Nationaldag & spelmissbruk….

Hej & Hola!

En riktigt bra lördag med 28 grader.. Det var hur varmt som helst i natt så nu börjar det bli hög tid för ”air condition”. Sov lite sisådär så det blev lite öronsnäckor i.. Lyssnade klart på Så spelade jag bort 20 miljoner på ett år – se lite längre ner.. Svårt att förstå men spelberoende/missbruk är ju ett öde som många upplevt. Det mesta i form av spelberoende jag upplevt var en midsommarafton i Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg där jag tjatade på Pappa om enkronor till lotter ända till jag vann Herr Nilsson (Pippi). Envis och Pippi-älskare redan då 😊

Den där krossade potatisen som jag gjorde igår var faktiskt riktigt god, kommer vi definitivt att göra igen.

Tillbaka på ett dödsfall i går, skönt att de fem dagen innan inte var ett första steg att bryta den positiva trenden. Men jag kommer inte göra några jämförelser eller riktigt tro på siffrorna.. Financial Times skriver att Spaniens positiva siffror devis beror på sättet man räknar. Inte så att man ändrar vilka dödsfall som räknas in i statistiken utan när man redovisar dem.

Det nya sjukhuset i Estepona byggdes på rekordfart och var klart i december 2018 men kommer inte öppnas förrän tidigast om ett år. Anledningen är att inköp av inventarier, material och så ska rekrytering av personal göras.. Oklart varför det inte hänt något under 2019. Oppositionen menar att tidsplanen är oacceptabel och kräver att sjukhuset öppnas i september i år.

Det forskas på alla håll och kanter och nu har forskare på Karolinska upptäckt att alpackan Tysons antikroppar verkar oskadliggöra Coronaviruset. Forskargruppen har nu gjort resultaten tillgängliga för utveckling av eventuella läkemedel. Väsentligt mer lovande känns däremot Astras studie som visar att man troligtvis kan få fram vaccin redan i höst ✨

Nationaldag….

Foto; Skansen

Det tog verkligen många år innan nationaldagen blev en helgdag. Tidigare uppmärksammades den väl knappast alls.. Kungafamiljen var på Skansen och det var väl typ allt men nu börjar väl en tradition av firande växa fram.

Här , hemma hos oss blir det inget firande utan en lugn hemmakväll & en promenad utmed havet med hundarna. Såg att det var någon tv-sändning med nationaldagsfirande men sådana program brukar sällan vara speciellt kul att titta på, ska se om vi kan hitta någon film i filmbiblioteket..

TV-Ola hade ju gått upp i rök men den har skingrats (röken alltså) och han har meddelat att han kommer nu i veckan. Då får vi Netflix igen och TV som vi även kan se från terrassen..

Flytta hem…..

Nej, vi har inga som helst planer på att flytta hem men ibland när man ser vissa hus så… Om nu någon skulle erbjuda mig det här huset så hade jag flyttat hem på studs.. tror jag 😃

Det gamla huset är så otroligt pietetsfullt renoverat och om jag hade fått en väldigt stor säck med pengar så hade jag renoverat och inrett exakt så här. Hade kanske bytt ut tavlorna ovanför badkaret 😂

Ett avslut….

Nu är det bara dagar till ”fallet Olof Palme” ska få ett eller annat slut. Jag tror alla i vuxen ålder kan säga var de var då det hände för 34 år sedan. Jag var tillsammans med några jobbarkompisar och vi åkte på Sveavägen sent den kvällen men märkte ingenting. Fick reda på det dagen därpå som de flesta andra. Den nye åklagaren stack ju ut hakan rätt rejält när han lovade ett avslut innan sommaren, något han fick viss kritik för. Men det är väl så att han hade lite på fötterna innan han gjorde det och/eller så är det dags att sätta stopp för utredningen en gång för alla. Jag tror att Skandiamannen kommer att vara den som de ”presenterar” som gärningsman och troligtvis har de hittat mordvapnet. Men jag har ju typ mer fel än rätt så vi får se..

Jag kommer otroligt väl ihåg var jag var när världen nåddes av den faktiskt ofattbara nyheten om Prinsessan Dianas död. Jag var på en konferens på High Chaparral tillsammans med kollegorna på Coca-Cola. Jag tog faktiskt mer illa vid mig av hennes död än av Olof Palmes. Hon var så ung, hade två små barn och hade verkligen fått utstå mycket som den prinsessa hon var.

Hon var älskad av en hel värld för den hon var och för det hon gjorde. Strax efter konferensen åkte jag till London, intill mitt hotell fanns ett HAV av blommor. Det går inte att föreställa sig hur mycket det var och hur många människor som varit där och lämnat blommor. Begravningen med de två små tappra sönerna är det väl heller ingen som glömmer.

När Anna Lindh mördades i ett totalt vansinnesdåd den elfte september var jag i Göteborg. Jag hade flugit ner på morgonen och med på planet var Thomas Bodström. Jag som är flygrädd ser omedelbart tidningsrubriker framför mig om det är en känd person med på planet. Noll logik men så är det.. Hon hade också två mindre söner och hennes man klarade inte hennes död så efter några år var de föräldralösa.

Jag minns bilderna från begravningen, hela kyrkan var fylld av blå riddarsporrar – bara riddarsporrar. Så vackert!

Det är de tre händelserna som iallafall jag minns mest och som av olika anledningar etsat sig fast.

Apropå Kardashian….

”In a world full of Kardashians, Diana”

Kim Kardashian är gift med rapparen Kanye West. Om nu Kardashians i huvudsak sammankopplas med stora bröst, plastikoperationer och andra ytligheter så gör inte Kanye West det.

Han har nu skänkt 20 miljoner kronor till en collegefond till George Floyd’s dotter. Idag på tv kunde man se en sittande på någons axlar och säga; ”my Dad changed the world”. Hon är så liten så att hon nog inte riktigt förstår för hon såg både lycklig och stolt ut. Hursomhelst väldigt fint gjort av Kayne West som absolut inte gör sådant för publicitet eftersom han inte behöver någon..

Apropå pengar….

Har lyssnat på en nyutgiven bok om en kille som levde lyckligt med fru & barn och hade bra jobb. Livet rullade på och det på allra bästa sätt tills en trafikolycka förändrade allt med en lång sjukskrivning som följd. Han fastnade hemma i soffan, sov mycket pga starka värktabletter och blev mer och mer passiviserad.

Det blev en hel del tv-tittande och han ’matades” med reklam för spelbolagens olika spel. Han påverkades och tänkte att han skulle testa och han som hade aldrig spelat förut fastnade i ett spelmissbruk. På ett (1) år spelade han bort 20 miljoner kronor!!

Jag dömer ingen, jo det gör jag.. T ex Lilla Hjärtats mamma och allt som har med våld att göra men i det stora hela dömer jag inte människor. Jag inser att det kan vara väldigt lätt att bli spelmissbrukare och att det mer eller mindre kan drabba vem som helst under vissa (varierande) omständigheter.

Det jag inte riktigt förstår är den här personens spelande och agerande. Redan vid det första spelet (någon tennismatch) funderade han på hur mycket han skulle satsa, egentligen hade han inga pengar att satsa alls. Att satsa en tusenlapp skulle ju inte ge någon större vinst om han vann,så han satsade istället femtusen kronor. Spelet gick hem och han spelade igen redan nästa dag. Nu hade han räddat amorteringen på huset den här månaden. Att börja sitt spelande med en så hög insats är nog inte den vanliga inkörsporten.

Sedan gick det inte fullt lika bra längre men han fortsatte spela och det klassiska beteendet var ett faktum. Att spela för att vinna igen det han förlorat. Det som jag tycker verkar avvikande är att han så snabbt kom upp i extrema insatser. Han kunde spela upp till en halv miljon på att ett spel 😱

Till slut sprack det såklart, men inte bara för honom utan cirka trettio personer i hans omgivning förlorade stora belopp då den investering de trodde de var med i inte fanns..Livet blev sig inte längre likt för många av dem heller.

Han förlorade allt, lever idag ensam på hemlig ort. Han lever på existensminimum och har två mål; att betala tillbaka till de trettio personer han är skyldig pengar (många miljoner) och genom att föreläsa i skolor få andra att genom hans historia inte börja spela.

Det som är direkt avskyvärt är spelbolagens agerande där de verkligen uppmuntrar dem de vet spelar och förlorar mycket att spela ännu mer. Det är förskottsbonusar så att de ska spela lite extra, resor, presenter- ja det gör allt för att spelaren ska känna sig speciell. Storspelare har en ”egen” VIP manager som berömmer dem och får dem att känna att de är kompisar.

Något han kanske borde ha förstått under och inte efter sitt år som spelare är;

”Dom belönade inte mig för att jag var duktig utan för att jag var sämst”

Många liv förstörda och spelbolagen går bara vidare till nästa offer. Vidrigt och de regelverk som finns, de finns bara på pappret.

Nämnde ju kinalampor igår och även om det här inte är en traditionell kinalampa så är den otroligt fin. Den hänger långt ifrån Kina, den hänger i en trädgård i/på Tågaborg där farmor och farfar bodde på sin tid. Hade inte haft något emot att ha en sådan här lampa hängandes på terrassen 🧡

Idag har det varit mycket skrivande på agendan. Dels för mitt uppdrag men även lite annat. Jag ska även göra en planering för nästa vecka, för mitt uppdrag, det blir så mycket enklare om jag förbereder såväl ämne som en del förberedande research. Ska försöka börja veckan med att ligga före, älskar att dra streck med den gröna överstrykningspennan 😄

Wedding Day….

Vi har inte bestämt var vi ska gå/göra på bröllopsdagen, den kändes rätt långt bort men det är ju snart.. Lördagen innan midsommar, så dags att bestämma. Jag förlorade ju en hel del kläder när det var en översvämning här för ett antal år sedan 😢 Nu när vi var på loppisen i onsdags så sålde de lite kläder och jag fick syn på en klänning som jag är 100 procent säker är en av de klänningar jag förlorade.. Tror inte att det är en likadan för den köptes i en boutique och de hade typ en eller två stycken. Oavsett så älskade jag den klänningen, i ljusblått och vitt så jag kunde inte låta bli att ”köpa tillbaka” den.. För fem Euro 😄 En bråkdel av vad den kostade när jag köpte den.. Ska hursomhelst ha den på bröllopsdagen – bild kommer 💚

Apropå second hand kläder så öppnar Cudeca nu till veckan.. Kom på att det på midsommarafton är exakt ett år sedan jag började volontärjobba där..

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.