På sydkusten intet nytt….

Hej & Hola!

Hoppas att ni alla har det bra. Här är det som vanligt, fortfarande inlåsta (bortsett då från den där timmen). Nu öppnar ju till och med Italien upp och man vågar knappt tänka på vad det kommer att innebära. Italienarna var ju klart sämre än spanjorerna att förhålla sig till karantänen. Roms borgmästare (eller vad det nu kallas) fick ju gå så långt att han hotade med att kasta brandbomber om inte folk stannade där de skulle vara, dvs hemma.

Angeles Munoz och även Andalusiens regionala president protesterar och kämpar för att vi ska få gå över till fas 1 på måndag men jag är tveksam. Om det inte kommer något nytt besked senast i morgon kommer det ursprungliga beslutet att stå fast. Då får vi alltså vänta till den 25/5 innan det blir vår tur. Har man suttit så här länge så ska man väl klara det också.

Det som verkligen inte känns bra är att antalet smittade sätter fart igen i Wuhan. Planen nu är tydligen att de ska testa alla elva miljoner invånare. Då får de jobba på, i Sverige har det inte gått så snabbt med testerna efter vad jag förstått.

Det verkar ju inte bättre än att det kommer en andra våg. Och det kommer inte bara att gälla i Wuhan.

🇪🇸 🇸🇪

Det skiljer inte så mycket nu i antalet dödsfall per dygn mellan Sverige och Spanien. Här ligger vi strax över hundra per dygn vilket även Sverige gör vissa dagar. Totalt sett har väl Sverige snart kommit upp i 3 500 medans Spanien har strax under 28 000. Det är åtta gånger fler än i Sverige men antalet invånare är knappt fem gånger fler.

Flocken….

I Spanien ser det inte så positivt ut när det gäller flockimmuniteten. De första resultaten visar att det bara är 15 procent som utvecklat antikroppar och det ska väl vara 60 procent för att flockimmunitet ska vara uppnådd. Det är 90 000 tester som gjorts och i många fall är antalet personer med antikroppar mindre än fem procent. Då ser det väldigt mycket bättre ut i Sverige. I Stockholm sägs den lite optimistiska prognosen vara att immuniteten ska vara uppnådd redan i juni. För Spaniens del innebär det att flockimmunitet inte kommer att kunna vara ett ”verktyg” på medellång sikt. Då krävs ett vaccin och helst också en effektiv behandlingsmetod.

Det är inte så konstigt att Pedro Sánchez och regeringen fortsätter att slåss mot t ex partiet VOX om att fortsätta förlänga larmsituationen. Det har varit ett evigt tjafsande inför varje tvåveckors-period flera gånger nu.

Inför nästa beslut kommer Sánchez att begära en förlängning på en månad istället för som tidigare två veckor i taget. Då kommer han att få slåss hårdare för då kommer ytterligare ett parti, som tidigare lagt ner sin röst, att rösta emot. På lördag kväll får vi veta, när Sánchez håller det vanliga talet till nationen. Anledningen till att han vill besluta om en månad på en gång är att det skulle täcka hela nedtrappningen.

Enligt smittskyddsläkaren Joan Ramón Villabi som intervjuades av tidningen El Pais sa;

”Vi måste inse att om en smittfrekvens på det som förefaller vara fem procent av befolkningen hittills orsakat så stor förödelse, så skulle en frekvens på 60 procent vara rent katastrofal”

Men situationen i Spanien är inte helt unik sett ur ett europeiskt perspektiv. Men situationen är tillräckligt allvarlig för chefen för riskgruppen Fernando Simon ska säga;

”Andelen positiva fall i Spanien är långt ifrån tillräcklig för att den i sig ska fungera som ett skydd mot nya toppar”

Ja, vi får se hur nedtrappningen kommer att fortskrida och när turister tillåts komma. Tidigast under juli månad är det som kommunicerat nu men det kommer ju givetvis att hänga på om trenden håller i sig nu när man släpper på restriktionerna.

Det är bara Belgien som överträffar Spanien när det gäller antalet dödsfall per capita. I Belgien har 77 personer per 100 000 invånare avlidit medan siffran i Spanien är 58 personer. (Sverige 33 personer).

I Madrid är siffran 122 jämfört med rikssnittet på 52 personer. Siffran för Andalusien är 14 vilket är bland de fem regionerna med lägst antal dödsfall per 100 000 invånare. Trots detta har Madrid likt Costa del Sol ansökt om att de ska få gå in i fas 1 på måndag den 18/5 (dvs tidigare än planerat för nästa beslut). Det kan vi nog vara säkra på att de inte får.

Sjukvården…

Tyvärr är det väldigt många inom vården som smittats. I Madrid har 26 303 av vårdpersonalen testats (en tredjedel av den totala personalstyrkan) och av dem har 10 782 givit positivt utslag för coronavirus.

Hjälp med näthandel….

Är det något som är ”eftersatt” här (iallafall i Marbella) är allt som har med hemsidor och sociala medier att göra. Många har inte ens hemsida och det är relativt sällsynt att de som har en har en ”snygg” som de håller uppdaterad. Nu t ex är det många restauranger som inte har någon information om att det är stängt och det är fullt möjligt att boka bord.

För att hjälpa dem som inte har någon hemsida eller e-handel har Marbella stad satt upp en hemsida som företag kan ansluta sig till för att kunna sälja även under karantänen. Beställer man idag får man leverans i morgon och jag tror att det är fri frakt. Sidan är relativt ny och hittills har över 200 näringsidkare anslutit sig.

Att tolka regler på spanska….

Det ser ju inte så tråkigt ut att sitta här på Beachhouse Marbella, precis intill sanden & havet. Eftersom det då är så att man kommer att få öppna åtminstone den 25/5 så tycker dom att det är rimligt att öppna den 22/5 (fredag) för det passar helt enkelt bättre för deras personal etc 😃 Jag förstår verkligen att de vill öppna så snart det bara går men jag är inte helt säker på att polisen kommer hålla med om deras rimlighets-resonemang..

Visst hopp….

Det finns ett hopp om att det kan att bli viss turism även om den kommer dröja lite. Just nu måste alla som kommer till Spanien sitta två veckor i karantän (dvs de måste följa de första restriktionerna där det bara var besök till matbutik och apotek som var ok). De enda som får komma in i landet är de som är spanjorer och de som är sk residents, dvs ”skrivna” här. Det räcker inte med att ha en lägenhet och ett sk NIE-nummer (personnummer). Det här gäller i steg 1 till och med den 28/5 sedan ska nytt beslut fattas.Promenaden igår kväll….

Det var ju inte den härligaste kvällen som vi varit ute sedan vi fick börja gå ut, det var ”bara” 16-17 grader. Efter att suttit mer eller mindre instängda så länge är hundarna helt galna av lycka varje kväll klockan 20.00 när vi ska ge oss ut. Det räcker med att säga; ska vi gå till havet så börjar de hoppa av glädje 🐶🐶

Det byggs ju i princip inget nytt i själva Marbella eftersom stadsplanen aldrig tycks bli klar. Den tidigare stadsplanen gjordes ju av en korrupt borgmästare & Co så den är uppriven och den nya har det väntats på i flera år. Men här (strax intill min Pappa) byggs det hursomhelst en villa) men det är garanterat så att de rivit den gamla och fått bygglov att bygga upp en ny. Att det skulle ha funnit en obebyggd tomt där är nog uteslutet och även att de skulle ha fått bygglov då.


Apropå den korrupte borgmästaren..

Det är här vårt fina stadshus som har många hundra år på nacken..

Det ligger vid Apelsintorget – alla träden ni ser är fulla av apelsiner. Inte nu förstås men under vintern..

Kyrkan

Borgmästaren och bygglovschefen (och kanske någon mer) fick ett gäng år i fängelse. Jag kommer inte ihåg hur mycket pengar det var som de hittade hemma hos borgmästaren men mycket var det. Det var inte pengar han sparat ihop om man säger så 😃

Jag och mina blommor 💚

Charmen med allt..

Att äta på någon av restaurangerna på Apelsintorget har man bara gjort om man varit turist och inte vetat bättre typ.. Men nu finns det faktiskt en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin och det tycker jag är bra för att bara ha massa turistfällor vid ett så fint torg är ju trist.

Att sitta vid havet och äta är ju hur trevligt som helst men att sitta i skymningen på en restaurang i någon av gränderna i Gamla Stan är magiskt.

Var och en har sin charm och det går inte att välja den ena eller den andra.. Lyckligt lottad får man helt enkelt vara som kan välja ❤️

Sådana här fina bänkar finns det lite varstans i Marbella, t ex i parker och utmed strandpromenaden . Så spanska och så vackra!

Apropå artikel & mitt externa uppdrag..

Jobbar på med mina artiklar, idag är det dags för ytterligare en. Lite fixande hemma som vanligt blir det också och så är det min tur att laga mat.

Apropå artiklar.. Om det är någon som behöver hjälp med att hålla sin hemsida uppdaterad med ex blogginlägg (det driver verkligen trafik till sidan), hjälp med marknadsföring på ex sociala medier så får ni jättegärna höra av er! I min lilla firma tillämpas spanska priser som är så långt ifrån Stureplanspriser man kan komma..


Det här är väl något vi alla lärt oss under den här tiden. Jag hoppas och tror att det kommer att komma en del positiva saker ur det här, även om det är hemskt att det alltid ska behöva bli en kris för att vi människor ska lära oss något.

Ett första steg… på Instagram

Det här är influencern Hannalicous som likt typ väldigt många andra influencers lägger ut den här typen av bilder. Alltid ”perfekt” sminkad och stylad, oavsett när det är. MEN….

Men för någon vecka sedan skrev hon ett inlägg om vad hon tänkte när hon tittade på sitt Instagram-flöde;

”Herregud, såhär ser verkligen inte mitt liv ut egentligen och framför allt inte nu”

Så då startade hon ett nytt Instagram-konto the_real_hannalicous som visar verkligheten. Hon har kvar det andra som ett sk inspirationskonto. Hon kommer definitivt inte att vara ensam om det här för är vi inte alla väldigt trötta på att se perfekta människor och perfekta ”flöden” där alla bilder har redigerats och har filter?

Men mina ”perfekta” bilder på Marbella slipper ni inte, för det är precis så här det ser ut ❤️

Ny Lock Down rapport på söndag och då hoppas jag på Good News! Vanliga inlägg som vanligt varje dag 💚

Kramar från mig i Marbella!

2 reaktioner på ”På sydkusten intet nytt….”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.