Farmor selma, Finbesök & BrOderier….

Hᴇᴊ &!ʜᴏʟᴀ!

Vaknade i morse och upptäckte något ovanligt. Det var molnigt.. inte så att det var igenmulet men det har ju inte varit ett enda moln på himlen ett tag. Det fläktade dessutom lite i min spetsgardin så helt klart skönt med en lite svalare dag – ”bara” 28-29 grader.. Det ska bli 41 grader i Málaga i helgen och runt 38 grader här 🥵

Den senaste veckan har det varit 13 000 nya smittfall lite runt om i Spanien men det är fortfarande i Katalonien och Aragonien som det är värst. De två regionerna står för 62% av smittfallen. Det finns en risk att smitta kommer att röra sig lite mer nu framöver när frukt= och grönsaksplockarna förflyttar sig i landet men hälsovårdsdepartementet ”förnekar” att det rör sig om en andra våg. Torsdag idag och det innebär ju svensk presskonferens och vi brukar i princip alltid se iallafall delar av dem.

Apropå se.. vi har inte sett några fler avsnitt av House of Cards på Netflix. Vi har inte tröttnat men väntar med Netflix-race till hösten.

Sᴛᴀʀʟɪᴛᴇ….

Varje år är det en lång musikfestival eller vad man ska kalla det. Under 30 dagar är det nästan lika många konserter med allt ifrån de stora spanska artisterna till typ Lionel Ritchie. Hela festivalen, dvs alla konserter är på ett slags amfiteaters-liknande ställe vid en typ av stenbrott. Biljettpriserna är höga, riktigt dyra.. Allt ifrån enkla sittplatser till Diamant VIP med mat & dryck men som sagt även om priserna varierar både mellan artister och platser så är det dyrt. Lite av baksidan med Marbella – sådant här blir ofta väldigt dyrt under högsäsong.

Hursomhelst så var jag helt säker på att den skulle vara inställd i år men det är den inte. Normalt sett invigs den första veckan i juli och håller som sagt på en månad men i år är den kortare och har precis invigts. De ska tydligen ha vidtagit så mycket säkerhetsåtgärder så att man ska vara säkrare än på typ SuperSol eller stranden.

De internationella artisterna kommer av naturliga skäl inte men de spanska stora artisterna kommer att köra konserter. Det är väl extra lätt att locka dem i år eftersom de precis som i Sverige haft det väldigt under pandemin. Jag vet inte om festivalen invigdes av Antonio Banderas som den brukar ✨

Han har ju varit här under hela karantänen, han har ju ett hus här i Marbella.

Igår firade han hursomhelst flickvännens födelsedag och det gjorde de i Málaga – han väcker lite mindre uppmärksamhet där..

Sᴇʟᴍᴀ ᴘᴀᴜʟɪɴᴀ ❤️

DET VAR INTE DEN HÄR GÅRDEN

Selma Paulina – det var min Farmor det ❤️ Hon föddes 1905 på en gård i Åkarp strax utanför Glimåkra i nordöstra Skåne.. En ort som idag har strax över 1 500 invånare så det är inte så konstigt om ni inte känner till den.. om man inte väver trasmattor förstås men det återkommer jag till..

Selma Paulina – två väldigt fina namn. Speciellt Paulina och jag är allt lite ”avundsjuk” på min syster som har det som andra namn.. Så Selma Paulina Nicklasson föddes alltså 1905 och långt senare skulle hon bli min och min systers Farmor ❤️

Det var inte en ljus, glad och smärtfri uppväxt för henne. Redan när hon var fyra-fem år så förlorade hon sin mamma och vid 11-12 års ålder även sin pappa. Föräldralös som barn på den tiden när det saknades alla former av skyddsnät i samhället måste ha varit oerhört svårt för henne.

Hennes äldre bror tog över gården så Farmor kunde bo kvar men de följande fem åren var allt än lyckliga för henne. Vid tolvårsålder föräldralös, utelämnad till att bo med sin bror och hans fru i ett hem som definitivt inte kunde betraktas som harmoniskt. En bror med både ett alkohol- och spelmissbruk och dennes fru som inte var snäll gjorde att Farmor aldrig trivdes. Min bild är att Farmor i princip fick fungera som hembiträde men hur väl det överensstämmer med verkligheten vet jag inte men hon fick göra rätt för sig och sitt uppehälle det vet jag.

Situationen blev ju ohållbar, brodern förlorade gården och nu stod hon mer eller mindre ”familje- och bostadslös”.

Men då vände livet för Farmor. Hon fick ett arbete hos möbelhandlare Bredbergs familj i Kristianstad. Även om hon fått jobba i hushållet hos brodern så var hon långt ifrån en ”fullfjädrad” hushållerska men familjen Bredberg som skulle komma att bli som en ny familj för henne hade överseende med hennes något bristfälliga kunskaper.

Ungefär såhär såg bilarna ut runt 1925….

Min farmor chauffören ✨ Det jag tycker är så otroligt coolt är att Herr Bredberg såg till så att Farmor fick körkort och hennes tjänst utökades då till att även vara familjens chaufför. Det var långt ifrån vanligt att kvinnor körde bil då och det fanns nog i princip inga kvinnliga chaufförer – utom Farmor då ✨

Herr Bredberg hade finsnickeri som hobby och har två vackra, stoppade trästolar som han gjort. När jag fick dem hade det gröna sammetsliknande tyget gjort sitt så jag klädde om dem (yes, helt själv 😊) med tyget Manhattan från Svenskt Tenn.

Ett av de riktigt klassiska Svenskt Tenn-tygerna som kanske inte ser så kul ut såhär men tillsammans med Farbror Bredberg (som han kom att kallas när Pappa och hans bröder kom till världen) blev det en jättefin kombination ✨

Under 1930-talet flyttade Familjen Bredberg till Helsingborg och Farmor flyttade hon med. Familjen var medlemmar i Svenska Missionsförbundet och det blev Farmor också så det var så hon träffade Farfar. De gifte sig 1939 i Missionskyrkan i Helsingborg och fick sedan tre söner i snabb takt efter det.

Jag har nog aldrig varit i den kyrkan som de gifte sig i men jag får en bild på näthinnan av en låg träbyggnad i centrala Helsingborg, lite kullerstenskänsla på gatan.. Har ingen aning om jag är helt ute och cyklar.. får kolla med Pappa.

Imorgon skriver jag om del två – när jag kom in i Farmors liv och mina minnen 🍓

Det vi alla borde ”keep in mind” är;

Hade inte Familjen Bredberg varit just mer snälla än de faktiskt behövde så hade inte Farmors liv fått en helt ny vändning ✨


Sᴋᴀ ᴊᴀɢ??

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha för soffbord (eller rättare sagt vi ).. Vi har inte hittat något som varit rätt, oftast har de varit för stora. Det är iofs praktiskt med stora soffbord på många sätt men det passar inte här. Vi har ett soffbord på lagret i Magna (som vi tömmer nu i slutet på augusti) men jag är 99,9% säker på att det definitivt är för stort.

Det vi har nu funkar men väl kan man säga men inte så mycket mer än så. Det är främst ”färgen” som jag inte tycker är hundra – det är brunt så det passar ju höstens trend 😄 Men nu bryr jag mig inte om möbeltrender och något åt ljusgrå hållet skulle passa så mycket bättre. Typ som på bilden.

Funderar därför på om jag som ett litet projekt ska ge mig på att måla det.. Det är ju inte bara att måla det rakt upp och ner utan det krävs ju lite förarbete och så men å andra sidan får jag ett bord i exakt den färg jag vill ha. T är skeptisk men jag lutar åt att vi ska ge oss på det.. To be continued….


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴀᴛᴛ ʀᴜsᴛᴀ ᴜᴘᴘ….

Det absolut enklaste kan vara det absolut vackraste. Hur vackert är inte det här beslaget som leder in till den lilla ”gården” på norra Gotland?

Jag undrar hur många som utan att tveka skulle byta ut dörren och även beslaget? Antagligen många, antagligen de allra flesta.

Den lilla går, gård för att det är flera mindre hus) ligger som sagt på norra Gotland och om man skulle ta itu med ett riktigt renoveringsobjekt – this could be it ✨ Det kostar 500 000 kronor men kräver ton av arbete så om jag tvekar när det gäller att ta tag i soffbordet så ska jag nog stå över det här 😃

Det skulle vara kul att ta tag i ett renoveringsobjekt igen. Vi har ju gjort några under åren, främst lägenheter. Det kan vara bra business att köpa framförallt nergångna lägenheter, rusta upp och sälja. Det har vi lyckats med ett antal gånger men då har vi inte gjort det i business syfte utan vi har köpt dem för att bo i dem.

Gör man däremot till business är man ju beroende av både fastighetsmarknaden (den förändras väl iofs inte så mycket om man renoverar en lägenhet istället för ett stort och tidskrävande hus) och på att man lyckas sälja direkt. I Stockholms innerstad funkar det alltid eftersom efterfrågan är så stor. Här är det annorlunda – ett väldigt stort utbud och därför en ”högre konkurrens” – men gör man det rätt skulle man säkert kunna lyckas bra här också.


Sɴᴀʀᴛ….

Nu var det iofs inte någon synundersökning utan ett återbesök för att kolla status på ögoninfektionen. Oavsett så gick det bra men jag fick rekommendationen att vänta ytterligare dagar innan jag stoppar in en ny lins. Jag har ju månadslinser, dvs inte sådana som man byter varje dag eller tar ut när man sover.

Eftersom jag absolut inte vill att infektionen kommer tillbaka så kommer jag (för ovanlighetens skull) att lyssna på rekommendationen och vänta några dagar till.. Sjösjukan har avtagit en hel del..


Fɪɴʙᴇsᴏ̈ᴋ….

Vi har finbesök i Marbella just nu (den var även i Stockholm förra året tror jag). Det är segelbåt på 93 meter och den ägs av FOX-grundaren Barry Diller och Diane von Furstenberg (ägare av klädmärket med samma namn).

Det som gjorde att Diane von Furstenberg slog igenom så totalt som designer var den klassiska klänningen med 100% fokus på att få fram en smickrande figur;

Nu har det växt till ett jättestort modehus som inte bara har kläder men det där med fokus på att hjälpa kvinnor med att få en fin figur hänger kvar..ɴᴜ ᴀ̈ʀ ᴅᴇᴛ ᴅᴀɢs….

På lördag blir det ”date night” även om jag fortfarande troligtvis kommer att vara ”enögd”. Vi har ju bokat middag ute på måndag med några nyfunna svenska vänner så jag tror nog att jag föredrar att vår *date night” består av skaldjur på terrassen 🦞 🦀.

De föreslog att vi ska äta på Cabana Nagüeles vilken tydligen är en av deras favoritrestauranger ✨ Passar ju perfekt eftersom vi ändå hade tänkt gå dit.. De verkar ha en varierad meny men det jag ”fångat” upp är att dom är riktigt bra på kött så jag får väl se till att det passar in ”flexitarian” schemat.. Men dom har inte bara kött på menyn utan även fisk och skaldjur..


ɴʏ ᴍɪss….

Miss i dubbel bemärkelse kan man säga.. Först och främst har jag missat att det spelats in en dokumentär om (och med antar jag) Greta Thunberg och vägen från den där första fredagen när hon satt helt själv med sitt plakat tills nu. Den ska hursomhelst ha världspremiär på filmfestivalen i Venedig.

Sedan tänkte jag på kombon miss och Greta Thunberg.. Vore det inte bättre att skrota precis hela Miss Universum tävlingen och ersätta den med tjejer/kvinnor som faktiskt gör skillnad? Jo, det är det såklart och jag tror bara att det är en tidsfråga innan tävlingen läggs ner och hur/om den ersätts med något annat återstår att se..


Dᴀɢᴇɴ ɪ ᴅᴀɢ….

I dag är det skrivande av den här månadens sista inlägg för förhoppningsvis båda uppdragen. Om jag hinner även lite admin-jobb så att jag är startklar för augustis jobb. Det blir lite mer jobb i augusti räknar jag med ✨


ᴅᴀɢᴇɴs ᴅᴀɢ….

Idag är det stora broderidagen. Vem har inte en relation till gobelänger och löpare hemma hos mormor och farmor? De där på väggen (de är väl dom som heter gobelänger?) med olika små budskap, löparna med julmotiv och de vita dukarna med brodyr – det är nog något vi alla minns.

Jag ska inte påstå att jag haft gobelänger på väggarna (även om jag säkert fått någon i present så har de sparats lite fint istället) och jag kan heller inte skryta med att ha broderat så mycket. Jag minns att jag broderade mina initialer E R på gympapåsen vi sydde på syslöjden. Jag vill också minnas någon lite jullöpare, högst oklart om den någonsin blev klar.

Min syn på gobelänger har väl inte förändrats men däremot den på vita broderade dukar. Så fint i rätt sammanhang tycker jag i dag. 💙


Det är också Pocketbokens dag – en mindre revolution när den kom. Plötsligt blev det möjligt för så många fler att läsa så mycket mer eftersom de var så mycket billigare. Men det är något visst med inbundna böcker som gör att själva läsupplevelsen blir bättre – eller är det bara trams? Är inte texten mindre i en pocketbok och den där känslan av det finare pappret i den inbundna boken. Jag har självklart läst pocketböcker i första hand – helt enkelt för att de är tillräckligt bra och själva innehållet skiljer sig ju inte.. Hade varit lite annorlunda om man inte fick det sista kapitlet i pocketböckerna 😃

Men jag kunde inte låta bli att reflektera över missen i bilden – eller är det jag som tack vare ögat ser fel? Hon läser ju inte en pocketbok… och det finns ingenting i Instagram texten som skulle kunna förklara varför hon har en inbunden bok och inte en pocketbok i inlägget som uppmärksammar just pocketboken…

ᴀᴘʀᴏᴘᴀ̊ ʙᴏ̈ᴄᴋᴇʀ….

Efter den där ”Kattstryparen” har jaginte riktigt hittat rätt.. är ju beroende av att ha en bra bok i öronsnäckorna vid bed time ochom jag försöker ägna mig åt lite solande på terrassen., Vid båda tillfällena ställer jag in timern och beroende på tillfälle är det lättare att ställa om den.. i.e inte när jag försöker sola 😃

Den här, ”Huset i Hamptons”, verkar hursomhelst riktigt bra så förhoppningsvis förblir den det ✨


Kʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.