Hemlängtan och knytblusar

Hola!

Hoppas att ni har det bra, det verkar ju vara en riktigt fin lördag i Sverige. Här har vi det bra även det kommer något moln då och då. Har inte hittat några direkta aktiviteter för nationaldagsfirandet men har iofs inte direkt letat heller. Jag antar hursomhelst att vi blir hemma ikväll eftersom det är fotboll. 😢 Jag var intresserad förr och är det till viss del nu men då ska det vara tex ett EM eller VM och inte ett kval mot Malta. Jag förstår att det nästan är lika viktigt som en match i EM eftersom det handlar om att kvala till EM men det är ändå inte lika kul att titta. Men jag antar att jag förlorar det slaget 😃.

Apropå fotboll så kommer U21 landslaget hit för att spela några träningsmatcher. T tyckte att vi kanske skulle gå och titta på någon men där har definitivt min gräns passerats. Då får han fråga Pappa som möjligtvis skulle uppskatta att se en sådan match. Ännu mera apropå just fotboll så har det funnits ett hak här, ja det såg ut och verkade som ett hak (har bara hört dåligt om maten också) som heter Tompas Bodega. Nu stänger de igen efter 3,5 år för att driva två restauranger i Sverige. Det kan ju iofs ha att göra med att restaurangen inte går så bra annars funderade jag över varför man vill lämna livet här. Men kanske är det så att många börjar sakna Sverige och längta hem efter några år för lite senare såg jag Åsa Ingrossos Instagram-inlägg där hon beskriver hon hennes hemlängtan kryper närmare och närmare.

Hon beskriver hur hon känner en hemlängtan hon inte känt på de sex år hon bott på Mallorca. Hur hon längtar efter höstrusk, plädar, stickade tröjor och tända ljus. Att kunna äta svensk husmanskost på lunchen. Att springa på gamla vänner på gatan. Att kunna skämta med tjejen i kassan på sitt hemspråk. Hon saknar de små sakerna i livet helt enkelt. Dom har ju tre restauranger på Mallorca och den sista öppnade ju i somras så jag tror väl inte att flyttlasset står redo men lite mer tid i Sverige nu under vinterhalvåret kanske.

Själv känner jag ingen hemlängtan men vi har ju en bra bit kvar till att ha bott här i sex år, men jag är tveksam till att den kommer. Det var ju mer än sex år sedan vi kom hit, våren 2013 och jag har alltid längtat hit när jag inte varit här. Men visst är det så att Sverige är fantastiskt. På många sätt men inte för mig, iallafall inte just nu. Vänner/familj, årstider och mat är väl de tre stora delarna och maten kan man ju lösa här om man vill äta svenskt (oavsett om man vill laga eller äta på restaurang). Vänner har man ju fått en del nya och har kvar gamla även om kontakten är mindre frekvent och man kanske inte träffar alla längre. Årstiderna är ju unikt och något som är på både gott och ont. Vi har årstider här oxå men de skiljer sig såklart inte alls på samma sätt som de gör i Sverige. Nej, än så länge har jag inte någon hemlängtan.. Ingen alls.

När man trodde festen var slut..

När man trodde att det firats klart så dyker det upp nya bilder i flödet. Nu är destinationen Marrakesh och dom verkar inte vara under tio personer. Jag har btw bestämt mig för att inte åka med till Marrakesh nu i slutet av oktober. Får räcka med resan till Stockholm.. Skulle verkligen vilja åka till Marrakesh men resesällskapet här blir lite väl udde så jag är nog inte beredd att ta mig så långt ur min komfort zon.

Långt ifrån fest..

Sara Danius som för något år sedan visade prov på både stort mod och integritet som ledamot av Svenska akademin har gått bort i cancer, bara 57 år gammal. Den där förbannade sjukdomen. Vi lyckas ju med så mycket, hittar botemedel för aids, den tekniska utvecklingen som bara rusar och mycket annat men cancer lyckas vi inte med. Trots att väldigt mycket pengar avsätts till forskning så går utvecklingen att hitta botemedel inte alls framåt i den takt man önskar. Så sorgligt och vi ska både minnas henne som och vara henne tacksam för att med sådant civilkurage inte tvekade en sekund att avslöja vad som pågick inom Svenska akademin.

Det finns väl ingen som är starkt förknippad med knytblusen som hon. Var det inte till och med något initiativ där alla skulle bära knytblus en viss dag för att visa Sara Danius stöd? Om jag minns fel så kommer det säkert komma en sådan dag nu, för att minnas henne.

Eftersom det inte blev tacos igår och vi faktiskt är sugna på det så gör vi det enkelt för oss och tar det idag. Kommer att äta tidigt för att ha lite seriekväll. Känner mig inte helt på topp så vi ger oss inte ut för att kolla något eventuellt firande. T är inte intresserad av fotbollen som jag trodde så nu ska jag leta efter något nytt att titta på. Jag föll bort någonstans på vägen i serien Queen of the south trots att den är så bra..

Vi hörs sen!

Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.