Villa Tiberio & El Gran Gatsby

Det blev inte många rätt av kvällens planering:) Sveriges Yngsta mästerkock är i morgon, det blev sallad till middag men en blogg om två unika restauranger ska jag väl kunna prestera (och smörja in hårbotten ordentligt)El Gran Gatsby – Guide Michelin

El Gran Gatsby ligger ute på piren precis vid vattnet i Puerto Banus. Restraurangen består av en stor restaurang inomhus, en utomhus. Lounge/terass ute och en trendig bar inne. Skulle man sätta en benämning på restaurangen skulle det nog vara avantgarde. Från restaurang och lounge ser du hav, berg och hamnen där de allra lyxigaste båtarna ligger. Den har oxå en stjärna i Guide de Michelin så det är inte mycket man kan kan klaga på. Tvärtom.Varierad meny – ”billigare” än vad man skulle tro

Eftersom restaurangen ligger längst ut piren har du som sagt översikt över hela Puerto Banus hamnområde, havet, bebyggelsen och bergen. En middag här som avslutas med en kaffe eller drink på utomhusterassen/lounchen är svårslaget. Menyn är varierad och priserna väsentligt lägre än vad man skulle kunna förvänta sig av en Guide de Michelin restaurang med det läget. Jag har ätit här några gånger, även om det var ett bra tag sedan sist, och har aldrig blivit besviken.Definitivt prisvärt

Restaurangen är en av få där det är lika trevligt att äta sin middag inne som ute. Du måste inte heller äta middag, du kan även komma hit för en drink på terassen/utomhusloungen och bara njuta av miljön. Menyn är varierad, vill du ha en traditionell spansk paella eller en ”internationellrätt så hittar du garanterat någotmsom passar dig. Det är inte billigt men heller inte dyrt och väger du ihop matens kvalitet, omgivning och atmosfären och pris så är det definitivt prisvärt och ett ”måsterestaurangbesök när du är i Marbella.Villa Tiberio

Det här är Villa Tiberio, en stor villa där restaurangen huserar. Stort fokus på italiensk mat och en meny med många olika rätter. Restaurangen ligger på en tomt som jag skulle uppskatta till cirka 30 000 kvm. Sandrogxxx som ni ser på bilden är restaurangens ägare och kommer ursprungligen från Neapel i Italien. Efter ett antal år i London där han drev nattklubb/restaurang hamnade han i Marbella och köpte då Villa Tiberio. Anledningen till att han lämnade London var att han tröttnade på det i princip alltid gråa & trista vädret. Varför det blev just Marbella som blev ”slutdestinationen” tror jag inte han kommer i håg själv. Han har hållt till här i cirka 25 år nu och är fortfarande på sin restaurang varje dag (om han inte är på semester).Besatt & Social

Sandro är helt besatt av två saker:

Trädgård & växter. Villa Tiberio har den absolut största och vackraste restaurangträdgården du kan hitta i Marbella. Trots att han är rik som ett troll ser du honom ofta räfsa löv eller hjälpa trädgårdsmästarna med arbetet i trädgården. Social är han oxå, slår sig gärna ner vid några gästers bord och pratar (rätt mycket om sig själv om man ska vara helt ärlig). Hur som helst så är han trevlig och får alla att känna sig välkomna.

Statyer Jag inte hur många statyer har i Villa Tiberio trädgård men många är det. De allra flesta i marmor. Han importerar dem från Italien och det är inga små bordsdekorationer vi pratat om här så jag vågar inte ens tänka tanken vad en enda staty kostar frå beställning till den står plats i trädgården. Det är inga standard modeller han beställer heller och stooora är de.Den godaste hummerpasta jag ätit var på Bo Nilssons 50-årsdag (då chef på Liljevalchs) som han firade på Blå Porten. Jag serverade och passade på att tjuvsmaka, den var grymt god och jag kommer nog aldig äta någon så god igen. Den näst godaste som ligger snäppet under är på just Villa Tiberio. Den är oxå galet dyr och priset därefter så det är inget jag går ut och äter. Men om man nu har pengar och vill äta en riktigt god middag i en helt unik miljö så blir Villa Tiberio ändå prisvärt. Men det är på sommaren när du kan sitta ute i den ljuvliga trädgården med alla sina växter, vackert upplyst, fontänen och de unika statyerna. På vintern är maten så klart lika god men utemöblerna har flyttats in och utgör stol & bord inne i en restaurangmiljö nog sett sina bästa dagar. Så som totalupplevelse (tack vare trädgård/miljö) är den prisvärd på sommaren men inte under lågsäsong).Kvarterskrogen

Cirka fem minuters promenad ”hemifrån” ligger ett par kvarterskrogar. Någon asiatisk, någon italiensk, någon lite mer standard utan direkt inriktning osv. De varierar i både pris och kvalitet. Inte så att vi går ut och äter ofta men om vi gör det så är det någon av kvarterskrogarna som vi går till. Det är bra kvalitet till högst rimliga priser, här får du en varmrätt och dryck för två för i princip samma pris som du får en varmrätt utan dryck på de två andra jag beskrev (ungefär). Nu kommer det bli dags att upptäcka restaurangerna på andra sidan Gamla stan när det blir dags att äta ute nästa gång. Där tror jag man får en middag för två för max 200 kronor och det om något kan man väl kalla prisvärt.Hamnade hos Pappa ett tag i dag så allt som var planerat blev inte gjort. Ska börja dagen i morgon med en ny To Do lista och en mat/inköpslistan. Sedan är det hög tid att planera städningen för där ligger jag lite efter. Tror det ska bli dåligt väder i morgon precis som idag. I dag har det verkligen varit uselt med en temperatur runt 10-111 grader och vissa studer ha det vräkt ner regn. I morgon ska jag komma ihåg att kontakta min farbror som kommer nästa vecka och be honom köpa med snus och en bok jag sett ut.

                  Kram ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *