Det är så varmt så man är helt övertygad om att det är en väldigt varm augustidag. Igår var det 35,6 grader i Malaga (!) vilket är den högsta uppmätta temperaturen i maj någonsin. Det är som tur är alltid ett antal grader svalare här än i Malaga – det är man i princip alltid tacksam för under sommaren.
Det är inte bara jag som tycker att det är varmt.. det gör även doggisarna. De ligger gärna på balkongen eller terrassen men hundpromenaderna på vid fyratiden ska helst vara så korta som möjligt.. Tänk dig själv att gå barfota på stelhet asfalt.. för det är ju precis så det är för dem 🐶
Kᴀ̈ɴɴs ʙʀᴀ….
Nej, vi har inte en situation där Corona försvunnit men i takt med vaccinationerna minskar smittspridningen. När människor är vaccinerade vågar de sig ut i högre utsträckning vilket är bra både för den egna hälsan och för butiker och en massa annat.
Allt är som sagt inte som vanligt men det känns mer och mer som vanligt för varje dag som går.. Nu slutar även FHM med presskonferenserna på tisdagar och det känns både bra och som ännu ett steg till det normala..
Aᴛᴛ ᴠᴀʀᴀ sᴀ̈ᴋᴇʀ ᴘᴀ̊ ᴀᴛᴛ ᴠᴇᴛᴀ…..
Han är ju bara för söt, Ludde i Robinson.. Han tror alltid att han har läget under kontroll och han har det aldrig.. Det här med att han var fullkomligt säker på att han fullständigt kontrollerade Annki visade sig vara ett misstag.. samma sak med William..
Nᴇᴇᴅ ᴛᴏ ᴅᴏ….
Det är hög tid att gå igenom sminkväskan.. slänga det som passerat ”best before” som jag inte använder. Gå igenom det jag behöver och forska lite vilka produkter som är bra.. Jag tillhör inte kategorin som har en hel hög med produkter som jag använder.. Jag har aldrig sminkat mig så lite som jag gör nuförtiden så det här handlar inte om att börja ha massa make up.. men behöver en del nytt.
Det jag borde bli bättre på är kvällsrutinen – och morgonrutiner med för den delen. Ibland är jag riktigt duktig ett tag men sedan blir det lite sämre osv. Den där Joanna i Robinson sa ju när de vann priset med bastu, schampoo mm att hon hade en japansk ritual varje morgon och varje kväll.. Nu minns jag inte om det var sju, åtta eller sjutton steg – många var det hursomhelst..
ᴅᴇᴛ ᴅᴀ̈ʀ ᴍᴇᴅ ᴘᴀᴇʟʟᴀ….
Skrev ju igår att vi skulle fylla på allmänbildnings-kontot lite idag med Paella kunskaper.. De allra flesta som har varit i Spanien har säkert ätit paella och lite beroende på vilken paella man ätit och kvaliteten på den så tycker man det ena eller det andra om det.
Det finns såklart hur mycket som helst att skriva om men det blir ingen avhandling utan lite mer i stora drag;
- Man började laga paella runt 1500-talet tror man och rätten kom till för att den passade perfekt som ”matsäck” för get- och fåraherdar.
- Det vanligaste att ha i på den tiden var kaniner, harar och olika fåglar samt de grönsaker som fanns till hands. Ris var självklart basen och så tillsatte man saffran och olivolja.
- Det är lite osäkert om ”seafood” varianten kom till samtidigt men man vet att den funnits länge då de som bodde utmed kusterna tidigt började använda fisk.
- Efter att man tillsatt lite vatten tillagades den sakta över öppen eld med ved från apelsinträd som gav både smak och doft till paellan.
- Det finns några olika teorier om var ifrån namnet kom.. Vissa säger att det härstammar från latin andra menar att det kommer ifrån det arabiska ordet ”bakiyah”.
- Att det skulle komma från det arabiska språket låter rätt rimligt eftersom ris kom till Spanien från Nordafrika redan på 800-900 talet. Det hade då namnet ”Parámos” vilket invånarna i Nordafrika också kallas.
- Det finns en klart mer romantisk version.. så den kan vi ju välja 😄 Den sägen går ut på att en man tillagade en form av paella för att vinna en kvinnas hjärta.. Namnet skulle då komma ifrån ”para ella” som sattes ihop längs tiden till ”pa’ella”.. Para ella betyder ”till henne”
- Det är med paella som det väldigt ofta är med grillningen i Sverige – det är männen som tillagar den..
- Precis som med Spaniens andra nationalrätt ” Tortilla de Patata” så finns det inte ett recept på paella utan massor.. både i olika regioner och inom olika familjer.
- Går man ut och äter paella måste man alltid vara två – det krävs säkert för att få till en bra paella antar jag..
Det var väl lagom med basic kunskaper kan jag tycka 😊
Pʟᴀɴɴɪɴɢ….
Jag kollade menyn på Beachhouse Marbella och den ser riktigt bra ut – kul och varierande.. Men ska ta och kolla vidare på några alternativ. Om T skulle få bestämma (vilket han ju borde få 😊) så skulle vi vara hemma och äta Spaghetti med köttfärssås på terrassen.. och helt bortse ifrån att han fyller år. Men det är ju bara för tråkigt och han uppskattar ju faktiskt god mat.. Jag har däremot tänkt om när det gäller om det ska vara en överraskning var vi ska gå eller inte och landat i att det ska det inte vara. Han kan ju åtminstone få påverka vart vi ska gå 😄
Det dyker upp nya restauranger både här och i Stockholm. Här är de flesta nya i en lite annan bemärkelse tror jag.. det är många restauranger som inte klarat pandemin och nya ägare med sin inriktning tar över.. I Stockholm finns det mer av typen ”avancerade” restauranger – vilket inte ska förväxlas med exklusiva för det finns det gott om både där och här.
Avancerade restauranger har mat på en lite annan nivå.. inte nödvändigtvis godare men nya kombinationer och fantasin är mycket större. Men ibland undrar jag om den där fantasin alltid är det till det bästa för råvarorna.. Självklart finns det massor av exempel på när det är det men som med allting annat.. inte alltid.
Upptäckte av en slump en av deras rätter: Hummer-schnitzel.. Jag älskar hummer.. det bästa jag vet. Jag tycker att en bra tillagad schnitzel är väldigt gott (den måste vara tunn och frasig).. Kombinationen är utan tvekan god men tar man inte bort lite väl mycket av hummern.. Jag menar.. det är ju inte det billigaste valet på menyn och att då ”fritera” bort hummern..
Jag skulle säkert tycka att det var väldigt gott men det skulle aldrig kunna ersätta hummer (och andra skaldjur) som jag tycker att de ska vara – ”Plain och med T’s skaldjurssås”.. Det här blev en väldigt lång (och onödig) utläggning om att jag ska ta och kolla upp några riktigt bra skaldjursrestauranger ✨
sᴇᴍɪғɪɴᴀʟ….
I morgon kväll klockan 21.00 är det semifinal i Eurovision, dvs dags att kvala in till finalen..
Jag har inte satt mig in i det så mycket men hörde på Fyrans nyheter att enligt spelbolagen har Tusse 80 procent chans att ta sig till final.. Vi får hoppas att han gör det en Eurovision final utan Sverige skulle ju bli supertrist. Det har väl bara hänt en gång så långt tillbaka som jag kan minnas och det var Anna Bergendahl med sin gitarr..
ᴇxɪsᴛᴇʀᴀʀ ᴅᴏᴍ….
Jag undrar om det finns människor som är så otroligt strukturerade så att de planerar hela sin dagliga ”outfit” för en hel månad.. Personligen klarar jag det inte ens för en semester – dels har jag alltid packat med mig för mycket och ändå har jag glömt något..
Jag slog mig själv med total häpnad nu när vi var på Kosta med T’s familj.. Kläderna planerade dag för dag, jag hade inte glömt något och ”klädschemat” efterlevdes.. Men jag tror att det tar stopp med några dagar sådär..
ᴘᴀɴɴᴋᴀᴋᴏʀ….
Det är väl ungefär såhär som T tycker att det ser ut när jag lagar mat – lite allmänt kaotiskt 😊 Igår lyckades jag däremot att hålla det riktigt snyggt men det är väldigt mycket lättare när maten lagar sig själv i ugnen.. Igår var det ju helstekt fläskfilé och potatisgratäng.. Jag har inte koll på vad fläskfilé kostar i Sverige nuförtiden men här är det verkligen billigt..
Ikväll blir det ”potatis-uppehåll” men det ska jag nog överleva det också.. Det blir en av T’s nya favoriter- mina pannkakor 😃 Precis lagom måndagsmiddag.. men väldigt långt ifrån de där med italienska aftnar som jag skrivit om.. Det får vi börja med en annan vecka..