Influencer Marketing, del 8

I förra delen tittade jag lite närmare på ett antal olika Influencers och deras Instagram flöde (kallas också för feed). Hur kommunicerade de och vad skapade mest engagemang osv. Vi kunde se skillnader på vilken typ av flöde och inlägg som skapade ett högre engagemang.

Om man ska ha ett bra flöde måste man ha en strategi för det och en plan för när/vad man ska göra för inlägg.

Influencers kallar det ofta det för att planera sitt Content, dvs sitt innehåll. För mig är innehåll något mer än en bild och en meningslös” mening eller två. Många använder sig dock av uttrycket Content väldigt slarvigt eftersom deras flöde inte har ett intressant innehåll. Dagens outfit med någon kort kommentar anser många Influencers är att skapa Content och det kanske duger ett tag till men vi kommer att se en förändring.

Vad är ”riktig” content?

På samma sätt som det är viktigt att ha fina bilder och en ”stilistisk” röd tråd i sitt flöde är innehållet otroligt viktigt men kraftigt eftersatt.

 • Vad är det med mig/mitt Instagramkonto (Youtube kanal eller vad det nu är) som gör att det ska intressera andra?
 • Vilken profil och position vill jag ha?
 • Hur skapar jag innehåll så att det är till 100% i linje med den profil och position jag vill uppnå?
 • Hur skapar jag ett innehåll som förstärker min position och mitt personliga varumärke så att jag fortsätter att vara relevant

Om man tex är en Influencer inom mode kan det definitivt vara svårare än många andra kategorier att skapa relevant innehåll. Det gäller då att hitta olika vinklar på sina inlägg och kanske nischa sig inom tex budgetmode. Det är också viktig att ha med personliga inlägg i flödet. Vem är hen, hur lever hen och hur ser hens liv ut?

Ett optimalt samarbete..

För att marknadsföring med Influencers dvs Influencer Marketing ska fungera optimalt måste man ge hen ett ”kreativt” utrymme. Anledningarna till det är;

 • Influencern känner sina följare och vet hur man bäst kommunicerar med/till dem
 • Influencern är oftast inte tränad att ”agera” utifrån ett satt manus och då blir resultatet vare sig bra eller trovärdigt

Samarbeten varierar, det kan vara Instagram inlägg, Insta stories eller en kombination av båda.

 • Eftersom det är viktigt att ha en igenkänning/röd tråd i flödet är det viktigt också ur det perspektivet att Influencern kan styra inläggets utformande. Det gynnar även kunden för annars kan det sticka ut och verkligen kännas som ren reklam.
 • Ännu viktigare blir det när det gäller Insta stories när Influencern ska prata i tal till sina följare. Tonaliteten måste då vara Influencerns egen annars skadas trovärdigheten och budskapet uppfattas inte som ärligt.

Våga släppa kontrollen..

Om man ska jobba med Influencer Marketing som ett verktyg i sin marknads mix måste man alltså tänka annorlunda än om man jobbar med reklamfilm, annonser på nätet eller vad det nu kan vara. Den viktigaste och största skillnaden är ”våga släppa kontrollen”.

Man måste lita på att den/de Influencers du valt att samarbeta med känner den målgrupp du vill nå väldigt mycket bättre än dig och utöver det vet hur just hen ska kommunicera med sina följare för att säkerställa trovärdighet och högsta möjliga engagemang.

Samarbetet..

Det är väldigt enkelt att beskriva hur vi som konsumenter möts av samarbeten. Låt oss ta ett samarbete med Instagraminlägg som exempel där Bianca Ingrosso marknadsför Gina Tricot.

Bianca lägger upp bild iklädd kläder från Gina Tricot med en text som även anger en form av ”rabattkod” typ Bianca20 vilket innebär att koden ger 20% rabatt vid ett köp. De allra flesta har även med ”swipe” funktionen där man via profilen kan komma direkt till företagets hemsida och erbjudandet. Utöver detta lägger hon upp ett antal överenskomna hashtaggs däribland självklart #ginatricot.

Instagraminlägget får sedan förhoppningsvis ett högt engagemang och många besök på hemsida som genererar många köp.

Hashtaggen Gina Tricot som Bianca angivit får spin off effekter både på Instagram och Google.

The other way around..

Skulle Chanel anlita Influencers för att skapa inlägg med rabattkoder? Nej, det är det nog ingen av oss som tror. Möjligtvis ger de världskändisar en gratis väska för att hon ska synas med en Chanel väska och i den bästa av världar hashtagga Chanel. Om vi tar just Chanel som exempel fortsatt så betalar ju människor för att få bära en butikskasse (dvs de köper en butikskasse) och hashtaggar mer än gärna Chanel eftersom det är 100% status.

Det finns en variant på Chanel exemplet med den skillnaden att den som bär produkten har betalat fullt pris för den men ändå aktivt gör reklam för den. Vi ser en klar ökning där konsumenter uppmanas att hashtagga företaget när konsumenten bär/har företagets produkt. En vanlig belöning för att man gör det är att man kan bli utvald och få vara med på företagets Instagramflöde – lite likt tex en Influencers Dagens outfit inlägg. Vi deltar då aktivt till att vara ambassadörer för företaget och företaget får då de spin off effekter de normalt har fått betala för gratis – det här kallas User generated content.

Tävlingar på tex Instagram har funnits under en längre tid där man ska hashtagga företaget och ”adda” två vänner är ett annat exempel men jag tycker inte att det är samma typ av fenomen.

Finns det någon risk med User generated content?

Nja, man kontrollerar ju inte vem som är ”ambassadör” för företaget genom att vem som helst kan hashtagga. Man kontrollerar däremot vem/vilka man lyfter fram och placerar i sitt eget flöde. Den enda reella risken är nog att det är ”fel målgrupp” som hashtaggar och att inläggen inte håller en tillräckligt bra kvalitet. Den största ”risken” tar kanske restauranger då det är svåraste att fotografera är mat men vi söker ju inte på Instagram efter restauranger på Instagram och sitt eget flöde kontrollerar de ju så sammanfattningsvis är det lika positivt för dem med User generated content som för alla andra.

Vilka kan arbeta bäst med User generated content?

 • Starka och etablerade varumärken/företag
 • Moderna/trendiga varumärken
 • Företag som arbetat med Influencers kan i steg två nå hens följare och uppmana dem att hashtagga

User generated content är något vi definitivt kommer att se mer av framöver. Många olika format och kanaler, tex uppmanar vissa Poddar lyssnarna att hashtagga podden när de lyssnar med chansen att bli framlyft i tex en av poddens Instastories.

Jag beskriver till 98% Instagraminlägg eftersom det blir för komplext att ”analysera” alla kanaler. Instastories ökar mer och mer när det gäller samarbeten, bla beroende på att variation behövs men även för att vissa produkter/tjänster gör sig bättre levande istället för ett statiskt inlägg. Detsamma gäller för Instagram vs Youtube; vissa produkter/tjänster gör sig mycket bättre eller kanske till och med kräver rörlig bild och tal. Instastories kanske inte är tillräckligt pga av tiden och då är Youtube det alternativ som är bäst.

Precis som jag tidigare skrivit om att min blogg har mest läsare på söndagar är bästa tiden för en Influencer att lägga ut ett samarbete på söndagar (från runt 17.00). När det gäller inlägg på vardagar generellt så är det mellan 18.00-20.00 man ska posta sina inlägg om man vill ha ett högt engagemang. Hur högt engagemang har du? Blondinbella har som vi vet ca 1,5% och Greta Thunberg runt 12%. Ju fler följare desto svårare rent generellt att ha ett högt engagemang. Blondinbella har 367 000 följare och Greta 2,4 miljoner. Hur högt engagemang jag har? Det ligger runt 15% men så har jag inte ens en bråkdel av antalet följare en Influencer har 😃

Nästa del har ”rubriken” Can you fake it? – den kommer att djupdyka i och ta utgångspunkt i en artikel jag fått en länk till av Bengt. Är det möjligt att skapa en Instagramprofil som inte finns och få denna profil att bli en Influencer med möjligheter till betalda samarbeten? Är det möjligt i vår värld där vi både kan mäta och kontrollera det mesta men där så mycket är ”fake”? Vi får se i del 9 helt enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.