Missar jag midsommar?

Lite tidigt ute kanske för det är ju två veckor kvar till midsommar.. Någon 100% tradiotionell midsommar kommer jag ju inte få uppleva men egentligen är det inte så himla mycket man missar..

Svensk midsommar – vad ”missar” jag?

Först och främst familj och/eller vänner vilka man skulle ha firat med. Det är ju alltid tråkigt, oavsett högtid och även vid andra tillfällen finns saknaden där.

Det som jag kommer missa och sakna är alla de vackra vildsblommor som växer runt om och även vissa typiska svenska sommarblommor som tex Riddarsporrar. Här är utbudet av snittblommor allt annat än bra.

Det jag kommer missa men inte sakna är dans runt midsommarstången, hoppa säck och små grodorna och det andra.

Det jag kommer missa men inte sakna är att klä midsommarstången.

Det jag kommer att missa (tack och lov) och inte sakna är den svenska midsommarfyllan.

Sammanfattningsvis kommer jag sakna familj, vänner och svenska sommarblommor. Det kan man nog leva med.

Svensk midsommar- vad behöver jag inte missa?

Jordgubbar, även om inget slår de svenska jordgubbarna.. men jag kommer i alla få jordgubbar.

Sill, ägg & färskpotatis. Kommer garanterat finnas i svenska butiken. Hoppas den svenska färskpotatisen fortfarande är liten och färsk (med tanke på den tidiga sommaren i Sverige och att den ska transporteras hit)

Snapsar, om jag nu skulle vilja ha det men det vill jag inte för jag får inte kombinera min medicin med alkohol. Kan inte påstå att jag lider av det..

Midsommar infaller ju i år som alltid på en fredag och i år är det den 22/6 som gäller. Kommer fira enkelt men åka till svenska butiken och köpa lite sill, potatis, knäckebröd & en västerbottenost. Då är jag mer än nöjd med årets midsommarfirande..

San Juan – två dagar senare..

Två dagar senare, dvs på söndagen firas San Juan i Spanien. Det ska vi vara med och fira, verkar vara en häftig upplevelse. Kommer nog inte delta i alla ritualer men kan i alla fall vara kul att se. Vissa delar har en del liknelser från vårt midsommarfirande;

Kvällen innan (lördag) ska man samla ett antal örter som tex fläder, lavendel mm och lägga i en typ av bunke. Den ska ute över natten så att det samlas dagg sedan ska man tvätta ansiktet med vattnet som örterna legat i. Man kan oxå spara och torka örterna över dagen och lägga under kudden på söndagsnatten.

Framåt kvällen samlas familjer och vänner stranden för att äta middag i hop. Eldar spelar en stor roll under San Juan men innan dess ska några andra ritualer göras men jag berättar klart om eldarna. Det tänds eldar runt midnatt och när elden lagt sig lite så ska man hoppa över elden sju eller nio gånger(det kommer jag hoppa över med risk för brännskador:) När man hoppar över elden ska man ropa Meigas Fora för att skrämma bort häxorna.

Under kvällen och innan eldarna tänds ska man gå ut i vattnet och ställa sig med ryggen mot havet och först kasta en blomma över axeln, sedan samma sak med en frukt för god hälsa och slutligen ett mynt för god ekonomi. En del badar oxå nakna med ryggen mot månen för att bli av med negativa energier. När du är klar med den här ritualen ska du låta vågorna skölja över dig sju eller nio gånger och avsluta med att tvätta ditt ansikte i vattnet..

Lite att stå i om man ska hinna med alla de där ritualerna så jag tror nog att jag kommer begränsa mig rejält och till största delen vara åskådare. En sak jag absolut vill göra är att ta med pic nic och äta på stranden i väntan på att eldarna tänds. Jag får berätta mer när jag upplevt San Juan..

En annan ritual är att tvätta ett klädesplagg i havet.. detta för att förbli ung och hälsosam under året..

I övrigt en tur till Puerto Banus i dag, handlat mat, tvättat och tittat på fotboll. En alldeles vanlig dag med andra ord.

                         Kram

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.