Nu kanske jag provocerar..

..vissa och generaliserar en del, men jag bara måste skriva av mig om det här..

image
Det här är Madeleine Albright, USAs första kvinnliga utrikesminister (inte nu längre). Född 1937 i Prag och var USAs utrikesminister under Bill Clinton 1997-2001. Man kan tycka vad man vill om henne men hennes kompetens och tuffhet kan man inte inte ifrågasätta. Hon har uttalat ett par bevingade ord:
”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”

Det finns tyvärr en anledning till att hon uttalat dessa bevinga ord.. Om vi börjar med barndomen..

image
Kommer ni håg när man sisådär från 5-6 års åldern började ha en bästis eller ibland flera bästisar? Så länge man var två tjejer som hängde ihop gick det hur bra som helst. Var det tre ”bästisar” som skulle hänga ihop en dag så var det nästan alltid så att två höll ihop lite mer, kanske viskade lite och den tredje kände sig oundvikligen lite utanför. Ja, jag generaliserar men tror många känner igen det. Från den åldern och under skoltiden har tjejer svårt att vara tre. Var och en tillsammans med vem som helst av bara en av de två andra går hur bra som helst men inte båda samtidigt utan att någon känner sig mindre med..

image
När vi sedan blir lite äldre och lämnar typ högstadiet eller i värsta fall gymnasiet så blir det bättre. Då hänger tjejgängen ihop och man kan vara ett helt gäng tjejer som har jättekul utan att någon känner sig utanför. Visst, det skvallras kanske lite om varandra och tycks en del och så men i det stora hela blir vi bättre på att umgås i grupp som och med tjejer.

image
Sedan händer något jättekonstigt.. Inte alltid men tyvärr ofta. Vi vet att i framför allt bolagsstyrelser men även i ledningsgrupper är den manliga dominansen stor. Är det för att dom är smartare, bättre och duktigare än kvinnor? Nej, med ett undantag de är generellt sätt bättre på att hjälpa varandra in i olika styrelser etc. För nu händer något med en hel del kvinnor. De gillar att vara den endera kvinnan i ledningsgruppen eller styrelsen. Jag vet att alla absolut inte är så men har stött på det lite för många gånger för att kunna bortse ifrån det.

image
Nu blir det för vissa kvinnor intressant att klättra ensamma på karriärstegen och vara den enda kvinnan i ledningsgruppen eller den där styrelsen. Varför? Är man drottningen då eller är det prinsessdrömmen? Jag har absolut ingen aning mer än att jag tycker det är skrämmande.
image
Det har blivit lite bättre och blir säkert bättre för varje dag som går för om vi ska få till jämställdhet på riktigt då måste vi kvinnor hjälpa till att ”promota” varandra och inte tvärtom..

image
Jag menar INTE att styrelser eller ledningsgrupper bara ska bestå av kvinnor, det lika lite som de ska ska bestå av bara män. Det är just blandningen som är viktig.

image
Om vi då lämnar kompisgänget jobb och bara tänker kvinna möter kvinna..
Nu kan de mest intressanta saker börja hända..
Mycket grovt generaliserat, jag vet..
1. Ett problem har uppstått, man har missat att göra något i tid. Det går att lösa om man vill, dvs att en extra ansträngning krävs/görs. Typexempel kvinna 62 som är så trött på sitt jobb och säkert en massa annat oxå får då frågan av:
1. En yngre kvinna
2. En man
Det finns såklart vare sig någon allmän sanning eller statistik här men min gissning skulle vara:
1. 50% av fallen är det omöjligt att lösa och ingen extra ansträngning görs om det är en yngre kvinna som är innehav av hjälpen
2. 75% av fallen går att lös och en extra ansträngning görs om det är en man, gärna lite yngre än 62 men inte heller 22 (självklart beroende på om mannen är trevlig och smart nog att spela på just det faktum att han är en trevlig man..

Här är det egentligen ingen kvinnofråga, för jag tror förhållandet är ungefär detsamma om det är en man som är 62 osv.. men då är de 75% till kvinnors fördel..

Förlåt alla ni som inte alls är så här & ni är många, men jag vill bestämt hävda att kvinnor är mycket sämre på att hjälpa andra kvinnor än vad män är på att hjälpa varandra.

Nu kanske det är tur att kommentarsmöjligheten är stängd, hade kanske fått massa skäll annars. Nu är hur som helst Alexander min IT hjälp i Trollhättan tillbaka från sin semester så nästa vecka ska jag se om han kan hjälpa mig att öppna upp kommentarsmöjligheten igen utan att jag får alla dessa reklam spam. Saknar era kommentarer men saknar INTE att rensa de ca 150 spam kommentarerna per dag.

Kram till alla men en extra stor till alla som är för mångfald oavsett om det gäller kön eller något annat..