitivt att lyssna på den.


Nᴀ̈sᴛᴀɴ ᴇᴛᴛ ʀᴀ̊ɴ – ɪᴀʟʟᴀғᴀʟʟ ɴᴀ̈sᴛᴀɴKrall Entertainment som bland annat kör Diggiloo turnén har fått 10 miljoner utbetalt i Corona stöd för de inställda förställningar 27 med GES, 7 med Danny och 20 med Magnus Carlson. Alla tre är flyttade till nästa år.

Nu kan man inte göra såhär men man kan leka med siffrorna lite..

 • Det är 54 föreställningar
 • Dannys sju föreställningar är definitivt dyrast att genomföra
 • Ingen biljettköpare har fått pengarna tillbaka eftersom de får se showen nästa år
 • Man läser ju dagligen om artister, scenarbetare etc som nu med inställda jobb får ta ifrån sparkontot och många har fått Corona-stöd (vilket det var ett himla liv om när framgångsrika artister sökte bidrag)
 • Vi kan därför utgå ifrån att ingen fått betalt för de inställda föreställningarna
 • Företaget har haft kostnader för att marknadsföra produktionerna och det gjordes ju innan de ställdes in (😃) oklart dock hur mycket pengar de lagt på marknadsföringen
 • De har alltså fått 10 miljoner i stöd för de inställda 54 föreställningarna. Det skulle innebära att varje föreställning skulle generera närmare 200 000 kronor i ren vinst
 • Är det något jag vet ifrån mina år i den här branschen så är det att det är omöjligt att uppnå den lönsamheten
 • Tittar man på företagets historik så var förlusten förra året 24,5 miljoner kronor
 • Ja, de har kostnader för personal på kontor etc men inget företag kan ju få full kostnadstäckning och det framgår inte om någon personal permitterats – det är heller inte speciellt många som ingår i deras overhead kostnader
 • De har fått 440 anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden eftersom biljettköpare inte kan/vill komma nästa år
 • Diggiloo ställdes ju också in och här har de också flyttat allt till nästa år, artisterna får skjuta på sitt deltagande ett år och inga biljettintäkter har betalats tillbaka här heller
 • De har inte sökt något för Diggiloo, kanske för att de slår i taket med de andra 10 miljonerna men de använder heller inte Diggiloo nu som ett argument nu när de ska granskas.

  Nu säger jag inte att allt jag skriver är en bild av sanningen men med tanke på att man förlorat så mycket pengar och nu har fått både massa biljettintäkter (som man ligger på till nästa år) och 10 miljoner i statligt stöd så kommer de garanterat att göra sitt bästa år någonsin ur ett lönsamhetsperspektiv. Så tråkigt att systemet missbrukas på det här omfattande sättet.


Det finns ju väldigt många företag som verkligen tappade omsättning, fick permittera och när omsättningen börjar komma tillbaka får jobba ”häcken” av sig för att komma ikapp både förlorade intäkter och de kostnader man haft. Knappast så att de vare sig fick full ersättning för allt och/eller hade kommande intäkter på banken..


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ɴᴏ̈ᴊᴇɴMissar väl typ hela veckofinalen men hinner väl se vilka som klarar sig etc. Vi byter ju öppettider om någon vecka och då missar jag nog bara en halvtimma. Det här är förvisso inte det viktigaste i livet men lite kul att följa är det ju trots allt..

ᴋʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.