Statsepidemiologer & idOlfinal….


Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Jobbade som vanligt igår och det var rätt så mycket att göra.. Det är alltid som mest den sista timman nu när vi stänger 18.00. Christina jobbade igår men åkte till Sverige idag på förmiddagen vilket hon inte alls kände för.. men hon är tillbaka om två veckor ✨

Igår glömde jag inte att kolla om granen på Avenida del Mar var installerad. Det var den inte så ingen stor hög gran med olika färgskiftningar och Mariah Carey på repeat – är den inte uppe nu så lär den inte komma upp. Det var heller ingen julbelysning längs Ricardo Soriano som det sagt att det ska vara så kanske kommer det upp.. men jag är tveksam..


Här har vi riktig långhelg, lördag till tisdag ✨ Det är anledningen till att de väntar med eventuellt nya restriktioner till den tionde, dvs efter ledigheten. Man vill inte ha massa resande över kommungränser, fler människor som är ute och rör sig etc.. Vi kan ju ibland missa någon Bank Holiday men en sådan här helg missar vi inte och tur är väl det för från och med ikväll är allt stängt och öppnar igen på onsdag..

Apropå stängt.. Alla butiker utom matbutiker måste ju stänga 18.00 och för att det ska vara rättvist får matbutikerna bara sälja mat efter 18.00. Häromdagen skulle vi köpa batterier.. och såg då skylten; Säljs inte efter 18.00.. Det är inte alltid helt enkelt att dra gränser..När man ändrade så att det inte får säljas någon alkohol efter 22.00 var det såklart ett hårt slag för restaurangbranschen, speciellt om man ser allt statiskt. De säger att om tiden förlängts så hade de kunnat få in två sittningar nu får de bara in en..

Men man skulle väl kunna få in två sittningar ändå – inte helt ”enkelt och smärtfritt” men eller inte omöjligt.. Tidigarelägg så att om restaurangen normalt har första sittningen vid 19.00 (vilket nog är det normala) så lägger man den 17.00.. Kanske med någon form av rabatt om det nu krävs. Nu i december tror jag definitivt att det skulle funka kanske svårare i januari men andelen restauranger som har behov av två sittningar då är ju klart lägre..

Här ser man hur människor lägger om sina vanor.. Nu sitter det en hel folk på barerna vid tretiden vilket det inte alls gör annars.. Man anpassar sig till de tillfälliga öppettiderna.. för vinglaset går ju inte att vara utan 😃Det vore väl märkligt om jag inte efter ett gäng veckor i tv-soffan tittandes på IDOL inte skulle inleda det här inlägget med IDOL-finalen….Jag kommer inte att vara långrandig för det blir bara trist.. Anledningen till det är att jag tycker att finalen blev ett slags “antiklimax”. Det går inte att få till en Globen upplevelse i en tv-studio utan publik. Men man lyckades inte heller få till någon finalkänsla överhuvudtaget. Det hade kanske varit en omöjlig uppgift att få till det med de förutsättningar som fanns men det blev bara en slags dragkedja till finalen.. Tre uppträdanden där finalisterna sjöng varannat bidrag..

Skrev ju i veckan att om de är lika bra så vinner Paulina för att hon har så många ”fans” runt om i landet. Kanske låter som efterhandskonstruktion men Nadja var klart bättre och gjorde vinnarlåten väldigt mycket bättre. Det brukar tydligen ha stor påverkan på resultatet.. läste jag någonstans..Det blev lite väl många Oh my God och annat från Paulina i går för min smak.. Paulina har hela tiden varit den underdog som knappt kom med bland de tolv.. suttit säkert varje vecka samtidigt som hon genom sitt sätt att vara blivit väldig folklig.. Lite ”kan hon så kan jag” i kombination med att hon hela tiden varit så sprudlande av energi.. Men den har ökat varje vecka och med det blivit snarare enerverande än ”charmigt”..Den totala motsatsen.. Jag sa direkt i början att hon skulle gå till final men tyckte sedan att hon ibland kunde bli för perfekt.. Hård träning ✅ Perfektion i framträdandet ✅ Glädjen i framträdandet… där blev det inte check.. Man kunde inte så ofta se att hon hade kul när hon uppträdde.. men det vände och då blev det både perfektion och glädje..

Det är klart att det påverkat otroligt mycket under hela säsongen att uppträda utan publik.. Att leverera ett bra framträdande med en jury plus typ 20 personer i publiken.. Det är precis som när man har en presentation- ju färre som lyssnar desto svårare är det oftast..En annan sak var ju det här med IDOL-väggen i syfte att få någon form av publik och interaktion.. Så länge man inte började prata med dem var det väl okej men snacket med tjejernas familjer blev mest bara stolpigt.. Ännu ”värre” eftersom det dessutom var förseningar i ljudet.. Till historien går iallafall Nadjas pappas kommentar efter hennes ballad.. ”Det var bra. Jag var jävligt tveksam till låten men det blev ju riktigt bra”.. Absolut bara en norrländsk man som kan säga så 😄


Jag tror att någon form av sammanfattning kan vara att finalen saknade nerv och spänning.. Agree?


Dᴇᴛ ғᴏʀᴛsᴀ̈ᴛᴛᴇʀ ᴀ̊ᴛ ʀᴀ̈ᴛᴛ ʜᴀ̊ʟʟ….


Smittade per 100 000 invånare

Nu börjar smittoläget se riktigt bra ut om man nu kan säga så.. men väljer att se det från den ljusa sidan.. Det är en halvering av antalet smittade per 100 000 invånare vilket innebär att skillnaden inte är så stor jämfört med Sverige. Snittet för Spanien är nu 230 – se bilden..

Det som däremot skiljer sig är antalet dödsfall där Spanien har åtta dödsfall i covid-19 per 100 000 invånare jämfört med Sverige där det är 4,4 dödsfall. Nu mäter man ju inte riktigt på samma sätt så skillnaden kanske inte är fullt så stor men stor är den nog.Nu ”ber man” nog både här och där.. Andalusiens regionala president har signalerat att det kanske kommer att bli så att man släpper på restriktionen med att alla butiker och restauranger måste stänga redan 18.00. I ett första skede kan man kanske åtminstone hoppas på att de får hålla öppet till 21.00 eller 21.30 (eftersom utegångsförbudet träder in 22.00.. eller så förlänger man det till 23.00).

Jag undrar hur mycket tid som läggs på att diskutera och besluta om vilka restriktioner som ska gälla och när. Både mellan regering och regioner samt inom regionerna. När de nya restriktionerna är kommunicerade ska alla invånare förstå dem.. läsa på och hålla sig uppdaterade hela tiden. Om man sedan tänker utanför Spanien.. med EU och med andra länder.. Sedan har alla länder ungefär samma tidsåtgång (mer eller mindre).. Det går ju inte ens att föreställa sig hur många timmar det blir..

Det behöver man ju inte göra heller men man kan ju önska att åtminstone en bråkdel av den här tiden används till bra saker när pandemin är över..Folkhälsomyndigheten har väl levt sitt egna och anonyma liv.. Ingen myndighet som varit ”Top of mind” direkt… tills i år.. Även om omständigheterna är mer än tråkiga så har de slagit igenom med dunder och brak även inom andra områden..Behöver inte skriva det.. Anders Tegnell har varit nationalhjälten alla lyssnat blint till.. Lite sprickor kan man kanske skönja i det tidigare så totala förtroendet men det glömmer vi just nu.. Han har varit en av värdarna i Sommar i P3 och han är den svenskarna helst vill bjuda in till sitt julbord på julafton.. En statsepidemiolog som ingen visste vem det var för 10 månader sedan..

Kan man inte likna det vid en artist som slår igenom över en natt efter att ha harvat i en källarlokal i åratal? 😃Anders Wallensten som var med på presskonferenserna i början men försvann rätt så snabbt eftersom han skulle fokusera på skrivande..

Det var många som tittade mer på honom än som lyssnade på vad han sa.. Det dröjde inte länge innan förrän det började skrivas om honom.. Bland annat så la Christer Lindarw upp ett Instagram inlägg om att det här var hans riktiga drömman..

Två okända statsepidemiologer.. en önskegäst och en önskeman – vem hade kunnat tro det?

Hᴊᴀ̈ʟᴘᴀ ᴇʟʟᴇʀ sᴛᴊᴀ̈ʟᴘᴀ….Idag ställer han sig upp på det stora podiet för att för första gången sedan valet prata till den stora publiken.. Syftet är att hjälpa Kelly Loeffler i valet till senaten..Om jag vore Kelly och ville sitta kvar i senaten skulle jag vara mer än nervös för att ha Trump stående på det där podiet.. Risken är mer än överhängande att han fortsätter med mantrat om att valet är stulet etc snarare än att fokusera på vad det gäller.. Valet till senaten..

Inför valet, som jag tror hålls femte januari, ser det jämt ut och om Trump kör en repris igen riskeras valdeltagandet., Trump kan alltså bli sin ”egen” fiende igen och göra jobbet åt demokraterna.

Om inte Biden får kontroll över senaten blir det ju riktigt svårt att få igenom saker så för en gångs skull hoppas jag verkligen att Trump kör en repris..


Cʜᴀʟʟᴇɴɢᴇ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛᴇᴅ….


En jätteskön klänning som blir så mycket snyggare än den där gamla mysdressen ✨

Såg Emilia de Poret på Nyhetsmorgon idag.. Det hon pratade om idag var att nu under pandemin tenderar vi till att fastna i mysdressen (så sant..). Jag har iallafall tagit något steg ”framåt” och har någon form av mysdress-outfit som jag åtminstone kan gå ut med soporna med 😃 och oftast även den kortare rundan med doggisarna..

Det är ju faktiskt riktigt tråkigt och man blir ju inte direkt uppiggad av att möta sig själv i spegeln iklädd en gammal mysdress och ett osminkat ansikte.. Men det är ju lätt åtgärdat och jag har i stora delar gjort det.. Kör lite puder, rouge och läppstift varje dag = stor skillnad på måendet hur banalt det än låter 💄 Inga gamla ”fula” mysdressar tillåts.. Självklart använder jag myskläder men inte gamla som hängt med i tio år..Hursomhelst så utmanande hon oss att varje dag anstränga oss lite.. kanske inte bo i mysdressen varje dag utan varva med ”snygga” och bekväma kläder.. pigga upp med ett snyggt nagellack, sätta på oss ett par glammiga örhängen eller vad man nu hittar på.. Ett exempel är inneskor.. som ju verkligen kan variera – mer om det och mitt ”åh nej moment”när det kommer till det..

Hon berättade om sina föräldrar (70+) som nu som alla andra 70+ varit väldigt isolerade.. De byter om till middagen varje dag då tycker de att allt blir så mycket trevligare.. Det är väl kanske att ta det lite väl långt.. iallafall om att byta om till middagen innebär det jag tror att det är i deras familj.. Men hennes utmaning var att vi skulle ta fram en av de finare klänningarna som hänger i garderoben iallafall en gång i december ✨

Challenge accepted och för mig innebär det; Snyggare hemmakläder med någon form av ”piff” varje dag.. Ombytt till middagen lördagar och extra ”uppklädd” Julafton och Nyårsafton.. Blev genast piggare 😃

ᴘɪɢɢᴀʀᴇ = ɢʟᴀᴅᴀʀᴇ….Vi människor blir väl generellt sämre och sämre på att le när vi möter någon vi inte känner och i ännu högre utsträckning hälsa.. Här är det vanligare än vad det är i Sverige, både att man ler och säger hej. Det förändrades ju inte när munskydden åkte på och den allra första tanken var att nu är det ju ingen som ser att jag ler.. Men jag kunde inte haft mer fel – ögonen visar det så otroligt väl.. Nästintill mer än den leende munnen – så vi ”smilar” vidare helt enkelt ✨Även om ett leende inte helt förändras så är det ju ingen idé att ha läppstift under munskyddet.. Normalt sett brukar försäljningen av kosmetika öka under dåliga tider men så är det verkligen inte nu under pandemin. Det är inte bara försäljningen av läppstift som minskat rejält över hela världen utan smink överhuvudtaget. Bakom munskydd, karantän, att man inte kan gå ut och äta, jobb hemifrån och liknande så har intresset för att sminka sig minskat.. och det är knappast förvånande..

I Sverige har ju inte restriktionerna varit lika kraftfulla så där ser man inte riktigt samma tapp men man ser en klar förskjutning mot hudvårdsprodukter på bekostnad av smink..

Jag är väl ungefär som ”alla” andra – har nog aldrig sminkat mig så lite.. Men jag längtar verkligen efter läppstift- vilken skillnad det gör.. erkänner att jag ofta går runt med målade läppar här hemma 💄


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴇʀᴋᴀ̈ɴɴᴀ….Jag skrev ju i förra inlägget att jag skulle erkänna något pinsamt.. Sedan hände en helt annan sak också så jag tar båda.. börjar med den senaste;

T hämtar alltid mig en bit bort eftersom Avenida del Mar är bilfri.. När jag kom såg honom stå parkerad men han stod så att det var en lyktstolpe på passagerarsidan som gjorde att jag inte kunde öppna upp dörren.. vilket jag såg.

Började således ”veva” så att han skulle förstå att han skulle köra fram lite.. Inte en rörelse så jag vevade och pekade på stolpen.. inte en reaktion. Jag såg ju att han satt där.. eller? Jag öppnade dörren och började säga något i stil med: hallå.. ser du inte…

Då upptäcker jag att det inte alls är T som sitter där utan någon helt annan som antagligen tror att det är en helt galen kvinna som står och vevar utanför bildörren och dessutom sliter upp och säger något fullständigt obegripligt…. Jag försökte få fram en ursäkt/förklaring att jag trott att det var min man.. Engelska förstod han nog inte heller och glad såg han inte ut.. Som försvar ska jag säga att det var mörkt och att bilen inte var helt olik Silverpilen 😊

Men det där är ju något som kan hända.. av en slump och omedvetet.. Det kan man inte påstå att nästan pinsamhet är..
Bibelord hit och bibelord dit..Dessutom är han heligheten själv och en fantastisk predikant och coach.Sedan födseln har han varit ”Guds gåva till allmänheten”.. Jag säger inget mer..

Jag tycker att det är en pinsam bok (det ytterst lilla jag lyssnat på) men frågan är om det inte är ännu pinsammare att jag trots att jag på förhand visste hur uselt det skulle vara ändå gav mig på att lyssna.
Jag ville inte och trodde inte att jag skulle fullfölja lyssningen men nyfikenheten tog över..

Uselt? Beyond uselt..Har kört igenom boken och lyssnat några minuter här och där men inget av skvallerdelarna.. Nu tror jag inte att ni planerat att lyssna men för er som övervägt det 😃 Kan jag bespara er det genom en summering: Proppfull med referenser till bibeln, full med floskler, Runar är en rättskaffens och hyvens kille (finns nog ingen bättre) som samtidigt är en äkta cowboy.. Om nu inte 96 procent av boken avviker från den här beskrivningen förstås.. Men något säger mig att det inte är så 😃


ɪᴋᴠᴀ̈ʟʟ….Ikväll missar jag inte Så mycket bättre.. Har så stora förhoppningar.. Jakob Hellman är kvar och det i kombination med att Helen Sjöholm kommer – kan ju inte bli annat än hur bra som helst ✨


Har ju en hel del mer att skriva om; inneskorna, Annie, Blondinbella & kursen och lite annat.. Kanske får ihop det ikväll..


Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.