VattenmelonEr, blåbär & Ett får….

Hej & Hola!

Hela dagen igår hade jag en känsla av att det var söndag.. Jag hann t.o.m. göra nästa veckas To Do lista innan jag kom på att det var lördag. Det blir ofta så när det har varit en ”afton” på fredagen, det känns som en lördag och lördagen blir söndag. Never mind, idag är det söndag och jag är tillbaka på banan igen.

Har sovit lite sisådär, Karisma har inte mått riktigt bra så då vill jag alltid hålla koll. Hon verkar må klart bättre idag men vi gav oss inte ut direkt på förmiddagen som vi tänkt.

Två dagar i rad med smoothie bowls med blåbär – använder vaniljyoughurt som bas och det blir så himla gott. Jag kan bara inte förstå varför jag inte gör det varje morgon, det är ju inte direkt tidskrävande.

Men det där med vanor tar lite tid.. Enligt psykologiforskaren Lally tar det i genomsnitt 66 dagar att skapa en vana. En enkel vana tar 18 dagar att få till, typ dricka ett glas vatten per dag. En svårare (enligt mig galet svår!) vana som att göra 50 sit-ups före frukost kan ta ända upp till 254 dagar att få till. De där med sit-ups kan vi glömma men hur lång tid tar det då att skapa en frukostvana? 30 dagar? Smoothie Bowl-vana 22 dagar?

Fᴏ̈ʀᴀ̈ɴᴅʀɪɴɢᴇɴs ᴛɪᴅ….

Läste på Sydkustens (vår lilla mini-DN) sida har sammanställt information från några olika källor när det gäller förändrade konsumtionsmönster som en följd av Corona.

Enligt Nielsen (som jag följt Nielsen rapporter 😃på Coca-Cola & Cloetta) har näthandeln ökat med 87% i Spanien. Den uppgången hade under normala omständigheter tagit år..

Enligt en undersökning med 4 500 respondenter uppger 74% att deras vanor har förändrats. 60% handlar mer på nätet och det gäller även för åldersgruppen 65+.

Näthandeln har, jämfört med t ex Sverige, inte varit så stor och många företag har inte haft någon nätförsäljning överhuvudtaget. Nu under pandemin har det förändrats och bl.a. har gemensamma portaler byggts så att mindre företag snabbt skulle kunna komma igång.

För varje procent näthandeln ökar kan 10 000 butiker behöva stänga. Nu under larmsituationen har den ökat från nio till fjorton procent. Om den når 20 procent år 2025 betyder det att 120 000 av Spaniens 700 000 fått/får stänga enligt konsumentföreningen Fauca. De ”varnar” också för att näthandeln driver antalet onödiga köp eftersom det är så mycket lättare att handla online.

Det räknas också med färre restaurangbesök, både av rädsla för smitta men självklart också av ekonomiska skäl. Det blir därför väldigt viktigt med take away och delivery så att restauranger åtminstone till viss del kan kompensera för lägre intäkter.

Experter tror av vi kommer att satsa mer på den cirkulära ekonomin, dvs återanvända det vi redan har och ge det nytt liv. Det kan vara allt ifrån kläder till att renovera möbler man har. En sak är iallafall säker – det mesta kommer att bli lite annorlunda..


Sɪsᴛᴀ, ᴊᴀɢ ʟᴏᴠᴀʀ 😊

Nu får det vara de absolut sista midsommarbilderna.. Tyckte bara att dukningen ser helt fantastisk ut – dels vacker och sedan ser det ut som om den fortsätter ut i vattnet..

Pɪᴄᴋɴɪᴄᴋ & ᴠᴀ̈sᴋᴀɴ….

Såg plötsligt i Instagram flödet att en picknickkorg(väska är väl en bättre beskrivning) à la den jag skrev om varit med som tips på Nyhetsmorgon… Vår var ett par snäpp större än den på bilden.. Dom är fina och har något ”romantiskt” över sig men som sagt, opraktiska..

Andrea Brodin som var den som visade (och brukar vara med typ varannan helg) ska btw gifta sig..

Idag är det Internationella selfie-dagen (!) Jag måste tillhöra de ca 5% av dom som postar inlägg på sociala medier och som typ aldrig lägger upp selfies. Jag är helt enkelt fullkomligt usel på att ta selfies = jag gör det aldrig = jag kan aldrig bli bättre på det.

Jag har heller aldrig riktigt förstått mig på det där med att via en spegel ta en selfie. Ja, jag förstår att man då kan få helkroppsbilder men hur kul ser det ut med en bild med en mobil mitt i allt? Nej, jag väntar till dess att jag är lite brun så får T ta bilder istället.,

Men finare är väl ändå att det är Giraffens dag.. Giraffer kan bli upp till fem meter höga och väger ca 800 kilo.. Dom är idisslare och livnär sig på att beta löv från träd och buskar. De senaste 30 åren har antalet giraffer minskat med 40% 😢. Det var dagens utbildning i naturkunskap – har tyvärr inget minne om när jag träffade giraffen Rune eller så att dela med mig av

Idag är det Fars Dag i USA (och säkert i några andra länder också). Här är det i mars och i Sverige i september.. Då måste jag ställa frågan, vore det inte mer relevant med en internationell Fars dag än en internationell selfie dag?

Vᴀᴛᴛᴇɴᴍᴇʟᴏɴᴇɴs ᴛɪᴅ….

Det är inte vattenmelonens dag (vet inte om den finns överhuvudtaget) men däremot är det vattenmelonens tid. Kärnfri vattenmelon ner i mixern & vips så har du sommarens fräschaste dryck. Dricker nästan aldrig med sugrör men just vattenmelonjuice blir godast om man använder det.

Vill man ha en sommardrink blir det så gott att göra en daiquiri med vattenmelon, eller så gör man en mojito;

  • 4-5 cl ljus rom
  • Limeklyftor från typ en halv lime
  • 1 matsked socker
  • Små och fint skurna kuber av vattenmelon (ca 2 dl)
  • 7-8 myntablad
  • Sodavatten eller mineralvatten (gärna smaksatt med citron) 🍋

Sᴀʟʟᴀᴅᴇɴs ᴛɪᴅ….

Nu är det dags för alla underbara sallader.. Apropå melon så är en sallad med melon, fetaost & lite lime på det sååå gott!

Gambas med T’s oslagbara sås – men först har jag lovat att laga hans favorit.. Spaghetti med gambas, spansk peppar & vitlök, så det får jag göra nu i veckan som kommer. Det blir lite kompromissande med maten nu på sommaren. Han är kanske inte helt olik många män som inte tycker att sallad är någon riktig middag.

Hᴀᴛᴛᴀʀɴᴀs ᴛɪᴅ….

När jag hade de riktigt stora problemen med håret gick jag inte utanför dörren utan hatt. Precis som med kläder så passar inte samma typ av hatt på sommaren och vintern och lika lite som man vill ha samma kläder varje dag vill man inte ha samma hatt. Några hattar att variera med är en del av ”basgarderoben” – nu står en ”basthatt” med lite större brätte på inköpslistan för sommaren.

ᴛᴀᴘᴀs ᴘᴀ̊ ᴅᴇᴛ sᴠᴀʀᴛᴀ ғᴀ̊ʀᴇᴛ….

Som ett hål i väggen och med öppet kök ligger La oveja mas negra (det svarta fåret). Allt än en stort men det ska helst inte en tapasbar vara tycker jag, oklart varför.. Vi har aldrig varit på La oveja mas negra, som ligger i Gamla stan, vare sig före eller efter renoveringen.mm. Kanske vi skulle gå dit vid tillfälle..

Det är ju ofta så att man hittar sina favoriter, när det gäller Tapas finns det ju många ställen men en favorit är Taberna del Pinxto som ligger på restauranggatan ner mot havet. Vi måste dit nu någon kväll för att fotografera bilder på tapas..

Vɪɴʀᴀɴᴋᴏʀ & ɢʀᴏ̈ɴᴀ ғɪɴɢʀᴀʀ….

Nej, jag har inte fått hybris och tror att jag plötsligt fått gröna fingrar bara för att jag lyckats hålla våra terrassblommor vid liv 😄 Däremot så älskar jag och tycker jag att det är kul med blommor (det har väl inte undgått någon..). Jag tycker extra mycket om snittblommor och att sätta samman olika blommor till en bukett. Jag har skött den lilla buketten jag köpte i måndags enligt konstens alla regler så den ser typ ny ut fortfarande.

Bortsett ifrån det där med spanskan så är skulle det vara kul med en floristutbildning, för att lära mig mer om hur sköter olika blommor & växter.. Men jag fortsätter att köra med ”learning by doing”.

Det är verkligen inte bara här (och i övriga södra Europa) som vinrankorna växer och frodas. När T’s syster kom ner till huset på Österlen var det hög tid att klippa vinrankorna. Sverige är verkligen avlångt, det märks inte minst när det gäller odlingsförutsättningarna. Apropå det där med gröna fingar så har hon verkligen det, T’s syster alltså ✨

Som sagt To Do listan för veckan klar – bara att sätta igång!

Kramar från mig i Marbella!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.