Lejon & tjurfäktning….

Hᴇᴊ & ʜᴏʟᴀ!

Hoppas att ni har det bra i helgen med det fina vädret! Det har ju nästan varit lika varmt som här på sina ställen ☀️ Hela nästa vecka ser det ju också ut som om vädret kommer att vara riktigt bra. Det är självklart härligt med fint väder även om man jobbar men det är ju extra härligt när man har semester så det har ju varit lite oturligt i år.

Inte för att det spelar någon roll men rätt ska vara rätt 😃 Det var inte mina ben på bilden i gårdagens inlägg – jag tror inte mina ben är riktigt så vita 😃 Det som är lite ”scary” är att det idag kom upp en annons på Instastory… Om vad? Brun utan sol och det var en före och efterbild på ben.. Med tanke på alla annonser om sådana där fot/tågrejer som kom upp sist så blir jag rädd på riktigt om det nu kommer ett gäng annonser om att ”avhjälpa” vita ben….

Ett välbehövligt regn på förmiddagen, det var väldigt kvavt men det blir förhoppningsvis ändå lite uppfriskande 💙

Bʀᴀ ʀᴇɢᴇʟ & ᴀ̈ɴɴᴜ ʙᴀ̈ᴛᴛʀᴇ sᴛʀᴀғғ….


Vi har förvisso inte något stort problem med att människor inte plockar upp efter sina hundar men det förekommer självklart. För att stävja det här beteendet har man nu infört böter och om man inte plockar upp efter sin hund får man böta 750 euro (närmare 8 000 kronor). Jättebra tycker jag och extra bra att det verkligen är ett kännbart bötesbelopp. Själv skulle jag aldrig få för mig att inte plocka upp, böter eller ej..


Sʏɴᴘᴜɴᴛᴇʀ ᴀ̊ᴛ ᴀʟʟᴀ ʜᴀ̊ʟʟ….


Det är förvisso inte lätt, det är t.o.m. väldigt svårt att veta vad som är rätt och vad som är fel även om man är smittskyddsexpert. Media har ett stort ansvar för att information förmedlas på ett rättvisande och korrekt sätt – alla går inte och läser artiklarna bakom rubrikerna.

Om vi nu bortser ifrån huruvida det är rätt att ha munskydd eller inte så menar Tegnell att munskydd kan vara farligt för att det kan få människor att koppla av och tro att det skyddar mot allt. Han hänvisar till att smittspridningen ökar i Spanien trots krav på munskydd.

Nu är ju Spanien långt ifrån det ena landet där munskydd är ett krav och jag tycker att han ”fördummar” en hel nation att de inte skulle klara av att både bära munskydd och tvätta händerna (det är ju i huvudsak den jämförelsen han gör med munskydd vs basala hygienrutiner.

Sʏɴᴘᴜɴᴋᴛᴇʀ ɪɢᴇɴ….


Jag vill börja med att säga att jag inte vill förmedla någon felaktig information och att jag inte har någon som helst egen synpunkt om det här eftersom jag vet alldeles för lite. Men det är en intressant fråga….Jag skulle tro att i Corona-tider har det varit en trygghet att kunna ringa om man inte velat uppsöka en vårdcentral. Det har säkert kunna ges ”lugnande” besked så att människor sluppit uppsöka vårdcentralen.. Det finns ju dessutom terapi att få vis åtminstone några av de här aktörerna och det kan ju fungera lika bra på distans.

Det är väl heller inte alltid lätt att få snabb tid på vårdcentralen så då fyller de också en funktion. Det låter dessutom lite ”överdrivet” att man ringer flera gånger för att sedan ändå bli skickad till vårdcentralen. Dom botar ju inte via en app – appen är ett verktyg för att komma i kontakt med läkare, sjuksköterska eller vad det nu är..

En viktig fråga i sammanhanget är ju om nu vårdcentralen nu har en liknande tjänst.. varför används inte den i större omfattning om de nu ”förlorar” 400-650 kronor för varje samtal som rings till någon av de privata aktörerna? Är det bara ett resultat av ineffektivitet?

Jag har säkert missat något men oavsett så finns det givetvis två sidor av det här myntet men jag landar nog att de privata (under lite kontrollerade former) gör nytta. Nu har jag fått tänka igenom det oxå 😃

Aᴠᴜɴᴅsᴊᴜᴋ….


Från Solhem ett sekelskifteshus Instagram

Jag skulle inte tacka nej till det här någon gång men just nu måste jag erkänna att jag är avundsjuk- inte en speciellt trevlig egenskap men man (läs jag) kan väl få vara ursäktad på grund av hettan 🥵 Tänk att sitta där en kväll som denna med lite charkisar ✨ När man blir lite för varm så är det ju inte direkt långt till poolen.. Jag skulle helt bosätta mig där just nu och skaffa oss hopvikbara sängar…

Mysigt oxå på hösten eftersom det finns en öppen spis- det hade ju vi på altanen i Talliden och det är otroligt mysigt att sitta framför en öppen spis ute. Det är alltid mysigt i och för sig ✨


Hᴏᴘᴘᴀs ᴛɪᴅᴇɴ ᴀ̈ʀ ғᴏ̈ʀʙɪ….


Att tiden för tjurfäktning i hela Spanien skulle vara förbi snart är att hoppas på alldeles för mycket men jag hoppas verkligen att den är det för Marbellas del. Jag förstår verkligen nöjet med att se detta och jag förstår inte heller att det är tillåtet.

Det har inte varit tjurfäktning på ett bra tag i den arena som är upprustad men eftersom den ska vara öppen för alla typer av arrangemang utesluter inte borgmästaren Angeles Munoz att det även kommer att vara tjurfäktning. Vi får hoppas att det inte blir så….Det här är en frilansande journalist från Malmö. Att hon är journalist är ju inte speciellt svårt att förstå och det är säkert också väldigt kul att vara. Det jag däremot inte förstår är hur hon tänkte när hon ville ha en brevvän.Hon skaffade sig en brevvän genom organisationen Prison Pal – dvs fängslade fångar i USA ofta sådana som sitter på livstid och/eller har dömts till dödsstraff.

Hon har nu brevväxlat i ett antal år med en kille/man som har dömts till dödsstraff efter att mördat tre personer (vid ett och samma tillfälle). Det första brevet var, enligt henne, det svåraste att skriva men nu är han den person hon kan ”prata” om allt med. Till en början kände hon att det var en trygghet att han aldrig skulle komma ut ur fängelset. De skriver till varandra en gång i veckan och han har blivit en extremt viktig del av hennes liv.Hon har åkt till USA fyra gånger för att hälsa på honom och jobbar extra och sparar för att kunna åka dit så ofta det går och så ofta hon får (besök ska ju godkännas lång tid innan). Nu läste jag kort om det men jag har även hört en P1 dokumentär där hon berättar att de förlovat sig och allt kring bröllopet var planerat men det framkom inte av det korta jag läste igår.

Det här tror jag inte att jag är ensam om att inte riktigt förstå. Jag kan inte heller riktigt förstå att tidningen lämnar uppgifter om vart man ska vända sig om man vill ha en Prison Pal. Det kan ju finnas både ”vilsna själar” och unga tjejer som det här inte är ett bra alternativ för. Eller gör de en välgärning som gör de här människornas liv mindre outhärdligt? Nej, det tycker inte jag med tanke på brotten de här människorna begått. De har ju trots allt ett liv kvar.Tᴏᴅᴀʏ….


Ny vecka & To Do listan är klar.. Några möten på agendan och en efterlängtat SPA för hundarna i morgon. Inte så att de checkar in och får morgonrockar men de blir verkligen ompysslade – badas, klipps, klorna klipps & sist men inte minst jordgubbsparfymen 🍓 De är där i ett par timmar, Karisma trivs men är rätt säker på att Tintin längtar hem mest hela tiden.. Men han är nöjd efteråt, då känner han sig extra fin ✨

Kökstjänst för mig idag igen – T har ”beställt” mina pannkakor som han säger är världens godaste.. Misstänker nog att han säger så för att ”slippa” laga mat 😄


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴅᴀɢᴇɴ…..


Foto Martin Eriksson photographer

Idag är det Lejonets Dag och dags att öka på kontot allmänbildning igen 😃 Lejonen är världens näst största kattdjur (bara tigern är större) och är till skillnad från andra kattdjur i flockar. Två av lejonens viktigaste kännetecken är manen och hanarnas rytande vilket är unikt bland kattdjur.

Lejon har funnits på väsentligt fler platser än de gör idag – nu finns de bara i Afrika och i den indiska delstaten Gujarat (och så i fångenskap tyvärr). Det sista lejonet i vårt grannland Marocko sågs till 1920 och i Iran 1942 (ej att förväxla med ett grannland 😃).


Lejonen tillhör gruppen ”Big Five” dvs en av de mest framträdande arterna i Afrika.


Inte oväntat är det största hotet mot lejonen människan. I Väst- & Centralafrika minskar antalet kraftigt men tack vare ett stort antal skyddsåtgärder de senaste åren har omfånget av jakten minskat betydligt.Ett annat problem är sjukdomar, 1995 beskrevs det första fallet av tuberkulos och senare var nästan 90% av lejonen i Krugers nationalpark infekterade. Mellan 60-70 procent av alla lejon bär på ett virus som liknar HIV.


I dag lever någonstans mellan 16 000 och 30 000 vilda lejon i Afrika, man har gjort beräkningar att beståndet minskat med 30-50 procent de senaste 20 åren. I några skyddszoner i östra och södra Afrika finns det däremot goda tecken för lejonets framtid.Själv har jag träffat ett lejon, ja till och med haft ett lejon i knät.. Det var dock långt ifrån ett rytande lejon på savannen utan ett drogat lejon på en turistort. Men det var MÅNGA år sedan….


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴅᴊᴜʀ….


Facebook svämmas ju över av både bilder och små filmsekvenser med framförallt gulliga djur, gulliga barn och iscensatta klantigheter.. Jag tittar i princip aldrig men nu var det ju små apor 🐒 och då kollade jag. Lång historia väldigt kort; Gift par räddar schimpanser från djurförsök. De ”tränas” för att successivt bli normala schimpanser igen och får efter en tid tillbringa halva sin tid utomhus på ett stort område där de leker, hänger i lianer mm.

De har 59 schimpanser indelade i tre grupper och när en av grupperna hoppade in i den lilla minibussen för att åka iväg på sin tur till det här området gick det inte att ta miste på lyckan därinne i bussen. När de hoppar ur den lilla bussen som de kallar skolbussen är schimpanserna euforiska. Bilden visar när kvinnan varit borta några dagar och den schimpans hon knutit tightast band upptäcker att hon är tillbaka. Han hade kunnat vinna 100 meter samtligt som han skrek av glädje, hoppade upp i hennes famn och kramades & kramades. Så fint! Hur kan vi människor bura in dem och utsätta dem för plågsamma djurförsök. Ja, jag förstår att det kan behövas men kan det snart inte finnas andra sätt?


Dᴇᴛ ᴅᴀ̈ʀ ᴍᴇᴅ ғɪʟᴛᴇʀ…..

Det filtreras som sagt hej vilt – både när det gäller ansikten och när det gäller ”bildton”. Det snyggas till så att silhuetter blir ”snyggare” osv. osv.

Samma sak med miljöbilder.. Till en början var alla bilder normala, dvs helt utan filter. Ett tag skulle de vara högexponerade och nu ser man mer och ”kalla/turkosa” toner över bilderna. Det förstår jag inte alls, det gör ju inte bilden finare och representerar dessutom inte heller hur det faktiskt ser ut..

Foto Marbella Club Hotel

Så här ser det helt enkelt inte ut – det känns och ser helt enkelt mycket bättre/finare ut.

Inget filter eller justering men fotograferad med porträttfunktionen.

Det är ju inte bara färgfilter som används utan bilder retuscheras på många sätt och manipuleras också där det man inte vill ha med på bilden retuscheras bort..


Det här är extra allt – Anna Book 49 år.


Jämfört med Katarina Wennstam 47 år.

Nu använder jag Katarina Wennstam av en speciell anledning som inte alls har något att göra med att hon skulle vara allt annat än extra allt. Hon är helt bara normal.

Jag känner att jag måste ta reda på hur man gör med filter. Är det en massa pillande eller ”trycker” man bara på en knapp och väljer filter? Jag tror att det är lite jobb med det men som sagt ska sätta det under kontot ”saker jag lär mig”.


Tɪʟʟʙᴀᴋᴀ ᴛɪʟʟ ᴋᴀᴛᴀʀɪɴᴀ ᴡᴇɴɴsᴛᴀᴍ….Jag har min vana trogen haft lite förutfattade meningar om Katarina Wennstam och trott att hon nästintill är en extremfeminist där män alltid är bovar. Det faller in under avdelningen ”saker jag inte tagit reda på” och ”förutfattade meningar”. Jag har hursomhelst efter att provat och ”dissat” tre andra böcker nu börjat lyssna på Dockorna som är hennes senaste bok. Har bara lyssnat en halvtimma så än så länge vet jag inte om den kommer att fånga mig men jag är säker på att min bild av henne kommer att vara väsentligt mer rättvisande ✨


Sᴛᴀᴛsᴠᴇᴛᴀʀᴇɴs ᴘʀᴏɢɴᴏs


Genom 13 olika punkter spår statsvetaren Allan Lichtman vem som ska vinna presidentvalet. Det har han gjort rätt så framgångsrikt.. Han har haft rätt sedan han startade 1984. Vid förra valet siade han inte bara Trump som vinnare utan även att han skulle ställas inför riksrätt.

Nu är det inte Saida med en spåkula utan ett antal punkter som ger ”svaret” på vem som vinner valet och inför det här valet säger han att Trump kommer att förlora..
ᴋʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.