Fullmåne & En liFestyle matbok….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

På söndagar brukar jag städa, tvätta och fixa så att man startar den nya veckan på ett bra sätt. lite psykologiskt på något sätt. Nu funkar det ju inte helt bra med bara en hand och jag har verkligen bestämt att den ska bli bra nu. Jag vill definitivt inte behöva åka till Hospital Costa del Sol och sitta där i timmar och vänta. Vill inte heller uppta vårdresurser..

Hursomhelst så blev det extra inlägg som tidsfördriv.. med andra ord det här..

Bank holiday idag igen – det har ju varit några stycken den senaste tiden 😃 Det är oftast så att om en helgdag infaller på en söndag så flyttas söndagen till måndagen eller hur jag ska förklara det. Hursomhelst helgen blir en dag längre ✨


Vilken fullmåne det var igår.. Vissa känner ju verkligen av det och kan i princip inte sova. Jag kan känna av det litegrann men inte så att jag ligger helt sömnlös.

Kᴏᴍᴍᴇʀ ᴀᴛᴛ ʙʟɪ ʀᴏ̈ʀɪɢᴛ….

Såg Dokument utifrån igår och det var väl inget nytt direkt men det som däremot var nytt för mig är att Trump ställt in den planerade stora valvakan på Trump International Hotel i Washington DC för att stanna i Vita Huset.

Anledningen som uppges är att det är med hänsyn till Corona (!) Han har ju konsekvent negligerat alla risker under hela valkampanjen. Han har med andra ord en plan för något platt fall kommer han inte att bjuda på..


Enligt tre olika källor kommer Trump utropa sig själv som vinnare om det tidigt under valnatten ser ut som att ”han leder”. En strategi för att sedan i efterhand påstå att poströster är falska. Det här bekräftas givetvis inte av Trumps kommunikationschef..

Om inte någon ledning visas kan man bara spekulera i vilken strategi han tar till men valvakan är nog med all sannolikhet inställd pga en enda anledning.. Hans ego….

Det här kommer att bli väldigt rörigt om inte Trump vinner…. det är typ det enda man kan vara säker på..

Eᴛᴛ ᴍᴀᴛʟɪᴠ….


Nu har den kommit och är klar att beställa – paret Ingrossos lifestyle kokbok Sensi (sinnen på italienska). Dom ger ut den själva utan förlag vilket är helt rätt om man har många följare som man kan kommunicera med/till.. Åsa har 107 000 följare och det innebär ju att man har en väldigt stor bas att sälja till. De blir heller inte en bok i mängden hos förlaget och den största anledningen – de klipper två led som annars ska tjäna pengar på boken, dvs förlaget och bokhandeln. De får förvisso en distributionskostnad för boken men den är det väl värd att ta för att få behålla all vinst..

Eɴ ɴʏ ᴛʏᴘ ᴀᴠ ғᴏ̈ʀʟᴀɢ….


The Book Affair förlag är en ny typ av förlag som riktar sig till dem som på olika sätt kan sälja sina böcker via egna kanaler – Instagram, blogg och liknande. Affärsupplägget är att de får 100 procent av vinsten som säljs på det sättet men vid försäljning i ”vanliga” kanaler har de någon typ av ”vanlig” fördelningsmodell. Den här typen av förlag kommer att öka och just The Book Affair får knyter hela tiden nya författare till sig.

Jan Guillou med fru och två till var väl pionjärer när det gäller att förändra förlagsbranschen. De tyckte att författarna fick en för liten del och så var de allmänt trötta på Norstedts – resultatet blev Piratförlaget.

Vᴀᴅ ᴀ̈ʀ ᴠᴀɴʟɪɢᴛ….


Majas Alfapet

Det vanliga upplägget är att författaren får en procentsats av det pris som förlaget säljer boken för till bokhandeln. Hur stor den procentsatsen är beror på vilken författare det är.. En bästsäljande författare har en högre procentsats, så spannet kan variera mellan strax över 20 procent upp till 50 procent. För att göra det väldigt enkelt så skulle man kunna räkna på att en helt vanlig författare får ungefär 24 kronor för en inbunden bok. Ersättningen för pocketböcker är såklart lägre och varierar mellan fyra och tio kronor.

Det sägs att en debutant säljer någonstans mellan 800 och 1 500 böcker i genomsnitt men då måste även böcker som givits ut av författaren själv vara med.. En bok som definitivt avviker är Hundraåringen som klev ut genom fönstret.. Den har sålt 1,2 miljoner exemplar och det bara i Sverige (!)

Det finns inte en uppsjö av författare som kan försörja sig enbart på sitt skrivande.. hur många finns det väl ingen riktig fakta på men någonstans kan man hitta siffran hundra och någon annanstans det dubbla. Sedan finns det ju dom som skulle kunna försörja ett halvt kvarter 😄

Mɪɴ ᴇɢᴇɴ ʙᴏᴋ….


Nu menar jag inte den bok som jag har någon slags diffus dröm om att skriva utan boken Jag andas – alltså finns jag som jag har i öronsnäckorna nu.. Har lyssnat lite drygt 20 procent och handlingen är fortsatt under barndomen – väldigt mycket kring fem-sex års ålder.

Jag kan inte hjälpa det men i vissa delar får jag problem med trovärdigheten.. Det är inte rimligt att hon skulle kunna ha tänkt och agerat så ”vuxet” som hon beskriver. Jag hoppas att trovärdigheten förstärks när hon kommer upp i mer vuxen ålder i boken.

Hon läser ju dessutom boken själv och det ska man inte underskatta svårigheten i.. Det blir inte helt bra när hon försöker sig på de delar som kräver lite skådespelarteknik och där märks en väldigt stor skillnad mot en uppläsare som t ex Katarina Ewerlöf.. Men boken står såklart inte och faller med det men totalt blir det ändå lite sämre..

Mɪɴᴀ ғᴏ̈ʀᴅᴏᴍᴀʀ….


Jag önskar att jag kunde säga att jag var helt befriad från fördomar.. Tror iofs att jag ibland förväxlar fördomar med förutfattade meningar för även om jag då har fördomar så skulle jag inte kalla mig speciellt fördomsfull..

Oavsett vad jag nu har/är så hade jag aldrig trott att kvinnorna på bilden är de kvinnor som kandiderar till posten som språkrör för Miljöpartiet. Nu känner jag iofs ingen någon/några av dem så jag hade förstått det men om jag inte hade gjort det hade jag aldrig gissat på det.

Vad hade jag tänkt mig när det gäller hur de skulle vara klädda? I gröna manchesterbyxor och för stor skjorta? Nej, det hade jag definitivt inte väntat mig men inte det här heller..

Det är väl väsentligt mer intressant vem som väljs än hur hon är klädd så det var bara reflektion över hur lätt det är att tro sig veta..


Veckans To Do lista är klar ✅ Har bland annat ett lite längre konferensmöte med företaget för mitt större uppdrag. Ska undersöka möjligheterna och potentialen för medlemskap i Translatorbase.. Översättningsuppdrag engelska/svenska. Det och en hel del annat.. kan ju skriva även om det bara är med tummarna, som jag btw blir bättre och bättre på 😊 Ett par riktigt långa promenader med doggisarna är också på schemat 🐶🐶


Vi kanske hörs senare..

Kʀᴀᴍ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ ꨄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.