Karolinska & fyrkaNtiga hus….

Hej & Hola!

Nu är det varmt, men långt ifrån så varmt som det är inåt land och heller inte lika varmt som i Málaga. Det är ju bergskedjan Sierra Blanca som omger Marbella som gör att vi inte har fullt så varmt på sommaren och varmare på vintern. En perfekt kombination 🍓

Det var hursomhelst drygt 30 grader under dagen och 25 grader under natten.. Inte fläktade det i spetsgardinen heller..

Lyssnade på en podd med namnet ”Nya Karolinska – Konsulterna, jävet och miljardnotan. De där konsulterna som kostade hundratals miljoner hade nog ingen aning om vad de höll på med.. Nu ska jag inte racka ner på en hel yrkeskår men….

Jag har ju under åren stött på konsulter från i princip alla de stora managementkonsult företagen och de kommer ju in i ett företag för att titta på t ex potentialen eller vilka kostnadsbesparingar som är möjliga. För att göra en lång historia kort så är det ju väldigt enkelt att beräkna potentialen om man inte riktigt har någon ordentlig koll på marknaden och konsumenternas beteende och heller inte behöver göra verklighet av den där potentialen.

Det kan vara riktigt bra att hjälp av en konsult om man själv inte är så bra på vissa saker och då både få hjälp och kunna fokusera på det man själv är bra på. Det som jag däremot ställer mig tveksam till är när ett gäng kostymklädda 30-åringar från Mc Kinsey kommer in och vet allt och dessutom debiterar många tusen per timme (per konsult). Jag kan inte minnas en enda gång vi fick ut något annat än storslagna presentationer över potentialen, inget om hur det skulle gå till i praktiken och inget om till vilken kostnad.. Men… Precis som det finns riktigt bra äldreomsorg, som t ex Kavat, Birger Jarl så finns det såklart också bra managementkonsult företag..

Men tillbaka till Karolinska.. Anders Borg ska iallafall ha lite heder för han tyckte att upplägget var en usel idé men det var ju Landstingspolitikerna som bestämde. Dom i sin tur var helt förblindade av Michael Porter, en Harvard professor och managementkonsult som sålde in att vården ska bedrivas som typ ett företag enligt modellen Värdebaderad vård. In kom Boston Consulting Group (managementkonsulter) med uppdraget att ansvara för projektet..

För varje konsult fakturerade Boston Consulting Group 700 000 kronor i månaden (!!) vilket motsvarar 13 utbildade sjuksköterskor (!!) Totalt fakturerades det 257 miljoner kronor och det fattas fakturaspecifikationer för 80 procent av det beloppet (!). Hur det gick har ju t.o.m. resulterat i flera böcker så korrupt och galet har allt kring Nya Karolinska varit.

Apropå det där med 30-åriga konsulter så har nog den här damen bara en sak gemensamt med dem – hon har varit 30 år. Men det var ett tag sedan för idag fyller hon hundra år och den ständigt aktiva borgmästaren var såklart där och uppvaktade. Det var 70 år sedan som hon var 30 år och på den tiden tror jag inte hon hade kunnat vara managementkonsult även om hon velat. 😃

Nu är de öppnat längst ut på bryggan vid Marbella Club. Jag skrev ju tidigare att vi ”skämmigt” nog aldrig varit där så det kan väl vara på tiden i år. Får bli en dag utan doggisarna för jag är rätt säker på att de inte är så välkomna. Inte så nyttigt för dem heller att vara ute i solen under en längre stund (även om Karisma älskar sol 🐶).

Det har btw gått bra med det där skrivuppdraget 🍓 Så nu blir det till att skriva om något totalt annorlunda men samtidigt väldigt mycket roligare ✨ Vi får hoppas att de fortsätter tycka att det jag skriver är bra..

Oᴍ ᴠɪ….

….skulle flytta tillbaka till Sverige så vore det väl en dröm med en Skånegård med ett stort och härligt lantkök.. Men så har vi det där med havet, jag bara måste bo i närheten av havet. Inte så att jag måste bo precis vid havet men åtminstone ha hyfsat nära.

Kalla mig dinosaurie eller vad som helst men jag tycker att den här typen av hus ”förstör” skärgården. De är fantastiska att vara i och se ut men de är hemska att se på. Tätt intill ett gammalt gult trähus är det här supermoderna huset byggt – svartmålat med enorma glaspartier.

Jag kan förstå att det är otroligt fint att se havet från varje fönster och det med panoramautsikt. Den öppna planlösningen och alla bekvämligheter men det är inte skärgård. Utvecklingen går framåt och förändringar behövs men jag kan väl få hålla mig krampaktigt fast vid att fyrkantiga hus inte är speciellt fina och att skärgården är finast när den är som förr ✨

Dʀᴏ̈ᴍᴍɪɢᴛ….

Jag som typ älskar tvättstugor, jag vet att det inte är heelt normalt men så är det, har nu hittat ”Tvättstugan i mitt liv” Tänk så avkopplande att med lite svag lounge- eller klassisk musik stå här och vika lite tvätt.. Kan det bli bättre?

Varför är det så att man ibland bara inte får ändan ur? Jag gör det sen, jag gör det imorgon och det är typ alltid de där små och enkla sakerna som blir offer för ”imorgon”. Ett konkret exempel på det är krokarna/hängarna i hallen.. De har legat framme ett tag och när vi då äntligen skulle ta och spika upp dem så insåg T att spikhuvudena var för små och att det ju faktiskt skulle vara så mycket finare med typ svarta spikar.. Så nu är det inte bara krokarna som ska spikas upp utan också inköp av spikar.. men det tar vi imorgon 🍓

Nᴀ̈sᴛᴀɴ ᴅʀᴏ̈ᴍᴍɪɢᴛ….

Synd att jag inte har vägarna förbi Alingsås, det här skrivbordet hade passat mig perfekt 🥰 Men bortsett ifrån att jag inte vägarna förbi så hade det nog inte passat stilmässigt med det skrivbord T vill ha och helt perfekt är det inte kanske riktigt heller,..

Öᴠᴇʀɢɪᴠᴇɴ ᴅʀᴏ̈ᴍ….

De där kompisarna som eventuellt skulle hoppa in i bilen har förvisso gjort det men med destination Falkenberg.. Tråkigt men de kommer ju i september 🍓Har varit ett gäng gånger i Falkenberg tack vara att det som då hette 2E Groups huvudkontor låg där till en början. (Wallmans ingick i 2E Group)..

Apropå flytta till Sverige… Hur skulle det gå när man inte har det här i närheten, får helt enkelt flytta imorgon 😄

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.