En enorm donation & ett vildsvin….

Hej & Hola!

Jobbade ju igår som sagt och det var VARMT…. Första timmen var det inte en enda kund men sedan började det sakta rulla på, så det blev trots allt en hyfsad fredag. Jobbade med en ny kvinna, Maricarmen var tvungen att ta hand om sitt barnbarn. Det är så mer eller mindre varannan vecka. Hursomhelst så kunde den här kvinnan (Chara), precis som Maricarmen, ingen engelska. Hon var dessutom rätt ny så hon behövde lite guidning vilket gjorde att det blev en extra bra spanskalektion idag ✨


Patrick, den irländske mannen som nyss börjat, har nog ingen vidare ”grundkondition” 😄 Eller så beror det på att han kommer från ett inte så kul irländskt klimat – han blir helt slut efter en kvart och blir sedan mest sittandes på stolen innanför dörren 😄 Han kollar att kunderna använder handsprit men sedan tar det stopp så man får sätta lite fart på honom ibland, så att han inte somnar menar jag 😄

T och doggisarna hämtade mig och vi tog en lång promenad utmed strandpromenaden. Det var mycket folk och det kändes som vanliga Marbella igen 🍉 När vi kom hem åt vi några varma mackor med supergod spansk skinka, ost & tomat. Perfekt mat att äta när man kommer så sent som jag gör på fredagar.

Hᴇᴍғᴀ̈ʀᴅ….


Från Charlotte Perrelli’s Instagram

Såg på Instastory att det var dags för Charlotte Perrelli och familjen att åka hem idag efter att ha varit här i sitt hus en månad. Tolv resväskor var packade och klara för avfärd mot flygplatsen när det framkommer att de har en hiss i huset.. Nog för att huset är på riktigt jättestort, men hiss? Är det inte avdelningen stelt och ”opersonligt”? Hur praktiskt det nu än må vara de dagar man ska transportera tolv resväskor menar jag…


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ʀᴇsᴀ….


Ny bok i öronsnäckorna, av en ren tillfällighet så utspelar sig den här iallafall delvis på ett kryssningsfartyg. Det är inte samma författare och den här boken ska tydligen ligga på en del topplistor så vi får väl se om det med varannan bok håller sig..


Aᴠᴅᴇʟɴɪɴɢᴇɴ sᴀᴋᴇʀ ᴊᴀɢ ɪɴᴛᴇ ғᴏ̈ʀsᴛᴀ̊ʀ….


Det har ju ryktats en längre tid om att Amazon planerade att etablera sig i Sverige och nu är det bekräftat.

Det enda jag har koll på är att de ska etablera xxxxx Med 14 procents arbetslöshet är det inte konstigt att kommunstyrelsens ordförande är mer än nöjd ✨

Jag har sett att det, inte oväntat i sammanhanget, riktas väldigt mycket kritik med anklagelser om slavarbete….

Det jag däremot fångat upp är det som man ändå måste betrakta som det mest intressanta.

ICA har lite drygt 50 procent marknadsandel, de resterande 50 procenten är fördelade på COOP, Axfood, Lidl, Bergendals och Mathem (det är väl dom som fortfarande utgör konkurrensen i Sverige). Dom tillsammans har alltså strax under 50 procent av marknaden.

Jag delar uppfattningen ovan till hundra procent och jag måste säga att jag är förvånad över att ICA tillåts vara så stora. Ja, det har gjorts någon analys någon gång men exakt vad de kommit fram till är nog oklart för alla.

Tydligen inte bara leverantörerna som svettas 😅

Som tidigare leverantör (genom mina jobb) kan jag verkligen intyga det nästintill omöjliga att föra en konstruktiv dialog med ICA. ”Kakaopriserna har gått upp och vi måste göra en prisjustering för att kompensera för det”. Svar typ; ”er organisation är för stor så ni får ta igen prisökningen på kakao genom att säga upp personal” Ungefär så.

Men konsumenten bryr sig kanske inte om huruvida leverantörerna har tuffa förhandlingar och ICA’ s position kanske gynnar konsumenterna? Gör en prisjämförelse för att se om ICA har billigare priser än konkurrenterna. Läs en resultrapport för ICA och kolla hur ICA Maxi ägarna bor och vilka bilar de kör (jag vet, alla butiker är långt ifrån lika lönsamma som de stora ICA Maxi butikerna). Jag vill definitivt påstå att det inte gynnar konsumenterna att ICA har och får ha den ”dominerande” position de har….

Aᴠᴅᴇʟɴɪɴɢᴇɴ sᴀᴋᴇʀ ᴊᴀɢ ʙᴇᴜɴᴅʀᴀʀ….


Det här är Mackenzie Bezos…

Hon var gift under många år med Amazon grundaren Jeff Bezos. Var gift eftersom de numera är skilda efter det att Jeff Bezos ertappades med att ha varit otrogen,

inte så ovanligt men en sak är säker – att det inte fanns det något äktenskapsförord är det.. Det är väl sannolikt att anta att de gift sig långt innan Amazon grundades..

Mackenzie blev genom skilsmässan världens tredje rikaste kvinna. I direkt anslutning till att skilsmässan var klar sa hon att hon tyckte att hon blivit så rik på grund av människor i samhället så nu ville hon ge tillbaka. Att alla människor inte har eller har haft samma förutsättningar som dem att lyckas och att skapa en förmögenhet.

Hon fick 3,6 miljarder dollar vid skilsmässan (!)

Nu i dagarna har hon meddelat att hon skänker 1,7 miljarder dollar till olika typer av välgörenhet. Det är imponerande

Jag är inte helt säker men jag tror inte hon är inte en kvinna som bara har stått bredvid vid uppbyggnaden av Amazon.


VÄRMESLAG…. Lyckades med att inte spara mina ändringar… Kanske skriver lite senare eftersom jag i princip kommer ihåg vad jag skrev… men först ska jag kyla ner huvudet 😄

Det där med vildsvinet hänger ihop med värmeslaget – återko


ᴋʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

2 reaktioner på ”En enorm donation & ett vildsvin….”

 1. Klokt av din pappa att inte åka. Jag har precis gett upp hoppet om att åka till Katalonien om en månad. Inget går åt rätt håll i Spanien just nu.
  Nu ska jag protestera lite. Hiss i hus, behövs det? Absolut, jag skulle inte köpa ett två-planshus utan hiss. Nu har jag lite speciella omständigheter med en dotter som använder rullstol, men tänker man på lite längre sikt så är det ganska tydligt att det är bra med hiss. Det räcker med att någon i hushållet är lite extra sportig (tänker inte på just dig Eva 🙂 ) och skadar ett knä under en sportaktivitet. Om du inte bor i ett plan eller har en hiss så blir du begränsad och inte så lite heller. Tänker man behålla bostaden på lång sikt så finns det ännu större skäl att ha den i ett plan eller med hiss mellan planen.
  (Ska väl tillägga att jag byggde nytt enplanshus för 20 år sedan när min dotter inte kunde förflytta sig i trappan i vårt gamla hus. Vår lägenhet i Katalonien ligger en trappa upp då det inte fanns någon marklägenhet kvar, men det finns två hissar upp dit.)

  1. Hej!
   Ja, det är klokt och jag är tacksam att han äntligen lyssnade. Det har tagit lite tid att få honom att lyssna – han är nog till och med envisare än vad jag kan vara

   Angående hissen – absolut., Jag försökte få en bild av hissen från hennes Instastory men hon rörde mobilen för snabbt. Det är praktiskt och självklart nödvändigt ibland men att ha en hiss med rostfritt överallt och som ser ut som en hiss i en kontorsbyggnad är nog lite stelt och opersonligt ändå. Men du har helt rätt i både vad det gäller funktionsnedsättningar och när man själv blir äldre. Jag är nog sämst på att tänka längre än näsan räcker när det gäller sådant. Vi har ju två våningar och det var minst sagt besvärligt efter min långa sjukhusvistelse och inte kunde gå. Vi fick ju flytta ner sovrummet till nedervåningen då.. Så jag ger mig.. lite

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.