Dag 90 & berörd….

Hᴏʟᴀ!

Igår kväll fick vi till det och såg Catwalk. Jag var lite ”rädd” att jag skulle bli besviken både för att den varit så omtalad och fått så bra kritik. Men också för att den kanske skulle kunna vara lite ”klyschig”. Men jag blev verkligen inte besviken utan berörd på ett äkta sätt. Det kom till och med några tårar vid ett par tillfällen under filmen. Så har ni inte sett den så tycker jag verkligen att ni ska göra det. Den går säkert att hyra på SF Bio.

Emma Örtlund

Jag kommer definitivt att lyssna på Sommar i P1 när Emma från Catwalk är sommarvärd. Att i filmen (som ju är en dokumentär) höra henne säga hur otroligt mycket hon vuxit som människa och att hon känner sig så mycket tryggare var fint. Det var också väldigt fint att se att hennes pappa i publiken, han hade åkt till New York för att se dotterns stora dröm förverkligas; att få gå på catwalken. Det var en tårfylld stolt pappa det.

Det gick sådär bra att handla middagsmat igår.. Skrev ju om firandet av Santo Patron men hade inte en tanke på att det var helgdag. Här är det helgdag i parti och minut kan man tycka. Ibland har butikerna öppet trots att det är helgdag och ibland inte.. Antar att det hänger ihop med var på ”priolistan” helgonet eller vad det nu kan vara ligger.

Jag upptäckte btw att texten om Åsa & Emilio Ingrossos kokbok igår av någon märklig anledning hade hoppat fel, så det blev kanske lite osammanhängande 😊

Nu har den oron över den dagliga Corona-uppföljningen helt försvunnit. Situationen är verkligen stabil nu, i Sverige är det ju tyvärr fortfarande lite upp och ner. Nu är det ju stor skillnad på hur Sverige vs Spanien rapporterar så den enda jämförelsen som är vettig att göra är att följa utvecklingen i respektive land, utan några jämförelser länderna emellan. Här var det hursomhelst ett dödsfall det senaste dygnet.

Svenska EQT har gjort en stor investering i ett företag i Malaga – Freepik. Freepik som grundades 2010 är en bildbyrå omsätter 30 miljoner euro om året och har 32 miljoner användare i över 200 länder. Den exakta köpeskillingen har inte offentliggjorts men enligt tidningen Diario Sur ligger den på ca 300 miljoner euro. Bolaget har fortsatt att växa även nu under pandemin och har anställt 60 personer sedan januari och nu ska en stor satsning på den asiatiska marknaden göras.

Det har väl inte framkommit något motiv till det som resulterade i dubbelmordet i Linköping. Det spekuleras i främlingsfientlighet vilket inte verkar helt orimligt med tanke på att han inte hade någon relation till den lille pojken. Det var ju inte kvinnan som attackerades i första hand utan det verkar väl ha skett för att hon ingrep.

Det kommer ju att genomföras en sinnesundersökning och det är väl rimligt det också att man kommer att komma fram till att han inte var/är frisk. Han har ju (iallafall baserat på mediauppgifter) levt ett väldigt tillbakadraget och ensamt liv där inte ens grannarna i huset har märkt av honom. Ett väldigt tragiskt liv på alla sätt, men han har ju ett liv vilket de två offren inte har.

Får man skämta om vad som helst är en fråga som ställs då och då. Att officiellt skämta om på ett elakt/skadligt sätt på enskilda personers bekostnad tycker jag inte är okej men som nu i pandemin kan viss humor behövas. Nu är väl just det här allt annat än det mest humoristiska jag sett men faktum är att man måste ”trycka in” öronen för att känna sig bekväm. Man glömmer det efter en stund, tills man ser sig själv och de utstående öronen i en spegel 😄

Annonserna för munskydd på Instagram tar aldrig slut. Det är hur många olika leverantörer och hur många olika varianter som helst. Lite ”piratkopiering” dyker såklart också upp, är rätt säker på att vare sig Prada eller Gucci gör munskydd..

Man börjar se ett visst förändrat beteende nu efter karantänen, det kallas grottsyndromet (direkt översatt), vissa kallar det för Stockholmssyndromet men det tycker jag inte är en helt korrekt jämförelse.

Beteendeförändringen är att vissa människor börjat känna en oro/olust över att lämna hemmet. Man har utvecklat en form av trygghet i det egna hemmet som man inte vill lämna. Det är väl lite tidigt att dra några långtgående slutsatser men vi kan kalla det en intressant iakttagelse. I undersökningar kan man se att det är väldigt många som uppger att de upplever ångest och oro inför framtiden (vill minnas att det var 41%). Det är säkert så att oron är starkt kopplad till den egna ekonomin

Bʀᴏ̈ʟʟᴏᴘsᴍɪᴅᴅᴀɢ….

I morgon är det ju dags för bröllopsmiddag och vi kommer med 99% sannolikhet att äta i Gamla stan. Vädret ska bli absolut perfekt imorgon, ”bara ” 24 grader och strålande sol.

Jag antar att det beror på karantänen och att det inte är en enda turist för det känns inte som att sommaren är här än. Jag undrar hur det blir när gränserna öppnas den första juli, självklart kommer det komma turister men hur mycket kommer pandemin att slå. Att det blir mycket är knappast någon vild gissning.

Jag kan bli riktigt irriterad på dem som tycker att det ska bli så skönt att slippa alla turister i sommar. Mitt råd till dem är att bosätta sig någon annanstans än i Marbella. Det är ju super att ha massor av restauranger, butiker etc utan att det kommer massor av turister och ”stör”. Inte mycket hänsyn tagen till dem som driver verksamheter där inte..

Visst, jag kan också tycka att det är jobbigt mer de yngre turisterna som hänger i Puerto Banus. Men det finns en väldigt enkel lösning på det – man åker helt enkelt inte dit i juli och augusti. Svårare än så är det inte. Marbella tillhör inte någon av de orter som är helt exploaterade med massturism så det är direkt dumt att klaga..

ᴀᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴍᴏʀᴅᴇᴛ ᴘᴀ̊ ᴏʟᴏғ ᴘᴀʟᴍᴇ….

Jag kan inte låta bli att dra vissa (om än väldigt svaga paralleller mellan Stig Engström och Robert Gustafsson. Nej, det finns knappast några misstankar eller teorier om att han skulle vara mördaren men däremot har han sett saker som ingen annan sett. Nu är det iofs omvänt med Engström, det är ingen som sett honom vara typ först på platsen men båda har sökt uppmärksamhet.

Robert Gustafsson var på samma bioföreställning som Olof Palme och hans fru. När alla kommer ut från biografen så ser Robert Gustafsson något ingen annan sett. Han uppmärksammade att det var ett flertal mörka bilar med tonade rutor, ett antal män med walkie-talkies som befann sig i direkt anslutning till biografen. Enligt honom själv så förvånades han över pådraget men tänkte att det kanske inte var så konstigt eftersom statsministern ju varit på bioföreställningen.

Är inte det väldigt märkligt att ingen, absolut ingen annan har lagt märke till detta pådrag? Han har vid flera tillfällen kontaktat polisen för att lämna sina vittnesuppgifter (och fick nog det en gång). Han har ett gäng gånger pratat i media om att polisen inte vill (!) ta hans uppgifter på allvar och nu är han alltså tillbaka igen. Men han vågar inte prata om den ”smutsiga sanningen” som döljs.

Missförstå mig nu rätt – jag menar inte att Robert Gustafsson skulle ljuga och absolut inte att han skulle vara gärningsmannen..

Tᴇɢɴᴇʟʟ ɪɢᴇɴ….

Anna, 20 år från Jönköping har tatuerat sig. Motivet var givet; Anders Tegnell med tillägget TVÄTTA HÄNDERNA. Hon är inte ensam om att gå omkring med Tegnell intatuerad (men nog med texten) men det är nog inte så många som har en. Man måste ju ändå ställa sig frågan varför men gör den här, ändå hyfsat stora tatueringen på benet. Jo, hon tycker att han är bra. Att han är lugn och trygg. Kvarstår gör frågan om hon haft en otrygg uppväxt, kanske utan en pappa eller om hon vill bli omskriven i kvällspressen. Nu har jag iofs inte sett så många Tegnell-tatueringar men det här är nog den bästa jag sett.

Plötsligt framstår min Pippi-tatuering som något så självklart så att alla borde ha en 😃

Mᴀɴ ʟᴀ̈ʀ sɪɢ ɴᴀ̊ɢᴏᴛ ɴʏᴛᴛ ᴠᴀʀᴊᴇ ᴅᴀɢ….

Det är uppenbart att det är en hel del som jag inte känner till om ”min egen” stad. Hade vare sig koll på att det första huset byggdes redan för 2 000 år sedan eller att det är ett något man kan besöka. Jag är är inte i första hand intresserad av själva mosaiken utan mer husets historia. Hur kom det sig att det fanns ett så välbärgat hem (för det får man ju anta att det var) här där fisket var i princip allt som fanns här. Lite odlingar också säkert men i första hand fisket.

ᴘᴇᴘᴘᴀʀ, ᴘᴇᴘᴘᴀʀ….

Jag var ju inte helt sanningsenlig igår när det gäller det där med grovmalen peppar. Det finns små kryddburkar, stora som en ”vanlig” kryddburk med själva ”kvarnen” inbyggd. Jag tänkte bort dem av bara farten eftersom jag har svartpeppar, rosépeppar och några fler sådana men det kommer ut noll peppar hur jag än gör. Att jag inte är teknisk vet väl alla men att jag inte klarar en spansk liten pepparkvarn är kanske lite värre 😃

Det är väldigt bra att ha en läsare som har ett boende i Spanien sedan många år han också. När jag är ute och cyklar och/eller inte känner till något så hjälper han till så att jag hamnar på banan igen 😃 Tack Bengt! Peppar, peppar ta i trä så kommer du fortsätta att läsa 😊

Nᴇᴋᴛᴀʀɪɴᴇʀ, ɴᴇᴋᴛᴀʀɪɴᴇʀ….

Jag har utvecklat ett beroende av nektariner, med all sannolikhet övergående. Till skillnad från hur nektariner ”egentligen” ska ätas så tycker jag att dom är absolut godast när dom är i princip lika hårda som äpplen. Ett nyttigt beroende är det ju om inte annat, snart kommer mitt avokado beroende att infinna sig. Spansk avokado på sommaren = oslagbart!

Sᴏᴍᴍᴀʀ….

Love at first sight! Fullkomligt älskar den här skira, långa klänning med små blå blommor. Älskar den extra mycket med sneakers till, men hade kanske inte valt just orangea.. Jag ”bor” i sneakers under hela sommaren, tycker att det är lika fint till jeans som till sommarklänningen. Sedan har vi det där med influensers och hur de presenterar den produkt/det företag de gör reklam för.. Här förmedlar bilden en känsla som gör att den inte känns som reklam överhuvudtaget, man vill typ sitta där i fönstret och ha den där klänningen 💙

ᴀᴘʀᴏᴘᴀ̊ ɪɴғʟᴜᴇɴsᴇʀs….

Bianca Ingrosso har 27 miljoner anledningar att vara glad, det var nämligen vinsten i hennes bolag 2019. Tjugosju miljoner!! Hon tjänar väldigt mycket pengar på det sminkmärke hon har tillsammans med några andra men det är inte med i de 27 miljonerna, dom kommer från samarbeten, Wahlgrens värld mm. Herregud, hon är 25 år. Till skillnad från Blondinbella som spenderade alla intäkter på egen kock och en massa annan personal så att det blev några få hundra tusen i vinst så har hon verkligen en lite annan filosofi. Bolaget omsatte 34 miljoner och tjänade 27, det är knappast någon som kan visa en sådan vinstmarginal.

Sᴍᴏ̈ʀɢᴀ̊sᴛᴀ̊ʀᴛᴀ….

Jag skrev ju häromdagen om när man äter smörgåstårtan. Om man bor i Marbella så är det knappast någon tradition men idag hade en av de två svenska restaurangerna just smörgåstårta på menyn….

Nu ska jag inte vara elak men särskilt sugen på att åka dit blev jag inte. En salig blandning fick en lite ny innebörd.. Någon röra i botten (räkor?), köttbullar, ost, cocktailtomater, gurka, ägg, citron, sallad och så små mozzarella ”bollar”. Hur hamnade mozzarellan där? Kanske tanken helt enkelt varit ”ju mer – desto bättre” och det kanske det var?

Iɴɢᴇɴ sᴏᴍᴍᴀʀ ᴜᴛᴀɴ ᴇʀɴsᴛ….

Hur skulle en svensk sommar se ut utan Ernst? Han har väl snart blivit lika självklar som Allsång på Skansen. Själv är jag inget ”fan” och han är väl lite av en älska eller hata ”karaktär”. Hatar honom gör jag verkligen inte men ni vet vad jag menar. I början tyckte jag att det kul att se, sedan insåg man att det mesta han gjorde var snett, vint och vare sig speciellt hållbart eller snyggt.

Det blir som sagt lite snett och vint ibland 😃

För alla dem som älskar honom är sommaren räddad.. för det blir Sommar med Ernst i år också men i lite annorlunda form.

”Jag satte mig mig ner redan i februari och började hallucinera fram sommaren”

Finns det någon annan än Ernst som hallucinerar fram sina planer? Hursomhelst så kom ju pandemin och fick hallucinera om 😃 Det finns ju ett antal uttryck som ingen annan skulle komma på, t ex

”Har det någonsin hänt att du nästan blivit förälskad i en sten?”

Nej, det kan jag väl inte påstå men däremot har jag som de flesta andra tagit med mig vackra stenar från någon strand hem.

Ikväll blir det fisk till middag – med skirat smör & pepparrot 💙

Kʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

4 reaktioner på ”Dag 90 & berörd….”

 1. Det är tacksamt att kommentera i din blogg 🙂
  Vad gäller tatueringar så är jag helt säker på att din Pippitatuering kommer att stå sig betydligt bättre om 2 år än alla Tegnelltatueringar…
  Vi behöver inte jämföra oss med Spanien då vi har närmare grannar. Danmark, Finland och Norge har alla mycket lägre siffror avlidna per capita i Covid-19. Vi är kulturellt och ytmässigt ganska lika (möjligen att Danmark har sämre förutsättningar) men ingen ska inbilla mig att vi har bättre dödsfallsregistrering och folkbokföring än Finland och Norge. Inte heller tror jag en sekund på att de inte räknar de som dör på äldreboende, men skillnaden ligger i att de har testat fler tidigare och inte släppt på smittspårningen.
  Att tillsammans med Storbritannien stå som sämst i Europa under de senaste två veckorna (både antal smittade och antal döda) är inte ett gott betyg för Sveriges val av strategi.
  När WHO rekommenderar munskydd i kollektivtrafik och folksamlingar så är det fortfarande Sveriges FHM som hävdar att det inte hjälper. Konstigt att ALLA andra länder som inför det når bättre resultat än Sverige…

  1. Du har helt rätt. Men har vi så mycket sämre äldreboenden och brist på kunskap att vi inte ens haft koll på basala hygienrutiner som är något man ofta refererar till (hygienrutinerna alltså). Ebba Thor hade en bra poäng i att det var omöjligt för enskilda regioner att kunna konkurrera i upphandlingen av skyddsmaterial. Det är alldeles för många som jobbat utan skyddsmaterial alldeles för länge. Jag vet inte hur många gånger man under varje presskonferens hört att det är regionernas ansvar. Om det uppstår en pandemi som ingen har kunskap om är det helt orimligt att lägga ansvaret lokalt. Om man ska raljera så verkar tiden centralt lagts på sammanställning av det regionerna rapporterat. Det har ju varit väldigt otydligt vem som ansvarar för vad framförallt när det gäller just det här med testningen.

   1. Jo, vi är helt överens Eva. Jag hoppas (och tror) att vi kommer att se några förändringar efter pandemin.
    1. Sjukvården blir statlig och regionerna får ägna sig åt kollektivtrafik (eller läggas ned) (krav från KD sedan länge, har blivit ännu mer tydligt för mig efter detta)
    2. Bättre medicinsk kompetens i äldrevården
    3. Färre timanställningar och organisation baserad på fasta arbetsplatser i äldrevården
    Sedan är jag allergisk mot den offentliga sektorns oförmåga att göra konkreta åtgärder. Det handlar alltid om samordna och utvärdera. Tjänsten samordnare borde inte behöva finnas…

    1. Couldn’t agree more! Samordnare och utredningar som tar alldeles för lång tid är överrepresenterat tyvärr…. Nu är ni välkomna till Spanien från 21/6!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.