26 grader i februari

I går blev det verkligen ett väderomslag med strålande sol och 26 grader, som man saknat det! Var ute ett par timmar, bland annat på ett möte som vi ”flyttade ut” så att vi kunde njuta av vädret. Vi har ju inte direkt varit bortskämda med sol den sista tiden. I dag ät det hyfsat väder men inte som igår.. Hsr varit inne och jobbat i dag så nu kan jag bocka av ett antal saker på To Do listan.

De har byggt upp en byggnadsställning intill, inte samma krav på säkerhet här kan jag konstatera och vågar knappt titta ut. De går omkring lite hur som helst trots att huset i alla fall har en sex-sju våningar. Hoppas verkligen att det ser ”värre” ut än vad det är..

Somnade i vettig tid igår och sov bra hela natten så jag känner mig ordentligt utvilad i dag..

Wahlgrens Värld…

I morgon är det Wahlgrens värld och då ska de tydligen vara i Marbella (enligt någon trailer jag sett) så då får jag kolla på det. Brukar inte se det programmet annars men det är kul att se när de är i Marbella….

Ungefär som det var ”förr” när en film eller TV-serie utspelade sig i Stockholm, nu är det rätt så vanligt vilket är bra. Både för att det fortfarande är kul att se men oxå för att det är positivt att det görs mer film och serier som är svenskproducerade. Finns några riktiga favoriter som tex;

Bonusfamiljen

Trot jag att de allra flesta håller med om är ett exempel på en riktigt bra svensk serie. Den verkar gå att ladda ner från SVT Play även om det tuggade oroväckande länge och jag ändå inte skulle titta just nu så gav upp innan det började. Det som görs i Sverige har ändå en förhållandevis hög lägsta nivå jämfört med mycket som produceras i USA. Man köpet ju och säljer TV-format på en årlig mässa i Cannes. Jag tror att både Expidition Robinson och mycket bättre är exempel på svenska TV-format som sedan sålts vidare till en massa länder. När man köper/säljer ett TV-format är det en massa regler som man måste följa, som tex logotyp hur programmet ska vara uppbyggt etc. Det är samma sak om man köper de svenska rättigheterna för tex en musikal, då får man absolut inte göra ändringar hur som helst och översättningar mm ska godkännas.

Kan av programmets titel bara anta vad det handlar om.. Sedan verkar det vara någon slags lag i USA att alla i Familjen Kardashian ska få egna TV-program utöver The Kardashians som jag tror fortfarande spelas in men kan ha helt fel för det programmet har inte ingått i min TV-tablå..

Det här programmet tror jag är rätt stort i USA och sänds på Kanal 11 här, mao inte så stort. Paren möts på nätet och de möts alltid upp i USA där den ena parten bor.. De har sedan 90 dagar på sig att bestämma sig om de ska gifta sig eller inte. Gör de inte det så ”utvisas” den inresande parten. Det kan vara en del krångel innan en person får det där uppehållstillståndet på 90 dagar men när de väl fått det så kan de resa in i USA och som sagt tillbringa 90 dagar tillsammans innan de bestämmer sig..

Nu ska inte jag vara fördomsfull, det finns säkert de som blir kära på riktigt och äktenskapet håller men ibland undrar man om det inte är ett Green Card som hägrar;

Till saken hör är att de gifte sig och efter bröllopet lämnade han huset eftersom han gjorde som han ville i sitt eget hus.. Men man ska nog inte tro på allt.. det är nog en ganska bra idé..

Lång promenad..

Tog en lång promenad i huvudsak utmed Strandpromenaden. Soligt väder men inte så varmt, det var på sen-eftermiddagen. Hur som helst var det skönt att promenera utmed havet och på de uteserveringar som låg i solen var det rejält med folk.. Finns inget som Tintin & Karisma gillar mer än att just promenera utmed Strandpromenaden. Alla människor, andra hundar etc är ju så intressanta.. Det tröttnar de aldrig på – inte jag heller för den delen..

Aningslösa Influencers..

Flyget har ju en stor påverkan när det kommer till koldioxid utsläpp och miljön. På konferensen i Davos var ju 16-åriga svenska Greta Thunberg inbjuden och hennes budskap var ganska enkelt: Sluta Flyg! Riktigt så enkelt är det inte för vi måste ju både kunna flyga i jobbsammanhang och kunna åka på en semester men det finns ett överdrivet resande av framförallt sk Influencers, det kan jag nog hålla med Aningslösa Influencers om. De fångar upp olika Influencers och deras resande och ber dem om en kommentar till sitt vad de tycker är överdrivna resande. Ofta får de ingen kommentar utan blir blockade istället.

Några exempel.. Det är kanske inte rätt metod vare sig att enbart fokusera på flygandet när det gäller klimatfrågan i stort eller att ”hänga ut” enskilda personers resande. Det är svårt på något sätt att se att tex den där flygresan på 450 mil på första bilden välter världen. Men jag kan för lite om hela miljödebatten och vilka hot som är värst etc så jag måste helt enkelt läsa på. Ett av problemen är att det blir väldigt svårt att ta in rapport x, y och z. Vi kan inte äta kött, vi kan inte flyga, vi ska bara välja hållbara material osv. I bland kan det nog gå över gränsen så att det som i ena änden verkar miljövänligt i slutändan blir precis tvärtom. Men vad vet jag, jag måste som sagt sätta mig in de olika områdena inom Klimathotet väsentligt mer..

Något annat..

…..som jag verkligen borde ta tag i på ett strukturerat sätt är min spanska..

..de absolut mest grundläggande klarar jag (mestadels att förstå – har svårare att prata). Blandar ihop med italienskan hela tiden och det hämmar mig vilket är korkat för det är ju ingen som blir sömnlös över att jag säger fel. De uppskattar nog bara att man försöket.. Det är otroligt blandat hur man kan engelska, i matbutiken tex är det sällsynt att de kan engelska – ja i butiker överhuvudtaget är det inte ovanligt att de inte kan det. På restauranger däremot kan de flesta åtminstone hanka sig fram på engelska och en del pratar det bra, men det ligger väl i sakens natur att man kan fler språk än spanska på restauranger.

Bara att plocka fram den gula boken som står där i hyllan och bestämma mig för att jag ska lägga en halvtimme per dag så kommer jag nog kunna komma framåt hyfsat snabbt. Eller så var det så när man var yngre och nu är det hopplöst svårt – någonstans mittemellan skulle jag tro:)

Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *