planer för maroCKaner & plaY off….

Hej & Hola!

Det blev en timmes promenad igår i villakvarteren, så skönt att gå ut på kvällen när det börjar bli lite svalare. Mitt på dagen är det kortast möjliga ”dogwalk” som gäller..

Så himla skönt att Karisma mår bättre igen, även om problemet med örat inte gått över. Man blir ju alltid så orolig när djur blir sjuka eftersom de inte kan berätta vad det är för fel. Det enda man göra är att vara uppmärksam och ta dem till veterinären. Vi har haft tur, vare sig Tintin eller Karisma har varit sjuka i någon nämnvärd bemärkelse (peppar, peppar ta i trä).

Jag har hört att planerade flyg ställs in, både till och från Málaga. Jag vet inte varför men den enda rimliga anledningen är väl att de ser att de har har överkapacitet. Tyckte ju att de planerat för många flighter , om nu informationen på sydkusten.es stämde. De ”buntar” väl ihop bokningar så att det går färre flighter med fler passagerare i varje plan. Jag tror inte att de satt in flygen överhuvudtaget ännu utan de börjar den 1/7 – möjligt att de går något enstaka plan innan.

Vᴀᴅ ᴋᴏᴍᴍᴇʀ ᴀᴛᴛ ʜᴀ̈ɴᴅᴀ?

Det är självklart ingen som vet vad som kommer att hända när gränser öppnas och resande godkänns både kors & tvärs.. Men det kommer ju inte medföra en minskad smittspridning, det är väl det enda som är säkert.

Bild från en strand i Sverige igår, publicerad i Expressen. Det är knappast någon social distansering. Det helt fantastiska vädret gör ju så att människor glömmer allt och bara vill vara vid stranden. Det är ju inte direkt så att det är sådant högtryck som det är nu varje sommar så det är klart att människor vill sola och bada….

Här är det, som jag skrivit om tidigare, noga uppradat hur/var man vara på stranden och vakter ser till att det efterlevs, men än så länge har det inte kommit mycket turister.. Hur blir det då? Stranden kan man nog hålla koll på tack vare vakter mm men på strandpromenaden och en massa andra platser är det ju upp till var och en att ta ansvaret för distanseringen. Det kommer såklart inte funka speciellt bra.. Alla måste förvisso ha munskydd, de som inte har kommer att få böter men de kan ju inte springa runt och bötfälla människor för att de är för nära någon annan.

Det börjar poppa upp nya ”smitthärdar” nu, runt om i hela Spanien. I Málaga har 80 nya fall upptäckts och man befarar att de kommer att öka.. Ursprunget är Röda korsets flyktingförläggning och då blir det ju lätt så att det blir en snabb smittspridning.

Regeringen säger att de har pandemin under kontroll men kommer att återgå till en larmsituation om smittspridningen ökar för mycket. Nästa tillfälle för en ordentlig utvärdering av situationen är ju den 8:e juli.

Man kommer också att under de kommande veckorna anta en ny beredskapsplan för en förväntad kommande andra våg.. Bland åtgärderna finns olika nivåer på restriktioner men även karantän….

Sʟᴀʀᴠ & ᴇɴ ᴏ̈ᴋᴀᴅ ᴋᴀ̈ɴsʟᴀ ᴀᴠ ᴛʀʏɢɢʜᴇᴛ….

Den ökande smittspridningen förklaras med en kombination av asymtomatisk smitta (vad det nu är 🤔), slarv och en ökad känsla av trygghet. Människor vill bara kasta av sig munskydd, handskar mm och glömma pandemin – ungefär så..


Det man också kan se är att snittåldern för smittade gått ner från 60 till 50 år. Vi får verkligen hoppas att smittspridningen kan kontrolleras och att en befarad andra våg inte är så allvarlig.Äɴᴅʀᴀᴅᴇ ᴘʟᴀɴᴇʀ ғᴏ̈ʀ ᴍᴀʀᴏᴄᴋᴀɴᴇʀ….

Varje sommar åker ca 3,2 miljoner marockaner genom Spanien för att åka ”hem” över semestern. Dom kommer i huvudsak från Italien, Belgien, Frankrike & Nederländerna men även från andra europeiska länder. Resandet kallas för Paso del Estrecho den smala passagen.

Resandet sker genom Spanien ända ner till Gibraltar där man tar sig över Ceuta* (därav namnet ”det smala sundet” eftersom Gibraltarsundet är smalt). Det är inte få bilar/fordon som passerar.. 740 000 (!) som ett normalt år åker över sundet på väg på semester..,

Det här har varit lite av en ”het potatis” eftersom Pedro Sánchez & Co inte varit helt ”happy” att förutom risken med turister även ha ytterligare risk med tre miljoner människor till, vars enda syfte är att passera.. När Sánchez fått frågor kring det här har han svarat undvikande.. Det är ju lite svårt att tillåta hela Europa att komma hit men inte tillåta marockaner att resa igenom landet (och hur håller man riktig koll, vissa marockaner kanske faktiskt planerar att semestra här..)

Nu slipper han hantera frågan för Marockos regering har beslutat att de inte tillåter några inresande, oavsett om de är marockaner eller ej. Anledningen är att Marocko varit väldigt förskonade från pandemin. Dom var väldigt snabba med att införa en av de strängaste karantänerna, främst beroende på att de har ett så bristfälligt sjukvårdssystem. Marocko kommer att utvärdera om de kommer att öppna för vissa flyg senare i juli.

Det är bara ca 10 000 som varit smittade och endast 200 dödsfall. Extremt lågt med tanke på att antalet invånare är 36 miljoner och dessutom närheten till Spanien som ju drabbats så hårt. Men som sagt, de stängde sina gränser långt före Spanien och typ alla andra länder.

Ceuta är en hamnstad som tillhör Spanien men som ligger på andra sidan Gibraltarsundet (så Marocko gör anspråk på staden). Ceuta, som har 75 000 invånare, är precis som Gibraltar en ”Low tax area” så här kan man shoppa billigt.

Jag har varit i Ceuta, en middag och en övernattning 1976… men om det skriver jag mer i morgon.Pʟᴀʏ ᴏғғ….

Nu ska det kämpas, just nu när det kommer till fotboll.. Det var lottning i dag för ”play off” spel för att sig till division två.. På plats var som vanligt vår borgmästare Angeles Muñoz. Jag är verkligen inte insatt i det spanska fotbollssystemet men tycker att det verkar logiskt med;

  • La Liga
  • Division ett
  • Division två
  • osv….

Första matchen spelas den 18 juli i Marbella – vår spontana tanke var att vi definitivt skulle gå på matchen om det gick att få tag på biljetter. Någon timma senare kom vi på, det finns inga biljetter – inga biljetter överhuvudtaget eftersom all fotboll spelas utan publik.

Förra året när T, Pappa & jag var och tittade på en träningsmatch mellan Malmö FF och något ryskt lag. Det är mycket sådana matcher här eftersom många lag åker hit på träningsläger.

Obs! No filter.. Pappa är 78 år – tycker inte riktigt att det ser ut så 😄Kᴀ̈ʀʟᴇᴋ ᴘᴀ̊ sᴘᴀɴsᴋᴛ ᴀ̊ʟᴅᴇʀᴅᴏᴍsʜᴇᴍ….

Den här bilden är så fin. Jag tycker att den på sitt sätt faller in under kategorin ”en bild säger mer än tusen ord”. Den handlar om så mycket mer än att det här paret inte kunnat kramas på över hundra dagar – vare sig för oss, eller för dom. Ser ni vad jag tycker mig se i mannens ögon, i hans uttryck?

Jag hoppas att läget ska stabiliseras i Sverige så att de boende på äldreboenden får träffa sina anhöriga och att 70 plus slipper leva så ”begränsat” som de gör idag.ʟɪᴛᴇ ᴍɪɴᴅʀᴇ ᴋᴀ̈ʀʟᴇᴋsғᴜʟʟᴛ….

Det finns ju en hel del svenskar på Costa del Sol, vissa mer uppskattade än andra..

Till de lite mindre uppskattade, eller rättare sagt inte uppskattade alls tillhör ”svenskligan”. Tyvärr håller de sig inte på samma, i sammanhanget, oskyldiga nivå som Björnligan” utan är väsentligt mer kriminella..

”Den värsta torpedligan jag upplevt på Costa del Sol”

Det säger Fransisco Lopez Carnedo, polischef i Navarra. Ligans ledare är en 23-årig svensk, uppvuxen i Malmö men han är sedan någon vecka gripen 🙏

Totalt sett är det självklart inte flest svenskar som tillhör den kriminella världen utan det är spanjorer och marockaner. Som tur är så har svenskar i allmänhet ett väldigt gott renommé här så det ”räcker” med de kriminella element som finns.. Allt handlar givetvis om knarkaffärer….

ᴛᴏᴅᴀʏ….

T åkte upp till Nueva Andalucía idag för att köpa snus och handlade sedan helgens mat. Ibland (läs ofta..) kan vi vara rätt så dåliga på att planera och göra ordentliga inköpslistor. Blir att man alltid glömmer något och dessutom går en massa tid eftersom man behöver åka oftare

Jag åkte inte med eftersom jag är riktigt trött. Sovit alldeles för lite de senaste nätterna – har velat ha koll på Karisma. När jag väl somnat har jag vaknat flera gånger. Nu mår hon ju bra så jag hoppas ett det blir en riktigt bra nattsömn inatt 😴

Jag ska ju jobba i eftermiddag/kväll och det ska som sagt bli superkul att träffas igen.. bara jag piggnar till.. Tar lite bilder och lägger upp imorgon ✨Rᴀ̈ᴋᴏʀ….

Vi kom in på räkor med TV-Ola av någon anledning igår. De ”vanliga” räkorna man är van vid från Sverige finns ju inte här. Här är det ju gambas, langostinos och en massa andra goda skaldjur.. Men precis som med en massa annat så kan man vilja variera och äta lite svenska räkor. Det finns någon sort som ser lite lik ut frysta, skalade. mini räkor (med betoning på mini) men har aldrig köpt och provat.

Hursomhelst så berättade TV-Ola att de hade riktigt bra räkor i matsortimentet på IKEA. (Dom har det förvisso i Svenska butiken ibland men de är nog väldigt dyra). Kollade på IKEA’s hemsida och de hade en massa produkter så vi kanske skulle ta och göra en utflykt dit någon dag.

Sedan kan vi göra egen skagenröra, räkmackor mm. De har ju färdig skagenröra i Svenska butiken, vi har köpt en gång.. Alldeles för lite räkor, ingen rödlök, alldeles för lite dill -den smakade väldigt mycket majonäs helt enkelt. Fick trixa en del med den för att få den okej, men kunde ju inte lägga till mer räkor.. Jag har ju sett på Instagram att Åsa & Emilio Ingrosso ofta åker till IKEA på Mallorca och köper svenska produkter.

Mᴀɴ sᴋᴀ ɪɴᴛᴇ sᴋʀɪᴠᴀ ʙʟᴏɢɢɪɴʟᴀ̈ɢɢ ɴᴀ̈ʀ ᴍᴀɴ ᴀ̈ʀ ʜᴜɴɢʀɪɢ…. 😋

Man ju undra varför man bor i Spanien med all fantastisk mat och råvaror men ändå köper och lagar svensk mat då & då. Men bara för att man bor i ett annat land så innebär det ju inte att man slutar tycka om svensk mat och dessutom är svensk mat väldigt god den också.

Bara några exempel på mat jag kan sakna….Mest av allt rökta räkor och kantareller.. Norsk eller hummer från Kanada är ju dessutom väldigt mycket godare än den som finns här.

Under karantänen gick jag ju igenom och rensade i garderoberna. Tar ju med allt till Cudeca (en del till försäljning och en del till textilåtervinning. I samband med jobbet ska jag gå till en av kina-butikerna – behöver köpa lite städmaterial och annat. Dom har ju allt mellan himmel och jord, en del lämnar en hel del att önska när det gäller kvalitet men grejer som städmaterial är bra och billigt.

I ᴏ̈ʀᴏɴᴇɴ ᴏᴄʜ ғʀᴀᴍғᴏ̈ʀ ᴏ̈ɢᴏɴᴇɴ….

Den här boken var på Storytels lista på tips för ”hängmattan” – har börjat lyssna och kommer med 99% sannolikhet lyssna klart ✨

Om någon har något bra boktips så får ni gärna höra av er.. samma sak om ni har något Netflix tips – serie eller dokumentärer.. Inte för att vi ska fastna i ett Netflix-tittande men kan vara bra att ha något att titta på då och då….

Cʟᴏᴛʜᴇs….

Fina sommarbyxor från HM….

Vitt och rött är lika härligt somrigt som blått och vitt tycker jag. Här influensern Susanne Histrup i en vit kaftan med röda inslag. Kuriosa är att hon sitter på bryggan intill Talliden (vårt gamla hus på Värmdö). Det är hennes mamma som äger huset och de har det som ett riktigt familjelandställe..Skrev ju att mina blogginlägg förvisso skulle komma varje dag men vara kortare eftersom många har semester även från ”sociala medier”. Hursomhelst så ser jag inte det ännu så jag fortsätter tills jag ser att det bli färre läsare ☀️

Tʀᴇᴠʟɪɢ & sᴏʟɪɢ ʜᴇʟɢ ʜᴏᴘᴘᴀs ᴊᴀɢ ᴀᴛᴛ ɴɪ ғᴀ̊ʀ! 👙☀️

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.