Charter & Second Hand….

Hej,

Trots alldeles för sen bedtime gick jag upp åtta och körde den vanliga starten. Hundarna var lite trög startade så vi kom ut ganska exakt klockan tio. Det var en helt underbar morgon (ja, jag tjatar). Mycket folk ute och promenerade = extra kul för hundarna.

Har hunnit sätta ✅ på en hel del grejer och ska ge mig iväg och handla snart men har lite svårt med mat-fantasin. Får väl scrolla lite för att få lite inspiration – vill inte gå utan en ordentlig inköpslista. Dels är det ”jobbigt” att planlöst gå omkring för att få inspiration och dessutom glömmer jag alltid något som behövs till det jag kommit på att jag ska äta.

Blir ju tyvärr inget restaurangbesök med de vänner som är nere på lite julledighet nu men dom kommer ju tillbaka. Skulle ha gått ut med Mercedes nu efter helgerna men vi får vänta till i februari.. samma sak med Pedro och Emile.. Men man måste väl få fika på stan om man sitter ute (en ren gissning) så det är planen att jag ska göra med en från bokklubben nu i veckan.

Hade såklart hunnit med middagarna men har så mycket annat att sätta full fart med nu så jag kommer att vara fullt sysselsatt ändå.

Jag har ju länge gått mellan 8 000 och 10 000 steg per dag och det var min ambition även för i år. Men jag har insett att det inte kommer att vara helt enkelt de dagar jag inte går till stan eller går och handlar. Dom stegen med Doggisarna skulle innebära att jag skulle vara tvungen att vara ute i flera timmar varje dag. Det går ju inte framåt hela tiden när vi är ute.. Är väl ute med dem drygt 1,5 timme om dagen och då kommer vi inte upp i 8 000 steg.. Men snart kommer vandringarna igång igen och då är det full fart framåt hela tiden 😃

Har en speciell mindre väska som jag har när jag går ut med hundarna.. lätt att hänga ”över magen”., Den är beige och har fått hänga med lite för länge.. Den har blivit fult fläckig och något mörkt plagg har färgat av sig.. dags att byta ut den alltså. Hittade en riktigt fin och bra i butiken igår – svart med ett mönster på en del av väskan. Såg och kändes som helt ny – tre euros och nu blir det en lite snyggare hundpromenads-outfit 😊Inköpslistan klar och dags att rulla iväg med Dramaten. De där köttbullarna jag tänkte på igår kom jag på var lite för jobbigt efter en soppig natt.. Gör det istället väldigt lätt för mig och gör ugnsstekt lax som jag kryddar ordentligt och har potatismos, dill & citron till..

Istället för köttbullar gör jag pannbiffar imorgon – gör ett ”gäng” så att jag kan frysa in. Ska ta efter Pappas recept – han kör med Sambal Olek i sina pannbiffar för att få lite sting..Det blev ju inget ansiktsvatten på Arlanda.. Ska till stan på tisdag och går till Primor och kollar vad de har. Primor är ungefär vad Kicks är i Sverige skulle jag tro.. Dom har allt ifrån billiga produkter till de riktigt exklusiva varumärkena.. Med billiga produkter menar jag att de har en liten avdelning där läppstift, nagellack etc kostar en euro.

Läste lite om hudvårdsrutiner och när jag tycker att jag är ”duktig” så gör jag en bråkdel av det jag ”borde” göra.. Tio olika steg som kvällsrutin rekommenderades – vet att det finns en hel del människor som kör liknande rutiner men det skulle jag nog inte riktigt ”orka” med 😊

Hursomhelst så läste jag om en sådan där grej man (läs jag) brukade göra förr. Kokade upp en stor kastrull vatten.. När den kokat upp tog man den åt sidan och satt med ansiktet över i 10-15 minuter.. med en handduk över huvudet så att ångan inte skulle försvinna. Det är ju faktiskt ett riktigt bra sätt (hoppar detaljer) så det ska jag börja göra med jämna mellanrum.. Kan ju lyssna på en podd eller bok under tiden för det är inte superkul att hänga över den där kastrullen..

Förr badade man en gång per år – julbadet (typ) och nu ”ska” man ha en hudvårdsrutin i tio steg på kvällen. Tiderna förändras men det här var väl ett rätt dåligt exempel på ytterligheter .. Det är ju inte heller alltid så att saker förändras och aldrig mer kommer tillbaka utan det kan både komma och gå.

Om man bara tar två exempel av det jag skrivit om det senaste dagarna och börjar med resor..

Förr åkte man på charterresor och dom såg ungefär likadana ut. Resmålen varierade såklart och man kunde välja mellan lite olika vanliga hotell och sedan blev lägenhetshotell mer och mer populärt. Reseledarna ”tjatade” om att man skulle följa med på någon eller några av utflykterna i utflyktsprogrammet eftersom det var en ”bonus” för dem.. Grundlönen var inte direkt skyhög 😃


Foto: Linda Oberg

Åkte man till Spanien kunde man vara 100% säker på att en av ”utflykterna” var den klassiska Grisfesten. Den är precis vad den heter – i alla perspektiv. Ät och drick hur mycket du vill var inte riktigt ett koncept som funkade för alla – framförallt inte grabbgänget från Sundsvall.. Förlåt Sundsvall men nu är det egen erfarenhet 😃

Stupfulla lååångt innan bussen gick hem, kräktes kanske t.o.m. på bussen och den stackars familjen eller paret som också följt med på Grisfest såg mest skräckslagna ut. Hade nog inte förutsett den fulla innebörden av konceptet Grisfest 😃

Alla charterresor var givetvis inte så här och inte alla Grisfester heller men det skedde en övergång.. Det blev inte riktigt okej att åka på charter – det var för ”svennigt” helt enkelt och andra typer av resformer började komma. Men charterresorna fanns givetvis med hela tiden men ändrade sina resor och koncept så att de skulle hänga med – bort med grisfester och reseledare som drack ihop med resenärer etc etc.

Idag är charter allt ifrån den billiga ”sista minuten resan” till ett budgethotell, all inclusive resor och riktiga lyxresor. De som anpassade sig snabbast till att det fanns olika behov var dom som tog över och överlevde.. TUI är väl det bästa exemplet på det. Idag är det mer än okej att åka på en charterresa – det är t.o.m. ett väldigt bra att resa på.

Ja, jag var på den där Grisfesten på Teneriffa tillsammans med Titti.. Nej, vi var inte skräckslagna men heller inte speciellt roade. Nej, jag har inte varit på någon mer Grisfest och jag tror inte att Titti heller varit det.. Ja, jag tror att Grisfester är ett koncept som begravdes för mååånga år sedan 😃Iallafall i researrangörernas regi.. Bild: Aten 2018 😃Det är lite samma sak men tvärtom med ”återvinning”.. För ett gäng år sedan ”skulle” allt vara ”ljust & fräscht’ – rätt fantasilöst och likartat. Att ta ett gammalt skåp och göra om tillhörde inte vanligheterna.. Dels var det för mycket jobb och sedan passade det ju inte in i det ljusa, fräscha och designade..

Det var nog många skåp, bord och annat som hamnade på tippen och nu letar folk efter det för att kunna skapa sin ”egen” och mer personliga möbel..Loppisarna har ju verkligen haft en revival under ett gäng år och nu för tiden kan man inte göra fynd på samma sätt som förr. Men fynd för mig är inte att hitta något värdefullt som man lyckas komma över billigt utan att hitta något riktigt fint.. som inte är massproducerat i Kina.. Det första är såklart ett fynd det också men det är inte av den anledningen jag längtar efter att gå på loppis.

Har under ett antal år varit lite avundsjuk när jag sett människor lägga upp bilder på Instagram när de är på Loppis, att de hittat några fina gamla tallrikar, en sockerskål eller vad det nu kan vara. I sommar kommer jag ju att vara ute på landstället i Roslagen och besök på Loppisar är redan inplanerat 😊

Måla om gamla köksstolar och kanske i olika färger – det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra.. Själv är jag ju precis allt annat än teknisk och händig men jag fick ju till den där spegeln bra så då kan jag väl kanske klara av att måla om också,, Iallafall bestämmer vi det 😊 Går det åt pipan så har jag ju bara ”förstört” en vägg eller i värsta fall ett rum och telefon har jag ju och målare finns det ju i Marbella också 😄 Men jag vill iallafall prova själv först.. Men jag har för mycket annat att göra nu i januari och troligtvis halva februari så den projektstarten får vänta lite.

Något annat som var halvt otänkbart var att köpa kläder på second hand. Det var lite fula butiker och luktade damm – nu överdriver jag men det var lite den stämpeln många second hand butiker hade. Idag är det supertrendigt att köpa second hand och vintage kläder..

Jag älskar jobbet i butiken lite extra mycket för just den möjligheten – att kunna komma över riktigt roliga och fina kläder för en ”spottstyver”. Väldigt ofta kläder som jag inte kommer att se någon annan ha.. Jag köper i princip inga kläder alls längre – hittar det jag behöver i butiken. Nej, inte underkläder 😄

Förutom att det är både kreativt och kul så finns ju också miljöperspektivet – återvinning och hållbarhet. Det här med att återvinna gamla möbler, kläder och vad det nu kan vara är inte en trend – det är här för att stanna. Med tanke på medvetenheten är så stor hos unga så kommer det att öka.. precis som återvinning av det som kasseras och att nya produkter tillverkas av återvunnet material.Jag hörde något helt galet igår i en podd.. Det var SEB’s analyschef som i en dokumentär om Finanskrisen berättade några saker man kan skratta åt mitt i allt elände som den där krisen skapade.. Bland annat hade korvkiosken vid Nybroplan uppgraderat sig och sitt namn till det lite mer fransk-klingande ”Bistro Nybró” eller något liknande och så fanns det ett riktigt Hund SPA på Östermalm.. Vi pratar inte bara det vanliga med tvätt, klipp och klor utan ett regelrätt SPA som dessutom hade Hund-yoga.. Han skrev en artikel om det där Hund SPA:et och yogan och det blev Bloombergs mest lästa artikel den dagen. Nu hade det väl uppenbarligen inte varit några större händelser den dagen men SPA:et visade hur galet mycket var i Stockholm.

Mycket pengar finns det nu igen i Sverige och speciellt i Stockholm. Köparna här är numera i stor utsträckning 35-40 år och många distansjobbar.. Vissa har det som ett ställe att åka till för lite lediga dagar och andra bor här hela tiden. Svenskarna står för 13 procent av köpen av alla lyxbostäder – etta på listan är britter som står för 19 procent. Var prisnivån går för att det ska anses vara en lyxbostad framgick inte..

Åsa Ingrosso la häromdagen upp ett par bilder som bara var text.. Hon får så mycket frågor om hur det är att bo och leva på Mallorca och Marbella fick sig en liten känga.. eller inte Marbella i sig utan sammanfattningsvis;

  • Det anses lite mer ”creddigt” att bo på Mallorca än att bo på fastlandet inklusive Marbella.
  • I Marbella gör folk allt för att visa att man har pengar medans man på Mallorca gör allt för att inte visa att man har pengar.

Visst finns det väldigt mycket mer kultur och en annan typ av natur med alla vikar etc på Mallorca men om man ska jämföra Mallorca med Marbella så måste man ju i så fall inkludera Málaga och hela Costa del Sol.. Då kommer man nästan upp i samma antal invånare som Mallorca.

Ja, visst finns det många som gillar att visa att man har pengar.. Om alla gör allt för att inte visa det på Mallorca har jag ingen aning om men den där ibland lite väl lyxiga grejen som folk vill visa upp här finns absolut men inte bland alla och inte överallt..Såg btw ett inlägg på Svenskar i Marbella idag – någon som ville adoptera bort en liten pomeranian valp som är 13 veckor. Det är inte den på bilden (som är äldre).. kan inte visa den rätta valpen eftersom jag inte hittar inlägget igen.. Det är nog tur det 😊

Nej, hur mycket jag än tycker om hundar så är det inte aktuellt med en till.. Vare sig av praktiska skäl men sedan tror jag faktiskt också att det skulle kunna störa den enormt starka relation som Tintin och Karisma har. Tror nog inte att det finns någon gladare hund än Tintin.. svansen går typ som en propeller hela tiden om han inte sover..Nej, Stjärnorna slottet är inte riktigt ”mitt” program. Det finns absolut vissa avsnitt som är intressanta och bra men rent generellt är jag inte ”hooked”. Jag vet inte om mina öron inte fungerade idag men min uppfattning / sammanfattning av programmet stämde inte alls överens med de andra deltagarnas.. Men.. jag tyckte att den delen med hennes aktivitet var jobbig så då vare sig tittade eller lyssnade jag. Men om man bortser ifrån mig så tycker jag att det var en väldigt bra aktivitet- ett bra sätt att nå ut med så otroligt viktig kunskap. Hur ”bra” det hela blev vet jag förstås inte eftersom jag inte tittade.


Vi har varit ute den sista vändan. Levande ljus på soffbordet och två ”snusande” hundar intill mig ❤️ Imorgon ska jag ju städa undan julen.. Köpte ju två ljushållare som man sätter i glasflaskor på Granit när jag var i Stockholm i november. Har haft grön mossa i flaskan och som ljusstakar har de varit jättefina men vill ju inte ha mossa hela året om.. Kom på att jag tar två nya flaskor och fyller med sand från stranden här nere och så kan jag ändå ha kvar dem.. fast i ny tappning. Lär knappast få ut mossan och det är sådan mossa så jag tror att den funkar lika bra nästa år.. så de två flaskorna packar jag ner med tomtarna ✨Imorgon är sista dagen på jullovet.. Hoppas hundarna är morgontrötta så att jag kan vakna länge till Nyhetsmorgon.. Nästa veckas To Do ska göras klart och jag är redan peppad på att komma igång på riktigt på måndag ✨

Ska inte bara byta glödlamporna imorgon utan även kolla vidare på en idé jag fått ✨

Vi hörs imorgon!

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.