Anki & Ordförståelse….
I går var T’s pappa och systrar och hälsade på hans mamma. Man får ju inte komma in på grund av Corona så personalen hade klätt på henne ordentligt med kläder och så kunde hon sitta i en rullstol på balkongen. Det är ju inte möjligt att veta exakt hur det kommer att bli och vad nästa steg kommer att vara men det som var väldigt positivt att höra var att familjen upplevde henne som bättre än de trott.


Aʀᴛɪᴋᴇʟ….Den här veckan är det dags att skriva en artikel.. eller allra helst ytterligare en halv som jag kan slutföra i början på nästa vecka. Gillar verkligen att skriva men det är ett för mig lite svårt område så ibland kan det ta lite tid att få till det. Jag kan ju inte, som här, skriva rakt upp och ner utan att ta hänsyn till vare sig stavning eller grammatik..

Det är hursomhelst oftast roligt att skriva dem.. när det inte är under tidspress..


ʜᴏ̈ɢsᴋᴏʟᴇᴘʀᴏᴠᴇᴛ….Skrev ju om Högskoleprovet häromdagen och igår fanns ordförståelse delen i Aftonbladet som man kunde köra.. Det kunde jag såklart inte motstå eftersom jag tror att jag åtminstone skulle klara mig hyfsat på den verbala delen som skulle kompensera för ett troligt uselt resultat på den kvantitativa delen.

Hursomhelst så lyckades jag skrapa ihop 17 av 20 poäng och det får man väl säga är okej. Gjorde en tabbe på koral.. som jag läste som korall men jag hade inte koll på att det är typ en psalm ändå.. Man hade tre minuter på sig för den här delen så jag förstår att den spelar en liten roll totalt sett..


Dᴇɴ ᴅᴀ̈ʀ ᴄʜᴇғᴇɴ….De allra flesta har nog träffat på den där ”bussiga” chefen. Den som inte vill ta de där tuffa besluten eller svåra samtalen. Den som alltid vill vara populär, helst av precis alla.

Det är precis så jag upplever Sveriges vaccin-samordnare Richard Bergström. Snart kommer alla att få välja vilket vaccin de vill ha när de kommer för att få sin spruta säger han. En situation där man får välja kommer aldrig att uppstå säger kvinnan från Folkhälsomyndigheten. Hon blir lite tagen på sängen när hon informeras om vad Richard Bergström sagt.. Det här ett av vad jag upplever som rätt så många exempel på när han säger något som människor vill höra och det inte alltid finns en samsyn..Något annat som hände nyligen som kanske inte direkt hör ihop med det här är att det rapporterades in ett relativt högt antal dödsfall en dag samtidigt sitter en strålande glad Richard Bergström i tv och säger att han är så glad att man fått stopp på dödsfallen av de äldre.

Det är givetvis positivt men det kändes märkligt när ett högt antal dödsfall var det senaste som rapporterats in (som rullade i undertexten) och att det nu kommer mer och mer information om att det är yngre människor som avlider.

Jag är kanske orättvis (igen)..


Rᴀ̈ᴋ-ʙʀɪsᴛ….Svenska butiken brukar ha frysta räkor och förvånansvärt nog är de riktigt prisvärda i förhållande till deras priser rent generellt.. Älskar ju Toast Skagen, framför allt den som T gör så någon gång ibland kan det vara gott att byta ut langostinos, grillade eller ”vanliga” mot just en Toast Skagen. Men nu har de inte fått leveranser sedan typ i påskas och om det inte blir ordning med det ska de byta leverantör.. Jag ska inte påstå att jag skulle gå under om de skulle sluta med räkorna.. men som sagt – gott att byta till en Toast Skagen ibland..


Eɴᴋᴇʟ ᴍᴀᴛ….Idag blir det verkligen enkel mat.. tanken med att återuppta det där med ”Italiensk afton” på måndagar har inte blivit verklighet – men det är ju inte för sent..

Idag blir det hursomhelst inte.. Såg att vi hade mycket ägg och lök samt ett bröd vi behöver äta upp hemma.. Omelett till lunch och fransk löksoppa med vitlöksbröd till middag. Gott och enkelt..

Apropå omeletten så kör jag inte en fransk variant rakt igenom.. Krämigheten är det inte helt fel att få till men att det inte får vara någon stekyta bryr jag mig inte alls om.

Jag borde väl egentligen göra en spansk omelett ”Tortilla de patata” som även innehåller potatis eftersom det mer eller mindre är en form av Spaniens nationalrätt.. Den för icke-spanjorer oftast den minst kända ”nationalrätten”. Då kommer Paella på en klar första plats följt av Räkor Pil-Pil som är räkor i vitlök med sting.. Det senare finns det inte många som inte älskar och äter hyfsat ofta..


Eʟ Cᴀᴍɪɴɪᴛᴏ ᴅᴇʟ ʀᴀʏ….Jag vet att jag skrivit om det vid något tillfälle förut men jag gör det igen. Caminito del Rey ligger ungefär en timme härifrån och är ett naturområde där man kan gå den här vandringsleden.. Jag tror att man kan välja hur lång vandring man vill göra och om man vill gå med eller utan guide.

Tror gör jag för att jag aldrig någonsin kommer att gå den här leden och än mindre få med mig T på att göra det. Han är klart mer höjdrädd än mig.

Pappa har såklart gått den, inte en gång utan två.. Han var något år över 75 när han gick den senast och har lovat att inte gå den igen. Jag tror iofs att han inte vill det heller för om han hade velat det så hade han nog gjort det..Den senaste gången han gick var det med hans bror som kommit hit för att hälsa på. Jag kan tacka min lyckliga stjärna för att han kom som planerat.. Man brukar behöva boka biljetter innan, framförallt om man ska gå någon av de guidade turerna så det hade Pappa gjort.

Det blev sedan lite osäkert om hans bror skulle komma och jag vet absolut inte vad som flög i mig när jag sa att jag skulle gå i hans ställe. Det måste ha varit något högst udda infall av ”hur svårt kan det vara” – garanterat svårare än kronärtskockor och Hollandaisesås det är ett som är säkert.

Nu behövde jag vare sig ligga sömnlös innan och darra av skräck under vandringen för han kom som planerat..


Vᴜxᴇɴᴘᴏᴀ̈ɴɢ….Det är kanske inte riktigt rätt att påstå att det är ”vuxenpoäng” eftersom jag i allra högsta grad är vuxen.. mer än vuxen dessutom. Jag har i vilket fall som helst aldrig engagerat mig eller satt mig in det, något som jag inte är ensam om.

Jag borde kanske skämmas men jag har aldrig funderat på hur jag ska placera min tjänstepension eller PPM-delen utan tillhört dem som kört med ”ickevalsalternativet”. Kallas btw något speciellt, ungefär som de som väljer att inte rösta kallas för ”soffliggare”. Nu är det väldigt mycket viktigare att rösta så det gör jag givetvis. Jag ska tillägga att T varit klart bättre på det här..

Nu har vi hursomhelst gått igenom allt om pensioner och vilka möjligheter vi har med våra.. Vi har utifrån det gjort en plan så att vi kan ha en bra koll på framtiden. Nu är det inte aktuellt att ta alla beslut idag men något och att ha bilden helt klar för sig skadar ju aldrig.

Det är som sagt inte korrekt att kalla det vuxenpoäng.. utan snarare ”normalt ansvar poäng”.. men man kan ju ändå få känna sig nöjd över både allt jobb vi lagt ner och att vi har en plan ✨


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴇɴ ᴘʟᴀɴ….Det är nog ingen som är med i Robinson som inte har en plan.. säkert en hel del som tror att de har en plan med någon annan.. Det där med att det aldrig tidigare varit en säsong där så många hugger varandra i ryggen stämmer verkligen. Anki visade hur ”rädda sitt eget skinn” ser ut inför ö-rådet i gårdagens Robinson.. Lite väl uppenbart men hon åkte hursomhelst inte ut.. det beror nog snarare på att hon inte ses som ett hot än något annat..

Hon är en av dem som, åtminstone inför kamerorna, tagit upp det inte helt rättvisa med att det kommer in utmanare 20 dagar in i tävlingen. Har man levt på blåbär, någon märklig gröt och i bästa fall lite kantareller under tre veckor kan jag förstå att det känns när någon som är både pigg och mätt kliver rakt in i tävlingen. Det faktum att William dessutom vinner var och varannan tävling hjälper inte direkt till.. Immunitet är väldigt viktig för honom framöver – han är ett alldeles för stort hot..

Såg såklart kvällens avsnitt.. Det är så mycket reklam så jag undrar vad den egentliga programlängden är.. Det känns som om det är mer reklam just under Robinson än under många andra program. De har väl en viss flexibilitet när det gäller att lägga ut reklampauserna. Jag tror att jag ska ta och mäta den effektiva programtiden i morgon..


William är nog lite väl naiv för sitt eget bästa mellan varven..


Dᴏɴᴀᴛᴇʟʟᴀ….Det blir podd i öronsnäckorna vid bedtime ikväll. P3 ID har släppt ett nytt avsnitt.. den här gången om Donatella Versace. Jag ska inte påstå att jag har koll på vare sig henne, familjen eller modehuset i allmänhet.

Det jag vet är att det var hennes bror Giovanni som var chef (säkert också chefsdesigner) och att han sköts till döds utanför sin bostad för en massa år sedan. Det har väl varit både en och två skandaler i den familjen så det ska bli lite intressant att lyssna på..

När det gäller Versace som modehus så tycker jag att det är för ”bling-bling” över allt ihop..


Dᴀɢᴇɴs ᴅᴀɢ….Det är nästan så att det får bli en tur till Nueva Andalucia och Svenska butiken i morgon.. men bara nästan. Det är tydligen Chokladbollens Dag och de har ju Delicatos chokladbollar där.. Men hoppar nog det för det känns inte så himla viktigt..

Annat var det för ett antal år sedan.. T och jag var helt besatta av Delicatos chokladbollar och kunde med lätthet smälla i oss en förpackning med sex stycken på en kväll.. Jag kommer inte ihåg hur länge den här besattheten varade men det var ett gäng månader iallafall..


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴀᴛᴛ ғɪʀᴀ….Idag är det tydligen Grodan Kermits födelsedag.. försökte komma på hur gammal han kan vara.. Gissade på att han kom tidigt 70-tal men var helt ute och cyklade.. Det var redan 1955 som han kom till.. nu vet ni det..

Idag har jag verkligen rensat.. bland bilder i mobilen och mejlen.. Har ju typ aldrig varit så bra på att rensa.. nu återstår sommarkläderna sedan är det ✅ för ett bra tag framöver..


Vᴀ̈ʟᴋᴏᴍɴᴀ….Ingen tvekan om att svenskar både är välkomna hit och uppskattade – ett bevis på det är den svenska flaggan strax innan ”portalen” in till Marbella ✨Funderar på om måndagskvällen ska avslutas med Netflix.. en film eller kanske försöka hitta någon serie..


2 reaktioner på ”Anki & Ordförståelse….”

 1. Oj, nu blir det en lång rant…

  Jag tycker du är orättvis mot Rickard Bergström. Han är en av de få som jag har haft förtroende för under Covid-tiden. Han svarar på frågor även när det blev besvärligt med leveranserna i början av 2021. Helt uppenbart kan han området han jobbar med vilket man inte kan säga om alla offentliga aktörer i området. Jag har dock missat den intervjun du refererar till.

  När det gäller vaccinationsstrategin så känner jag mig mot min vilja nästan tvungen att försvara Folkhälsomyndigheten. Att vaccinera de äldre först har varit framgångsrikt, riktigt framgångsrikt i förhållande till den höga smittspridning som FoHMs övriga insatser har lett till. Jämför man Italien och Spanien med Sverige så är dödsfallen mycket färre per miljon invånare under 2021. Jämför också antalet dödsfall i Sverige i förhållande till antal smittade andra vågen (december/januari) med tredje vågen (mars/april 2021) så går det att se hur många liv som har sparats. Eftersom de riktigt gamla är vaccinerade eller dog i tidigare vågor så är det då större andel yngre som dör eftersom det är de som blir smittade.
  Bra trådar på Twitter om detta av Jacob Gudiol (en kost- och träningsexpert som är duktig pedagog) i https://twitter.com/JacobGudiol/status/1388226277434351624 och https://twitter.com/JacobGudiol/status/1384435613445853186

  Sedan finns det så mycket annat som har varit fel i Sverige
  – Ingen idé att smittspåra
  – Asymptomatiska smittar inte
  – Munskydd behövs inte i vård och omsorg
  – Det räcker med avstånd, masker behövs inte
  – Barn smittar inte (ändras till barn driver inte smitta vilket är lika fel det)

  1. Hej!
   Jag delar din uppfattning till 100% att han gav ett kunnigt och agerade väldigt bra så jag fick ett stort förtroende för honom.Det var han som fick klä skott när vaccinleveranserna strulade etc och det gjorde han väldigt bra.Det jag kan tycka är att det här nu förändrats. Koordning saknas och det blev väldigt tydligt med det här som jag beskrev.. han lovar att alla snart ska få välja vaccin när de kommer för att vaccinera sig. Kvinnan från FHM säger att det aldrig kommer att erbjudas val och blir helt tagen på sängen när en journalist refererar till Bergströms uttalande/löfte. Det andra är att han satt i tv:rutan och log lyckligt och sa det där att han var så glad att man fått stopp på dödsfallen bland de äldre samtidigt som det rullade en text under att det var många dödsfall inrapporterat den dagen. Jag har dessutom hört att dödsfallen ökar bland de yngre vilket i sig inte nödvändigtvis måste hänga ihop med att det för fre äldre. Sverige har ju fortsatt en situation med en väldigt hög smittspridning och är bland de värsta i Europa men det har ju lyckligtvis börjat vända. Jag dömer inte ut Bergström men just det där ”retade” upp mig lite

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.