Lock down daG 11..

Hola!

Nu är vi inne på dag elva av det spanska undantagstillståndet. Hur Corona krisen hanteras skiljer sig verkligen mellan Spanien och Sverige. Tar inte Sverige lite väl lättvindigt på åtminstone vissa delar? Eller är Sveriges strategi/hantering rätt? Den skiljer sig hursomhelst väldigt mycket ifrån både Spanien och i princip hela världen..

Men jag ska inte spekulera i vad som är rätt eller fel, det kan jag inte. Det är det nog egentligen ingen som kan förrän efter det att krisen är över och man se helhetsperspektivet.. Sjuka, döda och effekter på ekonomin..

Det är nu fler som går med munskydd än utan och alla skulle nog bära det om det gick att få tag på. En del går med munskydd och handskar hela tiden när de vistas ute (antar att de tar av det när de kommer hem 😊).

Kön till Mercadona idag.. En in och en ut är det som gäller. Alla butiker har minst en vakt som håller koll på att det sköts. När man kommer in i butiken måste man ta handsprit och sedan handskar och som tidigare är det bara en person från varje hushåll som får handla.

Det ”bunkras” fortfarande men av en helt annan anledning än tidigare, när folk trodde att de skulle bli utan mat och annat.. Nu är det fullt med toalettpapper så den paniken har lagt sig 😃 Anledningen till att det handlas mycket är att man enligt instruktionerna ska handla så sällan som möjligt.

Som ni kan se på bilderna så är det fortfarande både mulet och grått. Imorgon ska det vara jättefint men sedan ”kallt”, grått och trist igen.

Angeles Munoz

Marbellas borgmästare Angeles Munoz jobbar nog 24/7 nu.. Hon är tacksam för att Marbella-borna verkligen tagit till sig riskerna med Corona och framförallt följer alla instruktioner..

Random bild.. Inte alls en person som nödvändigtvis smitit ut..

Annat är det tydligen i Italien.. Där ”smyger” folk ut när det blivit mörkt. Hörde någon italiensk politiker på tv igår som sa att om de upptäckte människor ute skulle polisen kasta eldklot på den/dem. Det borde väl få dem att stanna kvar inne..

Här är det garanterat ingen som smiter ut. Man går ut på balkongen kl 20.00 och applåderar – that’s it.. Sedan är det att ta ut hundarna absolut kortaste möjliga tid. Vi bor ju i en sk urbanisation men vi får inte ens vara i trädgården. En liten yta där man får gå med hundar. Avspärrat på typ samma sätt som en polisavspärrning. I vanliga fall får hundarna inte vara på gräsmattan utan man ska ut dem men nu är det alltså precis tvärtom.

Madrid och Spanien totalt..

Det närmar sig (eller så har det nu passerat för det går snabbt nu) 50 000 personer som insjuknat i Spanien. Det var 47 600 enligt den statistiken jag fick via Pappa. Det innebär att Spanien ”gått om” Kina, det är bara i Italien det är värre. Antalet döda uppgick till nästan 3 000 men nu på nyheterna säger de att över 700 personer till dött i Spanien 😱

Värst drabbat är Madrid med 15 000 smittade och närmare 2 000 döda. Det är 30% av alla smittade och 60% av alla döda. Att det är fler döda än snittet för smittade är nog att det var i Madrid det tog fart först.

Här i Andalusien har drygt 3 000 smittats och strax över 100 har avlidit. Andalusien är ju den mest befolkade av Spaniens 17 regioner. Så vi har med andra ord klarat oss bra så här långt och vi hoppas verkligen att det håller i sig..

Imponerande..

Inte nog med att vår borgmästare Angeles Munoz jobbar och styr med att koordinera och prioritera resurser i Corona krisen. Hon är ju läkare i grunden så nu har hon jobbar hon även som volontär läkare på det allmänna sjukhuset eftersom det där (som överallt annars) är läkarbrist. Det finns nog en risk att både hon och Magdalena Andersson jobbar lite för mycket men alternativet finns ju inte..

Inte bara borgmästare och ministrar som kämpar och gör allt de kan för att bidra.. Bland annat sitter massor av söta spanska tanter och syr munskydd för brinnande livet..

Ja, det var en liten allmän övergripande uppdatering. Vi har minst 17 dagar kvar men gissningsvis kommer man inte gå från fullt undantagstillstånd till helt fritt och öppet. Släpper de på undantagstillståndet kommer det nog att finnas kvar en rad instruktioner.

Jag ska inte klaga, det finns väldigt många tråkigare ställen att sitta i karantän på. Lite sol hade jag däremot önskat och att man fick gå lite längre med hundarna.. Dom blir ju helt understimulerade..

Jessica Lasses (från podden Mitt i livet) bor ju här med sin familj. De var med i TV4:s Nyhetsmorgon häromdagen och pratade om hur det kändes att sitta i karantän.. Deras höjdpunkt var i princip att gå och slänga soporna eftersom deras sopkärl innebär att de åtminstone får gå 100 meter ToR eller så.

Instastories..


Hon lägger upp ett par Instastories per dag.. Man måste få ha lite distans och humor ändå ❤️

Kramar från Marbella!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *