Affärsplaner..

image
Jag vet faktiskt inte hur många Affärsplaner jag gjort, eller gått igenom och givit feedback på planer som andra gjort. Jag tror inte heller att jag vill veta det..
I storföretagen läggs, eller i alla på min tid i den världen lades det oproporotionligt mycket tid på att skapa dessa Affärsplaner, eller Business plans som de oftast kallades. Snygga presentationer i PowerPoint med mängder av sidor. Problemet var bara att endast en bråkdel hängde med under hela året. Hur många planer, eller stora delar av planer som
bara blev en ”skrivbordsprodukt” vågar jag inte ens tänka på.
Jag menar absolut INTE att det är fel att göra Affärsplaner utan det är direkt avgörande för att veta vart man är på väg och hur väl man presterar i förhållande till det. Men det räcker med några få sidor inte som på min tid 50 sidor.

När man sedan går och blir entreprenör så hamnar det där med en vettig Affärsplans process i skymundan. Dels för att man kanske det första året har några grundläggande saker att arbeta med/mot men det är svårt att vara 100%’konkret när allt är nytt och det praktiska tenderar att ta överhanden. BIG mistake! Riktning och mål och vad man ska göra för att uppnå målen är ingenting annat än ett måste. Både för en själv som ägare men också för alla medarbetare. Hur ska de veta vad som förväntas, planeras och om de gör ett bra jobb om det inte finns en konkret plan med konkreta mål?

Det har ju varit tuffa år på flera sätt med sjukdom, för många projekt på en gång och annat som kommit i vägen. Men nu finns det ingenting som kan ursäkta att det inte görs..
Tydliga, lättöverskådliga planer med konkreta mål. Jag ska börja med min personliga affärsplan och sedan utifrån den jobba vidare med teamen i de olika företagen vi har och få dessa planer på plats. Inte bara på på plats för sakens skull utan för att vi ska ha framförhållning i det vi gör och vara mycket mer proaktiva. Självklart också ett antal mål som ALLA som jobbar ska känna till och som ska följas upp och kommuniceras till ALLA varje månad. Det är det första målet i min egen Business Plan..

Är helt säker på att alla kommer att tycka att det är mycket roligare att jobba om man fått vara med och påverka både aktiviteter och mål.
Missar man sedan att kommunicera hur det går och diskutera åtgärder vid avvikelser som kommer att hända så kan man lika bra låta bli stt göra planen överhuvudtaget. Exakt hur det kommer se ut och vilken mall jag kommer ta fram återstår att se men två saker vet jag;
1. Det är inte antalet sidor som avgör om en plan är bra. Max 4-5 sidor per företag är mitt mål.
2. Delaktigheten är totalt avgörande för att det inte ska bli en pappersprodukt.

Är det något jag kan så är det just att göra Affärsplansmallar.. Har aldrig gjort någon egen personlig plan så det ska bli intressant..

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.