Coronakramar & undrens tid….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Jobbade igår som planerat. Det var som förväntat superkul att träffa Christina igen. Tyvärr var inte Maricarmen där eftersom hon var på sjukhuset, oklart varför.

Det var hyfsat mycket att göra, framförallt med tanke på hur allt är. Rutinerna var som väntat på plats, och mer därtill. Förutom det uppenbara med att alla måste ha munskydd och sprita händerna så desinficerade vi omklädningsrummen efter varje kund. Vi torkade väggarna med ”sprit” och sprayade ”draperiet”. När någon provat ett plagg som de inte skulle köpa togs det ut på lagret och ångades innan det hängdes tillbaka. Om de två sista ger något överhuvudtaget vet jag inte. Det är inte en allmän rutin i butikerna att provade kläder ångas.

Det där med att kramas när vi träffar människor vi känner är ju något som kommer ifrån de sydliga länderna.. För att inte krama någon när man träffas så ska det antingen vara första gången man ses eller typ någon på Supersol eller banken..

I Corona-tider så är det ju inte en bra idé att kramas men eftersom det nästan blir som att inte hälsa alls nu utan den där kramen så har man ett nytt sätt att kramas. Med armbågarna.. Är man på riktigt gott humör så kan även använda en ”klackspark” som steg två i kramen 🤗

Cudeca har ett antal personer som gör hantverk som säljs i butikerna. Det är inga donationer utan Cudeca köper in dem, förvisso till ett lågt pris och säljs till ett hyfsat lågt pris. Jag köpte i julas en fin Feliz Navidad vitmålad träskylt som man t ex kan hänga på ytterdörren.

Nu till sommaren har de gjort ett gäng hattar och stråväskor, väldigt fina. Tyvärr hade hattarna sålt slut direkt men förhoppningsvis kommer det att komma in nya. Stråväskorna kostar 20-30 euro eftersom de är ett riktigt hantverk och inget man slänger ihop på en kvart.

Vi säljer ju även skor.. Det absolut vanligaste som lämnas in är partyskor i storlek 39 och skyhöga klackar. Med tanke på att jag har storlek 36, inte längre är speciellt bra på att vare sig leva ett partyliv eller att gå i höga klackar så är det inte svårt att förstå att det inte är på skohyllan jag letar efter fynd 😄

Det fanns mycket fint i butiken och jag hade 10 euro innestående som jag använde till de här två fynden….

Riktigt somrig klänning som passar perfekt för sommarkvällarna utmed strandpromenaden eller på någon uteservering. Perfekt eftersom det blir väldigt fint med mina bästa kompisar i skoväg – mina vita enkla sneakers.. Den prickiga kjolen är superenkel och passar till typ allt, slutar vid knät och är i ett sådant bra material så man bara ”hoppar i den”…. bekväm med andra ord.

Bʟᴏᴍᴍᴏʀ & ʙʟᴀᴅ….

Christina jobbar tyvärr bara nästa fredag också sedan åker hon till Sverige. Dom hade egentligen inte tänkt göra det den här sommaren men hennes dotter behöver lite hjälp och sedan vill de inte vara utan barnbarnen hela sommaren.

Christinas dotter, Charlotte driver Gredelins handelsträdgård ute på Värmdö. Dom har haft otroligt mycket att göra under hela våren och har fortfarande (man har ju läst om vilka branscher det gått riktigt bra för trots pandemin och handelsträdgårdar är en av dem) så Christina ska hjälpa till och jobba lite. Hursomhelst så har vi minst sagt varit stamkunder där på Gredelins under alla år.. Ibland är det en liten värld

T hämtade mig som vanligt när jag jobbat klart, vi åkte hem och tog kvällens sista dogwalk direkt. Vid 21.30 visade temperaturskylten ute vid vägen på 28 grader.. Det är varmt nu minst sagt. T hade förberett lite varma mackor och sedan kollade vi en kort stund på tv. Somnade i soffan men kom givetvis in i någon slags andra andning så det dröjde ett tag innan jag somnade igen.

Cᴀɴ’ᴛ ʙᴇʟɪᴠᴇ ɪᴛ….

Undrens tid är ännu inte förbi… Marbella stad antog för typ 15 år sedan en ny stadsplan. Den gav utrymme för att ge bygglov till både höger och vänster, mutorna flödade och borgmästaren & bygglovschefen hamnade bakom lås och bom. Dom hade obeskrivligt mycket pengar undangömda hemma när polisen slog till.

Det här innebar (förutom att de två fick sparken och fängelse) att stadsplanen revs upp och den tidigare som var antagen 1986 var den som skulle gälla. Lite problematiskt för de byggherrar och andra som byggt baserat med bygglov som nu alltså var ogiltiga. Vissa hade ju mutat sig till bygglov, andra inte.. Jag kan inte alla detaljer men vet att en familj vi känner och som byggt fick betala in någon straffavgift (den var inte låg) under tiden som nybygge efter nybygge utvärderades. Jag har inte hört talas om att någon tvingades att riva , även om de typ aldrig fått bygglov under normala omständighete.

Lång historia kort.. Sedan dess att myglet uppdagades och den nya stadsplanen revs upp har Marbella levt med stadsplanen från 1986 i typ tio år. Det har givetvis varit begränsande men trots ett gäng försök har man inte fått någon ny plan godkänd.. Planen ska ju inte bara godkännas internt i Marbella utan även av andra myndigheter i t ex Sevilla. Jag är tyvärr inte speciellt insatt i hur beslutsprocessen ser ut.

MEN NU ÄR DET DAGS FÖR EN NY STADSPLAN!

Enligt borgmästaren Angeles Muñoz kommer den formellt att spikas i juli.. Hoppas att hon har rätt. Inte för att jag personligen påverkas men det kommer att innebära mycket för Marbella som har mycket outnyttjad mark. Nya bygglov kommer att ges och många köper ju på ritning så för mäklarfirman är det på lite längre sikt jättebra.

Vɪʀᴛᴜᴇʟʟᴀ ɴᴀᴛᴜʀᴠᴀɴᴅʀɪɴɢᴀʀ….

Kan inte du komma till naturen får naturen komma till dig. Marbella stad har verkligen gjort mycket bra saker under pandemin. Många gemensamma initiativ mellan t ex restauranger och kommunen för att få fram mat till dem som behöver, nya lokaler för ”uteliggare” och en massa annat. En sak som kanske inte faller in under absolut nödvändigt för att överleva men som kan betyda en hel del för de som är 70+ eller tillhör någon riskgrupp är de virtuella naturvandringarna. Det finns ett gäng olika vandringar att välja mellan så man behöver inte ”gå” samma promenad varje dag. Fint initiativ tycker jag ✨

Kᴀɴsᴋᴇ ɴᴀ̊ɢᴏᴛ ғᴏ̈ʀ ʜᴜɴᴅᴀʀɴᴀ ɴᴜ ɴᴀ̈ʀ ᴅᴇᴛ ᴀ̈ʀ sᴀ̊ ᴠᴀʀᴍᴛ 😄

Sᴜᴘᴘᴏʀᴛᴇʀs….

Att stödet och förhoppningarna på att Marbella FC ska klättra vidare till division två råder det inget tvivel om. De speciella tröjorna som snabbt togs fram sålde slut på bara några timmar, oklart hur många det var ⚽️

Lite annat merchandise finns fortfarande att köpa, traditionella ”banderoller” och såklart munskydd.. Why not?

Jag antar de som bor runt omkring kan sälja platser på sina balkonger och i fönster, en bra idé för Maricarmen 😊

Pratade med butikschefen om pariserhjulet eftersom hon bor i San Pedro. Hon är allt annat än positiv och det är ingen annan i San Pedro heller enligt henne. Det kommer bara vara ett “skrymmande“ inslag i vyn mot havet tycker dom. Så dom kommer att kämpa på för att stoppa det….

Hon ska btw inte ansvara för Marbellabutiken längre. Tidigare har det ju varit så att varje butikscherna haft två butiker och eftersom hon bor i San Pedro kommer hon att ha bara den butiken framöver.

Ingen av oss som jobbar på fredagarna är speciellt ledsna över det.. Nu kommer vi att ha Margot som butikschef och hon är bättre att ha göra med, hon är inte så änsglig. Vi är ju vana vid att jobba själva och så kommer det med all sannolikhet att vara även framöver. Jag har ju nycklar till butiken och både jag och Christina kan alla administrativa rutiner, det är “bara“ spanskan som inte är på plats.. Men Maricarmen är ju nästan alltid där och om hon inte är det så är kunderna väldigt snälla och förstående ✨

Bʙᴄ….

BBC har gjort (och sänt) ett inslag om Marbella och de säkerhetsåtgärder som införts så att det ska vara tryggt/säkert att åka på semester hit. Det inslag jag sett var på cirka en minut och visade ”bara” stranden. Det är en stor skillnad nu jämfört med tidigare, det blir fler och människor på stranden, speciellt på helgerna då alla lediga Marbella-bor också är där ☀️ Det är varmt nu..Strålande sol från morgon till kväll och vindstilla.. Längtar efter lite fläktande i min spetsgardin

Ja, jag har fått ”dille” på Det går en vind över vindens ängar….

Nʏ ɪᴅᴇ’….

Jag har ju skrivit tidigare om både vikten av och till viss del även möjligheterna nu i corona -tider..

Ett sådant exempel är biltvätt.. Det kanske finns i Sverige men här är det nytt. Istället för åka och få bilen tvättad så åker dom till dig. Inte för att hämta bilen och köra iväg & tvätta utan det görs hemma hos dig eller vart du nu beställt den..

Pᴇᴛᴜɴɪᴏʀ & ᴋʀᴜᴋᴏʀ….

Nu är det inte långt kvar tills terrassen är klar. Behöver komplettera med några petunior och köp en till av en lite större röd blomma som blommar helt fantastiskt. Sedan är det ju det där med krukorna.. Vill inte ha likadana krukor till alla blommor, typ bara terrakotta utan lite blandat..

Dom här lite typiska spanska krukorna köpte vi på loppisen hos Therese, sedan har vi de två rätt så stora som vi oxå köpte där. Funderar på att köpa terrakottakrukor, ha vissa som de är och måla några i gult (passar markisen). Det är ju inga perenner vi har men med tanke på temperaturen här så kanske de överlever året runt (?)..

Följer ett norskt konto – Vibekes design. Hon ska ha loppis i sin trädgård imorgon. Synd att hon inte bor här 😃 hade garanterat kunna hitta de krukor jag behöver där….

Pᴀᴘᴘᴇʀ, ᴘᴇɴɴᴀ & ᴘʟᴀɴᴇʀɪɴɢ….

Jag gör ju alltid en To Do lista varje söndagskväll. Den är rätt så detaljerad (bra när man är på väg att bli tant så att man inte glömmer något..)., På precis samma sätt som jag håller koll på kalendern gör jag med To Do listan. Papper och penna. Vissa tider lägger jag in dubbelt, dvs i telefonen också. Nu ska man aldrig säga aldrig men att göra min To Do lista på något annat sätt än med papper och penna känns väldigt avlägset.

Det är ju lätt att bara skriva upp de där ”måstena” och inte de lite ”roligare” sakerna.. Men dom är ju precis lika viktiga, ibland kanske t.o.m. viktigare. Händer de där sakerna mer för att man kom på det just då, om tid finns osv?

Samma sak är det med semestern.. Man ska självklart vara ledig och ha det bra men visst det för många en hel måsten också.. måla om staketet eller vad det nu kan vara. Kan kanske vara en bra idé att skriva en lista på bra saker man vill göra för sig själv under semestern.. Eller ha sådan lista för varje kvartal eller så under hela året. Allt kanske man inte kan göra men man kan iallafall ha koll på vad man vill..

Tänk om vi vetat redan vid den första karantän-perioden på två veckor hade vetat hur många gånger den skulle förlängas med nya tvåveckors perioder…. Då hade nog både jag och många andra planerat och fått väsentligt mer gjort. Jag tycker att vi fick gjort en del, de saker jag inte kunde göra var ju att börja lära mig att baka (ugnen var ju trasig under hela karantänen) och göra iordning terrassen (eftersom allt var stängt).

Det som jag verkligen kan “gräma” mig över är att jag inte använde tid för att plugga spanska. Eftersom jag, oklart varför, tog tag i spanskan så himla sent så tappade jag väldigt mycket under karantänen (eftersom jag aldrig praktiserade den). Nya tag helt enkelt – bra träning är det när jag volontärjobbar.

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.