Min Nyårskrönika….


Jag har skrivit det, om och om igen. Alla säger det om och igen. Vi läser om det varje dag. Alla vill säga hej då till 2020 och nu gör vi det

I mitt lilla försök till summering av 2020 låter jag bilderna tala, gör några egna reflektioner och visar exempel på att det trots allt inte bara varit ett ”svart” år..Jag ska inte börja med SvD’s omslag med Johan Carlson och citatet att Corona inte skulle spridas i Sverige. Han var långt ifrån ensam om att ha den tron/uppfattningen. Vare sig i Sverige eller i de flesta andra länder..

Man tog inte varningsklockorna på allvar och plötsligt var spridningen oerhört snabb och bred. Jag är rätt övertygad om att demonstrationen i Madrid på Internationella kvinnodagen den åttonde mars inte skulle ha godkänts om man förstått att de smittade fotbollssupportrarna som varit i Bergamo skulle få igång smittspridningen i Spanien, och det snabbt.

Exemplen är många men vi kom till en punkt där det var som att vända ett blad. Corona var på riktigt och det även i det egna landet.


Place du Trocadero Bild Expressen

I många länder i Europa sågs totalt tomma gator och torg – en syn man bara någon vecka tidigare aldrig skulle kunna föreställa sig.. Empty Quarters fick en helt ny innebörd.Sverige valde som bekant en helt annan strategi, en helt annan väg.. Ena dagen ifrågasatte ”alla” andra länder strategin som de ansåg var ”galen”. Sedan var den jättebra eftersom svenskar faktiskt löd råden. Sedan var den galen igen och så vidare. Man har misslyckats med äldrevården oavsett om strategin i övrigt var rätt eller fel. Eftersom jag inte är någon expert och alla vet lika mycket som mig så lämnar jag det med ett misslyckande inom äldrevården och att det egna ansvaret som svenskarna tog i våras inte efterlevdes efter sommaren.

Sverige fick en ny hjälte av sällan skådat slag.. Personligen (och jag är knappast ensam) tycker att det gick till överdrifter, framförallt de som tatuerade in en Tegnell-bild.

Nu när flera prognoser visat sig vara helt felaktiga börjar förtroendet att minska något men det varierar.Jag kommer för all framtid minnas Anders Tegnells orubbliga ståndpunkt och argumentation avseende munskydd. Även om man inte inför obligatoriskt munskydd så förstår jag inte att han bara säger att det inte finns några belägg för att det hjälper. Att det finns annat som är viktigare. Det må vara hänt men varför detta konsekventa ”motstånd”? I

Det känns som om himlen måste ramla ner innan han kan säga att det nog ändå är ett bra.. Men som ett under.. ser jag plötsligt att han nu under årets näst sista dag skickat ut ett pressmeddelande där han rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken om avstånd inte kan hållas.Nej, det är inte roligt att ha munskydd på sig varje gång man lämnar lägenheten. Vi har haft det sedan i mars.. Varje dag..sisådär 275 dagar utan att få pigga upp med lite läppstift 😊


Bild SvD

En självförklarande bild över en verklighet som pågått under väldigt lång tid. Det är inte alla som haft anhöriga de kunnat ”besöka” via ett fönster. Den ensamhet som många 70 plus levt med har såklart varit tuff, speciellt för dem som lever ensamma.


Bild SvD

Den här bilden kan man se som ”underbar” men den är ju i grunden allt annat än just det. Att under de allra sista åren tillsammans inte få vara tillsammans och när man äntligen får möjlighet att ses så är det med ett plastskynke mellan sig. Men bilden är ändå vacker för den visar den starka kärleken och längtan. Man blir aldrig för gammal för kärlek ❤️


Bild Expressen

Lång tid utan att träffa barnbarnen och omvänt. Tänk hur det hade varit utan de tekniska möjligheter som finns idag – de har åtminstone gjort att kontakten har kunnat upprätthållas även om den inte kan ersätta det fysiska mötet. I den här bilden ser jag en mormor som step by step hjälper sitt barnbarn att fixa lite middag.. det hade nog inte hänt utan Corona. Men å andra sidan hade mormor kanske varit där då.

Alla familjer bor ju inte i närheten av varandra och då kan en positiv konsekvens av Corona vara att man börjat umgås mer men via en skärm. Ett välkommet avbrott i vardagen för de äldre som ofta inte hinns med i vardagen annars..Jag skulle kunna skriva 50 ”krönikor” om valet i USA – inte för att jag är bra på det utan för att jag verkligen både varit och är intresserad av det. Ungefär såhär såg Joe Bidens valmöten ut. Inte för att intresset var lågt utan för att han ”gjorde” det som en viktig del av sitt kampanjande. Att ta ansvar för social distansering.Trump genomförde sin valkampanj som om Corona över huvudtaget inte fanns.. eller rättare sagt The China Virus som han konsekvent fortsätter att kalla det. Hans valrallyn” lockade tusentals och åter tusentals människor och har med all sannolikhet bidragit ordentligt till en ökad smittspridning.Man måste tyvärr konstatera att det amerikanska valet kommer att gå till historien. Ett agerande som i en bananrepublik i världens största demokrati. Mer eller mindre direkta kuppförsök. Skrämmande.

Mantrat valfusk och det ena galna initiativet efter det andra pågår med oförminskad styrka fortfarande.. Två månader efter valet och där alla försök, utom ett, till domstolsprocesser misslyckats så hade alla utom en människa med ett psykopatiska drag givit upp. Men inte Trump och han kommer tyvärr inte försvinna från arenan under 2021 heller.
Här står vi, T och jag längst ute på piren i Puerto Banús och tittar mot La Concha. Vi är ute med fotografen Sarah för att ta ett antal bilder till hemsidan. Hade någon då sagt att det om några veckor skulle bli en total Lock Down och att den skulle pågå vecka efter vecka hade vi nog trott att den personen inte visste vad den pratade om.

Det var verkligen så att i början var det ingen som tog Corona på allvar och plötsligt var det som att vända blad i en bok. Alla tog det på allvar och kort därefter blev det Lock Down.Under perioden av total Lock Down fick man bara besöka matbutiker, apotek och tobaksaffärer. Bara åka en person i bilen. Bara gå ut med hunden max 100 meter från bostaden. Man fick gå för att köpa mat, tobak och till apoteket. För att inte sitta inlåst hela tiden gick jag för att handla ibland, det är ingen längre sträcka men det viktiga var att komma ut. Så här såg det oftast ut när jag var på väg till affären. Inte en människa – inte en bil..Huvudgatan som går igenom hela Marbella en vanlig eftermiddag i april. Inte en människa – inte en bil.Kö för att få komma in i matbutiken. Vakt i dörren och en ut – en in principen gällde. Varje butik hade ett reglerat antal kunder som fick vara i butiken samtidigt. Handsprit innan man fick komma in och så är det även nu i varenda butik..Men även om det var deppigt att se de tomma vägarna och inte se en enda människa, vara inlåst och att det var den kallaste och regnigaste våren sedan man började mäta vädret (inte många timmar på terrassen) SÅ är jag glad över att T och jag klarat både Lock Down perioden, de ständigt pågående tuffa restriktionerna så otroligt bra ❤️Även om jag som sagt inte är någon expert så vill jag nog påstå att vi båda varit det på en sak – social distansering. Kanske har vi gjort lite mindre roliga saker men vi har valt säkerheten först. Vi har ju givetvis varit ute på restaurang etc men definitivt inte i den utsträckning som under ett ”normalt” år..Jag undrar hur många gånger händerna har fått sig en dusch och ”insmörjning” av handsprit.. Det är säkert 1 500 gånger, nästan ett under att händerna finns kvar..

Man får också perspektiv – vi som människor är väldigt anpassningsbara, inte alla men de flesta. Det är det som i slutändan avgör vilka som ”överlever” – det är de som anpassar sig bäst. Det gäller oss som människor och det gäller i ”business”

Man får också perspektiv när det gäller vad som är viktigt. Man stannar upp, reflekterar och blir mycket bättre på uppskatta och inte ta saker och ting för givet.


Att kunna gå till en butik, frisör, restaurang eller liknande är inte det man kommer fram till är det som är det viktigaste i livet men är bland annat något man alltid tagit för givet.

Tyvärr har Corona inneburit att vi ser många butiker och restauranger som inte klarat sig igenom krisen (som dessutom fortfarande pågår med tanke på tuffa restriktioner). Här får företagarna inte det stöd som ges i Sverige. Exempelvis ska restaurangbranschen nu få det första stödpaketet och det innebär att man får förlänga tillfälliga uppsägningar (men det är i sig inget bidrag) och möjligheten för halverad hyra under en viss tid.

Hörde på nyheterna att det i Sverige varit färre konkurser 2020 än året innan.Corona har oundvikligen överskuggat ”allt” men det finns trots allt även positiva saker som hänt. De har kanske inte fått samma utrymme som de annars skulle ha fått men det viktiga är ju att de hände.

För mänskligheten i stort är 2020 det fjärde bästa året genom tiderna.

Barnadödligheten har minskat och sedan år 2000 har den minskat med 40 procent och sedan 1990 med 56 procent.

Den kroniska hungern har minskat med en fjärdedel.

Den extrema fattigdomen har minskat med två tredjedelar.

Listan kan göras mycket längre med mediciner som räddar massor av liv, rösträtter, ökad jämlikhet, utrotade sjukdomar med mera.

Källa: Johan Norberg, The British Spectator

Det är viktigt att befolkningen i tredje världen inte fortsätter att öka i den takt den gjort. När man lyckligtvis får ner barnadödligheten blir det viktigt att antalet barn som föds minskar. Ja, det kan låta hemskt men det är viktigt.

Jag har inga siffror eller konkreta uppgifter men under Lock Down och karantänsperioder har utsläppen minskat. Under exempelvis den långa Lock Down perioden i våras kunde man se bilder på hur fåglar kom tillbaka och mycket annat som var en direkt konsekvens av minskade utsläpp.

Den minskade flygtrafiken (minskat med ca 80 procent i Europa) har givetvis också påverkat utsläppen positivt.

Något annat som är positivt men som till skillnad från ovan fått väldigt mycket uppmärksamhet är att USA byter president den 20 januari ✨Det som för oss i vår omedelbara närhet är mest positivt är att ett vaccin kunnat tas fram och bli godkänt så snabbt. Ett vaccin som sannolikt kommer att se till att vi slipper det vi upplevt i år men en viss ny normalitet får vi nog vänja oss vid..
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.