Pippi eller Prinsessa…

image
Det här med kroppsideal och utseendefixering är ju inte direkt någon ny företeelse. Mer fokus på det idag där man säger en sak och gör en annan, med några få undantag som faktiskt oxå gör vad de säger och använder modeller som är lite mer normala etc. Men många är dom inte.

När jag var sex år och gick på lekis skulle vi ha ett uppträdande för våra föräldrar. Förberedelserna började med att bestämma vem som skulle göra vad etc så att en föreställning skulle kunna sättas ihop. Lekisfröknarna bestämde vilka karaktärer/figurer som skulle vara med i uppsättningen och alla skulle få varsin ”roll”. Så långt hyfsat ok – hade ju säkert varit en bra övning att involvera oss sexåringar så att vi fick bidra och utveckla vår kreativitet. Men men det här var tidigt 70-tal så det får väl vara ok.

Dags för utdelning av ”roller” – alla var spända och förväntansfulla. Jag hade min drömroll helt klar för mig: Pippi Långstrump. Men här hade fröknarna en helt annan agenda. Föreställningen skulle ju ha en Prinsessa, en roll ALLA tjejer ville ha, med undantag då av mig som identifierade mig mycket mer och gillade verkligen mycket mer Pippi. Trodde med andra ord att allt var klappat & klart, hade ju ingen konkurrens om rollen.

Vad jag inte hade räknat med var att fröknarna bestämt att den flicka som vägde minst skulle vara Prinsessa, punkt slut. Fram med vågen och upp med alla flickor på ett led. En efter en vägdes och vikten noterades på fröknarnas lista. Resultatet? Jag, som var den enda som inte ville, blev tilldelad rollen som Prinsessa.
Försökte protestera och säga att jag ville vara Pippi. Lönlöst, nu var det bara så att jag tack vare min vikt (eller kanske bättre beskrivet brist på vikt) skulle vara föreställningens Prinsessa.
Alla var givetvis jätteavundsjuka.
Jag har aldrig varit någon Prinsess-tjej, aldrig tyckt att det varit intressant, kul eller spännande med Prinsessor.

Jag kommer inte ihåg ett dugg av själva föreställningen, vad rollen som Prinsessa innebar men jag kommer ihåg min besvikelse.

Vad hade hänt idag om det gått till så här, förhoppningsvis har utvecklingen gått framåt så att det aldrig skulle hända. Men om det skulle hända så tror jag inte att det passerar obemärkt förbi som det gjorde då för alla utom en liten missnöjd Prinsessa…

Kram

2 reaktioner på ”Pippi eller Prinsessa…”

  1. Men Eva, det där var nog något av det mest bisarra jag hört från 70-talet, trots att jag är i samma (unga) ålder som du.
    Ställa alla tjejerna på vågen för att få fram sin prinsessa!!!
    Nej det hade VERKLIGEN INTE passerat obemärkt idag!
    Alltså jag är helt chockad, det där måste jag berätta för min dotter som pluggar till förskollärare på Universitet, hon kommer gå i spinn 🙂
    Kramis Helena N

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.