Eldsjälar & Shopping utan gränser..

ÕEldsjälar

Det finns eldsjälar inom många områden, det vi inte minst genom den årliga galan Årets Eldsjäl. Där uppmärksammans olika typer av människor som ofta på volontär basis lägger ner massor av tid, kraft och engagemang. Människor man imponeras av och som förtjänar all uppmärksamhet och vår tacksamhet för det arbete och engagemang de lägger ner. Något som också finns i hög utsträckning men som inte uppmärksammas lika mycket är allt arbete med djur.

Här på Costa del Sol känner jag till två organisationer som arbetar med att ”räddaoch hitta nya hem till övergivna hundar. Den ena organisationen finns i Estepona och den andra i Nerja. Det kanske finns fler som jag inte känner till. Här i Marbella ser jag aldrig några herrelösa hundar men det behöver inte betyda att de inte finns.

Hundstallet i Estepona

Foto Mimove

Kvinnan på bilden heter Mary och är ordförande för Hundstallet/hundhjälpen i Estepona. De längtade till ett liv i sol och värme och hennes arbete med hundarna kom till av en slump då hon och hennes man hittade en övergiven skadad hund i ett buskage. De tog hunden till veterinär men tyvärr lyckadades man inte rädda livet på den hunden. Det som det däremot medförde var Marys engagemang i att försöka göra vad hon kunde för att rädda så många hundar hon kunde. I dag är de två anställda och en mängd volontärer. Lokaler/mark upplåter kommunen till dem gratis. Det är inget litet hundstall vi pratar om, här finns plats för 150 hundar. De både hittar hundar ute, hundar lämnas in och nyligen stod en kartong med sju små hundvalpar utanför grindarna när de kom till ”jobbet” på morgonen. De gör ett bra jobb och lyckas ge många hundar nya och kärleksfulla hem varje år. Bland annat har våra kompisar Tom & Annie tagit sig an en hund som nu bor med dem i  Sverige eftersom de flyttat hem igen. Vi märkte när vi köpte Tintin i glasburen i djuraffären att han hade svårt med tillit, hans tidigaste månader innan han hamnade i glasburen hade nog varit svåra. Det tog väldigt lång tid innan vi fick gosa ordentligt med honom och ännu längre tid innan vi fick gosa/röra hans ansikte men nu är tilliten total och han är hur gosig som helst..

I dag en lycklig hund.
Foto: Maja


Shop until you drop..

Skandinaviens största shopping center Ullared, är ju vad man skulle kunna kalla ett nästintill ofattbart fenomen. Jag tillhör nog en minoritet av Sveriges befolkning för jag har aldrig varit där. Det har ju växt enormt och var vid starten 1963 ”bara” ett varuhus nu finns camping, stugby, hotell och väsentligt större butiksytor. Att det är billigt det har väl inte undgått någon men i övrigt så visste jag väl att det var ett varuhus som då utvecklats vidare, att TV- programmet bidragit till att skapa två profiler som man byggt upp som lite av egna varumärken Morgan och Ola-Conny. Av en händelse råkade jag se en kvart på TV-programmet och blev lite nyfiken. Googlade fram lite fakta och man kan ju knappt tro det är sant. Något som är sant är att detta verkligen är imponerande entreprenörskap:

 • Omsättning 5,2 miljarder/år
 • Antal besökare 4,8 miljarder/år
 • Försäljningsrekord på en dag 37,3 miljoner kronor
 • Besöksrekord på en dag 28 700 personer
 • Längsta kön för att komma in i varuhuset 1,4 km
 • Genomsnittsbesökaren är en kvinna43 år som tillbringar 4 timmar och 44 minuter i varuhuset och spenderar 3 300 kronor.
 • Man säljer 1,2 miljoner par byxor/år
 • Man säljer 1,7 flaskor schampo/år
 • Man säljer 4,6 miljoner leksaker per år

Sifforna är från 2015 vilket var det senaste jag hittade.

Man har ju nu camping, stugby och hotell. De har massa olika hotellpaket men ett vanligt dubbelrum med frukost  kostar 1 100:- Kollade tre datum i juli som jag valde på måfå två datum var redan fullbokade..

Man har ju även börjat använda (Morgan och Ola-Conny som av någon outgrundlig anledning blivit jättepopulära) sina profiler och lägger ut produktion av Ola-Connys hamburgerbröd mm vilket är ett mycket smart sätt att tjäna ännu mer pengar på varje såld förpackning av hamburgerbröd och andra produkter de tagit fram.

Ola-Conny var med i Hela kändis Sverige bakar och i Robinson och gör då inte bara reklam för sig själv utan ännu mer för Ullared. Med andra ord.. att tacka ja till produktionsbolaget som ville producera Ullared var mer än smart gjort..Det här..

..kommer jag sakna.. De blommande syrenhäckarna som utöver sin underbara doft ger en den där förväntansfulla känslan av sommar. Framförallt sommar & skärgård.

Det här längtar jag efter, känns ursvenskt men jag kan precis lika gärna göra det här (och det tänker jag göra)

                              Kram

2 reaktioner på ”Eldsjälar & Shopping utan gränser..”

  1. Hej!
   Ber om ursäkt för att jag inte kollade med er först, det skulle jag naturligtvis gjort. Skriver ofta väldigt sent på kvällarna och då är det lätt att inte tänka på att kolla av. Hur som helst så kan jag passa på att berömma er hemsida och nyhetsbrev. Riktigt bra. Har jobbat som marknads/kommunikations direktör på Coca-Cola så är rätt ”kritisk” till mycket man ser. Fortsatt lycka till! Hälsar Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.