Zaragoza & en geografilektion….

Hej & Hola!

Ibland har man nätter när man sover som en sopprot och i natt var en sådan.. Kan säkert hänga ihop med att det inte gick att ha luftkonditioneringen på (pga ögat) och att det inte fläktade ett endaste dugg i min spetsgardin. Somnade och vaknade ett antal gånger så huvudet var lite ”tungt & mosigt” i morse..

Jag skrev ju tidigare att det blåste i tisdags för att sedan blåsa upp ordentligt och regna. Det var inte oväntat röd flagg på stranden men det var det inte alla som brydde sig om. En ung tjej och hennes pojkvän badade vi 21-tiden och hon drogs med ut i vattnet och var som mest ungefär 200 meter i vattnet. Hennes pojkvän och några andra badande personer gjorde allt för att rädda henne men klarade det inte.

Som tur var så fanns en 30-årig man som är silvermedaljör i Livräddningssällskapet på stranden och han tillsammans med några ”gatuförsäljare” lyckades rädda henne. Livräddarna har ju gått hem vid den tiden och att bada när det är röd flagg är minst sagt dumdristigt. Nu gick det ju som tur bra och jag tror inte att just den här tjejen kommer att bada igen när det är röd flagg.

Lᴀᴛᴇsᴛ ɴᴇᴡs….

Spanien är det andra landet inom EU där smittspridningen ökar mest just nu, enligt WHO. Det är främst i regionerna Katalonien, Aragonien och Baskien som smittspridningen sker. (Det är bara Luxemburg som har en högre ökning).

Antalet nya fall har tredubblats de senaste två veckorna och är nu 27 per 100 000 invånare jämfört med 9 i början på juli. Drygt hälften av fallen uppges vara asymtomatiska och än så länge märks inte uppgången på belastningen på sjukhusen.

Sedan karantänen upphörde har smittspridningen successivt ökat så är som sagt pandemin långt ifrån över även om den delvis har en annan ”form” nu.

Sᴘᴀɴsᴋ ɢᴇᴏɢʀᴀғɪʟᴇᴋᴛɪᴏɴ….

Spanien består av 17 så kallade autonoma regioner där varje region har sin egen president. Andalusien (som Costa del Sol tillhör) är den till ytan näst största och befolkningsmässigt den största. Regionenens huvudstad är Sevilla. Regionen är uppdelad i åtta provinser, Costa del Sol tillhör Málaga.

De tre regionerna där smittspridningen är störst är alltså Katalonien, Aragonien och Baskien.

Barcelona

Katalonien har 7,5 miljoner invånare och fyra provinser. I provinsen Barcelona ligger naturligtvis Barcelona som är regionens huvudstad. Till skillnad från har regionen tre officiella språk; katalanska, spanska och aranesiska.

Aragonien har 1,3 miljoner invånare och är uppdelad i tre provinser. Regionens huvudstad heter Zaragoza. Precis som i Andalusien är spanska det enda officiella språket.

Bilbao

Baskien är beläget i norra Spanien, vid Biscayabukten. Regionen består av tre provinser men saknar officiell huvudstad. Den största staden är Bilbao men även San Sebastian och Baracaldo är viktiga städer.

Madrid som är Spaniens huvudstad är en egen region. Med 3,2 miljoner invånare i kommunen och 6 miljoner i storstadsområdet både den största staden på Iberiska halvön och en av folktätaste städerna i EU.

Slut på geografilektionen

ᴏᴍᴠᴀ̈ɴᴅᴀ ʀᴏʟʟᴇʀ….

Det har blivit helt omvända roller.. Blondinbella med sitt skönhetsmärke Löwengrip skulle ta världen med storm – hon skulle bygga upp ett nytt Estée Lauder och bli världens mäktigaste kvinna. Hon hade även bolaget där hon gjorde samarbeten. Höga intäkter eftersom hon hade många följare men inte lika många som hon påstått vilket också avslöjades. Hon hade ju dessutom en enorm kostnadskostym med egen kock, heltidsanställd stylist och barnflicka mm. Så det blev till slut platt fall och det enda som kvarstår är att hon fortsatt under en övergångsperiod kommer att vara ett av ansiktena utåt för Löwengrip.

Bianca Ingrosso har byggt upp dubbelt så många följare, har en manager som förhandlar hennes arvoden och en anställd assistent = extremt hög vinstmarginal. Dessutom startade hon skönhetsmärket CAIA som till skillnad från Löwengrip Beauty har en hög vinstmarginal. Nu har ju drygt 50 procent av bolaget sålts för att möjliggöra en utlandsexpansion. Produkterna säljs idag i 30 länder men jag tror inte att utlandsförsäljningen är så hög..

Det är här det kan vara lätt att gå bort sig.. Många köper produkterna just för att de är följare/fans till en influenser. Om de ska köpa produkterna igen måste de givetvis vara bra. Anledningen till att Löwengrip inte lyckades utomlands var med 99 procent sannolikhet att Blondinbella inte var något varumärke i sig själv och då är det extremt svårt (och inledningsvis väldigt dyrt) att etablera sig på ett framgångsrikt sätt.

De musklerna hade inte Blondinbella med Löwengrip men Bianca Ingrosso och hennes tre partners kommer att ha så mycket större förutsättningar att lyckas eftersom de sålt de dryga 50 procenten till en finansiellt stark part. Bianca Ingrosso är ju heller inte ett starkt varumärke utanför Sverige (Jo, i Norge och möjligen något annat nordiskt land).

Nᴏʟʟ ᴋᴏʟʟ….

Det finns ingen som helst likhet mellan mig och Kapten Krok eller Kapten Haddock.., Iallafall inte när det kommer till ögat..

Då är det helt enkelt så illa att det är här likheten finns. Förhoppningsvis HÖGST temporärt.

Jag vet inte riktigt varifrån jag fick att Kapten Haddock och Kapten Krook har en svart lapp över ena ögat. Det har jag iofs inte heller men första dagen med problemet med ögat hade jag en scarf runt hela huvudet och båda ögonen typ hela dagen. Igår klarade jag mig ifrån det under 90% av tiden men då kunde vi inte ha luftkonditioneringen på = vansinnigt varmt och man blir som äppelmos i huvudet. I dag = dag tre så då kör vi med scarfen när vi kör luftkonditioneringen en kort stund och sedan utan båda och repeat.. Ja, ni fattar.

Jag vill inte ta några onödiga risker.. Jag hade sår på hornhinnan för ett gäng år sedan och fick då gå med en svart lapp över ena ögat i flera veckor. Kan meddela att det är väldigt jobbigt för balanssinnet. Slut på meddelandet.

Wʜʏ ɴᴏᴛ?

Varför har du inte gått till en optiker är kanske en rimlig fråga.. Det enkla svaret är att det enda som hände förra gången (då med såret på hornhinnan) var att de lös med en STARK lampa i ögat. Konstaterade att det var ett sår på hornhinnan. Gav mig en svart lapp och så var det bra med det. Jag kan ha fått någon salva till ögat men jag minns inte riktigt. Däremot minns jag att läkaren på Södersjukhuset (var på kvällen så ingen optiker hade öppet) var otroligt otrevlig 👿. Hursomhelst så gjorde det ungefär hundra gånger mer ont den gången så jag hoppas och tror att det ska bli bra under veckan den här gången.

Dᴇᴛ ᴅᴀ̈ʀ ᴍᴇᴅ ʏᴏɢᴀ….

Jag undrar hur många det är som yogar (eller utövar yoga heter det väl). För vissa är det en hel ”livsstil” där man börjar varje morgon med ett yogapass. Det bara måste ju ge hur mycket som helst efter så många blir ”hooked” – iallafall tror jag att det är så. Jag har aldrig provat på att yoga och tror nog inte heller att det skulle passa mig.

Namaste är ju en hinduisk hälsningsfras där man sätter i hop handflatorna, En Dalai Lama hälsning helt enkelt, det är en fin hälsning och överallt hälsades det så när vi var på Bali. Jag har aldrig träffat då vänliga människor som på Bali. På hotellet och oavsett var man var utanför hotellet.

När vi var där tappade den inhemska valutan typ 90 procent mot dollarn. Vi växlade och fick så mycket sedlar så det kändes som man var miljonär. Nu anpassade de ju kursen snabbt – det blev inte 90 procent rabatt på mat och dryck på hotellet och även utanför var de rätt snabba på att korrigera priserna. Tur var väl de för deras skull, för oss var det ju otroligt billigt på Bali ändå.

Vi bodde på Melia Nusa Dua

Jag köpte mina högt älskade Lee snickarbyxor för typ 20 kronor där och dom använder jag fortfarande. Jag vet inte hur många gånger de tvättats så någon dålig kvalitet var det inte. Köpte även en brun skinnvästs som även den hängt med i alla år och bara blir finare och finare ✨

Charmigast av allt var kvinnorna som sålde olika enkla strandklänningar på ”stranden”. Dom fick inte vara på stranden och störa hotellets gäster så deras försäljningsplats var utanför ett tjockt snöre. För att inte kläderna skulle bli blöta förvarades de i frigolitlådor och varje försäljerska hade ett eget nummer. Dom var väl cirka 15 stycken som låg i vattnet som ett pärlband. Vid ett tillfälle lovade jag att dagen efter att köpa lite av en av dem men råkade köpa av fel försäljerska och den jag lovar blev ju helt förkrossad. Så då ville jag ju inte göra henne besviken utan köpte ett antal av henne också. De kostade inte många kronor per styck så det blev ett gäng presenter med hem ✨

Om ni någon gång för möjlighet att göra en långresa så kan jag verkligen rekommendera att ni åker till Bali. Den enda nackdelen var att det var tidvatten så man kunde inte sola på stranden hela dagarna men det kompenserades med ett jättefint poolområde.. Jag är ju dessutom en poolmänniska 😊

Uʀʙᴀɴɪsᴀᴛɪᴏɴᴇɴs ᴋᴀᴛᴛ….

Jag skrev ju för ett tag sedan att jag trodde att urbanisationens katt var gravid… och att jag nog skulle få stålsätta mig för att inte adoptera en… Nu kan alla pusta ut för hon är inte gravid.. Tintin & Karisma är så otroligt fascinerade av katten och vill absolut fram och hälsa , vilket de såklart inte får. Katten sitter precis helt orörlig och visar inga tecken på att vara rädd för hundarna överhuvudtaget. Nu är ju förvisso hundarna i koppel och hon snabb som en gasell så det kanske inte är så konstigt..

Men ni ser ju kattungen skulle kunna se ut – hur lätt skulle det vara att motstå? Inte lätt alls..

Apropå katter så är det nu helt fastställt att ”Kattstryparen rum 419” det definitivt inte ingår någon strypning av en katt i boken. Däremot en strypning av en man på hotellrum 419 på Stadshotellet i Västerås. Namnet kommer ifrån att ett buntband som tydligen också kallas för kattstrypare (vågar inte ens tänka på anledningen till det). Det är som sagt en sann historia om en totalt gränslös människas liv.

Hᴏʏ…. (ɪ ᴅᴀɢ)

Idag blir det lite eftermiddagsskrivande och fixande här hemma 🧺 I morgon blir det ”full rulle” från morgon till kväll ✨

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.