Today is our day….

Hej & Hola!

Äntligen är den här, dagen då vi gått över till fas 1.. Extra positivt känns det för att dödsfallen i lördags ”bara” var 85 och igår 87! Vilken skillnad mot tidigare då man varje dag möttes av information om över 700 dödsfall.

Nu i fas 1 förändras det ju en hel del men det är långt ifrån ett normalläge. Vi får fortfarande hålla oss till samma regler när det gäller den timslånga promenaden men vi får åka till en restaurang, affär, golfbana mm.

Idag öppnar några av golfbanorna upp och jag kan föreställa mig att alla golfare kommer att ta sig ut idag. Det är ju iofs väldigt många ”deltidsboende” som åkt hem till sina hemländer men vi är många ”icke-spanjorer” som bor här permanent.

Det var även ett träningspass på stranden i morse (nej, jag var inte där ☺️), bada får man däremot inte göra än. Oklart när och hur vi kommer att få göra det.

Butikerna öppnar upp och tydligen behöver man inte boka tid på handelsträdgården men det är lite oklart (som en hel del annat….)

Uteserveringar får öppna – minimum två meter mellan borden och jag kan garantera att om detta inte hålls kommer stället få stänga snabbare än ögat.. Det är MÅNGA (läs alla) som längtat efter att bara få sitta på en uteservering så det lär inte bli tomt – speciellt inte idag med ett underbart väder..

Apropå väder…

Det har inte varit så tråkigt väder på Costa del Sol i modern tid som det varit under karantänen. Under perioden 15 mars – 23 april uppmättes bara 168 soltimmar jämfört med 244 ett normalt år. Som sagt den lägsta noteringen i modern tid. (Inte konstigt att man är blek om både nos och ben)..

Nederbörden då.. 176,2 millimeter jämfört med 62 millimeter (!!). Inte konstigt att karantänen bitvis känts deppig.. Men med tanke på tanken att sitta inlåst så länge har vi klarat det här väldigt bra! ❤️

Lake Istan

För naturen har det dock gjort gott. Det är Lake Istan som förser oss med vatten så vi kan konstatera att det både är vackert och att vi inte kommer att få några problem med vattenförsörjningen i år.

Vinrankorna växer på och de ska väl förhoppningsvis bli skörd i september som vanligt.

Det är verkligen något jag uppskattar här – grönsakerna har inte transporterats i hundratals mil. När vi köper grönsaker hos grönsakshandlarna med världens minsta butiker, några få kvadratmeter så är det alltid så färskt och så gott.

Det odlas mycket avokado här och jag är minst sagt storkonsument (speciellt under sommar/höst). Aldrig någonsin har jag fått en brun avokado och man behöver inte köpa en hård flera dagar i förväg för att de ska mogna 🥑

Kapten_Coronaljus

Italien har ju beslutat sig för att öppna sina gränser den 3/6, det är väldigt långt ifrån det gällande läget här. Det är bara fyra eller om det är fem flygplatser som får ha öppet, Málaga är en av dem. Man stängde bland annat Alicante flygplats helt nu. Det är bara spanska medborgare eller de som är sk residents som får komma in men de ska då sitta två veckor i karantän. I början var väl inte kontrollerna riktigt 100% men nu sägs de vara det. Hårda kontroller på Málagas flygplats och folk skickas tillbaka hem.. Inför för förra helgen landade ett plan från England på Gibraltars flygplats.. drygt hälften fick vända och flyga hem igen.

Pedro Sánchez deklarerade i sitt tal till nationen att han kommer att begära ytterligare en förlängning av den sk larmsituationen. En förlängning med en månad. Innan larmsituationen är över kommer det definitivt inte att öppnas upp några gränser.

Han passade samtidigt på att försvara Spaniens strategi med en total Lock Down och sa att om den strategin inte tillämpats hade dödstalet troligtvis varit upp mot 10 gånger högre. Han menar att länder som tillämpat en annan strategi nu ser att antalen dödstal inte minskar. Men det är ju fortfarande alldeles för tidigt att sia om något – vad händer nu när alla släpps ut? Dessutom har ju antalet dödsfall här varit näst högst i Europa per 100 000 invånare.

Det lär med andra ord bli aktuellt med turister tidigast i slutet på juni (om han nu får igenom sin begäran om förlängning av larmsituationen).

Costa del Sol’s trädgård..

Estepona fick ju en lite tråkig beskrivning häromdagen med anledning av knarkbeslaget.. Så här är en annan sida av Estepona..

Estepona vill vara och ”uppfattas” som Costa del Sols trädgård och det tror jag nog ingen skulle kunna protestera emot. Förra året planterade de över 100 000 blommor och överallt lyser blommor upp. Även här i Marbella planteras det väldigt mycket men inte fullt lika mycket som i Estepona.

Estepona är den mest expansiva kommunen på Costa del Sol just nu. Som alla andra orter har den sitt ursprung i fisket och här är det fortfarande väldigt viktigt. Estepona består av 23 kilometer kustremsa och av dem är 21 en väldigt välskötta stränder. Hela Estepona är välskött och borgmästaren här är Spaniens populäraste med över 70 procent i väljarstöd.

Nej, nu ska vi bege oss ut och kolla det där med handelsträdgården, handla mat (ja, håller i rutinen med veckomeny.. men det är ju en speciell vecka 😃) och bara NJUTA av friheten ❤️

Ny rapport om några dagar, men som vanligt – dagliga inlägg ❤️

Kramar från Marbella! ☀️☀️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.