Mammas födelsedag & gräsmattor….

Igår kväll var vi ute vid 22-tiden på en timmes promenad med doggisarna . Det var 28 grader och ändå tyckte man att det nästan var svalt (!). Det säger en del om värmen på dagen när solen skiner. Tur att vi vid havet som trots allt fläktar lite och inte inåt landet, hörde något om att de haft 43 grader nu i helgen.

Jag vet att jag säkert skrivit om det massor av gånger men det är något av det bästa med Marbella – mikroklimatet ☀️ Enkelt uttryckt så blir det aldrig sådär groteskt varmt på sommaren som övriga delar av Spanien och heller inte lika kallt på vintern. Vi har ju runt 32-33 grader nu och det är lite varmare än normalt. Genomsnittstemperaturen i juli ligger på 29 grader normalt sett. Man ser ju klimatförändringar i hela världen så det är inte så konstigt att vi gör det även här. Något annat vi ser är att sommaren kommer liiite senare och pågår längre – totalt sett en längre sommar.

I oktober förra året hade vi dagar med över 30 grader och hela oktober var mer eller mindre som en sommarmånad. Ibland hinner det knappt vara vår innan det blir sommar. Den som säger att det inte finns några klimatförändringar borde ägna lite tid åt att läsa på.. Det krävs inte så mycket läsande innan det är helt uppenbart..

Mᴀᴍᴍᴀs ғᴏ̈ᴅᴇʟsᴇᴅᴀɢ ❤️

Idag är det Mammas födelsedag ❤️ Hon skulle ha fyllt 80 år så vi skulle ha firat henne ordentligt. Om allt hade varit som vanligt – men nu är det inte det. Vi får fira henne i tanken och hedra henne på vårt alldeles egna sätt – jag är säker på att hon vet att vi gör det ❤️ Saknaden av Mamma finns där hela tiden men extra mycket på dagar som t ex födelsedagar och högtider.

Mamma och jag i Rånäs – Mamma snart 24 år och jag 3 månader ❤️

Mᴀᴍᴍᴀ 50 ᴀ̊ʀ….

Det är två av Mammas födelsedagar som jag minns extra väl och som jag alltid kommer att komma ihåg 🍓 Det är hennes sista, hennes 70-årsdag och så det 50-årsdagen.

Mamma ville inte ha någon fest eller något kalas när hon fyllde femtio (så vi vet vem jag ärvde det av 😊). Mamma, Pappa och min lillasyster Åsa åkte istället till Franska rivieran för att fira födelsedagen där. Den sommaren var T och jag ute i Europa och bilade och hade berättat för dem att vår semester tyvärr var slut när Mamma fyllde år så vi kunde tyvärr inte möta upp och vara med och fira.

Det var inte helt sant.. Semestern var inte slut och vi var i Monte Carlo. På hennes födelsedag tog vi bilen och körde över till Franska rivieran (det är ju bara några mil) och letade upp deras hotell. När vi kom fram knackade vi på dörren och Pappa som var själv på rummet tog för givet att det var Mamma och Åsa som kom tillbaka (de hade varit ute en kort sväng).: Han blev minst sagt förvånad när det var vi som stod på andra sidan dörren.

Vi ”gömde”;oss på balkongen och kort efter kom Mamma och Åsa. Eftersom Pappa var på balkongen gick de ut dit.ö Åsas reaktion var lite speciell 😄 ”Hej, vad gö ni här?” En enkel fråga, ställd helt utan förvåning i rösten. Det var hon förstås men på något sätt så förvånad att själva reaktionen kom sen. Mamma däremot ❤️ Hon blev så chockad. Hon var ju helt säker att vår semester var slut. Vi hade ju dessutom inte heller frågat vilket de hotell de skulle bo på (det hade min kusin snokat reda på åt oss).:

På,kväellen åt vi en riktigt god middag tillsammans innan vi satte oss bilen och körde tillbaka till Monte Carlo.. En fin födelsedag som vi nog alla minns ✨Sᴀᴍᴇ sᴀᴍᴇ ʙᴜᴛ ᴅɪғғᴇʀᴇɴᴛ….

Med en solhatt från Medelhavet på huvudet och bad från bryggan förenar på något sätt två världar. Det är fd grannen som badar från sin brygga och det röda staketet på den andra bilden var vårt.. Lite högt kan tyckas och det fanns det dom som tyckte när Styrbjörn slog till och byggde det eftersom han var sur på grannen. Finns det någon annanstans där folk blir så sura och så osams än i skärgården? Tror inte det..

Hursomhelst så blev Styrbjörn sur och beställde ett nytt staket – högt skulle det vara och högt blev det. Något bygglov tror jag inte att hann med i ilskan så det blev en långdragen process men han hade en bra advokat så staketet står där än, med bygglov lämnat i efterhand.

Det här var före vår tid i Talliden och eftersom tomten var stor så störde ett högt staket inte ett dugg utan funkade som ett väldigt bra insynsskydd.


Aᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴛᴀʟʟɪᴅᴇɴ….

Jag skrev ju nyligen om att Pappa undrade hur vi kunde ha så grön gräsmatta och att vi inte gjorde något speciellt. T påminde mig om att vi ju faktiskt gjorde om tomten och att vi då beställde tre ton fin matjord.. No wonder att den utrullade gräsmattan trivdes och mådde bra 🍓

Min syster la upp en Instastory (eller om det var på FB) där det bland annat var filmat från tomten på landet.. Nog ser det ut som om Pappas gräsmatta trivs & mår bra den också.. 💚


Eɴ ʜᴇʟᴛ ᴀɴɴᴀɴ sɪғғʀᴀ….

Spaniens största dagstidning El Pais har sammanställt information om antalet dödsfall totalt sett i Spanien i år och gör gällande att det inte är 28 000 utan 60 000 som dött pga covid-19. Hur de fått fram den siffran, som ju skiljer sig dramatiskt, vet jag inte men skulle tro att den är baserad på uppgifter från begravningsentreprenörer.


Bᴀ̈ʀᴘʟᴏᴄᴋᴀʀᴇ….

Precis som det varje år kommer bärplockare till Sverige så kommer det hit massor av frukt- och grönsaksplockare. Just år har det varit mindre bra – bland dem har det uppstått 34 smitthärdar och hittills är det 700 smittade.


Iɴᴛᴇ ʙᴀʀᴀ ɴᴏʀɢᴇ….

Från och med idag avråder brittiska UD alla engelsmän från alla onödiga resor till Spanien. Dessutom infördes en karantän vid midnatt så att alla som varit i Spanien nu måste två veckor i karantän när de kommer tillbaka till England.Vɪʀʀᴠᴀʀʀ….

”Det är säkert att åka till Spanien – de nya fall som nu kommer är asymtomatiska”

”Läget är under perfekt kontroll”

Kom inte hit”

“Barcelona kan tvingas stänga ner om tio dagar“

Ett axplock av budskap bara när det gäller Barcelona – det är verkligen inte lätt att hålla sig uppdaterad. Vid en situation med en ny karantän som skulle gälla för hela Spanien jobbar man nu med ett upplägg där Balearerna och Kanarieöarna inte skulle omfattas – men vi får hoppas att det ”bara” blir regionala karantäner.


Rᴇsᴇᴀʀᴄʜ….

Kollade upp det där med priser på olika bågar och hur mycket det skiljer mellan ”vanliga” och de från ”fina gatan”.. Ska förtydliga att jag det inte rör sig om någon omfattande research som jag lagt ner massa tid på 😃 Om man köper ett par typ standardbågar från Marc Jacobs får man betala 2 600 kronor, från Gucci typ 3 000 kr och ett par helt vanliga från t ex Specsavers ca 1 000 kronor. Om man vill köra riktig budget kan man köra med Specsavers eget varumärke och då kostar de typ tre-fyrahundra kronor. Så var det med det ✨


Gᴜʀᴋᴏʀ….

Nu är det förvisso inte 32-33 grader i skuggan i Sverige så att typ det enda man vill ha till köttet eller vad det nu kan vara är sallad. Men oavsett så är det alltid gott (och nyttigt) så här kommer ett otroligt enkelt recept;

  • Gurka
  • Äppelbitar
  • Lite citron 🍋
  • Olivolja
  • Eventuellt någon ört – basilika, koriander eller vad man nu gillar

ᴀᴘʀᴏᴘᴀ̊ ᴠᴀ̈ᴅᴇʀ….

Läste att det skulle vara väldigt blandat väder med en del regn i Sverige. Det regnar ju inte så ofta konstant från morgon till kväll och blir inte vädret nästan alltid lite bättre än vad kvällstidningarna trumpetar ut? Kommer ni btw ihåg det där året när SMHI gjorde en katastrofalt felaktig prognos som fick en del konsekvenser.. Både praktiska och känslomässiga.. Det var åtminstone en familj som försökte sig på att stämma SMHI eftersom de hade fattat något beslut gällande sin fjällresa eller vad det var baserat på prognosen. Dom kom inte så långt med stämningen men spaltmeter med kritik mot SMHI blev det..


ᴀʟʟᴛ sᴍᴀ̈ʟᴛᴇʀ – ɪᴀʟʟᴀғᴀʟʟ ɴᴀ̈sᴛᴀɴ….

Det har varit sååå varmt ett tag nu och prognosen visar att det ska fortsätta.. Det är så skönt att ögat är bättre så att jag inte behöver ”gömma” mig bakom neddragna jalusier och inte kunna köra luftkonditioneringen. Mosigt som en banan har huvudet känts 🍌 Jag vet att man inte ska klaga på sol och värme, inte på något väder överhuvudtaget men när man varit så ”låst” som jag varit ett antal dagar nu så måste man väl tillstånd att klaga, iallafall lite?


Dᴀɢᴇɴs ᴅᴀɢ….

Det är ju först och främst och viktigare än allt annat Mammas dag men det är också temadagar för;

Gå på styltor dagen som känns väldigt långt ifrån mig – det gör nog däremot inte Stora sjusovare-dagen.. Nu för tiden sover jag inte alls vare sig lika mycket eller lika länge men liiite sjusovare är jag. Men så är jag uppe sent och jobbar egentligen allra bäst sent (med mitt skrivande).

Om man sover länge på sjusovare-dagen kommer man att vara trött i ett år så det var tur att jag inte gjorde det idag 😃

Hᴏʏ….

Idag står det ett antal ärenden på agendan, ska försöka få dem gjorda så snabbt som möjligt på grund av värmen. Ska bland annat köpa en ram till Bullen planschen – det glömde jag så klart när vi var på Carrefour i fredags. Ska se om de har någon bra på Ofiplus annars får vi nog åka till La Canada.. finns säkert i någon butik i stan men att gå runt och leta står långt ner på önskelistan.

Ska även planera in en middag med ett par som efter lite velande åkt ner till sin lägenhet. Blir nog onsdag eller torsdag så att jag kan se så vettig ut som möjligt (utan ett rött öga alltså..)

Kʀᴀᴍᴀʀ ғʀᴀ̊ɴ ᴍɪɢ ɪ ᴍᴀʀʙᴇʟʟᴀ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.