Trettioåtta grader & tigerkaka….

Tʀᴇᴛᴛɪᴏᴀ̊ᴛᴛᴀ ɢʀᴀᴅᴇʀ ᴋʟᴏᴄᴋᴀɴ 18.30!

Då var det ny månad (igen!) men än har vi några sommarmånader kvar. Om man ska välja favoritmånader så är det maj och september för min del. Det är det nog för för de flesta som bor här. Maj med allt som blommar är ju magisk 💕 Men till skillnad från en del andra Medelhavsländer så blommar det året runt i olika stor utsträckning och blir inte sådär ”brunt och bränt”.

En kille på 21 år har omkommit och en har skadats svårt efter det att de tillsammans med några kompisar skulle korsa A7:an vid Puerto Banus. Det är huvudvägen som går mellan alla orter och absolut inte en väg man får eller ska korsa. Föraren testades såklart men inget utslag på vare sig alkohol eller droger. Så hemskt och så onödigt att sådant här händer 😢


Inte de här skorna jag menar som Loboutain lopior

Jobbade igår, det kändes som om det var hundra grader i butiken 🥵 Det var en del att göra, trots värmen var det den bästa fredagen sedan jag började jobba igen. Jag skrev ju förra veckan om de där Loboutain skorna som var så lågt prissatta (eftersom prissättningen ibland kan vara högst märklig).. Hursomhelst så kollade jag lite mer noga på dem igår och insåg att de definitivt är fejk, dvs kopior..Då var priset inte så märkligt trots allt..

Om jag nu mot förmodan skulle försöka hitta skor i butiken skulle jag få leta länge., Spanjorskor verkar generellt ha stora fötter, nästan allt vi får in är storlek 39/40..

Apropå stora skor… Visste ni att Paris Hiltons skostorlek är 43? Det gjorde ni såklart inte eftersom det tillhör avdelningen totalt onödigt vetande. Jag läste det någonstans för evigheter sedan men av någon anledning kommer jag ihåg det..


T och hundarna hämtade mig vid 21.00 och vi tittade lite på konsten i tälten men det var inte helt lätt att fotografera och samtidigt ha koll på Tintin 🐶

Vi fortsatte längs strandpromenaden istället. En hel del folk ute men inte som förra året såklart.. Det var 28-29 grader och absolut helt vindstilla..

Sᴇʟᴍᴀ ᴘᴀᴜʟɪɴᴀ….

Jag var lite snabb på tangenterna igår… Det är givetvis Glimåkra och inte Åkarp som har 1 500 invånare. Det Åkarp jag skriver om ska inte förväxlas med det Åkarp i sydvästra Skåne. Varför i hels friden måste de ha två orter med samma namn och dessutom i samma del av Sverige?

Här på Stampgatan 37 i Helsingborg bodde Farmor och Farfar fram tills det att han gick bort. Radhusen kallas för de engelska husen eftersom de har en engelsk prägel. Jag tycker så mycket om dem, tex den lilla trappan upp till ytterdörren ✨

Om jag blundar kan jag fortfarande se allt framför mig, iallafall nästan. Huset hade två plan plus en källare med badrum, en toalett och en stor ”hobby-yta”.

I den lilla hallen stod ett hallbord med en spegel ovanför. På hallbordet låg en vacker hårborste och kam, det sista Farmor gjorde innan hon gick ut genom dörren var att ta upp kammen för att rätta till håret. Visst är det konstigt att man lägger sådana detaljer på minnet?

Det finns även andra sådana där små saker som jag kan se framför mig – Farmors beiga kappa, hennes röda inneskor som var av den där gammaldags sorten, förkläden om hon alltid för att skydda klänningen när hon lagade söndagsmiddagen. Många små visuella minnen som knyter ihop bilden.

Jag bodde ju i Helsingborg från det att jag var ca tre till elva år, då träffade jag naturligtvis Farmor och Farfar väldigt mycket mer än jag gjorde när vi flyttat tillbaka till Stockholm.

Man kom till trädgården via källaren, en väldigt liten trädgård. På den lilla uteplatsen stod ett trämöblemang, typ Grythyttan med ett bord och fyra stolar, den lilla gräsmattan bestod i huvudsak av äppelträdet med världens godaste,,suraste och största äpplen 🍏

Ibland brukade jag gå med Farmor och handla, då gick vi alltid ut via gången i singel och ut genom trädgårdsgrisen och följde ”gången” mellan häckarna som ni kan se på bilden. Det var närmare att ta den vägen och dessutom mer praktiskt. Apropå praktiskt så hade hon oftast med sig en:

men bara om hon skulle handla lite mer än några få varor. Det hon däremot alltid hade med sig var en liten lapp där hon med blyertspenna och i sin snirkliga skrivstil skrivit upp precis vad hon skulle handla.

När vi kom hem igen så ställde hon in varorna i kylen eller i det ”förråd” hon hade i köket, ett sådant man kunde gå in i även om det inte var stort. När det var avklarat satte hon sig ner vid det lilla köksbordet, drog ut lådan och plockade upp den lilla kassaboken. Hon förde noggrant in vad hon handlat för och stoppade sedan tillbaka den i lådan. Den lilla ritualen är också något som fastnat..

På söndagarna var det söndagsmiddag, inte alla söndagar men det var ofta. Det jag ser framför mig är den vita linneduken, de stärkta vita linneservetterna och Rörstrands servis Ostindia. Då på den tiden tror jag inte att jag reflekterade över vare sig dukning eller servis det jag däremot uppskattade (och desto mer) var Farmors mat. Om hon en gång i tiden haft bristfälliga kunskaper som hushållerska hos Familjen Bredberg så hade hon dubbelt upp senare ✨

Det var alltid någon form av stek eller så om jag minns rätt. Det jag däremot vet med 100 procent säkerhet är att jag varje söndag när vi satt i bilen för att åka dit hoppades och hoppades att det skulle bli fromage till efterrätt. Den totala lyckan infann sig när Farmor ställde ner en stor skål med apelsinfromage, dekorerad med skivad apelsin utan skal, på bordet 🍊

Kᴀғғᴇʀᴇᴘᴇᴛ & ᴛɪɢᴇʀᴋᴀᴋᴀɴ….


När Farmor skulle träffa T för första gången så hade hon sedan en tid flyttat till lägenheten. När vi kom dit trodde vi först att hon hade bjudit in granntanterna eller några andra också för mer eller mindre hela soffbordet var fullt av kaffebröd. Hon hade ju ansträngt sig så, bakat och dukat upp det så fint så att det var omöjligt att inte äta minst en av varje sort. Nu var det iofs ingen uppoffring eftersom Farmor verkligen kunde baka men det blev kanske lite mycket just den här gången 😄 Det finns ingen som kan mäta sig med Farmor när det kommer till tigerkaka och hur mätt jag än var så lyckades jag få ner mer än en skiva av just tigerkakan 😄


Jag hade verkligen önskat att Farmor hade känt att hon hade kraft nog att komma till vårt bröllop. Men hon kände att hon inte skulle orka och det kan jag verkligen förstå. Hon var då 89 år och det var ju en lång resa, även om hon hade fått all hjälp med att flyga, åka tåg eller bil så hade antagligen ansträngningen blivit så stor så att hon inte hade kunnat uppskatta att vara med.

Farfar gick ju bort tidigt, han var bara 78 år, så Farmor fick leva ensam utan honom i tjugo år. Det är en ovanligt lång tid – saknaden av sin man eller fru och en gemenskap försvinner med all säkerhet aldrig.

Påsken år 2020 sammanföll med Farmors 95-årsdag ✨ Vi hade åkt ner, (pappa, mamma, min syster, T & jag) för att fira henne och för att fira påsken. Farmor hade då flyttat till ett hem och med tanke på hennes ålder så var det inte många av hennes vänner som fanns kvar i livet så det skulle bara vara en enkel uppvaktning med den närmsta familjen. Men tyvärr blev det inte det heller för Farmor blev hastigt sämre och somnade in precis i dagarna då hon fyllt 95 år.

Alla människor är präglade av sin barndom så också Farmor. Hon fick ingen riktig barndom eftersom hennes mamma gick bort när hon bara var fyra-fem år. Att sedan bo hos sin bror i ett hem hon aldrig, med tanke på omständigheterna, trivdes i när hennes pappa gick bort några år senare måste ha varit väldigt olyckliga år. Det var verkligen väl att Familjen Bredberg kom in i hennes liv så att hon kunde få en trygg bas. Jag tycker att det är sååå coolt att hon var deras chaufför på 20-talet 😄 Det hade jag nog aldrig fått reda på om jag inte kollat lite med Pappa inför det här inlägget”.

Jag tror att Farmor aldrig ville vara till besvär för någon, i allt från det lilla till det större perspektivet. Jag kan inte komma ihåg att hon någonsin var sur, arg eller ville ha hjälp oavsett om det var söndagsmiddagen eller julbordet. Jo förresten- jag kommer ihåg att hon bad Mamma om hjälp med att provsmaka ”dopp i grytan” en jul eftersom Farmor aldrig haft det på julbordet och hon ville att Mamma skulle få det precis som hon var van vid. ❤️


Det blev inte den påsk vi tänkt oss då år 2000 men kanske blev det den påsk Farmor tänkt sig. Vi var alla där ❤️Mᴇᴅᴀʟᴊᴇʀ….

Igår fick 16 personer ta emot en medalj av borgmästaren Angeles Munozz. Anledningen till att de fick medalj är att de var och en gjort något specifikt och extra bra för Marbella ✨


Aʟʟᴛ ᴏᴍ ʙᴀᴋғᴏᴛᴇɴ….

Anna Book var DEFINITIVT inte ensam –

Det är nog inte bättre än att 95 procent eller så totalt har missuppfattat allt med den svart/vita bilden på Instagram. Meddelandet där man utses osv som jag skrev om anger helt fel anledning så inte konstigt att det fortsätter att bli fel.

Det finns en djupare och mer specifik anledning.. Även om anledningen givetvis är hemsk så känns det ändå bättre att det finns ett initiativ och att det förhoppningsvis kan göra skillnad (vilket antagligen är naivt att hoppas på).

Initiativet syftar alltså till att höja medvetandet och försöka förhindra Turkiet ifrån att lämna Istanbul-konventionen om våld mot kvinnor och inte att alla ska utse 20 personer de tycker är starka kvinnor. Tänk så lätt ett initiativ kan förvandlas och en halv värld gör något helt annat än vad som var meningen..

Anna Book och alla andra som fick den där nomineringen av fel anledning var knappast ensamma.. Även i Vita Huset blev det fel 🙄

Jag fick ju också en nominering och la upp en svart/vit bild men med facit i hand är jag lite extra tacksam att jag inte, som typ alla, skrev en liknande text som Ivanka Trump och inte heller ”utmanade” 20 andra att göra ”fel”..


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ sʜᴏᴘᴘɪɴɢᴠᴀɢɴᴀʀ….

Förr var det helt otänkbart att ha en sådan där shoppingvagn man drar med sig när man gick och handlade. De var helt och hållet något för äldre men det var ju direkt dumt eftersom de är bekväma och ergonomiskt bättre än att släpa matkassar.

Det var det såklart några företag (framförallt ett) som på och de började designa snygga shoppingvagnar och breddade även användningsområdena. Istället för en tung bag är ett exempel på när de kan vara smarta att ha och dessutom snyggare.. Det finns ett oändligt antal varianter och det verkar komma nya varje säsong, som vilket modeföretag som helst ✨


Sᴀᴍᴇ sᴀᴍᴇ ʙᴜᴛ ᴅɪғғᴇʀᴇɴᴛ….

Hᴜʀ många har inte ”skrattat” åt camping-kostymen – att det varit som en slags lag att ha träningsoverall så fort man anlänt till en campingplats. Ännu mer har det ”skrattats” och gjorts humor med familjerna där mamma, pappa och de två barnen hade likadana overaller..

Nu är den här bilden förvisso med glimten i ögat men de har ju inte fixat de här overallerna för att ha på sig när en bild togs eller för att de är obekväma. De passar helt enkelt ihop med campinglivet 🏕 ⛺️ Kan väl ändå tycka att inte hela familjen måste ha likadana overaller för att smälta in 😄

När det är ett år som i år så är det många som testar på campinglivet för första gången., Bland annat Katrin Z och självklart gav de sig iväg i ”uniformen” och munskydd. De pälsklädd tofflorna förstår jag däremot inte riktigt – är det ”glamour-detaljen”?

Nu har jag inte järnkoll men jag tror att de var ute i tre dagar innan de gav upp och åkte till Göteborg och tog in på hotell.. De ville helt enkelt festa och hennes typ av festande hittar man nog inte på en campingplats.

Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ sᴇᴍᴇsᴛᴇʀ….

Margaux Dietz kände tydligen att vädret var för trist så hon åkte iväg på en liten ensamsemester.. Nu är hon är i Marbella, där hon förvisso ska träffa lite kompisar men spendera en hel del tid med sig själv. Nu var det inte det jag ville ha sagt utan att hennes baddräkt och skjortan hon har till är säsongens snyggaste!!


Kʀᴀ̈ғᴛsᴋɪᴠᴀ ᴘᴀ̊ ɢᴏᴛʟᴀɴᴅ

Dags för kräftskiva på Gotland.. En dukning precis i min smak ✨


I nästa inlägg ska jag berätta om den udda familjen med kopplingen till kräftor som vi träffade på en semester… Don’t miss it!


Vɪɴᴏ ʏ Cᴀᴠᴀ….

Igår var vi bjudna på ett nytt event med provning av vin och cava men vi kunde ju inte gå eftersom jag jobbade.. Men det kommer fler tillfällen..


Hᴏʏ….

Idag har vi varit iväg på lite ärenden, bland annat en sväng till Nueva Andalucia för att köpa snus. Passade på att svänga förbi Svenska butiken och visa Therese hur Bullens Pilsnerkorv tavlan blev inramad och klar..

Therese 💕
50 X 70 cm

Tavlan är uppe ✨ Tråkig bild, får ta en helhetsbild senare….


Mitt emot ligger ju fransyskans lilla blomsterbutik så jag som inte skulle ha några blommor inomhus i sommar gick ju såklart dit. Anledningen till att jag inte skulle ha några var ju för att jag trodde att de skulle sloka typ direkt.. Men kvaliteten på hennes blommor är ju så otroligt bra så att de brukar stå i minst två veckor. Följer ju och sköter dem till punkt och pricka enligt hennes instruktioner.

Jag vet Inte riktigt om det är ”lejongap” men det är iallafall likt. En skir liten bukett med bara gula ”lejongap” – Tre euro (!)


Sedan åkte vi och handlade middagsmaten för helgen. Nu börjar det komma mer och mer fina avokados och så kommer det att vara i minst tre månader till 🥑

Tyvärr så hade de inga av de där havskräftorna idag så det blir något helt annat.. Ska ge mig på att testa ett helt nytt tillbehör till det grillade köttet.. Återkommer om jag lyckas 😄

Kʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟLᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.