Födelsedag, katalonien & pilsnerkorv….

Hej & Hola!

Jag var riktigt trött igår eftersom jag sovit så dåligt.. I ”normala” brukar det inte vara något större problem men nu när det är så varmt så blir det lite jobbigare. Fick ändå en del gjort så helt utslagen var jag inte.. 😊

Temperaturen fortsätter att stiga och det beror på inlandsvindar och så länge de håller i sig kommer det att vara riktigt varmt.

Gjorde goda smoothie bowls som en bra start på T’s födelsedag.. Hallon & blåbär som är det godaste..

Dᴀɢᴇɴs ᴅᴀɢ – ʙᴏʀᴛsᴇᴛᴛ ғʀᴀ̊ɴ ᴛ’s ❤️

Idag är det Pilsnerkorvens dag och för mig finns det bara en pilsnerkorv; Bullens.. Jag vet att jag nog skrivit om det här tidigare men det är det nog ingen mer än jag som kommer ihåg..

Det skulle lika gärna ha kunnat vara idag men för 45 år sedan (hjälp!!) i Rånas och en kväll vid den med röda tegelstenar murade utomhusgrillen hos kusinerna. Vi samlades då och då för att grilla korv på spett som vi gjorde av träkvistar. Senap och ketchup var placerade på en stubbe intill och det fanns gott om korv & korvbröd. Kusinerna hade sina korvar och Mormor hade våra, vid ett tillfälle var det dock en stor skillnad.. Kusinerna hade Hot dogs och till oss hade Mormor köpt Bullens pilsnerkorv. Besviken var ett understatement och arg på Mormor var jag också. Hon borde väl förstå att man inte grillade Bullens!

Jag minns det som om det vore igår och jag har dåligt samvete för att jag var så egoistisk. Hon hade ju gjort sitt bästa, hon visste såklart inte att hon köpt en korv som enligt mig var omöjlig att grilla. Jag har till lunch idag ätit några Bullens, inte för att hedra korven i sig utan för att hedra Mormor ❤️ (och kanske mildra det där dåliga samvetet något..).

Sᴀ̊ ғɪɴᴀ….

Såå fina vattenflaskor och termosar designade av My Feldt 💚 De är tillverkade av rostfritt stål och något som jag nu inte kommer ihåg – tack vare materialet så är det inte den billigaste vattenflaskan eller termosen men den håller å andra sin drycken kall (eller varm) som många andra varianter inte gör.

Hᴏᴍᴇᴡᴏʀᴋ….

Det där med att jobba hemifrån har i Spanien ofta setts som ”jobba” hemifrån, dvs man har inte riktigt litat på att människor faktiskt jobbat. Så har det väl varit i Sverige också och är på vissa arbetsplatser säkert så fortfarande.

Oavsett hur det varit så kommer nu 231 000 statligt anställda (de som har barn upp till 14 år ) permanent ha möjligheten att jobba hemifrån fyra dagar i veckan. Det måste såklart finnas en överenskommelse mellan chef och anställd men det här är ett jättekliv framåt.

Man tittar nu även regionalt på möjligheterna att underlätta för de anställda, bl.a. görs detta av de katalanska regionmyndigheterna.. Det lär säkert följa en hel andra också..

Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ Kᴀᴛᴀʟᴏɴɪᴇɴ….

Nu riskerar jag både att ge mig ut på hal is och vidröra en het potatis..

Katalonien är en av Spaniens 17 autonoma regioner och har drygt 7,5 miljoner invånare. (Marbella är en del regionen Andalusien). Kuststräckan heter Costa Brava och den största staden är Barcelona.

Regionen har omväxlande haft ett självstyre eller upplevt en nationalistisk självständighetskamp. Under 2000-talet har krav på ett utökat självstyre motarbetats av den spanska staten. Det här med en önskan om ett självstyre har medfört vissa samarbetssvårigheter med andra regioner och den spanska staten.

Under 2010-talet styrdes regionen av politiker med full separation från Spanien som mål. Den 27 oktober 2017 utropades Katalonien till en självständig stat – Den Katalanska republiken (lokala folkomröstningar gav stöd för detta).

Alla folkomröstningar har ogiltigförklarats av den spanska staten och regeringen fick mandat att avsätta regionens ledande politiker och ett direktstyre från Madrid infördes. Flera politiker kopplade till självständighetsarbetet häktades och dömdes till fängelsestraff. Men frågan är för Kataloniens del knappast avslutad utan har nog intensifierats ytterliga med tanke på både det våld som använts, fängelsestraff och en fortsatt vilja till självständighet.

Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴅʀᴏ̈ᴍᴍᴀʀ….

Skrev ju igår om drömmar..

Donald Trump behöver inte drömma om att vinna på Lotto. Han behöver heller inte drömma om att bli framgångsrik. Det finns en hel rad med saker som han inte behöver drömma om. Det finns däremot iallafall en sak som han verkligen drömmer om/vill och det är att bli omvald som president. Men nu får han bita i det sura äpplet – han har skaffat sig både en och annan fiende..

Han vann väl dessutom valet pga att han såg till att få ut information om Hillary Clinton, strax innan valet och som inte var till hennes fördel. Sedsn frikändes hon från anklagelser om de påstådda felen, men då var skadan skedd. I folkets ögon levde “sanningen“ kvar.. Det var väl inte heller någon jordskredsseger för Trump. Hon hade väl fler röster men föll på hur deras valsystem är uppbyggt. Eller?

Nu kommer det ju böcker om Trump och författarna är knappast personer som hyllar honom. Det är en speciell bok han vill förhindra utgivningen av och kämpar för det genom att påstå att hans brorsdotter inte får skriva och ge ut någon bok om honom. Titeln på boken säger typ allt;

”Too much and never enough – How my family created the most dangerous man in the world”

Nᴀ̈ᴛʜᴀɴᴅᴇʟ 2.0….

Det blir allt vanligare med annonser på Instagram där det finns en direktlänk till beställning & köp. Inte som tidigare, en vidare hänvisning till en webbsida utan köpet görs direkt man klickat sig vidare. Det här är givetvis något man jobbat ett bra tag med för att hitta en fungerande teknisk lösning för och nu återstår väl egentligen bara en viss ”barriär” från konsumenterna. En viss osäkerhet kring vad det egentligen är för företag som annonserar (ofta okända företag) och kommer man verkligen få de produkter man beställt? Det är väl så att det precis som med näthandel fanns en viss skepsis inledningsvis nu finns en för det här men att det kommer att gå över. Nätförsäljning 2.0 så att det ska bli ännu lättare att öka sin försäljning eftersom det blir mycket lättare att klicka hem varorna..

Fᴀ̊ʀ ʟɪᴋsᴏᴍ ɪɴᴛᴇ ɴᴏɢ….

Det är första sommaren sedan vi flyttade hit som jag bara inte kan få nog av alla fina svenska miljöbilder. Det hänger med all sannolikhet ihop med det fina väder Sverige haft (och kanske lite med karantänen vi satt i så länge). Vi klarade den otroligt bra måste jag ändå säga. Att vara så isolerade under så lång tid, att inte ens kunna sitta två i bilen eller köpa en pelargon. Det är overkligt på något sätt men vi tog det dag för dag och det gick väldigt bra..

Jag ska inte sticka under stol med att vi räknade ner de sista dagarna tills vi fick gå ut på de där entimmes-promenader promenaderna. Att gå utmed havet, höra ljudet av vågorna som rullade in och se människor. Det var underbart! Mycket med pandemin och karantänen gör att man stannar upp och inser vad som är viktigt. Man får viktiga perspektiv. Jag hoppas och tror att de stannar kvar även när det gått lite tid och man får perspektiv på perspektiven..

Nu dags att planera kvällen ❤️

Kramar från mig i Marbella!

4 reaktioner på ”Födelsedag, katalonien & pilsnerkorv….”

 1. ”Nu riskerar jag både att ge mig ut på hal is och vidröra en het potatis” 🙂
  Nej, inte så mycket hal is och väldigt faktabaserat, inga åsikter eller värderingar. Det hade det inte varit om jag hade skrivit om samma ämne.
  Bra kort text!

  1. Det förstår jag Jag har däremot inte koll på resultaten i folkomröstningarna (förutom att det är en bred majoritet såklart)

   1. Resultatet 2017 (>90 % för självständighet) måste ställas i relation till det låga valdeltagandet. De flesta som var mot självständighet bojkottade omröstningen.
    Opinionsundersökningar har de senaste åren visat på stöd för självständighet mellan 40-50 % och 35-45 % emot. Mycket jämnt och inget solklart starkt stöd för självständighet. Däremot så finns ett stöd på >80 % för att frågan ska få avgöras i en folkomröstning.

    1. Tack för uppdateringen Bengt! Trodde nog inte att det skulle vara fullt så jämt. Jag hade nog gissat mer åt 70/30 (men då helt utan att vara insatt såklart). ☀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.