Lock down dag 64 – släpp fångarna loss det är vår….

Hej & Hola!

Mot alla odds så kom beskedet igår kväll att Costa del Sol får gå in i fas 1 på måndag 😄 Vi slipper med andra ord att vänta ytterligare en vecka. Det känns otroligt bra framförallt att vi faktiskt kan gå ut när vi vill. Det är det som varit klart jobbigast under den här perioden.

Vi har ju förvisso fått gå ut en timme det senaste men bara inom den där radien av en kilometer. Vi är ju lyckligt lottade som kunnat komma till havet och promenera längs strandpromenad, det är det många som inte kunnat. Vi har t ex några vänner som inte varit nere vid havet sedan i mitten av mars. Dom har verkligen längtat och är antagligen bland de gladaste i Marbella just nu..

Trocadero Arena – Tänk att vi får sitta på en uteservering 🧡

Eftersom alla hade räknat med att kunna öppna förra måndagen så är nog alla startklara. Extra plus är självklart att vädret har vänt och är soligt och varmt igen. Nu den första veckan är det ju ”bara” uteserveringar som får ha öppet. Precis som i Sverige är det två meter mellan borden som gäller. Nästa måndag får de även öppna för gäster inomhus.

First things….

Det absolut första som vi kommer att göra är att åka till handelsträdgården. Jag har fått tips om en som tydligen ska vara bättre än den vi har åkt till tidigare. Man måste ringa och boka tid först nu under den första veckan om jag förstått det rätt men det är nästan omöjligt att förstå exakt vad som gäller för olika typer av butiker och annat.

Vi har ju inte en enda växt på vare sig altanen eller balkongen så det ser verkligen tråkigt ut. Jag älskar växter mot de vitkalkade väggarna – så vackert 🌿

Det andra vi kommer att göra är att skaffa en grill. Vi bor ju högst upp så vi kan grilla på altanen däruppe. Högst upp är inte sådär väldigt högt utan fjärde våningen..

Gärna med en sallad till – har ni testat avokado & jordgubbssallad? Om inte så gör det ✨

Men status Corona då?

Även om man för egen del är både glad och lättad över att bli ”utsläppt” och ett riktigt steg tas mot ett normalt liv så kvarstår ju både Corona och effekterna.. Madrid och Barcelona får inte ”förtur” utan får tidigast komma ut den 25/5. Men jag tror att de kommer att få gå över till fas 1 då för det går inte att hålla människor inlåsta längre. Det protesteras rejält utanför regeringsbyggnaden och det ansluter fler och fler varje kväll.

Ingen mat på bordet..

Det här är kön för att få ett matpaket i Barcelona häromdagen. I början av karantänen var det ungefär 300 personer per dag som behövde hjälp för att kunna ha mat på bordet, nu är det 1 500. Men det är nog inte det totala antalet för hela Barcelona eftersom det ”bara” är 500 fler än i Marbella.

Många fina initiativ….

Det finns många privata initiativ för att samla ihop pengar till de familjer och andra som behöver hjälp. De här har en svensk kvinna och hennes dotter gjort och de säljer dem för 25 Euro som oavkortat går till Marbella ”bistånd”.

Något som Marbella stad gör och har gjort under hela karantänen har varit att se till att de hemlösa fått hjälp med tak över huvudet och mat för dagen. Nu finns det inte så många hemlösa i själva Marbella (tror jag), det är nog betydligt fler i San Pedro som också tillhör Marbella.

Det finns också en speciell hjälp för utsatta kvinnor som på apotek ska säga ”mascarilla” och då förstår apotekspersonalen att kvinnan behöver hjälp och ska följa fastställda instruktioner.

Lite utanför boxen…

Med tanke på att så många inte kört med hemkörning och inte kommit igång med Take Away trots att det varit godkänt en vecka så är det här lite utanför boxen tänk..

Den här utvecklingen får vi verkligen hoppas att den inte fortsätter. Det är ju illa nog att det bara är 5% som utvecklat antikroppar- vilka effekter det kan ge om smittan börjar spridas igen nu när restriktionerna lättar steg för steg.

Kapten Coronaljus

Enligt El País (Spaniens största morgontidning) så visar en genomförd studie att 99% av covidpatienter har utvecklat antikroppar. Men det är så mycket undersökningar och fakta som det hänvisas till så att man nästan blir yr.

Antalet dödsfall ligger mer eller mindre varje dag på strax över 100 personer och det är ju inte så stor skillnad mot Sverige längre. Men per capita över hela perioden så är det väldigt stor skillnad. Det är ju bara Belgien som har en högre siffra än Spanien.

När det gäller antalet smittade så är det 229 000 i Spanien, det är bara USA med sina 1,3 miljoner som har fler.


Fortsatt väntan….

Än kommer det nog att dröja lite innan vi får sola & bada på stranden. De tittar på lösningar med hur man ska lösa två meters avstånd mellan varje familj/sällskap. Men poolen här i vår urbanisation är fylld med vatten så jag hoppas att vi kommer att få bada där snart och att de öppnar upp trädgården på måndag.

Något helt annat….

Författaren Mari Jungstedt kommer att komma ut med en triologi som utspelar sig på Costa del Sol. Den första boken Innan molnen kommer börjar i Ronda, en riktigt häftig gammal ort lite inåt land men nära Marbella. Det är Sarah Saverstam som tagit bilderna på henne och det är även hon som tagit bilderna till vår hemsida.

Apropå hemsidan….

Vi känner ju ingen stress att trycka på lanserings-knappen men kommer att göra det inom kort. Gå gärna in på Instagram och följ oss under namnet Mindset_marbella 🧡 Eftersom vi inte kommit igång så har vi knappt några följare så det skulle inte skada med några till 😃 Håller på med Facebook kontot och kommer att ”bjuda in” till att gilla den sidan, så får vi hoppas att några vill det. Kommer dock att vänta med det till hemsidan är up & running.

Lets Dance..

Till Thomas typ förtret har jag fastnat i att titta på årets Lets Dance.. Det hänger mest ihop med att man började titta pga av karantänen och att Sussie Eriksson är med 💞 Har det funnits någon deltagare genom alla år som spridit så mycket glädje? Går ju t.o.m. igenom tv-rutan. Jag är hursomhelst glad över att hon gick till semifinal. Att Jan Björklund gick till kvartsfinal och att Anders Svensson är i semifinal säger en del om den här säsongen.

Viss skillnad på förra året och finalen mellan Kristin Kaspersen och Linnea Claesson om man säger så.. Men Kristin, som vann, tränade tydligen åtta (!) timmar per dag. Det är inte riktigt normalt, eller?

Efter Paolo Robertos erkännande och framträdande igår har sociala medier fullkomligt svämmat över med kommentarer om avståndstagande. Två förlorade jobb, ICA & COOP tar bort hela hans sortiment ur sina butiker – ett väldigt högt pris att betala men det är ett oacceptabelt beteende och varför ta en sådan risk ? Eller risker??

För fem dagar sedan..

”Ett steg närmare att äga en vingård 🙂 Kontraktet påskrivet och en härlig segercigarr”

Mer risker….

Estepona

Guardia Civil har sprängt en narkotikaliga i Estepona (ca 4 mil från Marbella). Det har pågått en utredning sedan i september förra året och nu har ca 50 personer gripits.

Sevilla

Allt började med att det fattades misstankar efter information om att utombordare av det slag som ofta används av narkotikaligor höll på att tillverkas i Sevilla. Då inleddes Operation Dobberman och man ”följde” båtarna.

Båtarnas destination var Casablanca där man snabbt plockade upp narkotikan som kommit från Sydamerika och transporterades vidare till Estepona. Det var inget litet beslag, så det var knappast för egen konsumtion i Estepona; 1 225 kilo kokain och 390 kilo hasch var beslaget.

Nog med elände….

Har läst att syrenerna blommar, iallafall på vissa ställen. Jag älskar syrener och doften av dem. Jag har minnen av hur man hade med sig en bukett syrener till fröken på skolavslutningen när man typ gick i lågstadiet.

Det som är tråkigt med syrener är att de inte klarar sig speciellt länge i en vas.. Vi har inga syrener överhuvudtaget här nere men har å andra sidan en massa andra vackra blommor och växter..

Helgbak?

Vet inte om jag hinner för jag har en hel del på agendan just under helgen. Men kanske någon av er har lust att baka så gör jag det nästa helg 😃

Afternoon tea….

Något som man (läs vi) typ aldrig gör är att gå på någon form av Afternoon Tea. Det är ju mysigt att bara sitta där på eftermiddagen, äta scones, smörgåsar med gurka och vad det nu brukar vara 💚 Underskattat tror jag.,..

Ny rapport på onsdag, då om hur vi har det i det första steget av frihet. Men “as usual“ ett inlägg varje dag..

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.