Marbella lock down update..

Medan svenska myndigheter (för att inte prata om nyheterna) informerade och ”diskuterade” Corona var det typ ingen här som brydde sig. Nej, det var inget att oroa sig över och allt var fullkomligt överdrivet.. så lät det oavsett vem man pratade med i princip..

Men plötsligt över en natt var det som att vända blad i en bok där nästa sida har en ”otippad” twist..

ALLA ändrade uppfattning. Nu var det farligt och oron blev total. Det hängde självklart ihop med att spanska regeringen för första gången gick ut och faktiskt informerade om hur många som insjuknat.

Först ut var skolorna.. På fredagen informerade de om att alla skolor skulle stängas från och med måndag. Då började nog alla förstå att det inte skulle stanna där..

Kindpuss? No way men i början skakades det hand som ersättning.. Det görs inte nu – alla står minst en meter ifrån varandra oavsett var man (nu finns det iofs inte så många ställen att vara på..)

Information gick ut att total Lock Down skulle gälla från måndagen veckan efter, men sedan ändrade de det (även nu över en natt) till söndagen. Då hade det införts redan i Madrid som ju är värst drabbad.

Redan innan det blev Lock Down på riktigt stängdes strandpromenaden och stranden. Då var anledningen att man inte att människor från t ex andra delar av Spanien skulle ta sig hit (främst då från Madrid). Det är jättemånga Madrid-bor som har semesterbostäder här och dem ville man ju definitivt inte ha hit.. Nu räckte det inte med att stänga av stranden och ärligt talat så var nog inte Madrid-bornas prio att komma hit för att sola utan för att komma undan Corona..

Söndagen = Lock Down på riktigt….

Under söndagen (för en vecka sedan i morgon) blev det alltså Lock Down på riktigt..

ALLA gav sig ut för att bunkra under fredagen och lördagen.. Så, så här såg det inte på butikshyllorna.. Vi skulle t ex köpa lite kött i charken på Supersol, den var stängd för de hade inte ens en skinkbit att sälja.. Även det paketerade köttet var i princip helt och hållet slut.. Men vad var det världen och toapapper? Helt galet och lika så här.. Vissa dagar gapar fortfarande just de hyllorna tomma..

Men i övrigt så går det att hitta det mesta men butiksreglerna är helt annorlunda.. Det varierar lite beroende på butikens storlek men det får vara max 100 personer i butiken samtidigt och minst en meter mellan varje person i kassakön.. Man måste bära handskar för att få handla och det får absolut bara vara en från varje familj som får åka och handla. Det står vakter utanför nästan alla matbutiker för att hålla koll. Det tar tid att handla för nästan alla som handlar har överfulla kundvagnar.

Restaurangerna..

Redan innan Lock Down började restaurangerna bli väldigt tomma (precis som jag förstått att det är i Sverige). Nu är de såklart helt tomma eftersom de inte får ha öppet.

Delivery och Take away är inte alls lika utbrett här som i Sverige men nu har typ alla börjat för att få någon försäljning. De kanske kommer att fortsätta med det även efter Corona vilket skulle vara iallafall en positiv effekt när man är trött och vill få maten lagad och levererad till dörren..

Vad får man göra då?

Vara hemma är väl det enkla svaret. Du får handla mat, du får hämta medicin (men blir du stoppad av polis måste du kunna visa recept och kvitto), du får uppsöka läkare och du får gå kortast möjliga promenad med hunden.. Sedan är det ju såklart vissa som måste ta sig till jobbet..(sjukvård och så)

Tintin ❤️

Blir nog inget hund-café på hans födelsedag, han fyller år snart ❤️

Det är nog en affärsidé att vända på det här med ”dog walks”.. I normala fall får man ju betala för att någon går ut med hunden men nu skulle folk säkert betala för att få gå ut.. Nu ska jag självklart inte göra det..

Vår borgmästare Angeles Monuz (gift med en svensk) har långa, tuffa dagar men det är hon inte ensam om. Tänk vad de kämpar och sliter på sjukhusen. Varje kväll kl 20.00 går vi ut på balkonger och terrasser för att applådera för alla som kämpar. Vi är inte ensamma om det, det görs väl även i Sverige nu.

Hospitale Costa del Sol som ligger i Marbella rankas som ett av de absolut bästa i Spanien. Har ju tillbringat en del tid där och är säker på att de tar hand om situationen på bästa möjliga sätt. Att spansk sjukvård skulle vara sämre än svensk är långt ifrån en sanning. Däremot verkar man ha lite dålig koll på hur många som är sjuka och hur många som avlidit (eller så väljer man att bara prata om Spanien totalt)..

Alla privatsjukhus sorterar nu under ”staten”. Alla ska behandlas lika och den som är i störst behov av vård ska få det, oavsett om man har någon privat sjukförsäkring eller inte..

Hotellen..

Hotellen har fått hålla öppet men nu är det stopp på det.. De som är inbokade får stanna de resterande dagarna och så tror jag att de som är ”stammisar” och hyrt in sig under en lång period får stanna kvar. En del hotell kommer att användas till vårdplatser, det är ju bra för då får de lite intäkter till skillnad från i Sverige där det är upp till 80% avbokningar och inga nya bokningar kommer in..

Klantigt..

Som ni ser.. rätt bilfritt.. Vi var minst sagt dumma och klantiga häromdagen. Vi är ju mitt uppe i flytt (som tur är så hann flyttlasset komma) men vi har ju dubbla lägenheter nu i mars så vi har lite grejer kvar och så ska vi flyttstäda.. (hatar att flyttstäda).. Hursomhelst så tog vi bilen och skulle dit för att börja städa.. Från destination A till B utan att gå ut så egentligen ofarligare än att gå och handla men ändå inte ok. Det stora misstaget var att vi tagit med Tintin & Karisma.. Det blev helt too much och vi fick en ordentlig tillrättavisning. Vi tog till en vit lögn och sa att vi skulle till apoteket och till veterinären- det fick man inte för att göra två saker samtidigt var alltså inte ok. Hem igen med hundarna och iväg.. Då gick de med på det eftersom jag inte har körkort men nästa gång fick T ta sig själv till apoteket och hämta ut medicin till mig. Vi hade tur, verkligen tur, för läste igår på Facebook gruppen Svenskar i Marbella att ett lite äldre svenskt par fått 6 000 Euro i böter för att de var ute och promenerade.. 6 000 Euro är ju med nuvarande kurs nästan 70 000 kronor..

Alla som kan tar sig hem.. Vi skulle ju åkt till Sverige men skulle antagligen inte kommit tillbaka in igen på ett tag.. Så vi blir helt enkelt kvar.. Vi är ju trots allt två (plus hundarna så att vi får vistas ute en stund), Pappa däremot blir ju helt isolerad så han ville hem och lyckades få tag på en biljett nästa vecka.. Norweigan och Ryanair flyger inte till eller ifrån Malaga på över en månad (sedan kommer väl nya besked) men som tur var flyger SAS iallafall ett tag till. Huvudsaken till det är att få hem alla svenskar för det är ju inte direkt överfullt på planen hit.. Förra veckan flög några kompisar tillbaka hit efter att ha varit i Sverige (blev en kort vistelse, de vågade inte stanna kvar om de inte skulle kunna flyga hit igen).. 10 passagerare och sju i besättningen. Inte några lönsamma flighter direkt..

Outlook..

Eftersom de stänger hotellen nu och det är en vecka kvar den ”annonserade” Lock Down perioden så är det nog tyvärr inte hjärnkirurgi som krävs för att anta att perioden kommer att förlängas.. Eller så är det en förebyggande åtgärd eftersom det inte finns obegränsat med sjukhusplatser.. Men tror tyvärr mer på det första..

Vill ju precis som ALLA att Corona viruset ska försvinna – vill såklart inte att människor ska bli sjuka med dödsfall som följd och jag vill ha tillbaka vår stad. Precis som den brukar vara..

Nej, man ska absolut inte skämta om det här..

Men vi har haft rena rama sommarvädret ända fram till undantagstillståndet- nu kan man alltså inte ens sitta på terrassen.. Så snälla Corona försvinn och snälla solen kom tillbaka…

Kramar från Marbella 🧡

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *