Det är dags för del två av ”min artikelserie” om Influencer Marketing. Stora delar bygger på SvDs artikelserie (dessa är markerade) men även övrigt material och tankar..
När ett nytt fenomen dyker upp så kommer det nya affärsmöjligheter som en bieffekt av dessa. I det här fallet är det främst sk Marketing-Tech företag. Enkelt uttryckt kan man säga att dom fungerar som en länk mellan kunden och Influencern.
Exempel; Kunden Y vill nå målgruppen A och då matchas detta genom Marketing- Tech bolaget.
Det finns dom som var väldigt snabba på pucken och som därmed väldigt snabbt kunna bygga upp ett bolag med bra omsättning och lönsamhet. Relatable är ett exempel med en omsättning på 115 miljoner och där aktiekapitalet betalades av den första kunden.
Här kommer vi in på det här med Mega vs Micro Influencers igen.
Bianca och Therese tillhör våra absolut största Influencers i termer av antalet följare. Bianca har 1 miljon följare och Therese 946 000.
Det kostar, som jag skrev om i förra inlägget, 100 000 kronor för ett samarbetsinlägg på Thereses Instagram. Vad det kostar på Biancas vet jag inte men med all sannolikhet en bit över det. Men hur många av deras följare ser inlägget och interagerar så att detta också konverteras till ett köp i förhållande till en Micro Influencers?
Relatable jobbar en del med Frida Wiman, en Influencer med ca 25 000 följare. Jämfört med oss vanliga dödliga är det ju enormt många följare men jämfört med Bianca, Therese och väldigt många andra Influencers är det väldigt lite.
Jag tar Frida som exempel eftersom hon omnämns i artikeln i SvD, har en väldigt bra balans mellan samarbetsinlägg och privata inlägg i sitt flöde. Det är fina om än kanske lite ointressanta inlägg och det procentuella antalet som interagerar är ca 3,5 jämfört med ca 5% för Bianca och Therese. Just Frida stödjer alltså inte teorin om att Micro Influencers har en högre grad av följare som interagerar med sin Influencer. Därmed inte sagt att teorin inte stämmer och troligtvis kommer att öka mer och mer.
Exempel på Fridas inlägg som hon definitivt lägger tid på men de handlar inte enbart om yta och utseende.
Hon lägger även tid på att de samarbeten hon gör ska vara genomarbetade och snygga, inte bara produkt och/eller produkt/personbild rakt upp och ner.
Bonniers..
Bonniers var också relativt snabba när det gällde att fånga in bloggare. Många av dessa är ju direkt eller indirekt Influencers även om själva ordet kanske inte fanns när bloggandet började.
Bonniers har ett verktyg (Ocast) där kunder kan gå in och söka efter intressanta profiler för ev samarbeten. Deras profiler omnämns inte heller längre som bloggare utan just Influencers. Några exempel;
Kunden kan tydligt se vilket åldersspann följarna är i och vilket kön samt storstad vs övriga städer. För kunden är det alltså lätt att kunna hitta rätt person för samarbetet utan att involvera ett av de Marketing-Tech bolag som nämns tidigare. Det finns dock en hake, Bonniers har ju inte alla Influencers i sitt verktyg utan enbart de som bloggar med dem. Antalet bloggare uppgår bara till 63 än så länge.
Man kan även se antal följare, hur många nya följare personen har och hur många kommentarer/reaktioner.
En Influencer med en helt annan målgrupp är Nicole Falciani;
Det mest intressanta är hur målgruppen skiljer sig – Nicole har i det närmaste 50/50 män vs kvinnor medan Laila Bagge bara har 3% män.
Vad har vi lärt oss av det här?
- En helt ny typ av bolag har dykt upp, Marketing-Tech bolag som utvecklat och underhåller tekniska plattformar för att hålla koll på Influencers och i ett affärsmässigt syfte matcha dessa mot kundens behov.
- Det är tusentals, hundratusentals och kanske fler Influencers som finns i deras databaser.
- Några av bolagen låter kunden få tillgång till databasen/verktyget andra inte, de tar istället fram ett antal relevanta förslag till kunden att välja bland.
- Man räknar med att Influencer Marketing kommer att finnas med en enskild post i nästa års marknadsföringsbudget för en hel del företag och att dessa kommer avsätta mellan 1-20% av den totala marknadsföringsbudgeten för just det ändamålet.
- Organisationer och myndigheter har redan börjat och kommer troligen öka sitt samarbete med Influencers. Här kan det ju bli väldigt svårt när det gäller trovärdigheten om partipolitiken kommer in i bilden. Det kan dessutom vara ”farligt” vilket man kunde se vissa tecken på i det senaste valet.
Det var det om den nya typen av bolag och hur enkelt det är att mäta allt med dagens teknik. Att bara ”mållöst” jobba med Influencer Marketing är lika dumt som att köpa tryckta annonser i en tidning som läses av fel målgrupp.
Bengt hade btw en klok kommentar om att det finns en anledning för ICA att vara aktiva med sin TV-reklam. Läs kommentar och svar från Bengt respektive mig.
Del 3 kommer troligtvis på söndag 💛
Jag ser fram emot del 3. Riktigt bra Eva! Du skulle kanske kunna profilera dig inom SMIO (Social Media Influencer Optimization)? Mitt eget four letter word som kanske ersätter SEO?
Hej! Tack ☺️ Ett riktigt four letter Word som definitivt kommer ta stor plats i den allra närmsta framtiden. Att mäta olika Influencers interaktioner etc kommer vara viktigare än antal följare. Trovärdigheten kommer vattnas ur för giganter som inte balanserar sin position ytterst skickligt. Det verkar bara ha kommit ett kommentarinlägg avseende de fyra artiklarna på SVD så jag fortsätter helt i ”egen regi” Fortsatt trevlig helg!