Good enough..

image
Det här behöver vi nog alla påminna oss om allt som oftast. Det är otroligt lätt att ställa höga krav på sig själv och lägga massa energi på det vi inte vi gjorde perfekt, eller misslyckades med (för det gör vi alla mellan varven, ingen är perfekt). Lätt att ”älta” det som vi känner att vi kunnat göra bättre, missade eller slarvade lite med. Tänk så mycket energi som ”slösas” på det. Ingen är perfekt och genom hela livet kommer vi att uppleva tillfällen där vi inte känner oss tillräckliga, att vi kunnat göra något bättre än vi gjorde osv.

Klart vi ska lära oss av våra misstag och försöka göra det bättre nästa gång. Klart vi ska försöka göra så gott/bra vi kan hela tiden. Men det är också klart att vi inte är perfekta och därför ställs för höga krav på oss själva och det vi gör..

80/20 regeln är en regel som det rent generellt är sunt att leva efter. Kortfattat kan man beskriva det med:
1. Att vi ska se till att göra saker tillräckligt bra, inte 100% perfekt.
2. För att åstadkomma 100% perfektion ”kostar” det ungefär 80% av tiden av uppnå de sista 20% så resultatet blir 100% perfekt.
3. Om vi inte tillåter oss tillämpa 80/20 regeln som ”standard regel” i livet kommer vi antagligen gå runt och känna oss konstant misslyckade för vi kommer inte hinna med det vi borde. Vi lägger då för mycket tid på de sista detaljerna (de sista 20% så att annat blir lidande och kanske inte gjort alls.

Jag måste verkligen tänka på 80/20 regeln om jag ska hinna med veckans To do lista, annars kommer jag antagligen bara fått gjort 20% av listan, förvisso perfekt gjort då men jag kommer aldrig hinna till de övriga 80% av punkterna på To di listan.
Låter inte som ett så bra resultat totalt sett.

Klart det finns tillfällen där det är 100% och inget annat än 100% som gäller.
image
Ett exempel på det är vi arrangerar bröllop på Fredriksborg och i framtiden Kalmar slott. Det är den största dagen i brudparets liv (eller i alla fall en av de största). Då duger det inte att inte ha 100% koll, göra sitt absolut yttersta för att precis allt ska bli perfekt, såsom brudparet önskat det. Är förresten jättekul att vi har så många bröllop inbokade på Fredriksborg o sommar & att Kalmar Slott är med på topp 5 listan av populära ställen att gifta sig på i Sverige:)

Med ”good enough” och 80/20 regeln menar jag inte att man ska slarva med detaljer eller slarva över huvudtaget utan helt enkelt bli bra på att lägga lagom tid på varje sak man gör så att de blir tillräckligt bra. Att välja vilka saker som är viktiga att verkligen lägga ner tid på så att de blir 100% perfekta, finns massor av exempel på när det behövs….

image
Vi måste tillåta oss att misslyckas ibland, lära oss av det vad vi kunnat göra bättre och gå vidare. Se till att inte gör om samma misstag men absolut inte hänga oss kvar och slösa massa energi på det som är gjort utan ta med lärdomar/erfarenheter vidare och lära oss av dem så att vi konstant utvecklas och blir lite bättre hela tiden.

Jag ska bli bättre på en massa saker, det är jag medveten om. Just precis här & nu ska jag bli bättre på att sova tillräckligt många timmar genom att försöka somna om….

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.