En julvärd & Ett elakt bArn….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

När fotbollen pågick igår så passade jag på att följa efter Blondinbella och gjorde en rensning i badrummet. Nu var det inte frågan om att det åkte ut flera kartonger med sådant jag inte använder men det blev lite.. några nagellacks-flaskor som av oklar anledning bara hängt med.. Lite annat var det också så nu är det så rensat som det borde vara..

Det gick ju tyvärr inte så bra som det hade behövts i fotbollen.. Även om det på sitt sätt är viktigt att vara med i den A-gruppen så blir jag inte ens i närheten av så engagerad som jag blir i ett riktigt mästerskap.. T var hursomhelst väldigt engagerad under precis hela matchen och levde på hoppet ⚽️


Eᴛᴛ sᴛᴏʀᴛ ᴇʟᴀᴋᴛ ʙᴀʀɴ….I alla dokumentärer om Donald Trump har han beskrivits som en person som redan från barnsben fått lära sig av sin pappa att man skulle vara en vinnare. Det är väl en sak att ha en tävlings- vinnarinstinkt men Trump ville vara det till vilket pris som helst och på vilka sätt som helst. Han beskrivs som en elak mobbare en bild jag verkligen kan förstå.. Hela hans liv har han velat imponera på sin pappa..

Det är ju ofta vanligt att barn brukar vilja bli precis som som sin pappa och ha samma yrke och det stämmer ju även in på Trump. Den stora skillnaden är att andra män blir vuxna – kanske vill de bli som som sin pappa i de delar de har honom som förebild och kanske har de samma yrke. Men de är vuxna självständiga individer.

Donald Trumps brorsdotter skrev ju en bok om honom och det hon säger är att han stannat i barnstadiet rent mentalt och det ligger väldigt mycket sanning i det, om det råder det inget tvivel.

Han har nog på riktigt insett att han inte har en enda chans att vinna valet hur många gånger rösterna än räknas om. Han kommer inte heller att lyckas med att få bort massa poströster för att dessa enligt honom inte är lagliga röster.Det kommer att dröja innan han på något sett erkänner det så varför inte förstöra så mycket man kan, precis som ett riktigt elakt barn..IT-Säkerhetschefen säger att det inte finns några belägg/bevis på att något valfusk skett. Då får man såklart sparken.

Beslut fattas om att dra hem stora delar trupperna från både Afghanistan och Irak – ett beslut som kritiseras av både hans mest lojala anhängare och motståndare. Som om det inte vore nog så sonderas möjligheterna för att bomba Iran.Kina förbereder sig för någon form av sista ”galen handling”. Det gör Trump för att försätta Biden i en situation där han antingen måste fortsätta ha ansträngda relationer med Kina eller bli anklagad för att vara en ”pandakramare”

Det här är nog inte det sista han kommer att göra/försöka göra och det är inte bara ett elakt barn utan ”Ett narcissistiskt, elakt barn som dessutom är psykopat”


Mɪssᴀᴅᴇ ᴊᴜ ʜᴇʟᴛ….Mitt när jag satt och skrev igår dök hon som vann Decenniets Mästerkock upp och lagade mat för Köket eller vad det nu heter på TV 4 är det hursomhelst. Hon gjorde Raggmunk med fläsk, rårörda lingon och en äppelkompott. Blev så sugen, såg sedan att det var Raggmunkens Dag så det ska upp på menyn för nästa vecka.. bättre sent än aldrig.. Hennes raggmunkar var väldigt mycket finare än mina, minst sagt 😄 Men inser att jag ska göra dem i hela stekpannan och inte flera små – då får man dem tunnare och finare.. Som sagt – på menyn nästa vecka ✨


Jᴀɢ ғᴏ̈ʀsᴛᴀ̊ʀ ɪɴᴛᴇ….Journalisten Elisabeth Höglund har förutom skrivit en fullständigt usel bok (ja, jag har lyssnat) nu även synpunkter på Stina Nilsson sadlat om till skidskytte..

”Det räcker inte med att ha skjutit några älgar på hösten för att bli en bra skidskytt”

Elisabeth Höglund

Sammanfattningsvis har sportjournalisterna grovt överskattat Stina Nilssons möjligheter enligt henne. Rätt eller fel – jag har ingen aning för jag kan inte tillräckligt mycket om henne och vilka förutsättningar just hon har för att lyckas.. för det är ju helt och hållet individuellt.

Min poäng är inte om Stina Nilsson har förutsättningar att lyckas eller om hon kommer att lyckas utan varför ”äldre” kvinnor så ofta rackar ner på yngre kvinnor.. Det är ju väldigt vanligt på sociala medier att kvinnliga nättroll hoppar på tjejer/kvinnor och hackar på dem om allt ifrån att de är fula till att de är dåliga mammor. Avundsjukan lyser igenom och är så ful.. Det är givetvis så att det både finns män som är avundsjuka och som är nättroll.. Men för att återigen gå ut på tunn is så vill jag nog påstå att rent generellt så är kvinnor elakare mot andra kvinnor än män mot andra män.. Nu bortser jag ifrån våld.


Dᴇɴ ʟɪʟʟᴀ ʙᴏᴋʜᴀɴᴅᴇʟɴ….Det var ju som sagt många år sedan som jag spelade schack och i ärlighetens namn är väl ”spelade” en överdrift. Jag är inte ens säker på att jag kom så långt som att lära mig ”reglerna”.. Men det är väl sekundärt.. det är ju bara att börja lära sig – eller hur? 😊

Har kollat upp schackspel på nätet och det finns en uppsjö att beställa.. det går säkert att hitta även uppe på La Canada också men jag har någon romantiserad bild över hur det gamla, vackra och skamfilade schackspelet köps i någon liten bokhandel som funnits i typ 100 år.. Ni hör ju – det är precis som människor som köper all skid- eller golfutrustning man bara kan tänka sig innan de provat på det en enda gång 😃


Bʟᴀᴄᴋ ғʀɪᴅᴀʏ….Black Friday som på senare år omvandlats till Black Week hos många kedjor brukar ju normalt sett vara något bra..

  • Konsumenterna kan fynda, även om det oftast inte är det ”senaste” som reas ut och att vissa butikskedjor avslöjats med att höja priserna innan..
  • Butikerna kan bli av med osålt lager och öka försäljningen men med lägre marginaler

Men i år är det inte som det brukar – precis som med ungefär allt annat.. Vi får hoppas att människor är kloka nog att ge sig ut på Black Friday på nätet istället för i butikerna. I vanliga fall kan man tycka att det är jättebra med en skylt med texten ”Galna priser” – nu är det bara deppigt eftersom skyltarna är så många. I år finns det ju utom risk för att det blir Black Fridas/Week ur ett helt annat perspektiv om människor ger sig ut och ”trängs” i butiker trots läget. Jag kan verkligen förstå Anders Tegnells oro..

När vi var i Gamla stan i förra veckan så var cirka 50 procent av butikerna på en ”gata” helt tomma och igenbommade 😢. Det var inte någon undanskymd liten gränd utan den går rakt upp från Ricardo Soriano.. Som tur är så är det inte 50 procent av alla butiker som bommat igen men det var REA skyltar överallt.. Restauranger och caféer har såhär långt klarat sig mycket bättre, iallafall i Gamla stan.


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴛᴇɢɴᴇʟʟs ᴏʀᴏ….Isen är inte bara tunn nu.. Jag kanske hoppar från isflak till isflak 😄 men jag bara måste få undra.. Jag ifrågasätter inte Anders Tegnell eller någon annan på Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen etc och deras kompetens men det är ändå några saker jag bara inte kan förstå..

  • Under det som benämndes som den första vågen i våras var budskapet att Sverige mer eller mindre inte skulle få någon andra våg eftersom man hanterat pandemin helt annorlunda
  • Efter sommaren, när det blev lite kallare skulle det se helt annorlunda ut i Sverige jämfört med de nordiska grannländerna som vi tidigare haft fler dödsfall än de gemensamt haft eftersom vi kunde förklara smittspridningen och antalet döda till äldreboenden
  • När övriga Europa skulle drabbas av en andra våg nu under hösten skulle den slå väsentligt hårdare än i Sverige eftersom en Lock Down och böter inte är en bra lösning
  • Munskydd hjälper inte – det har väl mjukats upp något men inte ens i kollektivtrafiken vill man höra talas om att det skulle vara obligatoriskt

Expressen

Ja, det har varit väldigt tufft i Spanien, Frankrike och en hel rad länder men det är ju så att det har verkligen även Sverige haft. Jag vet också att det lagmässiga utrymmet är begränsat när det kommer till vad man kan och inte kan göra. Det är här det jag funderar på kommer in.. Om nu läget är väldigt allvarligt och kan bli nattsvart etc som Stefan Löfven säger på de numera rätt frekventa presskonferenserna varför använder man då inte de medel/möjligheter man kan? Det råder olika uppfattning både gällande om smittan är luftburen och huruvida munskydd hjälper eller inte men jag kan bara inte förstå att man inför obligatoriskt munskydd i kollektivtrafiken..Det är ju en balansgång och jag förstår att det är väldigt svårt att lyssna på allt och ändra delar av strategin för hur man utifrån respektive lands förutsättningar bekämpar Corona. Någon har hört något som något annat land provat och det fungerar säger någon journalist på någon presskonferens och det är ju inte rimligt att de ska in allt och värdera precis allt men ibland känns det som man kör på en motorväg utan en enda rastplats..

Alla länder har sina utmaningar och här i Andalusien har vi ju som sagt skärpta restriktioner till åtminstone på tisdag. Det innebär ju bland annat att alla butiker (ex livsmedel, apotek och tobak) måste stänga 18.00 – rätt normalt i Sverige men här är det mer normalt med 21.00.

Med den här restriktionen uppstår ju en orättvisa – de riktigt stora livsmedelsbutikerna som Al Campo och Carrefour har ju väldigt stora sortiment med allt ifrån spikar till tv, mobiler, tvättmaskiner etc. Det här har de butiker som inte har livsmedel klagat på och det har resulterat i ett beslut att man inte får sälja något i någon livsmedelsbutik som inte är livsmedel efter klockan 18.00. Om jag är på SuperSol klockan 18.30 och kommer på att vi behöver en sopkvast får jag helt inte köpa någon förrän dagen därpå.. Rättvist ska det vara 😄

Spanien kritiseras för att man trots en snabb och hög smittspridning legat flera steg efter viruset, enligt tidningen El Pais. Enligt flera experter beror det i huvudsak på att det inte finns en oberoende hälsomyndighet, den ekonomiska strukturen och de politiska spänningarna.


Sᴘᴀɴsᴋᴛ, ɪᴛᴀʟɪᴇɴsᴋᴛ ᴇʟʟᴇʀ ʙᴀ̊ᴅᴀ..Jag har alltid sett Frittata som något riktigt spanskt men när jag snabbt googlade på det insåg att det kom upp ”italiensk frittata” väsentligt fler gånger. Men jag fortsätter att se det som spanskt helt enkelt.. Har ju ofta skämtat lite om Anna Books Instagram inlägg där hon typ har 8 detaljbilder på olika ingredienser och en bild på någon form av slutresultat.. Inget recept utan bara bilderna men nu såg jag att hon i sitt senaste inlägg hade gjort ”Lyxiga chokladbollar” och det var definitivt utförligt med bilder och recept/instruktioner ✨

Det var btw så jag kom att tänka på frittata igen – enkelt beskrivet så är det en lyxigare variant av omelett.. Det är väl tre saker som skiljer sig mest.. Man ska ha både ägg och potatis. Man har oftast fler ingredienser – det är bara att använda det man har/gillar. Man tillagar den i både stekpanna och ugn..

Istället för att jag rabblar recept här så googla på det och om ni ätit det tidigare – gör det! En perfekt lunch


Lɪsᴛᴏʀ & ᴘʟᴀɴᴇʀ ….Gjorde ju spellistan för julen häromkvällen.. Igår kväll under fotbollen satte jag samman ett första utkast på vad som ska finnas på julbordet och annat vi ska köpa som stearinljus, julservetter och julblommor.. Ska gå igenom med T ikväll.. Helt otroligt det är fem veckor kvar till jul och väldigt mycket av planeringen är klar 😊 Det är helt omöjligt (kanske lite lätt överdrivet) att köpa stearinljus som man har i ljusstakar någon annanstans än i Svenska butiken.. De spanska brinner i rekordfart, rinner och förstör..


ᴀ̊ʀᴇᴛs ᴊᴜʟᴋʟᴀᴘᴘ….Nu har Handelns Utredningsinstitut utsett ”Årets julklapp” och det är ett stormkök.. Precis som det jag ”tjatar” om behovet av traditionerna och tryggheten finns det en liknande koppling här – back to nature och det är tryggt. Nu skulle det väl passa bättre med en liten minigrill här om att ger sig ut runt La Concha – eller ännu bättre en matsäck kanske.

När vi skulle ut och bila i Europa för för första gången (typ 1987 eller 1988) så hade vi ett tvåmannatält i bagaget för att vi skulle variera mellan tält och hotell. Bilen skulle rulla bara någon dag efter T’s födelsedag så han fick en riktigt användbar present.. ett stormkök. Det fick vi verkligen användning av under alla de nätter det var campingliv som gällde ✨


ᴀ̊ʀᴇᴛs ᴊᴜʟᴠᴀ̈ʀᴅ….Årets julvärd har presenterats.. Konstnären Lars Lerin.. Om jag så fått gissa hundra gånger så hade jag ändå inte gissat på honom.. Det hade han nog inte gjort själv heller eftersom han säger ”att det här nog inte är en bra idé”. Vi får se.. inga fördomar eller förutfattade meningar..

David Sundin var ju spelbolagens favorit (varför måste det spelas på precis allt).. Personligen tycker jag att det var bra att det inte blev han.. tycker inte att han känns helt klockren för uppdraget (ur ett målgrupps-perspektiv) och är så trött på att samma ansikten syns överallt om och om igen..

Apropå spelbolagen så är de nog väldigt nöjda.. Lars Lerin fanns inte med bland de 50 alternativen att rösta på.. det är möjligt att man kan gå in och spela på andra personer än de 50 men det har jag noll koll på. Tycker att spelbolagen generellt hade en del riktigt otänkbara personer att spela på.. förvisso till ett odds på 50 gånger pengarna eller så.. Hur sannolikt skulle det vara att Zlatan, Bianca Ingrosso eller Anders Tegnell presenterades som julvärd? Inte sannolikt alls..


Jᴜʟɢʀᴀɴᴀʀ….Under alla år som vi bott och firat jul har det varit självklart för oss att ha en julgran – så självklart att vi t.o.m. hade julgran på rummet när vi firade jul med Mamma & Pappa på Åkerblads i Tällberg.. Julgransfot, kulor och julgransbelysning fanns med i packningen 🌲

Det svåra i sammanhanget var att få tag på själva granen.. Det var verkligen inte som i Stockholm där det finns ett gäng försäljare med julgranar i långa led.. Vanliga granar, ädelgranar, silvergranar och vad de nu heter.. Men runt Tällberg var det omöjligt.. Inte en gran i sikte (förutom i skogen förstås).. Vi frågade på Coop i Leksand och de tittade på oss som om vi kom från Mars.. Granar hämtar man i skogen.. det är ju ingen brist på dem runt Siljan.

Skam den som ger sig.. till slut hittade vi en om det nu var i Rättvik eller var det var.. Det fanns några rätt så ”skrala” granar på torget – ingen försäljare utan en ”kassabössa” med texten Lions och bredvid en handskriven lapp med textat pris. Vi valde den bästa granen, la pengar i bössan och körde tillbaka till Tällberg för att skapa julstämning även på hotellrummet. Misstänker att Mamma och Pappa tvivlade över vårt förstånd 😃

Har aldrig gillat plastgranar hur praktiska de än må vara.. Såg att inredningsföretag Newport säljer plastgranar (eller vad det nu är för material, säkert uppblandat material). Det är klart att det finns många fina och väldigt mycket billigare granar än de här.. Granen finns i två storlekar 185 cm eller 230 cm priset är 4 700 respektive 7 500 kr.. men då ingår 360 ledlampor som är färdigmonterade 😃Här har man inte julgranar i var och varannat hem.. Det pyntas såklart men om jag ska vara helt ärlig så finns det en hel del julpynt som inte alls faller en i smaken.. Det finns givetvis mycket fint också men det där riktigt genuina som vi kopplar ihop julen med är inte lika vanligt som det som ät lite mer ”oäkta” eller vad jag ska kalla det. En riktigt söt och precis lagom gran för oss såg jag iallafall i Instagram flödet – även om den är gjord i plast så är den ändå inte plastig.. och dessutom en perfekt storlek för oss ✨


Kanske hörs i kväll om jag har flow i samband med att jag skriver artikel 🌻

ᴋʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.