Smörgåstårta & smultron….

Hola!

Då var ännu en vecka slut, herregud vad veckorna går fort. Kan konstatera att vi fått en hel del gjort men det vi inte fixat och som står överst på listan är att köpa en grill.. Längtar verkligen efter att sätta igång grilla goda middagar, med massor av nyttiga sallader till..

Mina pioner har slagit ut och luktar så gott med sin svaga doft. Det är tydligen inte alla pioner som doftar lärde jag mig av ”blomster-fransyskan” – de kommer nog att stå ett gäng dagar till eftersom jag noga följer hennes instruktioner. Det är inte helt enkelt med snittblommor den här årstiden eftersom det är så ljust och varmt om man inte kör med air condition hela tiden. Har därför aldrig några snittblommor, förutom nu då, under sommaren. Varför har du inte a/c på hela tiden då kanske du undrar? Elen är så dyr här.. Nu har jag iofs inte koll på elpriserna i Sverige längre men jag skulle gissa att den är dubbelt så dyr.

Det är så skönt, nu när man ska titta på statistiken har den där känslan av lite oro försvunnit i princip helt. Igår var det precis som dagen före ett dödsfall och antalet nya smittade i Andalusien är på en väldigt låg nivå. Imorgon går vi ju in i fas 3 och det innebär att ansvaret i stora drag övergår till regionerna. Andalusien och Baskien har ansökt om fri rörlighet inom regionen och även utanför, exakt vad det innebär ska jag försöka ”luska” ut. Hursomhelst så har det man ansökt om beviljats.

Jag ska gå igenom lite mer noggrant vad det innebär att gå in fas 3 men jag vet att mycket handlar om att det blir en förändring när det gäller antal gäster, hur många som träffas etc snarare än helt nya saker.

Det händer ibland att det kollas om man har feber innan man får komma in.. Kan inte kalla det vanligt men har nog varit med om det vid cirka fem tillfällen, feberfri 🧡

Kommer definitivt att titta på Agenda ikväll, första partiledardebatten sedan pandemin bröt ut. Artigheternas tid över nu så det kan bli en intressant debatt. Ulf Kristersson har ju KU-anmält Stefan Löfven för det här med Corona testerna och Jimmie Åkesson kräver Anders Tegnells avgång (?). Oavsett hur rätt eller fel Anders Tegnell haft/har så är det knappast han som är ansvarig för Sveriges Corona-strategi.. Det utspelet kommer Stefan Löfven göra allt för att rikta fokus på. Debatten är bara 30 minuter, hoppas diskussionen styrs bort från Åkessons utspel snabbt.

Snälla kommer de nog inte vara under debatten men man ju hoppas att det inte blir pajkastning (naivt?). Snart kommer det ställas krav på regeringens avgång etc, precis som här men på ett lite annat sätt. Jag har hursomhelst en möjligen naiv förhoppning om att vi alla stannat upp, lärt oss att uppskatta mer och precis som Ingegerd 102 år tro att vi blir snällare mot varandra ❤️

Step by step….

Jag har en bra bit kvar tills jag är uppe i 70 000 steg i veckan.. Vissa dagar när jag är hemma och skriver mycket drar ner rejält. Men det är inte stegen i sig som är det viktiga utan för att det är bra med rutiner och för välmåendet.

Planning…..

Vi har inte bestämt var vi ska äta ”bröllopsmiddag” än, vi har pratat om den japanska restaurangen Tahini men så såg jag den här bilden;

Från Sofia Wistams Instagram

Hur gott ser inte det här ut? Nästan så man får lust att åka till Sverige bara för att äta på Monrads.. Kände inte till Monrads så jag kollade upp det, det är en restaurang & butik i Djursholm. Man blir ”frestad” av i princip varenda Instagram-bild ✨

Hur fina är inte de här små påsarna med karamellstrut, guldpengar mm. Det är Lev vackert i Kristinehamn som gör dem och de kan beställas för leverans. Hade beställt direkt om jag bodde i Sverige 😃 Hon gör påsar även för andra tillfällen som t ex Mors Dag och påsk..

Fullständigt ointressant….

Något har definitivt hänt.. Bilderna i Instagram flödet är helt klart så mycket bättre och med en helt annan känsla och paellan som åts på makens födelsedag ser också såå mycket bättre ut än de som visats upp vid andra tillfällen..

Tror att förklaringen är ointressant men enkel.. Det är dottern som ”tagit över” Instagram kontot de senaste dagarna och de hade någon hemma som fixade maten. Det som är direkt löjligt är att hon påstår, och t.o.m. gått i krig med Pernilla Wahlgren, att hon aldrig använder filter på sina bilder.

Det som är lite roligt med att hålla lite koll på henne är (förutom matbilderna 😊) är att hon likt Blondinbella aldrig drar sig för att fabricera sanningen., Förra året var det ju ett himla väsen om lägenheten här på Costa del Sol som hon framställer som deras lägenhet men som som sonen av misstag råkade berätta var någon form av andelslägenhet som ägdes av hans farfar.. Vad gör man då? Inte kryper man till korset, iallafall inte om man heter Anna Book utan då hävdar man att de uppfostrat sonen att aldrig skryta så det var därför han sagt så.. Var (är) det bättre att ljuga? Sådana här grejer dyker upp hela tiden i kombination med att hon lyckas få till en och annan rubrik.. Allt för att på något sätt hålla sig aktuell, på vilket sätt verkar vara ovidkommande. Nog om det..

Nytt avsnitt, inspelat före mammans anmälan men hon hade inte kommenterat det ändå. Fortsatt prat om sig själva och inget annat, jo deras egen förträfflighet..

Finns det något mer svenskt?

Från Johanna Toftby’s Instagram

Dopet, konfirmationen, skolavslutningen och vid ett gäng andra tillfällen är det ”självklart med Smörgåstårta..

Det finns goda smörgåstårtor (även om smörgåstårta generellt inte tillhör mina favoriter) och så finns det den direkta motsatsen. De där färdiga man köper.. Kanske skinka och leverpastej eller de med räkor som ofta, men inte alltid, har för mycket majonäs. Visst det finns sådana som är helt ok oxå.. Det är givetvis ett perfekt val vid t ex dop och konfirmationer för hur ska man annars hinna mellan kyrkan och hem för att fixa mat (om man inte har någon form av hjälp eller är på restaurang eller så).

Om man däremot gör en själv är jag helt säker på att det blir gott, som t ex en riktigt god räksmörgås eller något annat. Det finns vissa som är så himla duktiga på att fixa vid tillfällen som t ex studenten eller nationaldagen. Johanna Toftby är just en sådan person, i hennes kokböcker finns det massor av tips när det gäller fest & kalas..

I år blev det som sagt en annorlunda påsk. Absolut noll påskdekorationer eller blommor och noll gäster.. Men sill, lax, påskmust och den övriga maten hade vi och fick en ”happy easter” ändå..

Får ta igen det på midsommar, servetter säljs garanterat i Svenska butiken men jag skulle hellre hitta en gammeldags duk i blått och vitt och sedan dekorera med lite vilda blommor. Vi får se hur jag kan få till det. Viktigast är ju trots allt maten, med sill-lunch på dagen och grillat på kvällen 😃

Smultron, så mycket solig svensk sommar över det. Jag har aldrig sett smultron här och det spanska ordet för smultron är detsamma som för jordgubbar ”fresas” 🍓 Jag planterade smultron en gång, dock inte i kruka, och det växte typ som ogräs. Kaos i rabatten och någon jätteskörd blev det inte heller. Kommer med 99,9% inte hitta någon smultronplanta i handelsträdgården men om jag gör det får jag väl köpa och skapa en liten svensk hörna på terrassen. Kan bara tänka mig hur magiskt gott det skulle vara med smultron smoothie bowls till frukost..

Spanien ligger lite efter med en del grejer och nu exploderar t ex det här med smoothies, veganska drycker etc. Jag ska erkänna att jag är lite ”skeptisk” till vegansk mat, men det beror nog på att jag inte testat och inte vet så mycket om det. Tycker bara inte att det låter gott när man hör ingredienserna. Nej, vegan kommer jag aldrig att bli. Håller mig till rutinen att vara flexitarian som vi fortfarande är..

Ikväll är det veckans andra ”fisk”, min tur att laga mat och det blir fiskgratäng.. Matplaneringen för veckan ska vi få till också.. Rutin efter rutin kommer tillbaka nu efter karantänen. Livet är faktiskt bättre med rutiner. Den enda rutin jag konstant misslyckas med, trots hur många försök som helst, är frukost.. Under sommaren får jag det nästan att fungera till hundra procent tack vare mina smoothie bowls. Hög tid att börja med dem nu!

Det här med….

…rätt ofta (eller väldigt ofta) har med bilder och skriver om det ur-typiskt svenska har nog sin förklaring i både att det är mina rötter men också att jag är så galet trött på alla Instagram-inlägg med villor och lägenheter här. Alla supermoderna och själlösa.. Jag ”måste” ju följa iallafall de större svenska mäklarna för att hålla mig uppdaterad. Det finns ju massor av charm här men den typen av objekt lyfts aldrig fram..

Countdown….

Den här mannen, Thomas Pettersson, väntar nog på åklagare Christer Petersons information i högre utsträckning än de allra flesta andra. Han har i ett gäng år lagt massor av tid på Palme-mordet och har även skrivit en bok om det Den osannolike mördaren. I början av 2017 kom han med nya uppgifter och det är ju efter det åklagaren sagt att han ska presentera en lösning eller ett olöst avslut. Det har ju alltid varit en belöning på 50 miljoner kronor till den som kom med avgörande bevis.. så vem vet, han kanske är riktigt rik om några dagar ✨✨

Nu dags att sätta full fart med maten så att vi lugn och ro kan titta på Partiledardebatten..

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.