En osteria & En campingplats….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Tråkigt nog så blev det ingen middag på Cabana Nagüeles igår 😢 Jag tyckte inte att det kändes helt hundra med ögat och ”sjösjukan” och då uppskattar man inte kvällen & middagen riktigt. Vi flyttade helt enkelt bara på det.. Så vi blev kvar hemma och jag gjorde en slags pizza-variant och pizzasallad 😃 Självklart inte lika gott som om vi gått ut men gott var det….

Det var röd flagg igår på alla stränder här i Marbella på grund av starka strömmar. Den ”hissades” runt 14-tiden tror jag och jag antar att det blev rätt folktomt efter det. Det fläktade lite med stark betoning på lite men att ligga på stranden utan att kunna bada tror jag inte många kände för..


Lᴇᴀᴠɪɴɢ ᴛʜᴇ ᴄᴏᴜɴᴛʀʏ….


Det har ju minst sagt blåst kring den förre kungen Kung Juan Carlos.. Älskarinnor har han väl haft i alla år men mindre bra blev det när en fd dansk älskarinna avslöjade att han var inblandad i mutbrott. Allt inspelat på band såklart och det var verkligen inga småsummor det var frågan om. När jag läste om det här tidigare var jag helt säker på att jag läst fel så att jag läste det igen..

Hursomhelst så rörde det sig om 100 miljoner euro i mutor från det saudiska kungahuset och var kopplat till ett spanska projekt att bygga ett höghastighetståg mellan Medina och Mecka. Älskarinnan har dessutom vittnat om att han förutom det här varit helt besatt av pengar och provisioner… Man kunde ju tycka att de där 100 miljoner euro:na kunde räcka, men obviously not – mycket vill ha mer…

Han har ju tidigare helt och hållet exkluderats från alla officiella sammanhang men nu räcker inte det heller. Han kommer att som rubriken beskriver det ”Lämna Spanien vanärad”. Hans fru, den tidigare drottningen Sofia har förståeligt nog tröttnat på honom för länge sedan och följer inte med.. Hon blir kvar på det kungliga palatset La Zarzuela.


Inte direkt en drömsituation för Kung Felipe som först fick skilja pappan från allt vad officiella sammanhang heter och nu mer eller mindre be honom lämna landet. En klen tröst i sammanhanget men han får mycket beröm för sin hederlighet och transparens för att han ytterligare vill skilja det nuvarande kungahuset från Juan Carlos misstänkta skumma affärer….

Det är väl ingen tröst för Juan Carlos heller men han är den första i familjen som tvingas i exil, det gjorde hans farfar också 🤴


Sᴏᴍ sᴀɢᴛ – ɪɴᴛᴇ ᴇɴ ᴅʀᴏ̈ᴍ….

Däremot skulle jag ju skriva lite om drömmar idag ✨ Drömmer du? Drömmer du varje natt?Kommer du ihåg dina drömmar? Funderar du på vad olika drömmar betyder? Har du någon form av återkommande dröm? Drömmer du mardrömmar?

En massa frågor som det självklart finns svar på 😃 ”Filosoferar lite och delar kanske upp på två inlägg….

Om jag börjar med mig själv..

  • Jag vet inte om jag drömmer varje natt men jag tycker att jag drömmer ofta
  • Ibland kan jag av någon anledning vakna på natten och vet då väldigt ofta vad jag drömt.. Har det då varit någon riktigt bra/härlig dröm så vill man ju att den ska fortsätta när man somnar om 😃

  • Jag kan nog inte säga att jag haft någon period med återkommande drömmar – kanske vid något tillfälle

  • Jag kan absolut fundera på vad en viss dröm betyder och har även någon gång googlat på det

  • Det händer att jag drömmer mardrömmar men det är inte något som händer så o

Stämmer det på er också? Jag tror helt enkelt att jag är väldigt normal…. Iallafall i det hänseendet 😃

Nu påstår jag inte att allt det här är någon fakta baserad på någon vetenskaplig studie utan det är lite blandat… Jag djupdyker inte ner i vetenskapen utan håller mig på en lite ”roligare” nivå 😃

ᴠɪ ᴅʀᴏ̈ᴍᴍᴇʀ….

Oavsett om vi kommer ihåg det eller inte så drömmer vi. Varje natt och inte bara en gång..Alla* drömmer 4-7 gånger per natt och 3-20 minuter åt gången. Det var totalt nytt för mig, både att vi drömde så många drömmar men kanske ännu mer att de var så korta.

* De som lider av allvarlig psykisk störning drömmer normalt sett inte.

Eftersom jag ofta vaknar på natten så har jag väl förstått att drömmar inte är som en Netflix serie som man stoppar en stund. Alltså inte så konstigt med flera drömmar. Men att drömma flera drömmar har ingenting att göra med om man vaknat eller inte.. Man kan alltså sova som en stock hela natten, man drömmer ändå fyra-fem olika drömmar.

Det är de två sista drömmarna som är de längsta och det är också dom man minns bäst. That makes sense..

Drömmar är en typ av överflyttning av minnen från hjärnans korttids- till långtidslagring. Det gör att vi på ett sätt bearbetar våra vardagliga upplevelser och samtidigt gör en slags emotionell rensning. Våra drömmar speglar oftast det som ligger oss nära i vårt vardagsliv.

Men hur är det med blinda människor? Ser de drömmarna i bilder? Nej, det gör de såklart inte men de drömmer lika mycket. Drömmarna involverar sinnen som ljud, doft och känsla ✨

Hur är det med djur? Drömmer dom? Ja, det gör dom. Jag tror att Tintin är den som drömmer mest i vår familj 🐶 Jag tror, eller rättare sagt så är jag övertygad om att han ofta drömmer oroliga drömmar. Nu är jag ju inte ”Kvinnan som talade med hundar” men han hade det ju inte lätt innan vi räddade honom från den där smutsiga glasburen i djuraffären.

Hans syskon blev sålda en efter en och till slut satt han kvar själv, smutsig och i en smutsig glasbur (typ ett akvarium). Så antagligen den tidiga tiden, innan han kände sig helt trygg hos oss, satt rejäla spår. Han är 100 procent trygg nu så det måste hänga ihop med ”barndomen”. Det räcker med att man säger hans namn så upphör det som med all sannolikhet är en orolig dröm eller ”mardröm”.

Även om vi tror, vilket jag gör/gjorde, att vi kommer ihåg våra drömmar så glömmer vi 90 procent av dem. Inom fem minuter har vi glömt halva vår dröm och inom tio har vi glömt 90 procent så vill man komma ihåg sina drömmar får man ha papper och penna på nattygsbordet (det ordet har jag aldrig förstått 😃)….

Det här var fullständigt nytt för mig;

Ungefär 12 procent drömmer bara i svart/vitt (!)

Studier visar också att före färgtv:en så drömde de allra flesta i svart/vitt för att sedan övergå till att drömma i färg när färgtv:en kom.. TV:s makt 😃 Men visst är det märkligt ändå med de 12 procenten som alltid drömmer i svart/vitt….

Drömtydning har legat i dvala de senaste 40-50 åren men börjar nu bli aktuellt igen.. Det kollar vi närmare på imorgon ✨Tʜᴇʀᴇ ɪs sᴏᴍᴇᴛʜɪɴɢ sᴘᴇᴄɪᴀʟ….


Det är verkligen något speciellt med Italien 🇮🇹 Rom, Venedig, Capri, Portofino bara för att nämna några – alla otroligt vackra. Arkitekturen, ”historiens vingslag”, vinodlingarna – ja, alla som varit i Italien förstår precis vad jag menar…

Det är också designens mecka med hur många modeskapare och designers av möbler mm som helst.

Men, det finns något som slår allt annat och det är maten. Det är väl kanske i huvudsak antipasto, pasta, skaldjur, pizza, glass i första hand och varmrätter i andra hand. Ungefär så….


I Italien finns verkligen en genuin matkultur och för Italienare är mat en konst. Världens bästa restaurang* Osteria Francescana, är italiensk och ligger i Moderna. Moderna är lite av en industristad främst känd för bilproduktion. Emilia Romagna är den region som Modena ligger i har helt klart Italiens bästa kök totalt sett.

* Jag vet inte om Osteria Francescana utsågs 2019 men har utsett två år i rad.

Visst är det kul med mat som är vacker för man äter ju definitivt med ögonen också men ibland kan det gå lite väl långt. Det är en sak om man lägger upp vackert osv men när det typ blir ”kemi” inblandat tappar det charmen med mat och matkultur.

En enkel bresaola eller carpaccio är ju precis hur gott som helst och en ”basic” pastarätt kan många gånger vara precis lika gott som en hummerpasta 🦞

Men det är klart.. hummerälskare som jag är så vinner nog hummerpastan trots allt men det skulle man ju tröttna på om det var den enda pasta man åt.

Det här kan jag verkligen skriva under på – älskar parmesan, helst så vällagrad som möjligt MEN ta aldrig parmesan på en pastarätt med någon form av skaldjur.. Den ”dödar” alla smaker direkt och ingen italiensk restaurang med självaktning skulle erbjuda parmesan till en sådan rätt 🍝

Iᴛᴀʟɪᴀ 1988….


Jag kommer inte ihåg exakt hur gammal jag var när jag var i Italien första gången men skulle gissa på att jag var typ 13 år eller så. Då var vi ju på husvagnssemester med mina kusiner och var bland annat i Rimini..

Rimini har jag ju återvänt till flera gånger och även bott där men det har jag skrivit om tidigare.

Ett antal år senare, när jag träffat T och vi skulle ha vår första gemensamma semester så blev det bilsemester i Europa. Danmark och Tyskland var transportsträckor och Österrike, Italien och Monaco som vi spenderade tid i..

Första natten som vi sov på hotell var i Zell am see. Ett enkelt pensionat men rummet hade något tyrolskt över sig och känslan av de fluffiga duntäckena efter ett antal nätter i en sovsäck var ljuvlig och jag minns som det var igår.

En kväll unnade vi oss att gå på restaurangen på Zell am zees Grand Hotel. Efter en lite spartansk resa dittills så var det rena rama lyxen. Vi satt utomhus, det var inte så jättevarmt och det var heller inte så många gäster i övrigt men som sagt det var lyx i alla perspektiv. Uteserveringen låg precis intill vattnet, det vackra Grand Hotel med sjön framför – riktigt romantiskt ❤️ Jag kommer ihåg att jag åt en god tomatsoppa till förrätt men i övrigt minns jag inte mer än att det var otroligt trevligt ✨

Vi var ju inte lastgamla och skulle vara borta i en månad så att ta in på hotell varje natt var inte ett alternativ. Vi hade med oss tält, sovsäckar etc och ett Trianga-kök som T fått i födelsedagspresent av mamma och pappa.. Jag hoppar direkt till Italien 🇮🇹

Gᴀʀᴅᴀsᴊᴏ̈ɴ….


Vi var några dagar dagar vid den otroligt vackra Gardasjön ✨ Efter att bott ett antal nätter på hotell i Österrike och visste att vi skulle göra detsamma i Monaco så var planen att tälta i Italien. Här kommer jag speciellt ihåg en sen eftermiddag när det från en minut till en annan blåste upp och himlen blev helt mörk. En kille som var anställd på campingen cyklade runt i ett galet tempo och skrek till att spänna fast tälten och hoppa in i bilarna.

Vi hade ju allt annat än något stort & flashigt tält och tänkte att det här kommer sluta med katastrof.. Vi gjorde så gott vi kunde och hoppade in i bilen när himlen öppnade sig. Hade aldrig varit med om ett sådant ”brutalt” oväder, vare sig före eller efter. Himlen var nästan svart, regnet vräkte ner, det åskade, blixtrade och dånade – inte så att man kände sig sådär jättetrygg direkt..

Efter en stund upphörde regnet lika plötsligt som det kommit, molnen började dra sig bort och vi vågade oss ur bilen. Där var tältet.. Helt intakt och det hade inte ens regnat in 😃 Det var mer än vad man kunde säga om ett gäng andra tält intill…

Något annat som jag absolut kommer ihåg är att vi satt på någon restaurang och tittade på Wimbledon-finalen mellan Stefan Edberg och Boris Becker. Jag har ett minne av att den pågick i ett gäng timmar och var jämn men jag vet att Edberg vann 🏆

Vɪᴅᴀʀᴇ….

Vi var ett antal nätter i Alassio och den lite mindre orten Laiguelia. I Alassio bodde vi på ett väldigt enkelt hotell men läget var super – precis intill stranden. Härifrån kommer jag ihåg ett väldigt märklig detalj – det gröna kaklet i det lilla badrummet. Det var små kakelplattor ungefär lika stora som mosaikplattor – inget speciellt med dem antar men det är mer eller mindre det enda jag kommer ihåg från det rummet 😊


Efter någon dag i Alassio tog vi oss vidare till Laiguelia, en lite mindre ort strax intill. Även om Alassio är fint så är det klart charmigare här. Alassio har 11 000 invånare medans lilla Laiguelia bara har 2 000 knappt ✨

Fram med tältet igen 😄

Allt det här var ju för Googles tid och vi hade heller inte någon utstakad rutt som vi skulle åka så vi tog dagen som den kom, stannade och bodde över några nätter på de platser vi kände för under resans gång.

I Laiguelia hittade vi den charmigaste campingplats jag sett. Terrasserad, stenmurar, pinjeträd och annat som gjorde det lummigt och skyddade mot det direkta solljuset så att det var någorlunda svalt. Nu var vi ju inte i tältet på dagarna men någon eftermiddag satt vi utanför, spelade kort & hade det allmänt bra.

Bortsett från att själva campingen var den i särklass mysigaste under hela resan så var det världens sötaste familj som ägde den. Det fanns ingen pool eller en massa faciliteter men det nödvändiga fanns OCH så fanns ju familjens lilla restaurang. Det var ingen restaurang i traditionell mening utan väldigt enkelt men maten var himmelsk. Bästa sättet att beskriva det är väl som att äta hemlagad mat av en äkta ”nonna” 🍝

Det var ett äldre par som ägde och drev det och deras barnbarn som var runt 10-12 år var alltid där och hjälpte till. Den övre bilden visar hur det ser ut nu – när vi var 1988 så var det charmigare och det klättrade växter på pergolan. Bild två, som också är från idag påminner väldigt mycket mer om hur det var då.

Det är säkert en total efterhandskonstruktion men jag undrar om det inte var här på campingen och ”Nonnas” fantastiska mat som jag verkligen började älska det italienska köket. Inte bara pizza, spagetti bolognese och liknande 😄

Ikväll ska jag helt enkelt ge mig på det italienska köket och laga en Penne Arrabiata enligt konstens alla regler.. Det är inte bara penne, burktomater, vitlök och lite spansk peppar toppat med parmesan – det kan jag lova….

Kʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.