Lock down dag 67 – djokovic is in town….

Hej & Hola!

Vilket väder vi har ☀️ och prognosen visar på lika varmt och soligt för hela 10-dagarprognosen! Nu kompenseras vi för den usla perioden vi haft under karantänen. En lång och förhoppningsvis härlig (Corona fri) sommar framför oss.

En lång sommar med många soliga dagar och magiska kvällar ❤️

Varje morgon tittar jag på uppdateringen för hur många nya smittade det är, rapporterade dödsfall etc. Lite spänt är det varje gång att det ska ha hänt något som bryter den positiva trenden. De senaste dagarna har det varit 87, 85, 59 respektive 85 dödsfall – vilken skillnad!

Böter delas det ut både till höger och vänster. På 65 dagar har över 1 miljon böter delats ut..

I Andalusien har ett intensivt samarbete mellan läkare, ingenjörer, myndigheter och företag , ett 30 år gammalt förslag till serietillverkning av nya respiratorer – ”Andalucia respira”. Kostnaden för den nya respiratorn är en tjugondel av en vanlig respirator, 1 000 Euro istället för 20 000 Euro (!)

Nu är Andalusien och övriga Spanien i väsentligt högre grad redo ifall det skulle komma en ny peak eller en andra våg. Artisten Pablo Alba’ran och skådespelaren Antonio Banderas har skänkt 200 000 Euro för framtida utvecklingar ✨✨

Det var ju i princip så att man knappt mötte en bil när man var ute och körde men nu är det helt annorlunda. Inte så att det är trafikstockningar men trafik är det så det känns inte längre som en spökstad.

Nu öppnas det upp….

Gammal bild från Trocadeo Playa

Trocadero Playa är en av de mest populära restaurangerna på strandpromenaden. Det var ordentligt förberett med två meter mellan borden och det var inte varit många bord lediga nu måndag och tisdag. Det har nästan känts overkligt att se dem öppna och att människor som sitter och äter & dricker ❤️

Även om man fortfarande bara får gå ut en totalt en timme på de fastställda tiderna så får man ta sig till restauranger och butiker när som helst. Inte helt logiskt men utan att ”raljera” så är det inte det enda som är ologiskt i mitt nya och kära hemland.


Rebajas står det på butiksskylten här och det är garanterat något vi kommer att se mycket av. REA alltså.. Man kan tyvärr redan se ett ökat antal ”skyltar” Alquilar – uthyres. Det är de som tvingas ge upp när de inte haft intäkter under så lång tid men ändå tvingats betala fasta kostnader.

Annat som öppnas….

Det är inte bara uteserveringar och mindre butiker som öppnar upp utan också golfbanor, tennisbanor mm. Borgmästaren Angeles Munoz har fått hjälp i förberedelsearbetet av Djokovic som vi annars är vana att se på lite andra tennisbanor än Puente Romanos 😃 Men han syns till här också efter han har en bostad här. Vi kan nog ta för givet att han har en egen tennisbana för han har knappast tillbringat sisådär 10 veckor utan att spela någon tennis..

Apropå Angeles Munoz så har hon nog jobbat 24/7 under den här perioden och gjort ett otroligt bra jobb. Hon kämpade verkligen, tillsammans med Andalusiens regionala president, för att vi skulle få gå in i fas 1 en vecka tidigare än vad regeringen först sa. Något de till vår glädje och lättnad lyckades med.

Nu första veckan är det ju bara ok att ha uteserveringar öppet. Regeringen har beslutat att restaurangmomsen ska sänkas från 10% till 4% för att åtminstone delvis kompensera för intäktsbortfall. Angeles Munoz har beslutat att alla uteserveringar får utökad yta (där det är möjligt) så att det här med 2 meter mellan borden ska begränsa så lite som möjligt.

Den här bilden är från Villa Tiberio, den ägs och drivs av pratglade Sandro från Sicilien. Innan han hamnade här hann han med att jobba och driva någon restaurang i London. Han går alltid runt och pratar med alla, ibland så man inte hinner äta. Nu var det väldigt längesedan vi var där, säkert något år sedan.

Villa Tiberio har en jättestor terrass/trädgård med så mycket växtlighet och mysig belysning. Dessutom är Sandro ”besatt” av statyer så det är verkligen en upplevelse mer än bara maten. Hela stället andas lite ”old school” med kypare klädda i svart kostym och vit skjorta, en pianist osv. Det känns lite (men definitivt inte helt) som ett besök i en svunnen tid 🧡

Nästa vecka blir det ok att ha restaurangerna öppna även inomhus. Men just nu vill typ 99% sitta ute, svältfödda på allt ifrån värme till restaurangbesök..

Någonting som jag fortfarande förundras över (och tjatar om jag vet ☺️) är avsaknaden av härliga blomsterstånd. Som tur är har jag hittat den lilla lilla blomsterbutiken som drivs av en gullig franska- in i blomsterkylen och välja några blommor, det längtar jag efter ❤️

Allra helst vill jag hitta pioner, det finns helt enkelt inte några vackrare blommor.. men det ska vara de rosa 💕

Apropå blommor….

På måndag har ju Karl Fredrik på Österlen premiär i TV4, där kanske man kan få lite inspiration och lära sig en del. Risken finns att han är lite väl ”hurtfrisk” kanske, iallafall om han är som han i trailern hela tiden. Jag antar att det här ersätter Mandelmanns trädgårdar och det gråter jag inte över. Däremot kan jag tycka lite synd om dem att de inte kan hålla öppet i sommar, tycker synd om alla som inte kan det..

Ovanligt…

Från Lena Philipssons Instagram

Med tanke på vad jag skrev häromdagen, att jag som älskar avokado aldrig behöver riskera att få en brun, övermogen eller en stenhård som aldrig blir bra, när man bor här. Det händer att det är inbrott på någon avokado-odling, riktig hårdvaluta och man får antagligen med sig en hel del.

I dag är det dags för ”loppisen” uppe i La Campana, hos Therese och Nicki, vi tar en sväng dit även om jag nog inte tror att vi kommer hitta något. But you’ll never know.. Det är inte för att jag tror att det är för ”skruttigt” utan snarare tvärtom..

Gårdskatten….

Det här urbanisationens lilla huskatt. Den blir väl omhändertagen för det är alltid någon som kommer med mat och den hänger gärna kring vaktens lilla hus.. Troligtvis eftersom det är där maten alltid ställs 🧡 Annars är han någonstans i trädgården, är säker på att den aldrig lämnar urbanisationen eftersom den inte kan komma in hursomhelst.. Hundarna är den inte direkt förtjust i utan håller sig på säkert avstånd och kollar lite nyfiket.

Apropå hundar….

Det är inte förrän nästa torsdag som hundarna äntligen ska få klippas. Känns som evighet för dom behöver verkligen den där klippningen, framförallt Karisma. Hade jag inte älskat dem så mycket så hade jag nästan skämts.. De ser ju inte som Marbellas mest välvårdade hundar ju nu tyvärr. När Karisma får så ”yvig” päls så ser hon dessutom ut som om hon väger ett par kilo mer.

Födelsedagar….

Den här veckan är det Pippi’s 75-årsdag. Utslitna böcker som lästs om och om igen. När Pippi kom som TV-serie så såg avsnittet som sändes på lördagskvällen och rusade hem från söndagsskolan för att kunna se reprisen. Ja, tro det eller ej men även jag har gått i söndagsskolan 😄

Speciellt framtaget för jubileet har smyckedesignern Maria Nilsdotter designat en Pippi-berlock i guld & en Herr Nilsson ring i silver. Om någon känner att den har alldeles för mycket pengar så tackar jag inte nej till en Pippi-berlock 😄

Här på Dalagatan 46 satt hon och skrev, med utsikt över Vasaparken.

Nästa vecka är det Tintins tur att firas, fem år blir han ❤️ Några smycken har inte designats till hans ära men han ska bli ordentligt firad ändå. Vi har inte firat honom tidigare så det får väl bli 5 x firande, men tror nog att han helst vill ha lite korv.

Storstädning..

Imorgon står storstädning på agendan och dessutom ett hemma-SPA tror jag. Jag ska kolla upp men jag tror att volontärjobbet börjar igen antingen den här fredagen eller nästa.

Cudeca butiken som jag jobbar i ligger på Avenida del Mar, en vackert marmor-belagt och helt bilfritt. Butiken ligger nästan ända nere vid strandpromenaden, stranden och nära Marbellas hamn. Tur att butiken stänger 20.00 så att jag ”nästan” hinner hem till semifinal och finalen av Lets Dance. Ja, jag är ”hooked” och vill inte missa slutet..

Marbellas hamn är långt ifrån lyx, flärd och båtar stora som hus – det hittar man i Puerto Banus hamn. Här finns förvisso barer och restauranger men de tillhör inte de dyrare varianterna men är trevliga och har bra mat. Några av de små restaurangerna ligger i princip på stranden.

Lyxbilar, lyxbåtar och lyxbutiker – jag föredrar definitivt Marbellas hamn men hamnen här är omgiven av charmiga vita byggnader och det finns en hel del prisvärda restauranger. Ett besök i Puerto Banus är givet för alla som kommer till Marbella (tillhör dessutom Marbella kommun).

Men Puerto Banus är såklart mer än bara det lyxiga och många gånger ytliga..

Banksy….

Jag vet inte om jag är helt ensam (kanske inte exakt helt..) om att ha missat konstnären Banksy.. I all sin enkelhet (men såklart inte fullt lika enkla att göra) så tycker jag att de är väldigt fina.

Nu mot Handelsträdgården!

Ny uppdatering på söndag som vanligt..

Kramar från mig i Marbella!

2 reaktioner på ”Lock down dag 67 – djokovic is in town….”

  1. Måste bara säga att det är glädjande att läsa dina inlägg. Hoppas detta går över så vi kan börja leva så normalt det går. Ta hand om dig i Spanien

    1. Hej Peter & Stort tack!
      Hoppas att du har det bra, trots de tråkiga tiderna men det ser ju trots allt ljusare ut nu. Ur det onda kommer ju alltid något gott och det är att man lär sig att uppskatta så mycket mer ✨
      Sköt om dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.