Facebook….

image
Först av allt, jag vet att jag generaliserar grovt men det får vara lika ok som bildtexten ovan..

Jag tänkte idag på ett inlägg som Ingmari gjorde på FB för ett bra tag sedan. Det handlade om att hon under en period när hon inte mådde så bra visade det på olika sätt på tex Facebook. Det var inga konstiga inlägg på något sätt utan hon uttryckte på olika sätt genom tex musik hur hon mådde och kände. I det inlägget jag nu tänker på så beskrev hon hur olika personer i hennes närhet kritiserade henne för detta och påtalade vikten av att hon behöll sin image etc. Det inlägget var ett av de bästa jag läst på FB.

Om man snabbt skummar igenom de olika inläggen de senaste timmarna eller dagarna så handlar de allra flesta om att visa upp hur kul man har eller hur bra allt är. Det är ju toppen om alla verkligen mår toppen precis hela tiden men det är det ingen som gör. Man kan ju självklart välja att behålla för sig själv hur man mår och inte dela med sig av det på FB men om man nu vill det så tycker jag att det är nästintill tragiskt att de närmsta vännerna kritiserar och fokuserar på image när det egentligen handlade om att våga visa sina känslor och hur hon mådde. Det var inga självutlämnande, tyck synd om mig inlägg på något sätt. Det visade bara en äkta bild över hur hon kände sig under den här perioden. Är det fel och farligt att våga visa att man inte är en superkvimna/man 365 dagar per år?
Det är ju ändå ingen som vare sig är det eller någon som tror att alla är det.

Jag lägger ingen värdering i vad olika personer väljer att dela med sig av, så länge det inte är kränkande eller på något sätt skadar någon annan. Jag tycker att det är upp till precis varenda kotte att själv bestämma det, och få göra det utan pekpinnar från andra. Framförallt om det som i det här fallet handlar om att behålla en image. Det är ytlighet i ett nötskal det.

Att välja att bara dela med sig av det roliga är helt OK det oxå. Det viktiga är att var och en själv får avgöra vad man vill dela med sig av och att det inte alls är vare sig fel eller farligt att våga visa att man inte alltid är på topp, det är bara mänskligt.

Det finns ”studier” som visar på ett tydligt samband mellan Facebooks alla lyckliga, glada, framgångsrika inlägg och en ökad känsla av misslyckande hos andra som inte upplever att de är sådär lyckliga & glada som ”alla andra”.
Det i sin tur leder till ökat antal personer med depression av olika slag. Man måste komma ihåg att det som visas upp på FB till 99% är en begränsad och utvald del av varje människas liv och inte tro att alla är så där happy 24/7 och 365 dagar per år. Jag är själv en sådan person som bidrar just till det där, dvs delar för det mesta bara av mig det roliga.
Facebook eller ej, det är inte fel att våga visa sig svag. Sträcka ut en hand och be om hjälp och självklart det omvända; sträcka ut en hand och fråga om någon du kanske tror behöver hjälp eller stöd vill ha det.
image

Sedan finns det så klart oxå de som delar med sig av intressanta artiklar och annat så precis som jag sa i inledningen:

Jag vet att jag generaliserar grovt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.